Deníky Fotoalba Recepty Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Deník Receptíky pro naše drobečky


 Články 110 z 19 [Dalších 9 >>] 
 Jogurtové pancakesReceptíky pro naše drobečky

Tak tady je receptík na jogurtové pancakes:

1 vajíčko

2/3 hrnku jemného, plnotučného jogurtu

2/3 hrnku mléka

1 1/4 hnrku mouky

1/4 lžičky soli nebo 2 polévkové lžíce maple syrupu (sladší verze)

olej na smažení

Jako příloha se může použít - maple syrup nebo čerstvé ovoce (jahody, maliny, plátky broskví)

Postup: smíchat rozkvedlaná vajíčka a jogurt, přimíchat mléko, mouku, sůl nebo maple syrup. Promíchat v jemné těsto. Smažit na pánvi - dělají se placičky o průměru asi 6 cm. Smažit 1-2 minuty nebo do světle hnědé barvy, pak otočit a smažit z druhé strany taktéž 1-2 minuty. Na talíři polít maple syrupem nebo posypat čerstvým ovocem.

Do těsta na minipankaces se můžou přidat i rozinky. Lze zamrazit (před zamražením se pancakes prokládají pečícím papírem, ohřát se mohou v toasteru).

Jsou zdrojem kalcia, proteinu a vitamínů B2, B12 a C (pokud jsou podávány s ovocem).

Příprava - 2 minuty, vaření - 10 minut, 8 porcí

Více ...
Vložil: Garynka + 2 sluníčka dne 10.4.2006| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Recepty pro nejmenšíReceptíky pro naše drobečky

Ranní kaše

Na 1 porci: 25g špaldy , ½ zralého banánu, 1 střik citronové šťávy, 50g jogurtu, ½ lžíce drožďových vloček

Prodává se také celozrná špaldová mouka.

Mouku krátce povaříme v hrnci s 50 ml vody, pak necháme vychladnout. Kaši přikryjeme a na noc odložíme do chladničky. Z oloupaného banánu, citronové šťávy, jogurtu a vloček uděláme pyré, které pak přimícháme k obilné kaši.

Chuťovky s ovocem

Na 1 porci: 1 silný plátek grahamového chleba, 100g čerstvého ovoce dle ročního období a párátka.

Ovoce omyjeme a nakrájíme na kousky, případně oloupeme a zbavíme jader. Špejlí nebo párátkem připíchneme vždy jeden kousek ovoce na kousek chleba. Hodí se k nim sklenice mléka.

Pruhovaný chléb

Na 1 porci: 1 lžíce nakrájené pažitky, 1 lžička citronové šťávy, špetka soli, lžíce žervé, 1 čtvercový plátek celozrnného chleba

Pažitku smícháme s citronovou šťávou, solí, a žervé. Chléb rozčtvrtíme, z toho tři čtverečky potřeme krémem a postavíme z nich věž. Navrh položíme nepomazaný čtvereček.

Sýrová mrkev

Na 1 porci: 1 mrkev (asi 30g), 1 podlouhlý kousek eidamského sýra (10g)

Mrkev omyjeme, oloupeme a podélně rozřízneme tak, aby na jednom konci zůstala spojená. Sýr seřízneme do velikosti mrkve a skřípneme jej do ní.

Jablko s bramborovým sněhem

Na 1 porci: 1 jablko, 200g moučných brambor, 100g podmáslí, sůl na špičku nože

Omyté a oloupané jablko jemně nastrouháme a okamžitě podáváme. Omyté brambory uvaříme ve slupce (20-30minut). Po uvaření oloupeme a prolisujeme. Smícháme s podmáslím a solí avyrobíme krém.

(Z knihy Vaříme pro děti – Dagmar von Cramm

Více ...
Vložil: ledňáček dne 18.1.2005| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Recepty 3Receptíky pro naše drobečky

Chléb s nastrouhanou mrkví

Chléb tence potřeme máslem a posypeme jemně nastrouhanou mrkví.

Chléb s ředkvičkami

Omyté ředkvičky nastoruháme nadrobno a netřeme na chléb tence potřený máslem a posypaný špetkou sezamových semínek.

Chléb z pažitkou nebo petrželkou

Nadrobno nakrájené zelené natě sypeme na chléb s máslem a nakrájíme na kostičky. Každou kostičku můžeme ozdobit květem sedmikrásky.

Chléb s kedlubnou

Jemně nastrouhanou kedlubnou potřeme chléb s máslem.

Chléb s hlávkovým salátem nebo čínským zelím

Listy hlávkového salátu nebo zelené listy čínského zelí drobounce nakrájíme a posypeme jimi chléb s máslem. Tužší části čínského zelí nadrobno nastrouháme a rovněž jimi posypeme chléb.

Chléb s rajčetem

Chléb potřeme naškrábanou dužinou rajského jablíčka.

Chléb s okurkou

Nadrobno nastrouhanou oloupanou okurku natřeme na chléb s máslem.

Chléb s paprikou

Papriku nastrouháme najemno a potřeme jí chléb s máslem. Podávame často pro její mimořádný obsah vitamínu C.

(Čerpáno z knihy POLÉVKY a KAŠIČKY pro nejmenší – MUDr. Judita Hofhanzlová „vaříme zdravě pro miminko“)

Více ...
Vložil: ledňáček dne 18.1.2005| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Recepty 1Receptíky pro naše drobečky

1 HR je hrnek 250ml

1 PL polévková lžíce

1 ČL čajová lžička

Amaranth

Je prastaré posvátné zrno starých Inků, Aztéků a Mayů. Nepatří mezi obilniny, ale podobně se využívá. Bílkovina Amaranthu obsahuje všechny nezbitné aminokyseliny. Amaranth je ceněn zejména pro vysoký obsah minerálních látek draslíku, hořčíku, vápníku, fosforu a zejména železa. Tuto mouku přidáváme do polévek, do chlebového těsta. Do ovocných kaší můžeme nastrouhat amaranthové sušenky. Příjem vápníku a železa je již z malého množství amaranthové moky významný. Amaranth neobsahuje lepek.

Špenátová polévka

3 porce: 2-3 hrsti špenátu, 3 HR vody, 1 PL sušeného kojeneckého mléka (nebo pro větší děti od 9 měsíců věku 2 PL smetany), 2 PL ovesných vloček a jiskřičku másla.

Do vroucí vody vhodíme očištěný, omytý a nakrájený špenát, povaříme 2 minuty a odstavíme. Přidáme sušené mléko nebo smetanu a ovesné vločky. Použijeme-li smetanu, pak nepřidáváme máslo. Můžeme okořenit špetkou muškátového květu a rozmixujeme. Pokud špenát drobně nakrájíme, nemusíme polévku větším dětem mixovat.

Brokolicová polévka

1 porce: 1HR vody, 1 drobnější růžička brokolice, 1 měnší mrkev, 1 ČL amaranthové moouky, 3 kapky oleje.

Brokolici a mrkev očistíme a omyjeme. Brokolici nakrájíme nebo rozlámeme a dáme vařit do vody. Po 5 minutách přidáme do vroucí vody polévky amaranthovou mouku, přispeme na jemno nastrouhanou mrkev a hned dostavíme. Přikápneme olej, necháme 10 minut stát a pak mixujeme.

Květáková polévka bílá

1 porce: 1HR vody, několik růžiček květáku, 1 ČL sušeného kojeneckého mléka, 1 PL ječných vloček, špetka sušené nebo 2 lístky čerstvé bazalky.

Očištěný a omytý květák uvaříme do měkka. Do vroucí polévky přidáme vločky a podle druhu vloček 5 minut povaříme. Po odstavení přidáme sušené mléko a bazalku a pomixujeme. Větším dětem nemixujeme.

Rajčatová polévka s vejcem

1 porce:1/2 –1 HR vody, 3-4 rajčata, 1 vejce (žloudek), petrželová nať, cukr (Glukopur), 3 kapky oleje.

Nakousky nakrájená omytá tajčata 4-5 minut povaříme ve vodě. Přidáme rozkvedlané vejce, 10 minut povaříme, pak přidáme olej, přisladíme a kokořeníme velmi jemně nakrájenou petrželkou.

Bramborová kaše s pohankou

Uděláme si bramborovou kaši s mlíčkem. Do této hotvé kaše přidáme jemně nastrouhanou mrkev, drobně nakrájenou zelenou petrželku, 2 PL vařené pohanky.

Bramborová kaše s jáhlami

Do bramborové kaše přidáme jemně nastrouhanou mrkev, nakrájený pórek a 2 PL vařených jáhel.

Bramborová kaše s jemnými ovesnými vločkami

2 PL ovesných vloček jemných zalejeme horkou vodou a necháme 4-5 minut boptnat. Potom je přidáme do horkých rozmačkaných brambor a našleháme bramborovou kaši. Do horké kaše přidáme jemně nastrouhanou mrkev, nakrájenou petrželku nebo jinou zeleninu či nať. Tuto kaši připravujeme řidší.

Jáhlová kaše

3 porce: ½ HR jáhel, 1,5-2 HR vody, ½ - 1 HR mléka (UM), glukopur, jiskřička másla, ovoce

Jáhly uvaříme do měkka. Když je voda vyvařená, přidáme mléko, necháme prohřát a rozmixujeme hohladka. Osladíme, přidáme jiskřičku másla a doplníme libovolným ovocem.

Strouhaná jablka s jáhlami a jogurtem

1 porce: 1 jabloko, 3 PL vařených jáhel, bílý jogurt nebo ovocný

Jablko nastrouháme, přidáme jáhly, jogurt a zamícháme podle chuti můžeme dosladit Glukopurem.

Více ...
Vložil: ledňáček dne 18.1.2005| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Recepty 2Receptíky pro naše drobečky

Ovesný krém s jablky

1 porce: 2 PL ovesných vloček jemných, 1 jablko, mléko (voda, dětský čaj) Glukopur.

Vločky zalejeme vroucím mlékem nebo vodou a necháme přikryté 5 minut boptnat. Přidáme nakrájené jablko(koupené jabko oloupeme) a rozmixujeme. Podle potřeby doplníme tekutinu. S mlékem chutná krém jako kaše, s vodou jako nastavená podušená jablka. Tento základ můžete dochutit I jiným ovocem. Větším dětem můžete posypat také strouhanými ořechy.

Pohanková kaše s tvarohem

1 porce: 5 PL vařené pohanky, 2 PL čerstvého měkkého tvarohu, 1 malé jablko, citrón

Pohanku smícháme s tvarohem a nastrouhaným jablíčkem. Okyselíme citronem a můžeme I přisladit. Zdobíme ovocem.

Jogurt s pohankou

1 porce: 1 bílý jogurt (150ml), 3-4 PL vařené drcené pohanky, cukr (Glukopur) ovoce

Jogurt osladíme smícháme s vařenou pohankou a přidáme rozmačkané, nastrouhané sezónní ovoce.

Pohanková kaše

2 porce: ½ hrnku drcené pohanky, 1,5 HR mléka, cukr (Glukopur), jiskřička másla

Pohanku vaříme v mléce 2-3 minuty a pak ji dáme horkou na 20 minut „do peřin“. Osladíme a na talíři omastíme jiskřičkou másla. Můžeme dochutit ovocem.

Rýžový krém s jablky

1 porce: 1 jablko, 2 PL vařené rýže Natural, cukr (Glukopur) voda (dětský čaj)

Jablko a vařenou rýži rozmixujeme s vodou osladíme. Můžeme dochutit sezónním ovocem.

Jablko, banán, mrkev

1 jablíčko, 1/3 banánu, 1 malá mrkev, špetka sezamových semínek, cukr ( Glukopur)

Očištěnou mrkev a jablíčko najemno nastrouháme, přidáme škrábaný banán, semínka a podle chuti dosladíme.

Chléb s nastrouhanou mrkví

Chléb tence potřeme máslem a posypeme jemně nastrouhanou mrkví.

Chléb s ředkvičkami

Omyté ředkvičky nastoruháme nadrobno a netřeme na chléb tence potřený máslem a posypaný špetkou sezamových semínek.

Chléb z pažitkou nebo petrželkou

Nadrobno nakrájené zelené natě sypeme na chléb s máslem a nakrájíme na kostičky. Každou kostičku můžeme ozdobit květem sedmikrásky.

Chléb s kedlubnou

Jemně nastrouhanou kedlubnou potřeme chléb s máslem.

Chléb s hlávkovým salátem nebo čínským zelím

Listy hlávkového salátu nebo zelené listy čínského zelí drobounce nakrájíme a posypeme jimi chléb s máslem. Tužší části čínského zelí nadrobno nastrouháme a rovněž jimi posypeme chléb.

Chléb s rajčetem

Chléb potřeme naškrábanou dužinou rajského jablíčka.

Chléb s okurkou

Nadrobno nastrouhanou oloupanou okurku natřeme na chléb s máslem.

Chléb s paprikou

Papriku nastrouháme najemno a potřeme jí chléb s máslem. Podávame často pro její mimořádný obsah vitamínu C.

(Čerpáno z knihy POLÉVKY a KAŠIČKY pro nejmenší – MUDr. Judita Hofhanzlová „vaříme zdravě pro miminko“)

Více ...
Vložil: ledňáček dne 18.1.2005| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Recepty 2Receptíky pro naše drobečky

Ovesný krém s jablky

1 porce: 2 PL ovesných vloček jemných, 1 jablko, mléko (voda, dětský čaj) Glukopur.

Vločky zalejeme vroucím mlékem nebo vodou a necháme přikryté 5 minut boptnat. Přidáme nakrájené jablko(koupené jabko oloupeme) a rozmixujeme. Podle potřeby doplníme tekutinu. S mlékem chutná krém jako kaše, s vodou jako nastavená podušená jablka. Tento základ můžete dochutit I jiným ovocem. Větším dětem můžete posypat také strouhanými ořechy.

Pohanková kaše s tvarohem

1 porce: 5 PL vařené pohanky, 2 PL čerstvého měkkého tvarohu, 1 malé jablko, citrón

Pohanku smícháme s tvarohem a nastrouhaným jablíčkem. Okyselíme citronem a můžeme I přisladit. Zdobíme ovocem.

Jogurt s pohankou

1 porce: 1 bílý jogurt (150ml), 3-4 PL vařené drcené pohanky, cukr (Glukopur) ovoce

Jogurt osladíme smícháme s vařenou pohankou a přidáme rozmačkané, nastrouhané sezónní ovoce.

Pohanková kaše

2 porce: ½ hrnku drcené pohanky, 1,5 HR mléka, cukr (Glukopur), jiskřička másla

Pohanku vaříme v mléce 2-3 minuty a pak ji dáme horkou na 20 minut „do peřin“. Osladíme a na talíři omastíme jiskřičkou másla. Můžeme dochutit ovocem.

Rýžový krém s jablky

1 porce: 1 jablko, 2 PL vařené rýže Natural, cukr (Glukopur) voda (dětský čaj)

Jablko a vařenou rýži rozmixujeme s vodou osladíme. Můžeme dochutit sezónním ovocem.

Jablko, banán, mrkev

1 jablíčko, 1/3 banánu, 1 malá mrkev, špetka sezamových semínek, cukr ( Glukopur)

Očištěnou mrkev a jablíčko najemno nastrouháme, přidáme škrábaný banán, semínka a podle chuti dosladíme.

Chléb s nastrouhanou mrkví

Chléb tence potřeme máslem a posypeme jemně nastrouhanou mrkví.

Chléb s ředkvičkami

Omyté ředkvičky nastoruháme nadrobno a netřeme na chléb tence potřený máslem a posypaný špetkou sezamových semínek.

Chléb z pažitkou nebo petrželkou

Nadrobno nakrájené zelené natě sypeme na chléb s máslem a nakrájíme na kostičky. Každou kostičku můžeme ozdobit květem sedmikrásky.

Chléb s kedlubnou

Jemně nastrouhanou kedlubnou potřeme chléb s máslem.

Chléb s hlávkovým salátem nebo čínským zelím

Listy hlávkového salátu nebo zelené listy čínského zelí drobounce nakrájíme a posypeme jimi chléb s máslem. Tužší části čínského zelí nadrobno nastrouháme a rovněž jimi posypeme chléb.

Chléb s rajčetem

Chléb potřeme naškrábanou dužinou rajského jablíčka.

Chléb s okurkou

Nadrobno nastrouhanou oloupanou okurku natřeme na chléb s máslem.

Chléb s paprikou

Papriku nastrouháme najemno a potřeme jí chléb s máslem. Podávame často pro její mimořádný obsah vitamínu C.

(Čerpáno z knihy POLÉVKY a KAŠIČKY pro nejmenší – MUDr. Judita Hofhanzlová „vaříme zdravě pro miminko“)

Více ...
Vložil: ledňáček dne 18.1.2005| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Recepty 2Receptíky pro naše drobečky

Ovesný krém s jablky

1 porce: 2 PL ovesných vloček jemných, 1 jablko, mléko (voda, dětský čaj) Glukopur.

Vločky zalejeme vroucím mlékem nebo vodou a necháme přikryté 5 minut boptnat. Přidáme nakrájené jablko(koupené jabko oloupeme) a rozmixujeme. Podle potřeby doplníme tekutinu. S mlékem chutná krém jako kaše, s vodou jako nastavená podušená jablka. Tento základ můžete dochutit I jiným ovocem. Větším dětem můžete posypat také strouhanými ořechy.

Pohanková kaše s tvarohem

1 porce: 5 PL vařené pohanky, 2 PL čerstvého měkkého tvarohu, 1 malé jablko, citrón

Pohanku smícháme s tvarohem a nastrouhaným jablíčkem. Okyselíme citronem a můžeme I přisladit. Zdobíme ovocem.

Jogurt s pohankou

1 porce: 1 bílý jogurt (150ml), 3-4 PL vařené drcené pohanky, cukr (Glukopur) ovoce

Jogurt osladíme smícháme s vařenou pohankou a přidáme rozmačkané, nastrouhané sezónní ovoce.

Pohanková kaše

2 porce: ½ hrnku drcené pohanky, 1,5 HR mléka, cukr (Glukopur), jiskřička másla

Pohanku vaříme v mléce 2-3 minuty a pak ji dáme horkou na 20 minut „do peřin“. Osladíme a na talíři omastíme jiskřičkou másla. Můžeme dochutit ovocem.

Rýžový krém s jablky

1 porce: 1 jablko, 2 PL vařené rýže Natural, cukr (Glukopur) voda (dětský čaj)

Jablko a vařenou rýži rozmixujeme s vodou osladíme. Můžeme dochutit sezónním ovocem.

Jablko, banán, mrkev

1 jablíčko, 1/3 banánu, 1 malá mrkev, špetka sezamových semínek, cukr ( Glukopur)

Očištěnou mrkev a jablíčko najemno nastrouháme, přidáme škrábaný banán, semínka a podle chuti dosladíme.

Chléb s nastrouhanou mrkví

Chléb tence potřeme máslem a posypeme jemně nastrouhanou mrkví.

Chléb s ředkvičkami

Omyté ředkvičky nastoruháme nadrobno a netřeme na chléb tence potřený máslem a posypaný špetkou sezamových semínek.

Chléb z pažitkou nebo petrželkou

Nadrobno nakrájené zelené natě sypeme na chléb s máslem a nakrájíme na kostičky. Každou kostičku můžeme ozdobit květem sedmikrásky.

Chléb s kedlubnou

Jemně nastrouhanou kedlubnou potřeme chléb s máslem.

Chléb s hlávkovým salátem nebo čínským zelím

Listy hlávkového salátu nebo zelené listy čínského zelí drobounce nakrájíme a posypeme jimi chléb s máslem. Tužší části čínského zelí nadrobno nastrouháme a rovněž jimi posypeme chléb.

Chléb s rajčetem

Chléb potřeme naškrábanou dužinou rajského jablíčka.

Chléb s okurkou

Nadrobno nastrouhanou oloupanou okurku natřeme na chléb s máslem.

Chléb s paprikou

Papriku nastrouháme najemno a potřeme jí chléb s máslem. Podávame často pro její mimořádný obsah vitamínu C.

(Čerpáno z knihy POLÉVKY a KAŠIČKY pro nejmenší – MUDr. Judita Hofhanzlová „vaříme zdravě pro miminko“)

Více ...
Vložil: ledňáček dne 18.1.2005| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Recepty pro nejmenšíReceptíky pro naše drobečky

 

ČL čajová lžička
PL polévková lžíce

Zeleninová polévka s řepou

Do 250ml vody přidejte 1cm plátek menší červené řepy, 1-2 pokrájené brambory, 1 kořen petržele a 1 menší mrkev. Před koncem varu přidejte 1-2 ČL ovesných vloček, nechte asi 5 minut nabobtnat. Odstavte, přidejte 1 ČL olivového oleje a namixujte.

Pozn.: bezlepková varianta: místo ovesných vloček použijte vločky pohankové.

Jarní polévka

1 novou bramboru a jarní zeleninu (mrkev, petržel, hrášek) oloupejte a pokrájejte, uvařte. Do vroucí polévky vložte několik listů hlávkového salátu, hned odstavte, přidejte olej a rozmixujte.

Špenátová polévka (3 porce)

Do vroucí vody vložte očištěný a nakrájený špenát (2-3 hrsti), povařte 2 minuty a odstavte. Přidejte 1 PL kojeneckého mléka a 2 PL ovesných vloček. Rozmixujte.

Pórková polévka (3 porce)

1 oloupanou a nakrájenou bramboru uvařte doměkka, 5 minut před koncem varu vsypte 2 PL ječných nebo ovesných vloček. Do vroucí polévky vsypte nadrobno nakrájený očištěný pórek, trošku másla a hned odstavte.

Zimní zeleninová polévka

Očistěte a nakrájejte ½ mrkve a 1 lístek kadeřávku, povařte asi 5 minut. Přidejte 1 ČL ovesných vloček a vařte ještě 5 minut. Před koncem varu přidejte najemno nastrouhanou druhou ½ mrkve a nakrájený kousek kedlubny Gigant. Polévku odstavte, přidejte olej a rozmixujte.

Jáhlový krém

Poduste 1 oloupané a nakrájené jablíčko se 3 ČL jáhel. Uvařte doměkka. Namixujte dohladka s ½ banánu.

Jablko-banánová přesnídávka

Poduste 2 oloupaná a pokrájená jablka, vsypte 2 PL ovesných vloček a nechte 5 minut nabobtnat. Rozmixujte s 1 banánem. Toto množství odpovídá 2 porcím.

Jáhly se švestkami (3 porce)

Uvařte ve vodě doměkka 1 dcl spařených jáhel. Když je voda téměř vyvařená, přilejte 1 PL kojeneckého mléka a 50 ml vody, zamíchejte a ještě krátce povařte. Rozvařte 250 ml vypeckovaných švestek a smíchejte s jáhlovým krémem, dle potřeby rozmixujte. Švestky můžete také nahradit banánem a 4 PL bílého jogurtu.

Jablečno-borůvková přesnídávka

Poduste 1 oloupané a nakrájené jablko, před koncem varu vsypte menší hrst borůvek. Odstavte, vsypte 1-2 ČL ovesných vloček, nechte 5 minut nabobtnat. Rozmixujte dle potřeby.

Jogurt s pohankou

Uvařte pohanku (ve vodě a nakonec ji prolijte kojeneckým mlékem) - asi 3-4 PL. Tuto pak smíchejte s bílým jogurtem a přidejte dle chuti podušené ovoce (jablko, borůvky, švestky, meruňky) nebo banán. Dle potřeby rozmixujte.

Rýžový krém s jablky

Uvařte ve vodě 2 PL rýže, poduste 1 oloupané a nakrájené jablko. Rozmixujte, můžete ještě dochutit sezónním ovocem.

Jablečný pudink (4 porce)

Krátce poduste oloupaná a jádřinců zbavená 3 větší jablka. Přidejte 1 vanilkový cukr a 150 ml mrkvové či hroznové šťávy. Zbytek ovocné šťávy nařeďte kojeneckou vodou do požadovaného množství (asi100-150ml) a rozmíchejte v ní 4-5 polévkových lžic kukuřičného škrobu. Vlijte do vroucích jablek, povařte a při houstnutí rozlévejte do připravených misek.

Pozn.: Tento recept je (vzhledem k obsahu cukru) vhodný pro děti od 1 roku věku)

Více ...
Vložil: ledňáček dne 31.8.2004| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Domácí dětské přesnídávkyReceptíky pro naše drobečky

Dětské přesnídávky

jablka
hrušky
broskve
jabka+ meruňky
švestky

Vhodné jsou dobře zralé plody, aby se nemuselo přislazovat.

Ovoce rozvařit, rozmixovat a zahustit čistou (bez mléka) rýžovou kaší MILUPA. Plnit do horkých přesnídávkových skleniček, ihned zavřít, dát do hrnce vařit (nemusí být ponořené) asi na 10 minut. Potom obrátit dnem vzhůru a nechat stát do druhého dne.

Takhle se velice snadno připraví zdravé přesnídávky bez cukru a dalších přísad. Spolehlivě prý vydrží do dalšího léta.

Více ...
Vložil: ledňáček dne 17.6.2004| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 ZeleninaReceptíky pro naše drobečky

Mrkvové pyré
středně velkou mrkev očistíme, omyjeme, nakrájíme na drobné kousky a uvaříme s malým množstvím vody doměkka. Uvařenou propasírujeme nebo rozetřeme vidličkou na hladkou kaši, podáváme teplou.

Bramborové pyré
jednu středně velkou kvalitní bramboru oškrábeme, nakrájíme na drobné kousky, důkladně vypereme a dáme vařit do horké vody tak, aby všechny kousky byly ponořené. Vaříme zakryté. Uvařené doměkka prolisujeme a s 4 lžícemi mléka (BEBA) vymícháme do hladké kaše.

Brokolicové pyré
jednu menší růžici brokolice omyjeme, nakrájíme na menší kousky a dáme vařit do horké vody. Uvařenou, měkkou brokolici rozmixujeme na hladkou kaši.

Květákové pyré
stejný postup jako u brokolice. Později můžeme zeleninu kombinovat - brambory s mrkví, brambory s brokolicí, mrkev s hráškem, mrkev s květákem. Do zeleninových kaší můžeme přidávat dětské mléko pro zvýšení energetické hodnoty pokrmu, pro zjemnění chuti, chuť mléka je dítěti známá.

Vařená mrkev
50 g očištěné mrkve
50 ml vody
2 kávové lžičky bezmléčného margarínu
příp.slunečnicového nebo kukuřičného oleje

Nakrájenou mrkev dusíme doměkka a pasírujeme nebo rozmixujeme

Vařená mrkev s bramborem
130 g oloupaných brambor
20 g očištěné mrkve
50 ml vody
2 kávové lžičky bezmléčného margarínu
příp.slunečnicového nebo kukuřičného oleje

Nakrájené brambory a mrkev dusíme doměkka a pasírujeme nebo rozmixujeme.

Více ...
Vložil: ledňáček dne 16.6.2004| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Články 110 z 19 [Dalších 9 >>] 
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.