Deníky Fotoalba Recepty Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Deník polievky


 Články 16 z 6 
 Tekvicovápolievky
cca pre 4osoby (1liter)


400g tekvice - nakrajat na 1cm kocky
20g masla
20g sarlotky (pouzivam obyc. cibulu)
3 dl bieleho vina
8dl zelen. bujonu
sol, cierne korenie
zopar kuskov anizu
2dl smotany
kusky toustu na posypanie

cibulu poprazit na masle, pridat tekvicu, chvilu poprazit. zaliat vinom a
bujonom, dochutit solou a korenim, nechat varit na miernom ohni.
polievklu rozmixovat, pridat smotanu, aniz, este raz priviest do varu.
prepasirovat cez sitko. dochutit solou a korenim.
servirovat s nakrajanym toustom.

Více ...
Vložil: recept recept dne 24.10.2004| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Polievka sosovicova so zeleninoupolievky

Sosovicu preberieme, umyjema a dame varit so studenej vody. Na oleji zapenime cubulu, pridame pokrajanu korenovu zeleninu, sol a dusime do makka. Muku oprazime na sucho, zalejeme vodou, dobre premiesame, povarime, pridame spolu so zeleninou do uvarenej sosovice, kratko povarime a ochutime rozotretym cesnakom.

Více ...
Vložil: recept recept dne 29.9.2004| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Polievka strukovinova so zeleninou a krupkami - hrstkovapolievky

Strukoviny (voda, hrach, sosovica, fazula) umyjeme, fazulu vopred namocime. Vo vode varime do makka. Na oleji spenime pokrajanu cibulku, pridame pokrajanu ocistenu zeleninu. sol a podusime. Krupy premyjeme a uvarime zvlast vo vacsom mnozstve vody. Vsetko zmiesame dohromady a nechame prejst varom. Pred podavanim pridame pokrajanu petrzlenovu vnat.

Více ...
Vložil: recept recept dne 29.9.2004| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Polievka zelerova lisovanapolievky

Ocisteny, nakrajany zeler uvarime v slanej vode. Muku oprazime na sucho, zalejeme vodou a dobre rozslahame a povarime. Pridame prelisovany zeler a privedieme do varu. Polivku zjemnime zltkami rozslahanymi v mlieku a spolu nechame prejst varom. Dochutime posekanou petrzlenovou vnatou a cerstvym maslom. Zemlu alebo sendvic pokrajame na kocky, nasucho opecieme v rure a do polievky pridavame az na tanieri.

Více ...
Vložil: recept recept dne 29.9.2004| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Polievka zemiakova so zeleninou a krupami, resp. ovsenymi vlockamipolievky

Umyte a na kocky pokrajane zemiaky dame varit do horucej vody s pridanim soli a rasce. Na oleji spenime cibulku, pridame postruhanu zeleninu a dpodusime. Zvlast vo vode uvarime krupy alebo ovsene vlocky. Vsetko spolu zmiesame a kratko povarime. Nakoniec pridame rozotrety cesnak, maslo a posekanu pazitku.

Více ...
Vložil: recept recept dne 29.9.2004| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Kuracia polievkapolievky

Vlastne by sa to malo volat skor slepacia polievka, lebo ak ma byt dobra, tak je idealna sliepka. Minimalne kilo, moze byt aj viacej. Ocistená a umyta slepka sa da do hrnca a zaleje sa 2-3 litrami studenej vody. osoli sa (cca 1 polievkova lyzica soli) a na velmi miernom plameni sa pomalicky vari 2 hodiny. Na najmensej platni to varim na absolutnom minime. Po minimalne dvoch hodinach sa prida korenova zelenina (mrkva, petrzlen, zeler kalerab), cele korenie, nove korenie, ocistena cibula a vari sa minimalne dalsiu pol hodinu az hodinu (podla stavu zeleniny). Pred koncom by sa mohli pridat vnate typu zelerova, petrzlenova, ligurcek... Ak sa polievka vari naozaj velmi pomalicky, tak by nemali byt na povrchu ziadne vyzrazane bielkoviny, mala byt mat jasno zltu farbu a nemala by byt vobec zakalena. Ak sa niekomu zda, ze sa zelenina vari dlho, tak len na okraj, zelenina obsahuje okrem vitaminov, aj mineralne latky, stopove prvky. takze je jasne, ze vitaminu c a inych, vo vode rozpustnych tam vela nie je. Su tam ale tie, ktore su rozpustne v tukoch a ostatne stopove prvky, napriklad uz zmienovany zinok. Vitamin c sa do polievky dodava cerstvou vnatou.

Více ...
Vložil: recept recept dne 29.9.2004| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Články 16 z 6 
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.