|
Deník polievky
Články 1 až 6 z 6
|
cca pre 4osoby (1liter) 400g tekvice - nakrajat na 1cm kocky 20g masla 20g sarlotky (pouzivam obyc. cibulu) 3 dl bieleho vina 8dl zelen. bujonu sol, cierne korenie zopar kuskov anizu 2dl smotany kusky toustu na posypanie
cibulu poprazit na masle, pridat tekvicu, chvilu poprazit. zaliat vinom a bujonom, dochutit solou a korenim, nechat varit na miernom ohni. polievklu rozmixovat, pridat smotanu, aniz, este raz priviest do varu. prepasirovat cez sitko. dochutit solou a korenim. servirovat s nakrajanym toustom.
|
Více ... |
Vložil: recept recept dne 24.10.2004 | | Bez komentářů | Přidej komentář | |
|
|
Polievka sosovicova so zeleninou | polievky |
|
Sosovicu preberieme, umyjema a dame varit so studenej vody. Na oleji
zapenime cubulu, pridame pokrajanu korenovu zeleninu, sol a dusime do makka.
Muku oprazime na sucho, zalejeme vodou, dobre premiesame, povarime, pridame
spolu so zeleninou do uvarenej sosovice, kratko povarime a ochutime
rozotretym cesnakom. |
Více ... |
Vložil: recept recept dne 29.9.2004 | | Bez komentářů | Přidej komentář | |
|
|
Polievka strukovinova so zeleninou a krupkami - hrstkova | polievky |
|
Strukoviny (voda, hrach, sosovica, fazula) umyjeme, fazulu vopred namocime.
Vo vode varime do makka. Na oleji spenime pokrajanu cibulku, pridame
pokrajanu ocistenu zeleninu. sol a podusime. Krupy premyjeme a uvarime
zvlast vo vacsom mnozstve vody. Vsetko zmiesame dohromady a nechame prejst
varom. Pred podavanim pridame pokrajanu petrzlenovu vnat. |
Více ... |
Vložil: recept recept dne 29.9.2004 | | Bez komentářů | Přidej komentář | |
|
|
Polievka zelerova lisovana | polievky |
|
Ocisteny, nakrajany zeler uvarime v slanej vode. Muku oprazime na sucho,
zalejeme vodou a dobre rozslahame a povarime. Pridame prelisovany zeler a
privedieme do varu. Polivku zjemnime zltkami rozslahanymi v mlieku a spolu
nechame prejst varom. Dochutime posekanou petrzlenovou vnatou a cerstvym
maslom.
Zemlu alebo sendvic pokrajame na kocky, nasucho opecieme v rure a do
polievky pridavame az na tanieri. |
Více ... |
Vložil: recept recept dne 29.9.2004 | | Bez komentářů | Přidej komentář | |
|
|
Polievka zemiakova so zeleninou a krupami, resp. ovsenymi vlockami | polievky |
|
Umyte a na kocky pokrajane zemiaky dame varit do horucej vody s pridanim
soli a rasce. Na oleji spenime cibulku, pridame postruhanu zeleninu a
dpodusime. Zvlast vo vode uvarime krupy alebo ovsene vlocky. Vsetko spolu
zmiesame a kratko povarime. Nakoniec pridame rozotrety cesnak, maslo a
posekanu pazitku. |
Více ... |
Vložil: recept recept dne 29.9.2004 | | Bez komentářů | Přidej komentář | |
|
|
Vlastne by sa to malo volat skor slepacia polievka, lebo ak ma byt dobra,
tak je idealna sliepka. Minimalne kilo, moze byt aj viacej.
Ocistená a umyta slepka sa da do hrnca a zaleje sa 2-3 litrami studenej
vody. osoli sa (cca 1 polievkova lyzica soli) a na velmi miernom plameni sa
pomalicky vari 2 hodiny. Na najmensej platni to varim na absolutnom minime.
Po minimalne dvoch hodinach sa prida korenova zelenina (mrkva, petrzlen,
zeler kalerab), cele korenie, nove korenie, ocistena cibula a vari sa
minimalne dalsiu pol hodinu az hodinu (podla stavu zeleniny). Pred koncom by
sa mohli pridat vnate typu zelerova, petrzlenova, ligurcek... Ak sa polievka
vari naozaj velmi pomalicky, tak by nemali byt na povrchu ziadne vyzrazane
bielkoviny, mala byt mat jasno zltu farbu a nemala by byt vobec zakalena.
Ak sa niekomu zda, ze sa zelenina vari dlho, tak len na okraj, zelenina
obsahuje okrem vitaminov, aj mineralne latky, stopove prvky. takze je jasne,
ze vitaminu c a inych, vo vode rozpustnych tam vela nie je. Su tam ale tie,
ktore su rozpustne v tukoch a ostatne stopove prvky, napriklad uz zmienovany
zinok. Vitamin c sa do polievky dodava cerstvou vnatou.
|
Více ... |
Vložil: recept recept dne 29.9.2004 | | Bez komentářů | Přidej komentář | |
|
|
Články 1 až 6 z 6 |
|