Deníky Fotoalba Recepty Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Deník !Návody a rady I (Manželství) ... aneb berte život s humorem
... tento deníček je návod k přežití MANŽELSTVÍ koho zaujal, tak doporučuju knihu z nakladatelství Fragment. Martin Baxendale - MANŽELSTVÍ (Návod k přežití)


 Články 18 z 8 
 Něco oplodnění :o)!Návody a rady I (Manželství) ... aneb berte život s humorem

Trnitá cesta zárodečných buněk

Jaké tedy mohou vůbec být příčiny ženské sterility? Abychom alespoň některé z nich mohli pochopit, musíme si nejprve vysvětlit, jakým způsobem k oplodnění dochází.

Sledujme cestu spermií, které se ocitly v pochvě. (Jak se tam dostaly, o tom pojednávají i s bohatou obrazovou dokumentací periodika jiného zaměření, než to, které právě čtete). Odtud čeká nebohé zárodečné buňky dlouhá cesta plná nástrah. Hned zpočátku je v pochvě uvítá kyselé prostředí. Musí tam být kvůli ochraně ženského pohlavního ústrojí před infekcí. Spermiím ale tuze nesvědčí a velká část jich proto zahyne. Ty, které přežijí, musí najít cestu do děložního hrdla a probít se hlenem, kterým je uzavřeno. Projde jedna z tisíce. Pak je čeká asi 8 cm do kopce děložní dutinou (spermie sama měří jen asi 60 tisícin milimetru i s ocáskem, je to pro ni kus cesty) a asi stejná vzdálenost vejcovodem. Když se vezme v úvahu rychlost spermií, zjistí se, že teoreticky tu dráhu vůbec nemají šanci urazit. Z praxe ovšem víme, že se jí to dost často povede. Ale jak to dokáže, to není zcela jasné. Mezitím ve vaječníku dozrálo v malé cystičce o průměru asi 2 cm (tzv. folikulu) vajíčko. Folikul praskne, tekutina, kterou obsahoval, vyteče a strhne s sebou vajíčko (tomuto ději říkáme ovulace). Upozorňuji, že vajíčko se neuvolní přímo do vejcovodu, ale jen tak volně do břišní dutiny. Tam teprve musí vejcovod ženskou zárodečnou buňku sám najít. K tomu je otevřený konec vejcovodu rozšířen do jakési nálevky a její okraj je opatřen jemnými „prstíky“, tzv. fimbriemi. Jak ovšem vejcovod vajíčko zvící jedné desetiny milimetru mezi střevními kličkami najde to také není tak docela jasné. Když už je vajíčko šťastně ve vejcovodu, začíná cestovat směrem do dělohy. Nepředstavujte si, že se kutálí jako tenisák okapovou rourou! K transportu je nutná aktivní činnost vejcovodu, zejména koordinované kmitání mikroskopických výrůstků na povrchu buněk, kterým se říká řasinky. Ty ženou vajíčko k děloze, aby se v rozšířené části nazývané ampula mohlo setkat s čekajícími spermiemi. Jedna z nich vajíčko oplodní. Zase nic jednoduchého: vajíčko je obaleno pevnou slupkou (zona pellucida), do níž musí spermie vyleptat dírku pomocí složitých chemických látek, které si nese v charakteristickém „nosíku“ (vědecky se jmenuje akrosom). Pak může teprve dojít ke splynutí genetického materiálu obou buněk. I když ani to se nemusí podařit. Poměrně často se stává, že první buňka nového jedince má genetickou výbavu defektní a z ní buď zárodek vůbec nevznikne, nebo záhy odumře. Jsou důkazy pro to, že takto neslavně skončí tři čtvrtiny (!) všech oplodněných vajíček.

Více ...
Vložil: Vlaďka26/Ondra04,Káťa06,Thea14 dne 30.7.2003| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Manželství - Ovládání - Rychlosti, Brzdění!Návody a rady I (Manželství) ... aneb berte život s humorem
Základní rychlosti
1) První rychlost - Svatba
2) Druhá rychlost - Líbánky
3) Třetí rychlost - Děti
4) Čtvrtá rychlost - Šťastně až do smrti

Pozor - Zpátečka - Rozvod

RYCHLOSTI: Pozor abyste omylem nezařadili zpátečku (viz výše přehled rychlostí) namísto 4. rychlosti. Stane se to snadno; zvlášť při příliš častém řazení na 3. rychlost.

BRZDĚNÍ: Standardní výbava vašeho manželství bohužel nezahrnuje kruhové diskové brzdy, a proto může být obtížné po nastartování zastavit. (Viz postup při poruchách)

(Na popis poruch dojde někdy později)

Více ...
Vložil: Martina a Josef J. dne 11.4.2003| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Manželství - Ovládání - Akcelerace!Návody a rady I (Manželství) ... aneb berte život s humorem

AKCELERACE: Prudká akcelerace - budete-li příliš pospíchat, abyste se dostali tam, kam vy či váš spoluřidič chcete (např. do velkého domu se třemi dětmi) může mít za následek nadměrnou spotřebu paliva. (viz poznámky o palivu příště)

Více ...
Vložil: Martina a Josef J. dne 10.4.2003| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Manželství - Ovládání - Řízení!Návody a rady I (Manželství) ... aneb berte život s humorem

ŘÍZENÍ: Vzhledem k zásadním chybám v designu se vám může často zdát, že vaše manželství nejede právě tak, jak byste si přáli. Hodně vám pomůže, jste-li si jisti, že se jak vy, tak váš spoluřidič ubíráte stejným směrem (viz poznámka o zdvojeném řízení - viz předchozí článek)

Více ...
Vložil: Martina a Josef J. dne 9.4.2003| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Manželství - základní vybavení a ovládání II!Návody a rady I (Manželství) ... aneb berte život s humorem
...

Palivový systém
Vaše nové manželství je naprogramováno na moderní vstřikovací palivový systém  - jeho hladký chod vyžaduje pravidelné vstřikování lásky a peněz. Spotřeba paliva značně kolísá podle toho o jaký jde model, a velký vliv na něj mohou mít i špatné řídící návyky nebo přetížení spolujezdci či nestadnardní přídavné zařízení.

 

OVLÁDÁNÍ

Než se pustíte po nejdelší dálnici svého života, řádně se naučte, jak vaše nové manželství ovládat. Vyhnete se tak nejhorším nárazům a výmolům.

Elementární ovládácí prvky, s nimiž se musí seznámit ti, kdo se stali majiteli manželství prvně v životě, jsou: Říkat "Ano", Říkat "Ne" a "Umět si dupnout". Neexistuje samozřejmě absolutně žádná záruka, že tyto prvky budou fungovat, ale je nutno je tak jako tak procvičovat.

Vezměte rovněž na vědomí, že vaše nové manželství je standardně naprogramováno na Zdvojené ovládací prvky. Snažte se tedy dohodnout, kam jedete a jak rychle, abyste se vyhnuli konfliktům při řízení, akcelerací brzdění atd.

 

 

PS - další návod k ovládání příště

Více ...
Vložil: snažilka dne 21.3.2003| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Manželství - úvod!Návody a rady I (Manželství) ... aneb berte život s humorem
Aneb "Doživotní záruka"

Při řádné a pravidelné údržbě by mělo vaše nové manželství vydržet po celý život* a tyto rady pro majitele vám zajistí dlouhodobé bezproblémové a trvalé manželské blaho.

Budete-li se řidit všemi radami pro údržbu a servis, značně snížížte každodenní opotřebení, minimalizujete riziko vážných poruch a nákladných oprava a prodloužíte životnost vašeho manželství. Takový postup by měl zvláště snížit napětí mezi hlavními prvky (mužem a ženou), jež je běžnou příčinou neopravitelných poruch.

*Poznámka:
Tato doživotní záruka manželského blaha se vztahuje pouze na majitele modelu XR3i "Šťastné manželství". (Jednotlivé modely jsou popsány v předchozím článku). A dokonce i v tomto případě nijak neomezuje vaše zákonné právo stěžovat si, kňučet, nadávat, rýpat, trucovat, hašteřit se, hledat na druhém chyby, vyvolávat hádky, rozejít se nebo čas od času zařvat: "Bože já chci pryč!"

 

Osobní poznámka:
Stejně usmiřování je pak to nejhezčí a přes všechna téměř tragická upozornění popsaná výše musím říci "Neztrácejte hlavu"

Více ...
Vložil: Martina a Josef J. dne 20.3.2003| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 MANŽELSTVÍ - Základní vybavení a ovládání!Návody a rady I (Manželství) ... aneb berte život s humorem
Základní součástky
Součástka A - muž
Součástka B - žena

Základní součástky vašeho nového manželství by se měly ddát snadno rozpoznat a lokalizovat (pokud některý z nich není permanentně "V hospodě", "Někde s kámošema", "Někde s kámočkama", "Do večera v práci" atd.)

Vstup do manželství: až příliš snadný. Problémy mohou nastat, dostanete-li zaječí úmysly (Viz varování)

  1. Spojte prvek A s prvkem B
  2. Odpojte staré známosti
  3. Hupněte do manželství
  4. Zabouchněte za sebou dveře

VAROVÁNÍ:
Vzhledem k nepříjemné výrobní vadě, díky níž se dveře vašeho manželství po zabouchnutí zaklíní, mohou nastat potíže při vstupování a vystupování dle vašeho přání.

Více ...
Vložil: Martina a Josef J. dne 20.3.2003| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Základní informace k deníku!Návody a rady I (Manželství) ... aneb berte život s humorem
Tak v tomto deníku se budu prostě koukat na život trošku s nadhledem

Bod č. 1 MANŽELSTVÍ - Návod k přežití

Pro modely:
XR3i - Šťastné manželství
XR3ii - Manželství, které netrvá věky
XR3iii - Dávám mu maximálně 6 měsíců
XR3iv - Napodruhé
XR3v - Napotřetí
XR3vi - Někdo je prostě nepoučitelný

 

Více ...
Vložil: Martina a Josef J. dne 19.3.2003| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Články 18 z 8 
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.