Deníky Fotoalba Recepty Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Deník !Různé tipy!
Takže tady máte některé tipy, které mohou být veřejné. Takže jestli máte některá nějaký dobrý tip, tak ho sem dejte.


 Články 110 z 81 [Dalších 71 >>] 
 Na co si dát pozor...!Různé tipy!
Mezi snažilkami jsou opět nové těhulky a začíná nové kolo otázek, co mohu jíst, pít apod.:-) Však to znáte a tak jsem našla pár článků na toto téma.

Placentou mohou k plodu procházet nejen živiny z potravy, ale i mnoho škodlivých látek, které běžně jíte a pijete.

Konzervované látky

Vyhýbejte se konzervám a různým instantním směsím pro rychlou přípravu jídla, protože se do nich často přidává cukr a sůl, mohou obsahovat i hodně tuku, konzervační látky, příchuti a barviva. Čtěte pozorně texty na obalech a vybírejte ty, v nichž nejsou žádné chemické přísady.
Předvařené potraviny
Nejezte v provozovnách tzv. rychlého občerstvení, polotovary a předem grilovanou drůbež. Tyto potraviny mohou obsahovat bakterie, které mohou přejít z matky na dítě a ohrozit tak jeho život.

Sýry
Nepasterizované mléko a mléčné produkty a měkké zrající sýry, například brie, které se vyrábějí z pasterizovaného i nepasterizovaného mléka, mohou obsahovat listerie (bakterie způsobující infekční onemocnění zvířat, přenosné na člověka) a jiné choroboplodné zárodky, a proto se jim raději vyhýbejte.

Alkohol
Veškerý alkohol, který v těhotenství vypijete, přechází placentou do krevního oběhu plodu. Pamatujte, že alkohol může vaše dítě ohrozit! Nejlepší je vynechat ho úplně. Dělejte si vlastní koktejly z čerstvého ovoce, mléka a nápoje ze stolní minerálky a ovocných šťáv. Různé druhy piva a vína, i když je na etiketě uvedeno, že mají nízký obsah alkoholu, mohou obsahovat škodlivé přísady a chemikálie, někdy i ve značném množství. Tyto látky mohou rozličným způsobem nepříznivě ovlivnit zdraví vašeho dítěte.

Esenciální mastné kyseliny
Mastné kyseliny s více nenasycenými vazbami (polynenasycené mastné kyseliny s dlouhým řetězcem) jsou nezbytné pro vývoj mozku, nervového systému a sítnice dítěte. Plod je závislý na jejich přísunu z organismu matky. Nejvyšší obsah těchto látek mají tučné ryby, které však obsahují znečišťující látky. Jezte je proto nejvýše dvakrát týdně a vyhýbejte se velkým dravým rybám, jako jsou mečouni (mohou obsahovat rtuť). Dalšími zdroji jsou ořechy, semena, obiloviny a tmavě zelená listová zelenina.

Káva, čaj, horká čokoláda
Kofein, který všechny tyto nápoje obsahují, může při příliš vysoké spotřebě ovlivnit růst vašeho dítěte. Snažte se nepít více než tři šálky nápojů obsahujících kofein denně a podle možnosti si je odepřete vůbec. Místo toho pijte dostatek minerální vody

Bylinkové čaje
Chcete-li v těhotenství pít bylinkové čaje, poraďte se nejprve s lékárníkem. Většina balených směsí bylinných čajů je pro dítě neškodná, některé by však mohly mít nežádoucí účinky. Čaj z malinového listí údajně usnadňuje porod.

Cukr
Výrobky obsahující cukr, jako koláče, sušenky, džem a šumivé nápoje, mají jen malý obsah živin, zato se po nich snadno tloustne. Energii získávejte raději z celozrnného chleba a těstovin, sladkosti omezte.

Geneticky upravené potraviny
V současné době nemáme dost důkazů k tomu, abychom mohli s jistotou tvrdit, že geneticky upravené potraviny jsou bezpečné. Na druhé straně však nemáme ani dostatek důkazů o tom, že by mohly být škodlivé pro vás nebo pro dítě. Genetické inženýrství není přesně stanovený proces. Nikdo nemůže mít jistotu, že vložený gen nebude reagovat s ostatními geny nebo že bude působit přesně a jedině tak, jak očekáváme. Řada druhů zeleniny, například brambory a rajčata, má jedovaté příbuzné. Skutečnost, že moderní brambor není jedovatý, neznamená, že ztratil toxický gen, pouze se tento gen v současné době neprojevuje. Existuje přinejmenším teoretická možnost, že genetické upravování brambor může znovu aktivovat tento spící gen po předcích. Bude pravděpodobně trvat určitou dobu, než získáme dostatek důkazů k závěrům o bezpečnosti geneticky upravených potravin. Chcete-li mít jistotu, raději se jim vyhýbejte.

Autor: Perfekt - Velká kniha o matce a dítěti - (c) Dorling Kindersley ( o autorovi)

Více ...
Vložil: snažilka dne 9.3.2009| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Drogy a alkohol v těhotenství I.!Různé tipy!

Drogová závislost v průběhu těhotenství je závažným zdravotním i sociálním problémem. Drogy způsobují komplikace během těhotenství a negativně ovlivňují vývoj plodu a stav novorozence. Nejzávažnější drogy pro novorozence jsou heroin a pervitin. Obě tyto drogy jsou na prvním místě v užívání drog na českém trhu.

Samotná drogová závislost není z genetického hlediska důvodem k umělému ukončení těhotenství. Problémem je, že těhotné narkomanky jsou často velmi mladé, bez partnera, bez zaměstnání a těhotenství je zjištěno pozdě, kdy už nelze podat žádost o interrupci. Pokud je těhotenství zjištěno až po 16. týdnu, je zmeškán i čas na provedení genetických testů, které by případně odhalily genetickou odchylku u plodu. Tím je komplikována i následná prenatální péče u těhotné. Většina narkomanek nepovažuje těhotenství za důvod ke změně chování. U žen závislých na pervitinu se často setkáváme s tím, že jsou přesvědčené, že situaci zvládají. U žen závislých na opiátech se o něco častěji setkáváme s tím, že se těhotná žena snaží o léčbu a substituci.


Heroin
Heroin patří do skupiny opiátů. Způsobuje příjemné uvolnění a uklidnění, pasivní prožívání okamžiku a odstranění problémů každodenního života. Při předávkování může dojít k ospalosti, spánku, bezvědomí až smrti, protože tlumí centrum dýchání.
Heroin navozuje toleranci. To znamená, že závislý potřebuje stále větší dávku, aby u něj došlo k požadovaným účinkům. Při nedostatku drogy dochází k abstinenčnímu syndromu, který se projevuje bolestmi kloubů, svalů, pocením, zvracením, křečemi a teplotou. Těhotenství nebývá užíváním heroinu výrazně ovlivněno, ale často končí dříve.
Novorozenec má nižší porodní hmotnost a nižší Apgar skore v důsledku chronického nedostatku kyslíku během těhotenství. U novorozenců se častěji vyskytují vrozené vývojové vady. Heroin přechází placentou k plodu do jedné hodiny po podání. U plodu tlumí pohybovou aktivitu a hromadí se v plodové vodě. U 50 - 80 % novorozenců dochází k abstinenčnímu syndromu do 48 - 72 hodin po porodu. Pozdní abstinenční syndrom se vyskytuje u některých novorozenců až šestý den po porodu. Abstinenční syndrom novorozence se projevuje poruchami spánku, křečemi, teplotou, kýcháním, průjmem a zvracením. Děti, které se narodily matkám závislým na heroinu, mají mezi 3-6 rokem nižší tělesnou hmotnost i výšku a mají také nižší IQ.


Kokain
Kokain patří do skupiny psychostimulačních drog. Vyvolává euforii, stimuluje a zvyšuje sexuální apetenci. Kokain rychle prochází placentou a plod trpí nedostatkem kyslíku. Abstinenční syndrom u novorozence je kratší a méně intenzivnější než u opiátů. Plod vystavený kokainu během těhotenství se rodí s nižší porodní hmotností, má menší obvod hlavičky, kratší končetiny a častěji se u něj vyskytují vrozené vývojové vady močového a pohlavního ústrojí, srdeční vady a krvácení do mozku.


Více ...
Vložil: snažilka dne 9.3.2009| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Drogy a alkohol v těhotenství II.!Různé tipy!

Pervitin
Pervitin patří v České republice k nejrozšířenější droze. Jeho opakované užívání vede k paranoidní psychóze. Užívání pervitinu v těhotenství vede k nedostatečnému zásobení plodu kyslíkem, zvyšuje riziko předčasného odlučování placenty a předčasného porodu. Abstinenční syndrom u novorozence je kratší a méně intenzivní ve srovnání s heroinem. Novorozenci a kojenci jsou ve větší míře ohroženi syndromem náhlého úmrtí.

Léčba a substituce
Úspěšnost léčby je většinou přechodná a záleží na vůli těhotné ženy. Náhlá abstinence je v těhotenství riziková. Ku pomoci mohou být protidrogová centra či ústavní léčba na psychiatrickém oddělení. K potlačení abstinenčních příznaků je používán metadon či léky obsahující látku buprenorphin ( Subutex). Metadon nenavozuje euforii, nemění vnímání reality a blokuje touhu po droze. Těhotná žena musí být zařazena v metadonovém programu, podle jehož pravidel je těhotné jedenkrát denně vydána dávka metadonu. Ale i metadon má svá rizika. Snižuje dýchací pohyby u plodu a zvyšuje jeho srdeční frekvenci. Nejbezpečnější je ukončení substituce ve druhém trimestru gravidity. V prvním trimestru hrozí u těhotné ženy užívající metadon vyšší riziko potratu a ve třetím trimestru vyšší riziko předčasného porodu. Trvání abstinenčního syndromu u metadonu je delší a novorozenci trpí častěji poporodními křečemi, vyšším tlakem a mají neklidný spánek. Do mléka přechází asi 3 % metadonu, proto je jeho dávka doporučována po večerním kojení. Finančně náročnější je substituce buprenorphinem. Oproti metadonu je výhodný v tom, že abstinenční syndrom je kratší a rychle odeznívá. Matce je povoleno kojit. Nevýhodou je, že substituce buprenorphinem je možná pouze při závislosti ve výšce 1g heroinu denně. Preparáty Subutex a Temgesic jsou během těhotenství hrazeny zdravotními pojišťovnami.

ALKOHOL

Alkohol je nejrozšířenější společensky uznávaná droga. V těhotenství prochází placentou k plodu a způsobuje u něj fetální alkoholový syndrom. Ten se projevuje zúženými očními štěrbinami, stlačeným kořenem nosu, krátkými nosními křídly, široce posazenými očnicemi, mentální retardací, srdečními vadami a malou porodní hmotností. Stanovit hranici konzumace alkoholu v těhotenství je velice obtížné. Bezpečná konzumace by měla být 100g alkoholu týdně, což představují dvě sklenice piva nebo vína denně.

 

Autor: MUDr. Radka Bočánková ( o autorovi)

Více ...
Vložil: snažilka dne 9.3.2009| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Co nesmím jíst?!Různé tipy!

Některé potraviny mohou obsahovat škodlivé zárodky – např. listerie nebo původce toxoplazmózy. Ty mohou poškodit plod. Během těhotenství byste se proto měla takových potravin vzdát. Jedná se vždy o syrové potraviny, k nimž existují alternativy. Nezapomeňte, že vše, co je čerstvě podušené nebo upečené, žádné z těchto nebezpečných zárodků neobsahuje.

• Syrové mléko a produkty ze syrového mléka. Tepelně neošetřené mléko a z něj vyrobené produkty (uvedeno na obalu) mohou obsahovat listerie. Především to platí pro tvarohové sýry nebo měkké zrající sýry ze syrového mléka a také některé druhy ušlechtilých plísňových sýrů, brie nebo camembert. Sýr z tepelně neošetřeného mléka musí být označen na obalu.
Pijte jen pasterizované čerstvé mléko nebo trvanlivé mléko a jezte pouze produkty z nich. Není-li na obalu uvedena jiná informace, vyrábí se sýr z pasterizovaného mléka. Při pultovém prodeji byste se měla zeptat. Povolený je také tvrdý sýr ze syrového mléka, díky dlouhé době zrání je neškodný. Pro jistotu ze všech sýrů odkrojujte kůrku. Vysoké teploty při vaření nebo pečení listerie bezpečně zničí.
• Syrové maso a uzeniny. Carpaccio, syrová sekaná, tatarský biftek nebo dorůžova upečené maso (rostbíf, steak) mohou vyvolat toxoplazmózu. Maso jezte jen dobře uvařené nebo upečené. Riskantní je rovněž mazací syrový salám, jako je čajovka nebo métský salám, syrové nasolené maso, syrové šunky nebo syrový kaselský kotlet.
Syrové zrající nářezové uzeniny, např. kabanos nebo salám, jsou díky delší době zrání bezpečné. Z uzených nebo pařených výrobků z čerstvého nebo studeného prátu, jako jsou játrová paštika, špekáčky nebo párky, nebo z vařených uzenin (např. jiternic, jelit nebo tlačenky) nemusíte mít obavy stejně jako z aspiků, paštik, vařené šunky a vařené kaselské kotlety. Obávat se nemusíte ani na vzduchu sušených šunek s dlouhou dobou zrání (přes 6 měsíců). Důležité je neskladovat nakrájené uzeniny dlouho, kupujte raději čerstvou uzeninu v malém množství.
• Syrové a uzené ryby a mořské plody. Sushi, syrové ústřice, kaviár, marinovaný nebo uzený losos, mírně solené matjesy a uzené ryby všeho druhu jsou nyní tabu.
Sáhněte raději po tepelně zpracovaných produktech, např. po rybách v omáčce nebo aspiku, jako jsou sleď v tomatové omáčce, úhoř v aspiku, tuňák nebo sardinky v oleji nebo přírodní šťávě. Všechny produkty v konzervách (kromě kaviáru) jsou tepelně ošetřeny a tedy bezpečné. Nezávadné jsou také ryby naložené v silně kyselé, slané nebo sladké marinádě, např. sardelky a zavináče. A samozřejmě také dušené nebo pečené ryby a mořské plody v jakékoli formě.
• Syrové obilí. Kaše z čerstvého obilí, syrové klíčky nebo doma dělané ovesné vločky jsou přísně zakázány.
Bez obav sáhněte po kupovaných obilných vločkách, jsou tepelně ošetřeny. Doma vyráběné vločky si pro jistotu můžete sama na pánvi opražit a kaši z čerstvého obilí povařit jako krupičku. Při pečení se všechny choroboplodné zárodky zničí.
• Syrová vejce. Syrová vejce mohou obsahovat salmonely (zpracovaná vejce listerie). Opatrně u majonézy nebo tiramisu a "mousse au chocolat" (čokoládová pěna) se syrovými vejci. Pokud jsou vejce uvařena tak, aby nebyl žloutek mazlavý, žádné riziko nehrozí. Bezpečná je také majonéza s konzervačními látkami.
• Balené saláty a krájené ovoce. Syrové hotové saláty a také chlazené krájené ovoce může obsahovat choroboplodné zárodky. Neplatí to pro syrové ovocné nebo zeleninové saláty, které připravujete z celých plodů. Ty nejprve dobře omyjte, poté nakrájejte, čerstvé použijte do salátu a ihned snězte. Dobře také omyjte ovoce nebo zeleninu, kterou jíte zasyrova jen tak na chuť. Čerstvě lisované šťávy vyrábějte jen z dobře omytých surovin.
• Rychlé občerstvení. V supermarketech, lahůdkářstvích nebo bufetech jsou nabízeny chlazené sendviče a hotové saláty – raději se jim vyhněte. Totéž platí o prodávané točené zmrzlině – kupte si raději zmrzlinu balenou. A pokud vám některý stánek s rychlým občerstvením připadne špinavý, obloukem se mu vyhněte. Pokud se něco tepelně upravuje před vašima očima, jako např. v čínské restauraci nebo u stánku s pečenými párky, nemusíte mít obavy.

 

Autor: Grada - Vaříme pro miminka a malé děti ( o autorovi)

Více ...
Vložil: snažilka dne 9.3.2009| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Spermiogram !Různé tipy!

SPERMIOGRAM



Výborný výsledek? Dolní hranice normy? Kdy na IUI a kdy už raději IVF?....




 

                                                                   Výborný výsledek                    Dolní hranice normy

Objem ejakulátu                                         2,5-3,5ml                                   1,5ml

Koncentrace spermií                                  40-120miliónů/ml                     20miliónů/ml

Procento pohyblivých spermií                   více než 60%                            více než 50%

Kvalita pohyblivosti                                 a-b (vynikající nebo                   b(alespoň pomalý
                                                                    alespoň pomalý dopředný        dopředný pohyb)
                                                                    pohyb)

Procento defektních spermií                   nejvýše 30%                              nejvýše 50%

 

 

 

Možné odchylky od normy:

Asthenozoospermie - méně než 50% progresivně pohyblivých spermií

Oligozoospermie - méně než 20miliónů spermií/ml

Teratozoospermie - více než 40% defektních (patologických) spermií

Azoospermie - žádné spermie ve vzorku

Kryptozoospermie - nález ojedinělých spermií po centrifugaci vzorku

Nekrozoospermie - nález pouze mrtvých spermií

 

 

Kdy na IUI?

Počet spermií                  nad 5miliónů/ml

Pohyblivost                     nad  50%

Procento defektních      nejvýše 50%

!Samozřejmě je možné, že i inseminace při horším spermiogramu bude úspěšná, ovšem úspěšnost se tím značně snižuje.

Více ...
Vložil: snažilka dne 31.7.2006| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Normospermiogram!Různé tipy!

Imunobiologie Plzeň:
Objem 2,0 - 6,0 ml
Barva - mírně nažloutlá
konzistence - není vazká, tvoří kapky
Počet spermií - 20mil/ml a více
Stupeň pohyblivosti - více než 2
Počet defektních forem - méně než 30%
Přídatná buněčnost - méně než 0,5 mil/ml leukocytů nebo malých lymfocytů
pH - 7,1 - 7,8
fruktóza - nad 1200ug/ml
protilátky proti spermiím - žádné nebo méně než 40% spermií postižených protilátkami
pach - kvetoucích kaštanů

Imunobiologie Praha Podolí
Objem 2,0 - 8,0 ml
Koncentrace - více než 20 mil/ml
přestup: méně než 2 minuty
životnost - více než 50%
invaz. pohot. více než 500
morfologie: méně než 70% defektních spermií

Více ...
Vložil: Amelka dne 22.12.2004| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Zajímavé informace pro naše těhulky a nastávající maminky:o))!Různé tipy!

Našla jsem moc zajímavé stránky České asociace porodních asistentek ....takže tady jsou http://www.capacz.cz/ 

Např. najdete tam adresář porodních asistentek v ČR, co hradí zdravotní pojišťovny těhotným a maminkám,  nabídku služeb a produktů, těhotenská literatura, video - porody  a mnoho dalšího....

Více ...
Vložil: Diazka+2 dne 19.10.2004| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 vitamíny z Žena In!Různé tipy!

Vitaminy nejen pro zdraví (1.7. 2004)
Nyní, kdy je na trhu nepřeberné množství všelijakého čerstvého ovoce a zeleniny, a hlavně v cenově dostupné hladině, měli byste této nabídky využívat.
OVOCE
Ananas
Obsažené látky: vitamin C, enzym bromelin, draslík, vápník, zinek, jód, hořčík, betakaroten, kyselina pantotenová
Působení: Vyplavuje škodliviny usazené v těle, podporuje trávení, posiluje imunitní systém a působí při hubnutí

Borůvky
Obsažené látky: Vitamin C, betakaroten
Působení: Mají protizánětlivé účinky, upravují činnost střev a také jsou zdravé pro oči

Broskve
Obsažené látky: Vitamin C, draslík, železo
Působení: Působí při odbourávání tuků, pročišťují organismus

Grapefruit
Obsažené látky: Vitamin C, kyselina folová, hořčík, draslík, vápník, železo
Působení: Podporuje trávení, pomáhá při látkové výměně, zpevňuje tkáně

Hroznové víno
Obsažené látky: Vitamin B, C, kalium, železo, fosfor
Působení: Pročišťuje organismus, podporuje tvorbu krve

Hrušky
Obsažené látky: Vitamin A, B1, B2 a C, draslík, vápník, magnezium
Působení: Působí proti vysokému tlaku, odbourávají tuky, posilují mozek a nervový systém

Jablko
Obsažené látky: Vitamin C, E, kyselina folová, draslík, pektin
Působení:  Zlepšuje krevní oběh, napomáhá pročišťovat tlusté střevo

Jahody
Obsažené látky: Vitamin C, kyselina křemičitá a folová, draslík, mangan, železo, fluor
Působení: Odvodňují, podporují stavbu tkání

Kiwi
Obsažené látky: Vitamin C, B, D a A, draslík, železo
Působení: Odbourává tuky, zpevňuje tkáně, posiluje imunitní systém

Melouny
Obsažené látky: Vitamin C, B3, B6, karoten, kyselina listová, železo, mangan
Působení: Odvodňují, přispívají ke zdravé pokožce

Meruňky
Obsažené látky: Betakaroten, niacin, vitamin E, kyselina pantotenová, draslík, fosfát, mangan, železo
Působení: Čistí pleť, udržují vlhkost pokožky, zpevňují tkáně

Papája
Obsažené látky: Betakaroten, kyselina pantotenová, vitamin C, B1, B2, vápník
Působení: Podporuje trávení a výstavbu nových pleťových buněk

Rybíz
Obsažené látky: Vitamin, C, draslík
Působení: Odbourává tuky, prokrvuje pokožku

Třešně
Obsažené látky: Vitamin A, C, draslík
Působení: Snižují krevní tlak, působí při anémii

ZELENINA

Artyčoky
Obsažené látky: Betakaroten, vitamin B, vápník, draslík, hořčík, fosfor, železo, zinek, jód
Působení: Odbourávají tuky

Baklažán (lilek)
Obsažené látky: vitamin A, mangan, draslík
Působení: Pomáhá snižovat cholesterol

Brokolice
Obsažené látky: Vitamin A, E, B, vápník, draslík, hořčík, niacin
Působení: Posiluje kosti a povzbuzuje látkovou výměnu

Hlávkový salát
Obsažené látky: Vitamin C, A, B, E, sodík, draslík, vápník, železo
Působení: Povzbuzuje látkovou výměnu

Kedlubny
Obsažené látky: Vitamin C, vápník, selen
Působení: Pomáhají snižovat vysoký krevní tlak, odvodňují

Křen
Obsažené látky: Vitamin C, A, B, vápník
Působení: Má antibakteriální účinky, podporuje krevní oběh

Rajčata
Obsažené látky: Vitamin C, E, B1, B2, kyselina folová, draslík, sodík, železo, zinek
Působení: Podporují trávení, odvodňují, upevňují buněčnou strukturu pleti

Ředkvičky
Obsažené látky: Fluor, Vitamin C
Působení: Zpevňují zubní sklovinu

Žampiony
Obsažené látky: Vitamin D, B1, B2, B12, draslík, fosfor, selen, železo, niacin, kyselina pantotenová
Působení: Prokrvují pleť, podporují stavbu nových pleťových tkání

Více ...
Vložil: Amelka dne 5.7.2004| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 vitamíny, stopové prvky - pomoc od přírody!Různé tipy!

Štítná žláza

  1. Při jakékoli dysfunkci podávat třešně.
  2. Při hyperfunkci je zřejmý celkový nedostatek draslíku, a proto je třeba jej postupně doplnovat.
  3. Zařadit do stravy řeřichu zahradní, obsahuje totiž draslík i jód – ideální prostředek proti dysfunkci štítné žlázy.

Potřebujeme 150 – 300mcg, lidé s poruchou šž 400 mcg, těhotné, kojící a dospívající mají zvýšenou spotřebu.

Třešně: draslík, vit. A, C, skupiny B, prvky železo, měď, vápník, hořčík, fosfor a hlavně jód.

Zdroje jódu:

1 mcg na 1 kg potraviny:

zelenina 20-30

sýry, vejce, živočišné tuky až 35

mléko cca 35

obilniny cca 50

ryby od 100 do 200

v mikrogramech na 100 gramů potraviny

višně 330

třešně 274

treska 135

vejce celá 97,4

citrón 80

halibut 51,6

úhoř 50

makrela 45

sledˇ 39,1

špenát 20,9

žampiony 18

hrách 13,7

mléko 2% tuku 10,7

čokoláda 250

DRASLÍK:

bílé fazole 1188, hrách 937, vlašské ořechy 868, mandle 856, rozinky 8733, brambory 557, špenát 480, brukev 416, černý rybíz 336, maso telecí 312, vepřové 257, vejce čerstvá 135, sušené švestky 864, paprika od 176 – 2075

Více ...
Vložil: Amelka dne 16.6.2004| 2 komentáře | Přidej komentář | Poslat mailem
 pomoc z přírody dodatek!Různé tipy!

Obilní klíčky:

jsou nejcenější částí zrna, protože mají nejvíce stopových prvků. Kromě melasy jsou snad nejlepší současnou potravinou vůbec. Např. zinku mají 4x více než hrubá mouka, vit. E dokonce 8x více

co obsahují:

- rostlinné bílkoviny pro stavbu buněk a tkání

bohaté na E, nenasycené mastné kyseliny(vitamín F), snižují hl. cholesterolu v krvi

- vit. skupiny B(srdce, nervy, pokožka,mozek)

- železo – chrání před anémií

- tolik hořčíku, že jeho obsah ve 100g (336mg) by stačil na uzdravení srdce nebo na udržení zdravého srdce a kostí (spolu s vápníkem, křemíkem...) uchrání kosti před řídnutím(řešetlením)

- draslík pro zdraví a krásu, posílí svaly

- třísloviny – celulózy upravují funkci zažívacího traktu

- chrom a lithium v dobře aktivovatelné podobě

- bílkoviny – plnohodnotné proteiny ve 100g je jich 26g, kotlet o hm. 100g jich má 19g

- lysin, aminokyseliny

Více ...
Vložil: Amelka dne 16.6.2004| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Články 110 z 81 [Dalších 71 >>] 
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.