Deníky Fotoalba Recepty Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Deník ***recepty :o)***


 Články 110 z 60 [Dalších 50 >>] 
 DORT S BANÁNY alá KRTEK***recepty :o)***

Suroviny: 130 g čokolády na vaření 135 g másla bílá čokoládová poleva 150 g práškového cukru 6 vajec 1 lžičku vanilkového extraktu nebo 1 vanilkový cukr 110 g krystal.cukru 125g polohrubé mouky špetka soli 250 g tvarohu 1 dl 30% šlehačky 4 plátky želatiny 4 banány 250g čokolády na polevu (nebo hotové polevy - počet podle gramáže) 4 lžíce cukru (do krému) 2 lžíce jablečného sirupu (dala jsem bezový) jahodovou marmeládu na potření Dortovou formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. V horké vodní lázni rozpustíme čokoládu (130g), kterou necháme za stálého míchání vychladnout. V míse vyšleháme máslo do bílé pěny a opatrně do něj zašleháme moučkový cukr a po lžících rozmíchané žloutky. Ke konci šlehání přidáme tekutou zchladlou čokoládu, vanilkový extrakt. Připravíme si sníh z bílků - bílky ušleháme se špetkou soli a krystal. cukrem do pevného sněhu tak aby dělal hladké lesklé špičky. Když mísu obrátíte dnem vzhůru nesmí vypadnout. Jednou 1/4 sněhu nadlehčíme mírným promícháním čokoládovou směs a pak teprve přidáme zbylou část. Vše krátce opatrně rozmícháme metlou. Prosátou mouku zlehka vmícháme do směsi a těsto ihned vlijeme do formy, stěrkou vytáhneme okraje směrem k ráfku tak, aby ve středu zůstal důlek a dáme do trouby. Pečeme cca 45 minut při teplotě 200st.C. Upečený korpus necháme vychladnout a pak vyjmeme z formy. Marmeládu ohřejeme a rozetřeme ji po obvodu korpusu, po vychladnutí obvod potáhneme bílou čokoládovou polevou. Tvaroh ušleháme se smetanou do hladkého krému s cukrem a jablečnou šťávou. banány oloupeme, podélně rozkrojíme a pokapeme citronem. Podle návodu na obalu želatiny krém želatinou zahustíme a ihned zpracováváme. Mísu s kulatým dnem vyložíme foliíí naplníme krémem, poklademe banány. Vše přikryjeme korpusem a necháme v lednici ztuhnout. Nejlépe přes noc. Pak vyklopíme, odstraníme folii, čokoládu (250g) rozpustíme ve vodní lázni s máslem a mícháme až se vše spojí (nebo jen rozehřejeme hotové polevy). Polevou přelijeme dort a po ztuhnutí dlabeme :-))). Na tmavou polevu je možnou ještě nastříkat kontrastní ornamenty bílé polevy. Nechte si čvachtat :-).

Více ...
Vložil: Růžovka horská dne 24.3.2007| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Slané sýrové "cukroví"***recepty :o)***

100 g tvrdého sýra (Eidam, Ementál)

100 g hladké mouky

100 g másla nebo Hery

1        žloutek

1        prášek do pečiva, stačí i 3/4

 

Sýr nastrouháme najemno a smícháme s moukou, žloutkem a rozdrobeným tukem, těsto dáme do ledničky na chvíli odpočinout,  vyválíme placku cca 0,5 cm a vykrajujeme různé tvary, před pečením pomažeme vajíčkem a sypeme různým kořením (já dávám na jedny drcený kmín, na další koření na pizzu, pak grilovací, dobré jsou i strouhané oříšky), pečeme do růžova.

Více ...
Vložil: Vavjan dne 19.12.2006| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 kuřecí řízky trochu jinak***recepty :o)***

kuřecí řízky osolit a zakapat citrónovou šťávou (já používám tu z citrónku) a necháme odležet min 3hodinky nebo do druhého dne.... no a pak řízečky vyndáme, obalíme ve hladké mouce a pak ve vajíčku a rovnou dáváme smažit jako klasické řízky na olej....je to jednoduché a mňamózní, řízečky jsou tím citronem takové úplně křehké a měkké :-))

Více ...
Vložil: Ditu a 2 cácorky dne 11.8.2006| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Pikantní zeleninová polévka***recepty :o)***

Pikantní zeleninová polévka
(6 porcí)
 
60g másla
4 stroužky česneku
3 mrkve
3 řapíkaté celery (já dala jen jeden)
3 brambory
2 cibule
šťáva a kůra z půlky pomeranče
3 lžičky kari
1,5l zeleninového vývaru
169g rajčatového protlaku
2 jablka
1 lžíce sušené bazalky
sůl
pepř k dochucení
 
Ve velkém hrnci zpěníme na másle nahrubo nakrájenou cibuli, na větší kousky nakrájené, celer, brambory, mrkev a prolisovaný česnek. Necháme na mírném ohni asi 5min. osmahnout, pak přidáme kari, pomerančovou kůru a šťávu, zalijeme zelen. vývarem, přidáme rajčatový protlak, na větší kousky nakrájená jablka, bazalku. Přivedeme k varu, přikryjeme a zvolna vaříme asi  30min., dokud zelenina nezměkne. Poté polévku rozmixujeme do krému, dochutíme solí a pepřem.
Více ...
Vložil: pet & nany 9/05 & maxik 9/07 dne 14.5.2006| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Kuřecí maso s Podravkou***recepty :o)***

Kuřecí maso s Podravkou

Nakrájet kuřecí maso na kousky (prsní nebo stehenní řízky), posypat Podravkou, přidat hodně prolysovaného česneku, uzavřít do nějaké nádoby (třeba pod pokličku) a nechat chvíli rozležet. Připravit si houby – žampiony nakrájet a podusit s trochou vody, nebo sušené houby namočit, nebo Jidášovo ucho namočit a nakrájet na nudličky. Na oleji osmahnout pórek nakrájený na čtvrtšpalíky 5 – 7 cm, (kdo chce, může pórek i podlít vodou a chvíli podusit). Pórek odendat mimo kastrol, přidat trošku oleje a osmahnout do zlatova připravené maso. Přidat pórek a houby, zamíchat, prohřát, odstavit a přidat zakysanou smetanu. Podávat s rýží.

Více ...
Vložil: Johanka6 dne 13.5.2006| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Fenykl na mléce + varianty***recepty :o)***

Fenykl nakrájet na čtvrtiny až osminy (na srpečky), orestovat na oleji do zlatova (hodně), osolit a podlít trochou mléka. Pod pokličkou dusit do měkka, mléko vydusit na zlatavou omáčku. Na závěr se může přidat tavený sýr (ale nemusí).

To samé se může udělat s mrkví nebo brokolicí.

Dělám ještě to samé s cibulí (opět hóóódně osmažit), ale podlívat vodou. Výborné!!!

Více ...
Vložil: Johanka6 dne 13.5.2006| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Risotto - varianty***recepty :o)***
Tady je pár příkladů na různá risotta. Podle fantazie i kombinovat - např.houby a šafrán.

Risotto Valdaosta – bílé víno, masový vývar, na závěr po odstavení zamíchat sýr Fontina 200g nakrájený na kostičky

 

Jarní risotto – nakrájet na kostičky zeleninu (chřest, hrášek,artyčoky, loupaná rajčata, zelené fazolky, mrkev, řapíkatý celer), podusit na másle a přidat do hotového risotta po odstavení z ohně. Přidat strouhaný Parmazán.

 

Chutné risotto - na oleji osmažit pórek a šalotku nakrájené nadrobno, přidat šunku nakr. na kostičky, po chvilce zalít koňakem. Po jeho odpaření přidat hrášek, sůl, pepř a naběračku vývaru. Vařir 15 minut, přidat rýži a pokračovat podle základního receptu – víno, vývar, po odstavení sýr a místo másla smetanu.

 

Risotto s lososem – místo vína brandy nebo vodku, event.šampaňské. 200g uzeného lososa nakrájeného na nudličky přidat na závěr po odstavení z ohně a nechat odležet.

 

Houbové risotto – po přidání vína (raději červené) a jeho odpaření přidat předem namočené sušené houby (nebo kdo má čerstvé) i s vodou, ve které byly namočené. Pokračovat přidáváním vývaru.

 

Milánské risotto – spolu s přidáním první naběračky vývaru přidat šafrán.

 

Risotto s cuketou – cuketa nakrájená na tenká kolečka se přidává buď již k cibuli ještě před rýží (silnější kolečka) nebo až spolu s vývarem (tenčí kolečka).

 

Risotto na pomeranči -  na másle osmažit cibuli a řapíkatý celer (4 nožičky), přidat šťávu z 5 pomerančů + trochu strouhané kůry, sůl, pepř. Pokračovat jako v základní receptu podléváním vývarem.

Více ...
Vložil: Johanka6 dne 12.5.2006| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Risotto***recepty :o)***
Česká varianta na italské risotto

Česká varianta na italské risotto

 

Pro 4 osoby:

300g rýže, asi litr vývaru, 1 větší cibule, 2x50g másla, , 1dl vína, 40g parmazánu.

 

50g másla rozpustit v kastrolu, zesklovatět na něm nadrobno nakrájenou cibuli. Mezitím dát vařit asi tak 1 – 11/2 l vody (nebo vývar). Na cibulku nasypat kulatozrnnou rýži a nechat ji v základu prohřát, míchat vařečkou.. Poté zastříknout asi 1dl vína (dle libosti červené nebo bílé suché, jako lahůdka šampaňské). Víno nechat odpařit a vstřebat, poté podlévat vývarem (já dávám do základu dvě kostky zeleninového bujonu a potom podlévám vodou – vařící), po částech, často míchat. Když je rýže uvařená (ale ne rozvařená) odstavit, dobře promíchat a zašlehat pořádný kus másla a strouhaný parmazán (já posledně použila Nivu) a nechat pod pokličkou ještě chvíli dojít.

 

Na talíři můžete přimíchat sýr nakrájený na kostičky, přidat trošku dušených hub (nebo se mohou houby važit již s risottem), podušenou zeleninu nebo kousky masa či mořské plody. Variant je podle libosti.

 

Více ...
Vložil: Johanka6 dne 9.5.2006| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 PIZZA TĚSTO ***recepty :o)***

Cca. 20 lžic hladké mouky

Kvasnice

Sůl

½ hrnku studené vody

½ hrnku mléka

½ hrnku oleje

 

Z vlažného mléka a kvasnic necháme vzejít kvásek. Pak přidáme všechny tekuté ingredience a zahušťujeme hladkou moukou tak dlouho, až se těsto přestane lepit. Necháme ho v lednici odpočinout.

 

Pak ho rozložíme na vymazaný plech, potřeme rajským protlakem (nejlépe s kousky rajčat), posypeme bazalkou nebo pizza kořením a dáme na chvilku do trouby. Pak přidáme ostatní ingredience, podle vlastní chuti a pečeme ve vyhřáté troubě cca. 10-15 min.

Více ...
Vložil: falmarka dne 20.3.2006| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Pudinková mňamka***recepty :o)***

1 listové těsto

2 pudinky (jaké máte rádi)

větší balíček piškotů

 

 Listové těsto rozpůlíme a vyválíme dvě placky. Jednu dáme na pekáč, na ni poskládáme piškoty.

 Uvaříme 2 pudinky, nalejeme  je na piškoty a na to položíme druhou placku. Pečeme, až těsto zrůžoví, necháme vychladnout!

 

 Nakrájíme na kostky a nakonec můžeme postříkat šlehačkou ve spreji.

Více ...
Vložil: falmarka dne 10.3.2006| 1 komentář | Přidej komentář | Poslat mailem
 Články 110 z 60 [Dalších 50 >>] 
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.