Deníky Fotoalba Recepty Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Deník Letní pobyt 2006
Letní pobyt pro rodiny s romskými dětmi, 5.-12.srpna 2006, chata Webrovka, Voletiny u Trutnova


 Články 12 z 2 
 Bylo to super!!!Letní pobyt 2006
Tento text byl napsán pro časopis brněnského Sdružení pěstounských rodin.

V druhém srpnovém týdnu počasí prázdninám moc nepřálo. Těžké deštivé mraky se převalovaly sem a tam a mezi lidem řádila střevní viróza. I přesto se do chaty Webrovky ve Voletinách u Trutnova sjelo ze všech koutů dvanáct rodin plných optimismu. Na „samotu u lesa“ je přilákal týdenní program určený náhradním rodinám s romskými dětmi.

V mnoha ohledech to byl ojedinělý projekt. Už jen tím, že na jeho realizaci se podílely spolupracovníce tří různých organizací, zabývajících se náhradní rodinnou péčí: brněnského Sdružení pěstounských rodin (které v osobě Karolíny Krátké pobyt organizačně zajistilo), pražského Střediska náhradní rodinné péče (zaštiťujícího projekt Naše romské dítě Martiny Vančákové, jež pečovala o zajímavý program pro rodiny) a ostravské pobočky Fondu ohrožených dětí (odkud přijela psycholožka Jarmila Valoušková, která vedla večerní besedy a poskytovala konzultace dle potřeby).

Nabídka denních programů si kladla za cíl nabídnout rodičům a dětem radostné chvíle při společných aktivitách i tvořivých činnostech. Rodiny mohly poznat své členy i v méně obvyklých rolích. Jako třeba v situaci, kdy rodiče zlým kouzlem ztratili zrak a museli se zcela spolehnout na pomoc svých dětí, které je bezpečně vedly pro pět záludných ingrediencí do draba-lektvaru od tajemné Bosorky. Unikátní byl program Romano Drom (Romská cesta) připravovaný Margitou P. Gelbart, který dal rodinám možnost se prožitkovou metodou dozvědět mnohé o romských kořenech svých přijatých dětí a naučit se některé romské písničky, tance, ba i ukolébavky. Za nenahraditelnou považuji účast romské rodiny Krokových – pro některé z rodin, byť vychovávají romské děti, to bylo první bližší setkání a přátelské povídání s Romy! Paní Jolana při společném večerním vínku vyprávěla o své rodině a jejích tradicích i velmi otevřeně o tom, co znamená být Romkou mezi majoritní společností. Podařilo se dokonce zajistit vystoupení Líšeňského divadla, které v Trutnově pod širým nebem představilo pohádku O chytrém hloupém Romovi. V ní spolu s líšeňskými a romskými herci vystoupila prvotřídní cikánská muzika, starý žebřiňák, proutění koně upletení panem košíkářem a ohromný železný drak. Romské muzeum poskytlo k prodeji své nejlepší publikace o Romech i knihy romských autorů a věřte, že mnoho jsme jich zpátky nevezli! Večerní besedy s paní psycholožkou nám všem daly mnoho podnětů k přemýšlení.

Nejdůležitějsí okamžiky pobytu se však dostavovaly tiše a nenápadně, na pozadí halasného dění: tichá a uzavřená dívenka se v rytmu romské hudby doslova rozevlála a rozsvítila jako sluníčko; chlapec, do té doby odmítající své romství i všechny Romy dohromady, se po uši zamiloval do jisté slečny s čokoládovou pletí a mandlovýma očima; dokonce i někteří dospělí začali jinak uvažovat o svém původu.

Zkrátka, na Webrovce se sešli úžasní lidé, které nezlomily úklady počasí ani místy poněkud složitější podmínky ubytování, a kteří se s elánem zapojovali do hlubokých filozofických diskuzí stejně jako do drobných „pakárniček“. Mimochodem, věřili byste, že si padesát lidí dokáže naráz sednout na jednu jedinou židli?

Mgr. Martina Vančáková

Více ...
Vložil: Romčátka dne 22.8.2006| 2 komentáře | Přidej komentář | Poslat mailem
 Nabídka letního pobytu pro rodiny s romkými dětmiLetní pobyt 2006

Nabídka letního pobytu pro rodiny s romskými dětmi

Voletiny u Trutnova, chata Webrovka (www.webrovka.cz)
5. – 12. srpna 2006

Pobyt a jeho program je věnován rodinám s romskými dětmi. Je pořádán Sdružením pěstounských rodin v Brně ve spolupráci s projektem Naše romské dítě. Pobytu se zúčastní také romské rodiny, spolupracovníci na projektu SPR – Dům jistoty, kteří jako správci a lektoři zajišťují celoročně volnočasový program v nízkoprahové klubovně.


Maximální kapacita chaty je 53 lůžek + 7 přistýlek.


Nabídka programu:

1. pro rodiče: večerní besedy s odborníky na romskou problematiku a s psychologem specializovaným na NRP, relaxační techniky


2. velký výběr z možností pro děti a celé rodiny: plavba lodí po Metuji, hry v přírodě, bubnování, terapeutické a sebepoznávací hry, besedy s psychologem, tvořivé výtvarné činnosti, dětské diskotéky, ping-pong, návštěva farmy se zvířátky, jízda na koni, paintball, adrenalinové prohlídky podzemních vojenských pevností, jízda raftem, výlety do Adršpachu a Teplických skal, sauna, koupání v místě či v aquaparku Trutnov, výstup na Sněžku, prohlídka Kuksu, Betlému, exkurze do keramické školy a další výlety za krásami okolí.


Rodičům nabízíme rovněž individuální konzultace s psychologem v průběhu celého pobytu.


Cena zahrnuje ubytování, stravování, program a konzultace psychologa.


Cena bez slevy: dospělí 250 Kč/den (1750 Kč celkem), děti 13-18 let 180 Kč/den (1260 Kč celkem), děti do 12 let 150 Kč/den (1050 Kč celkem)


Jednáme o získání dotace, je možné, že výsledné ceny budou výrazně nižší.


V případě předběžného zájmu o účast na pobytu prosím kontaktujte:

Mgr. Karolinu Krátkou (sdružení pěst. rodin)
Tel: 549413143, 737187244
karolina@altern.org


Více ...
Vložil: Romčátka dne 1.11.2005| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Články 12 z 2 
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.