Deníky Fotoalba Recepty Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Deník rady a tipy
rady a tipy, různé


 Články 14 z 4 
 Domácí pomocníkrady a tipy

 

  • Svíčky nekapou a také pomaleji hoří, když je asi na hodinu před použitím ponoříme do studené osolené vody nebo je vložíme do mrazničky.
  • Do zdi zatlučete hřebík rychleji,když ho před tím potřete voskem nebo namočíte do tekutého mýdla,vyzkoušejte,budete překvapeni jak to funguje.
  • Zaschlou barvu na rukou odstraníme snadno obyčejným stolním olejem.
  • Když odejde návštěva, po které zůstane v místnosti kouř z cigaret, zapálíme jeden nebo dva bobkové listy, zápach zmizí.
  • Bílé krajkové ubrusy budou jako nové, když do posledního máchání v pračce přidáme dvě lžíce bramborové moučky-solamylu.
  • Nejlepší bělení prádla je skořápkami od vajec. Bílé skořápky rozdrtíme, vložíme do dobře zašitého sáčku z bavlny a přidáme spolu s práškem a prádlem do pračky k vyvaření.
  • Barevné záclony při praní nevyblednou, namočíme-li je před praním do osolené vody.
  • Zápachu cibule na rukou se zbavíte,když si ruce umyjete zubní pastou.
  • Pokud připálíte mléko v hliníkovém hrnci, stačí v něm povařit cibuli, Připálené mléko vystoupí na hladinu v podobě pěny.
  • Zápachu po smažení jídel se zbavíte, když na dno rozpálené nádoby nasypete trochu mleté zrnkové kávy.
  • Pachy v lednici mimo jiné odstraní i prášek do pečiva nasypaný na malý talířek, který umístěme do spodní části lednice. Měnit každých 14 dní. Nebo houbička v misce s octem...
  • Petrželovou nať před krájením chvíli podržte nad tekoucí horkou vodou nebo ji do horké vody ponořte. Lze ji pak lépe nasekat a je chuťově jemnější
  • Slánka,pepřenka a cukřenka na  moučkový cukr se vám nebudou ucpávat, když do solničky vložíte několik zrnek rýže a do pepře zrnko hrachu. Do cukřenky dejte celý vanilkový lusk pro vůni.
  • Žampiony vydrží čerstvé několik dnů, když je očistíte, opláchněte ve studené vodě, obalíte v hladké mouce a pokapete citronovou šťávou. PaK je vložte do nádoby s dírkami a víčkem a uložte do spodní části ledničky nebo do chladné spíže.
  • Hladký povrch dortu
    Pečete-li dort, obkreslete si nejprve dno formy na pečicí papír. Kolo vystřihněte a vložte ho dovnitř. Zbývá vám už jen vymastit pouze boky formy. Výsledkem bude neporušený povrch dortu po upečení
  • Odpeckování ovoce
    Ovoce s jádřincem před vypeckováním vložte na chvíli do mrazničky, pecky se pak lépe oddělují od dužiny.
  • Hořčice vám vydrží
    Pokud vám ve spíži či lednici stojí déle hořčice, posypte její povrch trochou soli, aby zbytečně nevysychala. Sůl chuť hořčice nijak neovlivní.
  • Lepší puding
    Než dáte uvařený puding vychladnout, přikryjte ho průhlednou folii. Na povrchu se tak nevytvoří tvrdý „škraloup“.
  • Vosí bodnutí
    Otoky po vosím nebo včelím bodnutí se zmenší, když postižené místo potřeme listy petržele nebo rozkrojenou cibuli.
  • Drobenka na koláče
    Do drobenky na ovocné koláče dejte dětskou krupičku, bude křehčí. Drobenka také lépe chutná, když do ní přidáte trochu vanilkového pudingu nebo hrst kokosu.
  • Svěží brokolice
    Svěží zelené barvy vařené brokolice docílíte tak, že do vody v níž ji vaříte, přidáte trošku prášku do pečiva.
  • Zářivě bílá poleva
    Chcete mít na zákusku sněhovou bílou polevu? Pak cukr nemíchejte s vodou, ale s mlékem. Poleva bude jako právě padlý sníh.
  • Mouchy
    Mouchy nemají rády citrusovou vůní, proto doma používejte aromalampy s citrusovými esenciálními oleji nebo kůru s citrusů rozmístěte po bytě. Do oken delte muškáty...

 

Lumírův Novoroční hever (zvedák) …možno použít i pro jiné bujaré dny

1 balíček Deka (přípravek k nakládání okurek a zeleniny)
1 skleněná třílitrová láhev
1,5 l vody
0,5 l octu 8%
0,5 kg. cibule
20 špekáčků (což je něco přes kilo)
3 - 4 balíčky tvarůžek
6 kuliček nového koření
3 bobkové listy
1 lžíce moučkového cukru (nebo 2 – 4 pecičky umělého sladidla)
1 – 2 feferonky (pro dospělé)

Svaříme vodu s octem, vsypeme celý obsah Deka, přidáme cukr,koření, feferonky a povaříme 4 minuty. Cibuli nakrájíme na tenké kolečka a přelijeme na cedníku vroucím nálevem. Špekáčky oloupeme a překrojíme podélně. Do sklenice ukládáme střídavě spařenou cibuli, špekáčky a tvarůžky. Poslední vrstvou je cibule. Tento obsah zalijeme vlažným nálevem. Je vhodné poslední vrstvu cibule zatížit víčkem z kelímku. „HEVER“ zraje 14 dnů.

Příloha – tmavý chléb, pečivo, (výhradně pro dospělé na zapití pivo Radegast Premium ze sedmého schodu).

 

Více ...
Vložil: inishkea dne 29.3.2008| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Prefoldy- skladyrady a tipy

Prefold jako plenka na snapku  http://www.littlesproutsdiapers.com/diapering_tips_&_faq's.htm

Více ...
Vložil: inishkea dne 12.3.2008| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Tip na čtvercovkyrady a tipy
Tip od Cammelie

Ahoj holky, mám další vychytávku, jak na čtvercovky. Mám hromady starých totáčových plen ještě po nás, takže jsou to většinou vytahané obdélníky, ze kterých ani drak ani novorozenecký sklad nejde pořádně složit. Naše máma mi ale ukázala, jak to dělala za nás - měla z NDR :-)) dovezené takové elastické trojcípé šátky, na to si položila klasicky na podlouhlo poskládané plenky, přehnula spodní cíp šátku nahoru a ty dva boční přes to obvinula kolem tělíčka a zastrčila za pas. Když se to ještě chytí Snapkou, krásně to drží, nikam necestuje a dají se na to dát i vlňáčky. Možná by to šlo i s klasickými trojcípými šátky, ale žádný doma nemám, abych to vyzkoušela. Tož tolik můj tip :-)

Více ...
Vložil: inishkea dne 6.9.2006| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Ubrousky na prdelky z Perlanurady a tipy

Nedávno se objevil na dizkuzi docela zajímavý tip na ubrousky a to z Perlanu- netkané textilie.

A tak jsem trochu zapátrala po výrobci. Perlan vyrábí od roku 1981 firma Perla z Ústí nad Orlicí (výrobní závod netkaného textilu je ale v Zábřehu na Moravě. Po revoluci a modernizaci závodu dostal nový kombinovaný název PERVIN/PERLAN .

V roce 1993 se partnerem pro výrobu a prodej stala firma VYROUBAL z Laškova, kam byla posléze převedena i část výroby a distribuční činnost..

Pelan se nadále vyrábí ze 100% viskózy, je tedy 100% biodegradabilní a kompostovatelný, gramáž je 45g/m2 (pro zdravotnictví), vyrábí se v gramáži od 18g/m2 do 80g/m2. Pro potřebu zdravotnictví se vyrábí v přířezech (ideální rozměr je 0,42x0,48m (malá podložka, utěrka). Není biologicky rozložitelný.



a v rolích.

Více ...
Vložil: inishkea dne 2.7.2006| 1 komentář | Přidej komentář | Poslat mailem
 Články 14 z 4 
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.