Deníky Fotoalba Recepty Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Deník PRANÍ A ÚDRŽBA


praní a údržba plenek, praní a inpregnace vlňáčků, tipy na eko praní,


 Články 110 z 24 [Dalších 14 >>] 
 NOVÝ prací prostředek BAMBINEX Nappy Ultra CarePRANÍ A ÚDRŽBA

Prací prostředek BAMBINEX Nappy Ultra Care určený speciálně na namáčení a praní plen, zejména těch bambusových. Je ale vhodný i na jiné textilie a velmi dobře si "rozumí" např. s flísem, který je také často součástí moderních látkových plen.
Tento prostředek je určen pro praní při nízkých teplotách, doporučuje se 40°C. Při těchto teplotách je nejúčinnější.
1kg vystačí na 30 praček a stojí 260 Kč.

Složení 5-15% bělicích činidel na bázi kyslíku, méně než 5% anionaktivní tenzidy, neionogenní tenzidy, polykarboxyláty,mýdlo. Dále obsahuje enzymy a parfém (Buthylphenyl Methylpropional, Hexyl Cinnamal, Benzyl Alkohol) tedy není eko. Prací účinnost, zejména při dlouhodobém používání na bambus, bohužel neohodnotím, uvidíme co spotřebitelé.

Více ...
Vložil: inishkea dne 24.6.2010| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Skvrny a ekologiePRANÍ A ÚDRŽBA

Základní domácí chemie:

Louh sodný, v drogerii možno vidět také pod názvem hydroxid sodný - to je taková potvora nebezpečná, opravdu žíravá, ráda ho moc nemám, ale funguje - zejména na odpady - nasypat a zalít horkou vodou. Pracovat maximálně obezřetně - v rukavicích, ještě lépe v brýlích a respirátoru. Dýmá to jako ďas, a v oku to také není nic extra. Elegantně nahradí přípravky typu Krtek, za podstatně veselejší cenu.


Benzín - na mastné fleky. Buď flek pustí, nebo to aspoň líp hoří

Obojí možno koupit v drogerii typu Teta, nebo v takových těch starodávných, většinou to bývá na dotaz, vystavené to není.

Chlornan sodný - k dostání u mne ve skladu (Vrtulka - 1vrtulka@seznam.cz). Normální lidi si koupí Savo. A to je na všechno - na plíseň na zdi, oblečení, na desinfekci při SRBu, na batikování. Smrdí jako bolavá noha, ale pokud si to člověk zrovna necpe do oka, tak bezpečný. Ochotně se rozpadá na kuchyňskou sůl a vodu. Ale pozor na nadýchání, chlor se v I. svět. válce používal jako bojový plyn.. větrejte.


Soda - na namáčení záclon. Letos zkusím nahradit perkarbonátem sodným, uvidíme co to udělá.

na podlahu stačí voda s octem
na nádobí Frosch, Sonett, Ulrich
na okna mikrovlákenná utěrka a voda s octem
na záchod příp. Frosch WC a houbička
na plísně Savo proti plísním nebo Fungisan, případně enzymatický prostředek

na bělení kdečeho od připáleného hrnce po spáry v koupelně perkarbonát sodný

Více ...
Vložil: inishkea dne 8.12.2008| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Chemie vs. přírodní prostředkyPRANÍ A ÚDRŽBA

Čističe usazenin na WC X Ocet a sůl

Zcela zbytečné "dryáky", které bychom doma mít vůbec neměli. Dráždí pokožku a svými výpary i dýchací sliznice. navíc mohou být velmi nebezpečné malým dětem.

Roztok z jednoho dílu octa, jednoho dílu vody a několika lžic soli nalijte do mísy a nechte působit přes noc. Hadříkem, namočeným do octa, odstraníte i vodní kámen, usazený kolem vodovodních kohoutků.

Na čištění vodního kamene, třeba na bateriích, je dobré ocet smíchat s moukou a tu kaši tam nechat chvíli působit. - lepší než ten ocet tam lít furt.


Čističe na trouby X Kuchyňská sůl

Tyto přípravky patří k těm nejagresivnějším chemikáliím, s jakými se vůbec můžeme setkat. Co myslíte - jestliže rozpustí několikaletou spečenou mastnotu, co asi udělají s lidskou pokožkou?

Zašpiněný pekáč, gril nebo troubu posypte solí. Pomalu zahřívejte, dokud sůl nezhnědne. Pak ji vysypte nebo vymeťte, vytřete papírem a umyjte obvyklým způsobem.


Osvěžovače vzduchu X Kapka parfému na žárovce

Tyto umělé vůně obsahují chemicky vyrobené pižmo, které se ukládá v našich tukových tkáních. Kromě toho může dráždit sliznice dýchacího ústrojí. Výběr vůní je značně omezený.

Jemně se rozvoní pokaždé, když na toaletě, v předsíni nebo kdekoliv jinde rozsvítíme. K tomuto účelu nepoužívejte vaši osobní vůni, spíš vzoreček z parfumerie.


Leštěnky na nábytek X Teplé pivo

Některé z těchto přípravků obsahují těkavé organické látky (VOC), které mohou způsobit bolesti hlavy, podráždění očí a dýchací potíže, podobně jako barvy, laky a izolační materiály.

Tato osvědčená metoda našich babiček byla téměř zapomenuta: dubový a mahagonový nábytek skvěle vyleštíme měkkým hadříkem, namočeným do vlažného piva.

Leštěný nábytek získá lesk, když na lněný hadřík nakapeme lněný nebo olivový olej s dvěma kapkami lihu a povrch nábytku přetřeme.

Ucpané výlevky čistíme raději gumovým zvonem, perem (drátem), popř. sodou, ale rozhodně ne louhem. Snažíme se ucpaným výlevkám přecházet používáním sítka a občasným prolitím vařící vodou.

Kožený nábytek ošetříme měkkým flanelem se směsí jedné lžičky octa a jedné lžičky oleje.

Proutěný nábytek omýváme slanou vodou.

Pomocí utěrek z mikrovláken můžeme pouze teplou vodou čistit vany, umyvadla apod.


Při veškerém čištění se osvědčuje i použití mýdla (tuhé, mleté, tekuté i mazlavé). Moderní chemické prostředky jsou většinou nejen drahé, ale také znečišťují vodu už při své výrobě. Pokud přece jen je chceme používat, doporučujeme výrobky se značkou Ekologický šetrný výrobek (EŠV). Označení EŠV nese Lena natur (na mytí nádobí), od Missivy Jasněnka - přípravek na běžnou údržbu oken, Leontina - koncentrovaný univerzální mycí přípravek, Lili - koncentrovaný mycí prostředek na podlahové krytiny, Rubín - tekuté mýdlo.

Při úklidu a praní je dobré si uvědomit, že snaha o zcela sterilní prostředí je stejně zbytečná. Bakterie totiž žijí úplně všude: na pokožce, ve střevech, na stole, na stromě, vznášejí se v ovzduší... Kdyby se někde vůbec nevyskytovaly, byl by to signál, že není něco v pořádku.

Více ...
Vložil: inishkea dne 8.12.2008| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Praní a ekologiePRANÍ A ÚDRŽBA

Fosfáty se do pracích prostředků přidávají z několika důvodů. Nejvýznamnějším z nich je změkčování vody, jiným je např. zabraňování usazování nečistot na povrchu textilií.

(Ale dle jiného zdroje - fosfor z pracích prášků představuje z bídou 10 % celkového fosforu, který se dostává do řek, tak že dohodou o omezení fosfátů v pracích prášcích se zelené vody nezbavíme. Navíc ještě významnější roli zde hraje dusík. Na západ od nás už to začínají chápat, proto není problém vidět fosfátové prášky z označením Ekologický výrobek.)

V bezfosfátových prášcích jsou nahrazovány různými látkami, které se však výrazně liší svou škodlivostí. Jako náhrada je nejčastěji používaná látka nazvaná Zeolit A. Jedná se o hlinitokřemičitan sodný. Je méně ekologicky závadný a na rozdíl od fosfátů jej můžeme zachytit v mechanickém stupni čištění v čistírnách odpadních vod. K zeolitům se přidávají další látky, které podporují jejich činnost. Nejčastěji se jedná o polykarboxyláty, fosfonáty nebo citráty. Účinky polykarbonátů a fosfonátů jsou z ekologického hlediska negativní. Polykarbonáty jsou špatně biologicky odbouratelné a fosfonáty ztěžují chemickou orientaci vodních živočichů. Citráty jsou nejlépe biologicky odbouratelné, jsou však účinné pouze při pracích teplotách do 60 stupňů Celsia, proto se nehodí do univerzálních pracích prášků.

Zeolit A pocházející z detergenčních prostředků se po jejich použití dostává do odpadních, přesněji splaškových, vod. Zde je schopen působit jako iontoměnič a odstraňovat z kapalného prostředí kationty mnohých prvků výměnou za Ca2+ ionty ze své struktury. Takto vlastně čistí vodu během jejího transportu do vlastní ČOV, což je vítaný jev. Ty samé procesy však mohou působit negativně, pokud jsou při nich rizikové prvky naopak opět uvolňovány (např. Pb, Cd). V laboratorních podmínkách bylo zjištěno, že na zeolitu A v určité míře probíhají i tyto zpětné reakce. Rozsah ochranného působení čistírenského kalu, jehož součástí se zeolit v reálných podmínkách stává, je předmětem dalšího zkoumání.

Používání pracích prostředků obsahující fosfáty je z ekologického hlediska naprosto nevhodné. Látky nahrazující fosfáty je třeba posuzovat rozdílně, co se týče jejich účinnosti a vlivu na životní prostředí. V současné době se používá převážně zeolit A, který byl po rozsáhlém testování prohlášen z enviromentálního hlediska za nezávadný. O dalších pomocných látkách (tzv. co-builders, např.polykarboxyláty nebo citráty) probíhají diskuse.

Zeolit, který se používá v prac. prášcích, je v podstatě pražený vápenec, který se usazuje v prádle, na topné spirále, zanáší půdu a snižuje její propustnost (POVODNĚ), pohlcuje chemické látky (těžké kovy), které se působením soli mohou uvolnit a způsobit ekologickou katastrofu. Používá se ke zvýšení objemu prac. prášků a při praní jako kámen odírá tkaniny a snižuje tak jejich životost. Je i hůře vymáchatelný a při sušení, příp. nošení prádla se uvolňuje do ovzduší (respirační a kožní problémy)

Více ...
Vložil: inishkea dne 8.12.2008| 1 komentář | Přidej komentář | Poslat mailem
 Praní a ekologie II.PRANÍ A ÚDRŽBA

Některé složky pracího prášku účinkují jen za specifických teplot. Např. enzymy, které odbourávají biologické nečistoty (skvrny od jídla, krve), fungují jen do 40°C. Nemají smysl při praní na vyšší teplotu.

Naopak čistá bělidla jsou účinná až od 60°C a nehodí se pro praní barevného prádla. Mimochodem - bělidla nedělají bílé prádlo čistější, ale jen zářivější - mění lom světla na látce. Pro vlastní praní nemají tedy význam. Zářivějšího efektu bílého prádla lze docílit i stoprocentně ekologicky - sušením na sluníčku.

Ekospotřebitel tedy nepoužívá univerzální prášky pro všechny teploty, ale používá různé prací prášky podle potřeby. Existují i tzv. stavebnicové prostředky, kdy se základní složka prostředku doplňuje podle typu prádla a prací teploty. Nabízeny jsou zatím zejména v síťovém prodeji.

Běžný prací prášek obsahuje až 14 různých složek, z nichž ne všechny jsou pro praní nezbytné. To se týká zejména tzv. plnidel, které neperou, ale zajišťují dobrou sypkost prášku. V neposlední řadě zvyšují jeho objem, takže spotřebitel má pocit, že si za své peníze odnáší z obchodu větší krabici. Plnidla, která zbytečně zasolují povrchové vody, nejsou obsažena v tzv. kompaktních pracích prášcích (na našem trhu jsou zásadně bezfosfátové). Protože jsou kompaktní prášky koncentrovanější (a dražší), je potřeba dávkovat je mnohem obezřetněji.

Prádlo nepředpíráme. Ušetříme tak vodu, energii i prací prášek (až 20 %), které se jinak spotřebují na předpírku. Silně zašpiněné prádlo namáčíme. K namáčení můžeme s výhodou použít starou dobrou sodu, neměli bychom ale zapomínat na ochranu rukou před účinky této silně zásadité látky.

Většina výrobců uvádí na obalech dávky, které vyperou i silně zašpiněné prádlo. Nebojte se trochu experimentovat. Podle naší zkušenosti lze při praní běžně zašpiněného prádla snížit dávkování asi o 20%. Nedostatečnou dávku poznáme podle šedých tukových skvrn na prádle, které nás upozorní, že jsme to s úsporou už trochu přehnali. Naopak dávky vyšší, než doporučuje výrobce, čistotu prádla nezlepší a zbytečně zatíží odpadní vody.

Více ...
Vložil: inishkea dne 8.12.2008| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Mýdlový sliz - tekutý prací prostředek na plenkyPRANÍ A ÚDRŽBA
Tekutý prostředek na praní – mýdlový (jelení) sliz

Prostředek je vhodný na praní plenek a dětského i jiného prádla. Může se používat na praní v pračce.

Suroviny:
kostka nastrouhaného surového mýdla na praní (mýdlo s jelenem) nebo kelímek (250 ml) mýdlových vloček, kelímek sody na praní (Na2CO3 resp. Na2CO3.10H2O)

Postup:
V menší nádobě necháme předem v troše vlažné vody rozpustit mýdlové vločky, dobře rozmíchaný roztok nalijeme do kbelíku horké vody (10 l) a za stálého míchání přidáme sodu. Celá příprava tvá přibližně 15 minut, po vychladnutí vznikne hustší 'sliz'.

Použití:
cca 2 kelímky (500 ml) na plnou pračku velmi špinavého prádla, nebo asi polovinu (250 ml) na malou dávku nebo málo ušpiněné prádlo. Doporučuje se ke hlavnímu praní přidat ještě lžíci až hrst jedlé sody a k prvnímu máchání 100-150 ml octa jako dezinfekci.
Na plenky se nepoužívá aviváž – zhoršila by se jejich savost. Výjimkou je Máchadlo od Missivy, které se používat může.

Více ...
Vložil: inishkea dne 16.2.2006| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Prací mýdlový sliz PRANÍ A ÚDRŽBA

Mám pro vás jeden tip na velmi levný a účinný prací prostředek. A když ho budete používat, ještě potěšíte přírodu - k té je totiž šetrný, stejně tak jako k naší pokožce. Jedná se o mýdlový prací prostředek, pro který se vžil název Jelení sliz nebo zkrátka jenom Sliz.. Zprvu jsem neměla nejmenší náladu se s něčím takovým vyrábět, hlavně možná proto, že jsem měla čerstvě koupený jiný šetrný prostředek.
Po několika týdnech mi to ale nedalo - poměrně nadšené reference ostatních maminek mi tak dlouho vrtaly hlavou, až jsem jednoho letního dne popadla děti a zamířila do nejbližší drogerie pro ingredience - obyčejné prací mýdlo za 10 korun a prací sodu - ta stála tuším okolo patnácti korun... A výroba mohla začít. Ač vše možná na první pohled vypadá složitě nebo pracně, opak je pravdou. Není nic jednoduššího a rychlejšího, než si tenhle sliz vyrobit. Druhý den už můžeme vesele prát.

*Na jedno nastrouhaný mýdlo (myslím že je to 175 g) půl sáčku krystalický nebo práškový sody ( máme docela tvrdou vodu),


Ale popořadě - co vlastně potřebujeme:

  • Kostku pracího mýdla (případně již nastrouhané mýdlové vločky):
    Na trhu je jich několik druhů. Nejlevnější je Jádrové mýdlo - stojí do deseti korun. Hodně z nás ho ještě zná pod názvem mýdlo s jelenem - odtud také pochází označení Jelení sliz. Používaly ho už naše babičky - možná ho ještě někde doma najdete. O něco málo dražší je Kokos Palma, Lanza a Marseilleské mýdlo. Posledně jmenované je podle složení na obalu opravdu čistě přírodní. Stát by mělo okolo třiceti korun. A nebo použijeme originální přírodní Marseillské mýdlo s olivovým olejem a máme luxusní a eko, bio, přírodní sliz :) Kostka 300g stojí okolo 100.- a pořád to vyjde levněji než eko prací prostředky.
  • Prací sodu:
    Sehnat můžeme krystalickou nebo práškovou. Soda rozpouští tuk, změkčuje vodu, odstraňuje skvrny, desinfikuje. Je součástí mnoha běžných pracích prášků. Cena je zhruba do 25 korun za kilogram krystalické sody, 15 korun za 300g sody práškové.
    A můžeme začít.

    Mýdlo nastrouháme a nasypeme do kyblíku s trochou horké vody a necháme rozpustit. Přidáme sodu - zhruba 1/2 balení (platí pro oba druhy), také necháme rozpustit a celý kyblík za stálého míchání dolijeme na 10 litrů (horké) vody. Může být i víc, pak je sliz řidší a dávkujeme o něco více, pokud máme kyblík menší, sliz je hustší a dávkujeme méně.
    Druhý den je sliz hotov a můžeme prát.
    Dávkování:


    250 - 500 ml podle stupně znečištění prádla. Já dávám většinou jeden plný kelímek na 6-ti kilovou pračku (tedy necelých 300 ml slizu). Některé recepty doporučují přidat ještě k hlavnímu praní trochu sody - podle tvrdosti vody. Celá várka slizu vám tedy stačí na 20 - 40 praček!
    Jak na skvrny:

    Některé skvrny sliz naprosto úspěšně odstraní (loni v létě mi například vypral dva dny zaschlou obrovskou skvrnu od višní), některým je lépe pomoci. Perfektní
    je žlučové mýdlo (k dostání v drogeriích). Skvrnu stačí namočit, potřít žlučovým mýdlem a přidat k ostatnímu prádlu.

    K bílému prádlu se mi osvědčilo přidat trochu soli na skvrny. To je čistý perkarbonát sodný, který se při použití rozpadá na bělicí a desinfekční kyslík a sodu. Krásně vybělí například látkové pleny. Krom praní ho lze použít i na různé čištění v domácnosti (například dobře rozpustí usazeniny v aromalampě, usazeniny z kávy a čaje v hrnečcích, vyčistí a vydesinfikuje štětku na nádobí...). Nebo lze přidat trochu té již zmíněné sody.
    Aviváž:

    Místo běžné aviváže můžeme použít ocet. Ten pomáhá odstranit zbytky pracího prášku, čistí pračku, desinfikuje. Někdo doporučuje ocet vinný nebo jablečný, použít lze i ten úplně obyčejný. Někomu by mohla vadit "vůně" octa v prádle, podle mojí zkušenosti ale při schnutí prádla vyvane.
    Na závěr jedno upozornění:

    Může se stát, že po prvním vyprání vám prádlo zešedne. To je způsobeno tím, jak mýdlo reaguje se zbytky starého prášku. Při druhém a dalším praní se ale vše vrátí k normálu. Pokud tohle nechcete riskovat, stačí prádlo předeprat v 80 ml jedlé sody. (Mně se tohle stalo jenom částečně. Protože jsem už před použitím slizu prala v ekologickém pracím prostředku a prádlo měla od zbytků starých prášků vyčištěné, nic mi nezešedlo. Zešedlo ale tričko koupené v sekáči - po dalším vyprání se ale opravdu zase vybělilo).
  • Více ...
    Vložil: inishkea dne 23.3.2008| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
     Ekologické prací prostředkyPRANÍ A ÚDRŽBA

    Mýdlový sliz přírodní, v tvrdé vodě se usazuje ve vláknech... výroba snadná, komponenty ke koupi snad v každé drogerii

    Missiva eko, není přírodní, originální český výrobce, koncentráty bez plnidel, produkty vyrobené ze surovin z obnovitelných zdrojů. Netestováno na zvířatech, biologicky rozložitelné do 7 dnů, obaly možno zdarma vrátit na firmu kde je recyklují, stavebnicový systém, distribuce jen MLM- registrace. Složení v datalistech u jednotlivých výrobků, prací prostředek obsahuje enzymy a kys. citronovou. Prací prostředek je držitelem značky EŠV.http://www.missiva.cz/produkty/default.asp?l=c

    Frosch není přírodní, ale je dobře biologicky rozložitelný, prodává např.drogerie Teta

    Excel, není přírodní, ale je dobře biologicky rozložitelný, prodává např. Globus

    Ecover z větší části přírodní, ekologický, prášek obsahuje zeolity, v tekutém nejsou, veškeré čistící a úklidové prostředky ECOVER jsou vyráběny ekologicky, ekonomicky a sociálně odpovědným způsobem v unikátní ekologické továrně. V prodeji v bioobchodech a na internetu

    Sodasan 100% přírodní, jako základ produktů na mýdlové bázi používá výlučně oleje z kontrolovaného ekologického zemědělství, podporuje FAIR TRADE, v produktech nepožívá žádné syntetické konzervanty nebo syntetické vonné látky . Bez chloru, bez produktů genové technologie, neprovádí žádné pokusy na zvířatech ať už přímo či nepřímo. Výrobky jsou 100 % odbouratelné, během několika dnů se ve vodě zcela rozloží na běžné přírodní složky. Tenzidy použité ve výrobcích jsou vyrobeny z cukru, mléčné bílkoviny či kokosového a palmového oleje pocházejícího z Fair trade projektů. Certifikováno přes ECOCERT-INAC podle vzoru bio ustanovení Evropské Unie. Ke koupi po internetu v bioobchodech a plenkoobchodech.

    Sonett přírodní, bez ropných produktů a enzymů, Filozofie firmy vychází z duchovně vědeckého směru antroposofie. Při výrobě používá rytmizované vitalizované vody a balzamických přísad. Do pracích prášků a čistících prostředků přidává balzamické přísady, které jsou vířeny a nabíjeny ve speciálních elipsovitých skleněných nádobách. Voda použitá pro tekutou produkci je harmonizována v soustavě 12 vírů. Zde se vodě vrací její přírodní energie a struktura, která byla narušena v systému čističek a vodovodů. Všechny použité suroviny jsou kompletně biodegradabilní (rozložitelné) a nealergenní. Používáme pouze rostlinné a minerální suroviny. To znamená, že přirozeně neobsahují geneticky modifikované enzymy, petrochemická činidla, syntetické vonné látky, barviva, konzervační látky, bělící aktivátory atp.100% používaných olejů používaných při výrobě (panenský olivový olej, řepkový olej, panenský kokosový olej, bambucké máslo) pochází kontrolovaného ekologického zemědělství, stejně jako 90% našich eterických olejů. Certifikováno dle kritérií dvou certifikačních společností: ECOGARANTIE a ECOCONTROL.ke koupi po internetu v bioobchodech a plenkoobchodech.

    DonGemini česká firma zabývající se výzkumem, vývojem a výrobou prostředků na praní,mytí a čištění bez obsahu fosfátů, zeolitů a silikátů. Silikáty a fosfáty jsou nahrazeny sloučeninami na bázi Gemini, které prostředkům dávají schopnost nejenom minimalizovat vliv tvrdosti vody, ale i převádět do roztoku obtížně rozpustné soli a zvyšovat účinek praní anebo čištění. Prací prášek obsahuje enzymatickou složku. Složení nemůžu najít :(

    Ulrich Výhodou pracího a čistícího programu je jeho stavebnicový systém, jehož jednotlivé složky se navzájem doplňují. Vy si tak vyberete vždy jen ty části, které právě potřebujete (např. podle míry zašpinění prádla). Přípravky jsou díky své vysoké koncentraci velmi úsporné v dávkování, vysoce účinné, nejsou testovány na zvířatech a jsou vyrobeny z obnovitelných přírodních zdrojů. Neobsahují fosfáty, tenzidy, optické zesvětlovače, umělé vonné látky, agresivní kyseliny, konzervační látky, plnidla, chlor, čpavek a jsou biologicky odbouratelné.

    Eurona není přírodní, ale je šetrná k životnímu prostředí, dobře biologicky rozložitelná, produkty bez obsahu chlóru, formaldehydů a fosfátů, nikdy netestované na zvířatech vyrobené s tím nejvyšším důrazem na ochranu životního prostředí, distribuce jen přes MLM-registraci. Složení zde http://www.eurona.cz/datovylist.aspx

    Almavin tekuté mýdlové ořechy. Jako základ je použit extrakt z mýdlových ořechů (saponin) a složení doplňuje rostlinné mýdlo a esenciální oleje z kontrolovaného ekologického zemědělství.

    Mýdlové ořechy ekologické až na dopravu, prací účinnost na bílé prádlo není nic moc/ pomůže sůl na skvrny-perboritan/ Ořechy na praní (nazývané občas mýdlové ořechy) jsou vynikající prací a čistící prostředek. Jsou to plody stromu Sapindus mukorossi nebo Sapindus Trifoliatus, které rostou v Indii a Nepálu. Jedná se o 100% přírodní produkt bez chemických přísad. Jsou šetrné pro Vaše bílé i barevné prádlo - vlnu, bavlnu i hedvábí. Dají se použít při všech teplotách a jsou bez bělících přísad. Nepění a neobsahují vonné přísady. Jsou vhodné pro jedince alergické na chemické látky v běžných pracích prostředcích. Po použití se dají ořechy kompostovat a tím plnohodnotně přírodně zpracovat. Pro čištění používáme vývar z ořechů. Používáním ořechů nejen šetříte životní prostředí ale také Vaši peněženku.1 kg ořechů vydrží 4 členné rodině až jeden rok, při praní 2-4x týdně. http://www.ekolist.cz/zprava.shtml?x=1973300&all_ids=1

    Více ...
    Vložil: inishkea dne 25.3.2008| 1 komentář | Přidej komentář | Poslat mailem
     Praní a impregnace vlňákůPRANÍ A ÚDRŽBA

    Vlněné kalhotky VLNĚNÉ svrchní kalhotky na plenky

    Vlněné svrchní plenky regulují vlhkost přirozenou cestou a zajišťují nejvyšší možnou prodyšnost. Vlhkost je nepřetržitě ventilována pryč z pleny. Jemným zpracováním čistou vodou zůstává zachován přírodní lanolin, který má antibakteriální účinky (vlhké kalhotky se při provětrávání samy regenerují). Jedná se o nejzdravější způsob přebalování, hlavně v horku a pro citlivé děti. Pokud je vlna s úpravou superwash, nebude tolik držet, ani po řádném nalanolinování :(
    POZOR: Vlněné svrchní plenky vyžadují častější přebalení a jemnou péči.
    ÚDRŽBA: Vlněné kalhotky perte nejlépe v ruce (některé se dají prát i v pračce) v prostředku na vlnu (bývají v obsahem lanolinu), nebo šampónu na vlasy. Případně v lanolinové kůře. Vlňáčky lehce proměte, neždímejte, jen lehce promačkejte v ruce a pak ještě ve froté ručníku, který pobere přebytečnou vodu. Je možné je dát odstředit do pračky s jedním ručníkem. Sušte ve stínu. Perte tehdy, pokud je dítě pokaká nebo pokud začnou být cítit močí (známka pro menší množství lanolinu). Následnou impregnaci (někdy dělám prací+impregnaci zároveň) je lépe dělat za sucha, aby se lanolin dostal všude a bylo ho tam co nejvíc. K impregnaci lze použít např. hotovou Impregnační kůru Ulrich nebo lanolin z lékárny. Impregnační roztok na SUCHÉ kalhotky může být horký, impregnace ihned po praní musí mít stejnou teplotu jako prací lázeň. Tedy mokré vlňáky se sráží, suché ne. :)

    Více ...
    Vložil: inishkea dne 13.3.2008| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
     Impregnace PULPRANÍ A ÚDRŽBA

    Impregnace PUL kalhotek Plenky

    PUL kalhotky např. sušením na slunci, topení, nebo nešetrnou manipulací může dojít k poškození PUL záteru a jejím důsledkem je pak provlhání. Mě to udělali popowrapky, po několikerém sušení na slunci, ale u popowrapek to jde docela dobře napravit - v místě provlhání potřít lanolinem a nechat zaschnout, případně zasušit mírně teplým vzduchem z fénu , ale některé kalhotky např. Imse organic se takhle naimpregnovat nedají, protože bychom tak umazaly bavlněnou vrstvu a nevěděla bych jak tomu provlhání u nich zabránit, ale Ivča79 na BC přišla na celkem skvělý nápad, jak to udělat a její kamarádka to i vyzkoušela, podívejte se na stránky www.prebalovani.cz a tady je jedna z možností impregnace

    Více ...
    Vložil: inishkea dne 13.3.2008| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
     Články 110 z 24 [Dalších 14 >>] 
    Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.