Deníky Fotoalba Recepty Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Deník Jednorázové EKO plenky
Moltex a jiné eko pleny


 Články 12 z 2 
 Kompostovatelnost plen MoltexJednorázové EKO plenky

Na dotaz Martina Macha (Ekolist.cz) jak je to vůbec s kompostováním "ekoplen" odpovídá odborník na kompostování Tomáš Hodek:

"Pleny Moltex Öko deklarují, že plně kompostovatelný je obal ve kterém jsou pleny prodávány. To je zcela korektní informace. Obal je vyroben ze hmoty Mater-Bi, která je vyrobena cca ze 60% z kukuřičného škrobu a ze 40% z ropného produktu polykaprolakton, který je však biologicky plně rozložitelný. Tento obal se tedy i v prostředí domácího kompostu spolehlivě rozloží. Možná to bude trvát déle než 90 dní, ale o jeho rozložitelnosti není pochyb.

Co se týče vlastních plen, tak podle toho co jsem měl možnost poznat, tak se zde vyskytuje nebělená ceulóza a měla by zde být opět folie z Mater-Bi, což by nemělo kompostu činit žádný problém. Pro zajištění hygienických parametrů jsou však pleny plněny absorbenty, které jsou pravděpodobně natolik antiseptické, že jsou pro kompostování nevhodné. Samotný výrobce kompostování plen nedoporučuje. Přesný obsah absorbentů neznám, ale pokud výrobce vysloveně neuvádí, že jsou pleny certifikované pro kompostování, tak bych si je na kompost nedával a nedávám. Pleny Moltex Öko jsou v každém případě šetrnější k životnímu prostředí a to tím, že ve skládkách nevytváří "exkrementové konzervy". Plena se rozkládá a zmenšuje objem odpadu na skládkách, při výrobě je využívána nebělená ceuloza a více než u jiných druhů plen jsou využívány přírodní obnovitelné zdroje. Pokud už tedy musíte použít jednorázovou plenu a plena Moltex Öko dítěti vyhovuje, mohu ji z ekologického pohledu doporučit. Osobně dávám přednost látkovým plenám a pravidelnému posazování dětí na nočník."

Tomáš Hodek

 

Více ...
Vložil: inishkea dne 11.6.2008| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Ekoplenky Jednorázové EKO plenky

Pleny MOLTEX

Více než 50 % je vyrobeno z obnovitelných zdrojů kontrolovaného zemědělství. Použitá celulóza pochází z kontrolovaných a obnovovaných lesů. Vnitřní absorpční jádro plenky je zcela bez chlóru a používaný absorpční gel je kombinací běžného absorpčního gelu a speciálně vyvinuté ekogranule. Tento gel je z 20 % biodegradabilní. Nově je 100% biodegradabilní také ochranná prodyšná vrstva, která zabraňuje promáčení plenky. Ostatní výhody plenek, tj. 100% biodegradabilita sáčku, nebělená celulóza a nepoužívání krémů ani parfemace zůstávají samozřejmě zachovány.

Plenky Moltex Öko jsou jediné plenky vyráběné s použitím nebělené celulózy, životní prostředí je tak šetřeno již při samotné výrobě plenek

Moltex Öko mají vžechny důležité složky jednorázových plenek nejvyšší kvality, jsou elastické okolo nožiček i pasu a poskytují tak pohodlí při pohybu miminka, mají dobře držící a opakovatelně použitelná lepítka

Jsou dostatečně jemné i pro děti s ekzémem a jinými kožními problémy - odborný lékařský posudek konstatoval, že plenky jsou velmi dobře snášeny dětmi s atopií v bezekzémovém období

Do centra plenky je vložen přírodní extrakt čajovníku, zamezí se tak případnému zápachu a zvýší snášenlivost s pokožkou, čajovník byl vybrán pro své známé ochranné a dezinfekční účinky, čajovník je z přírodních zdrojů a není geneticky upravován

Kvalita a zdravotní nezávadnost surovin k výrobě plenek je pravidelně kontrolována nezávislými laboratořemi

Výrobce plenek vlastní certifikát DIN CERTO Gesellschaft für Konformitätsbewertung GmbH, který garantuje shodu s certifikačním programem. Výrobky z kompostovatelných materiálů pro sáček, ve kterém jsou plenky zabaleny. Tento sáček proto můžete po otevření v perforaci na vrchu použít pro sběr domácího kompostovatelného odpadu

V plenkách je malé množství absorpčního gelu, který není přírodního původu. absorpční gel zachytí moč a udržuje pokožku dítěte mnohem suží. V přítomnosti stolice se z moči uvolňuje čpavek, který může napadnout dětskou pokožku a způsobit tak vyrážku nebo ekzém. Absorpční gel je syntetický materiál, ale jeho schopnost zachytit moč je mnohem účinější než u samotné celulózy. Z tohoto důvodu se výrobce (Moltex Research and Developement departement) rozhodl zaměnit část celulózy za absorpční gel. Toto rozhodnutí lze považovat za ekologicky příznivé, neboť se ukazuje, že spotřeba a následný odpad z plenek bez absorpčního gelu je 3-5krát vyšší než u plenek, které tento gel obsahují.

Plenky jsou dobře a rychle degradabilní (dokládají to praktické testy v Irsku. Vše včetně fotografií postupujícího rozkladu najdete na www.ecobaby.ie ) Jako nejlepší se při rozkládání ekoplenek ukázalo tzv. vermikompostování, kompostování pomocí žížal.

Používáním ekoplenek se minimalizuje výskyt podráždění pokožky nebo alergických reakcí, protože ekoplenky neobsahují zbytečné deodoranty, barviva, krémy nebo jiné nepotřebné chemické látky

Jednorázové plenky většinou používají polyethylen na vnější voděodolnou vrstvu a polypropylen na vnitřní stranu. Vzhledem k množství používaných plenek je to jednoznačně plýtvání přírodními zdroji. Plenky Moltex Öko používají speciální velmi tenký polyethylenový film, který je stejně účinný a obsahuje recyklovaný plast běžné bělení pomocí chlóru se používá čistě k tomu, aby byla plenka bílá a hezká. Stejně účelové, ale nepotřebné jsou běžně používané zjasňovače. Bělení bylo prokázáno jako zdroj karcinogenu - dioxinu, které v žádném případě nechceme v blízkosti svého dítěte. Znečištění dioxinem je jeden z nejvážnějších problémů dnešního životního prostředí a používání nebělených plenek je jednou z cest jak toto znečistění omezit.

Udržujte sáček mimo dosah miminek a dětí!

Sáček plenek je biodegradabilní a lze využít jako odpadkový sáček pro domací organický odpad (vkládejte pouze studen odpad).

Pleny Baby Komfort

EKOLOGICKÁ JEDNORÁZOVÁ PLENKA Baby Comfort

Ekologická, plně kompostovatelná jednorázová plenka výrobce Moltex Öko, dovážená netříděná do České republiky a zde v chráněné dílně tříděna a balena. Na trhu jsou nyní 3 stupně jakosti a náš obchod vám nabízí aktuálně 1A a 3 jakost za bezkonkureční ceny.

Popis výrobku od výrobce, resp. od balící firmy:

Plenky pro děti - baby comfort®

- jsou vyrobeny z nejkvalitnější buničiny nebělené chlórem, chránící životní prostředí.
- povrch plenky je pokryt netkanou textilií, která je nejen jemná na dotek, ale také díky revoluční technologii AirFree system umožňuje lepši cirkulaci čerstvého vzduchu a může tak lépe udržet citlivou dětskou pokožku v suchu.dvojitá rozvodová vrstva ULTRA-DRY, která spolu se superabsorbentem SAP zajišťuje vysokou nasákavost, rychle odvádí tekutinu z pokožky dítěte, kterou přeměňuje v gel a tím udržuje dokonale suchý povrch plenky při styku s pokožkou. Tento superabsorbent navíc dokonale pohlcuje amoniakové pachy moči.
- tvarová a materiálová úprava, zabraňuje onemocnění pokožky a sižuje riziko vzniku opruzenin.
- dále jsou vybaveny kanýrkami zabraňujícími bočnímu prosáknutí a elastickými gumičkami okolo nožiček, které chrání prádlo před ušpiněním při zachování dostatečného pohodlí a volnosti při pohybu dítěte.
- plenkové kalhotky mají měkčení v pase, které umožňuje lepší přilnavost k tělu a poskytuje větší pohodlí pro dítě. Zapínání je řešeno praktickým mnohonásobně použitelným suchým zipem, odolným proti oleji či zásypu.
- jedná se o identický výrobek známý z TV reklam konkurenčních balíren, s tím rozdílem, že tyto výrobky dováží naše firma netříděné a tak se veškeré třídění a balení uskutečňuje u nás, a proto jsme Vám schopni nabídnout tyto výrobky za bezkonkurenční ceny!

Další článek http://www.naturalbaby.cz/?p=p_82&sName=jednor%E1zov%E9-eko-plenky

http://www.veronica.cz/?id=12&i=11

Prodej v různých bioobchodech nebo na http://www.naturalbaby.cz/?p=p_81&sName=jednorázové-eko-plínky

Více ...
Vložil: .Lola. dne 1.2.2006| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Články 12 z 2 
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.