Deníky Fotoalba Recepty Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Deník 09_Výbavička,rady,zajímavosti


[<<Předchozích 10] Články 1120 z 23 [Dalších 3 >>] 
 Bylinky v těhotenství09_Výbavička,rady,zajímavosti

MALINÍK
má se začít pít od 36. - 37.tt, uvolňuje svaly pánevního dna, takže mamky říkají (které mají srovnání porodu bez a s maliníkem), že to fakt bylo lepší a pak se po porodu míň krvácí. Akorát jak které mamči to chutná. Kdyby vám to nechutnalo, tak klidně oslaďte a kdyby ani to ne, tak si uvařte nějaký čaj, který vám chutná a do toho si dejte lžičku toho maliníku. Některým maminkám to chutná i tak.

Má se to pít 1 - 3x denně šálek. Ale ne víc. A jedna velká lžíce - to je trochu moc. Do hrníčku stačí dát lžičku.


Dobromysl s mlékem a medem
K usnadnění porodu, otevření porodních cest, lze v posledním měsíci těhotenství (doba je individuální, u někoho stačí jen několik dní) před termínem pít čaj z dobromysli s mlékem a medem: 1 čajová lžička dobromysli se vaří 10 minut ve 1/4 litru vody, pak do zcezeného čaje přidáte 2 polévkové lžíce Tatra mléka a osladíte medem. Maminky si recept chválí! (Je podle paní Patočkové, která tam ještě přidávala meduňku s mateřídouškou.)


HOŘČÍK
se má přestat brát tak měsíc před termínem, což je asi ten 35. - 36. tt. Má dlouhou dobu vstřebatelnosti a pak se ty porody většinou dlouze a blbě rozbíhají, když to mamky berou až do porodu.


Lněné semínko
dobré tak 14 dní před porodem, udělat si z toho vývar a vypít to. Ale ne každá mamča má silný žaludek :o) a zvládne to jako Týnka (chichi). Je to takový rosolovitý... Ble. Ale klidně si to můžete přidat do polívky a sníst i ty semínka. Jde se po nich dobře na WC. Je to dobrý na to, jak říkají staré porodní báby, že miminko po lněném semínku jakoby dobře vyklouznou ven.

Bylinky a koření v těhotenství a při porodu (zdroj www.nasedeti.cz - Léňa J.)

Obecně by se měly budoucí maminky vyvarovat těch bylinek, které mají vliv na svalovinu dělohy, způsobují překrvení orgánů malé pánve, silných projímadel, které mohou předčasně vyvolat porodní stahy.

Bylinky a koření, které se NEDOPORUČUJÍ používat v těhotenství
Jedná se o ty, které mohou vyvolat nedonošení plodu, jeho poškození nebo vyvolat předčasné porodní stahy.
Aloe, aloysia triphylla - od 26 tt neužívat ani ve formě čajů nebo olejů v aromaterapii,
bazalka – od 26 tt neužívat ani ve formě čajů nebo olejů v aromaterapii,
bergamot, dobromysl (oregáno), estragon, fenykl, hřebíček - od 26 tt neužívat ani ve formě čajů nebo olejů v aromaterapii,
jalovec, janovec, japonská máta - od 26 tt neužívat ani ve formě čajů nebo olejů v aromaterapii,
kafr - od 26 tt neužívat ani ve formě čajů nebo olejů v aromaterapii,
kardamon, libeček, mahonie, máta, medvědice, pampeliška,pelyněk, petržel, prvosenka (petrklíč), přeslička, ptačinec, raut, rozmarýn, skořice - od 26 tt neužívat ani ve formě čajů nebo olejů v aromaterapii,
šalvěj, tymián, tůje - od 26 tt neužívat ani ve formě čajů nebo olejů v aromaterapii,
vachta, vavřín, zázvor -od 26 tt neužívat ani ve formě čajů nebo olejů v aromaterapii,
ženšen.

Bylinky a koření, které mají PŘÍZNIVÝ VLIV na bříško :
Maliník – doporučuje se pít od 34 TT, má tonizující vliv na hladné svalstvo dělohy a střev, tak připravuje bříško na porod, navíc čaj z něj je dobrý voňavý a když si k tomu představíte maliny …
Prcha chlumní aneb arnika – masážní olej s jejím obsahem zlepšuje prokrvení pokožky, zabraňuje vzniku pajizévek – striím, odstraňuje také svalové napětí
Len setý – od 34 TT 1 lžíci denně, jak říká lidová moudrost, len nechá dítě hladce vyklouznout, je to slabé laxativum, v uvedeném množství nevyvolá průjem, ale upraví stolici, pozor – musí se vydatně zapít jinak působí opačně a způsobí zácpu.

Bylinky vhodné při PORODU :
Skořice – skořice vyvolává porodní stahy, pokud je Vám její vůně příjemná je ideální si ho vzít s aromalampou do porodnice, také si její vůni můžete dopřát několik dní před termínem porodu, nám to bylo velice příjemné
Kontryhel – stimuluje zatahování dělohy po porodu, snižuje krvácení při porodu a spolu s meduňkou navrací energii po porodu a zvyšuje sekreci mateřského mléka, je ideální si čaj z něj vzít k porodu a pít ho i během hospitalizace až do konce 6tinedělí
Dubová kůra – působí hojivě na pokožku, intimní mycí gel s jejím obsahem hojí zranění po porodu
Chlorophyl – hojí a zklidňuje zranění po porodu, v lékárně se dá koupit jako spray.

Několik rad na nemilé bolístky, které provází těhotenství :
Ke zmírnění otoků nohou pomáhá konzumace hroznového vína, jablek, chřestu a samozřejmě pití dostatečného množství vody.
Na zácpu pomůže pití jablečné šťávy, nejlépe na lačno, povzbuzuje střeva a navíc dodá tělu minerály a jíst potraviny bohaté na vlákninu.
Bolestem zad pomůže masírování s oleji, dobrý je z levandule lékařské a tymiánu, levandule zmírňuje bolest a tymián uvolňuje napětí ve svalech.
Na hemeroidy hojivě působí přiložený extrakt z habru obecného a zvýšená konzumace syrového ovoce a zeleniny.

Více ...
Vložil: správce srpen dne 20.3.2006| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Zkratky09_Výbavička,rady,zajímavosti

CRL - vzdálenost od temene hlavičky k zadečku
BPD - příčný průměr hlavičky = vzdálenost temenných kostí hlavičky
HC - obvod hlavičky
AC - obvod bříška
TAD - příčný průměr bříška
APAD - předozadní průměr bříška
FL - délka stehenní kosti
NB - nosní kost, přítomnost nosní kosti zmenšuje riziko DS
NT - nuchální translucence, šíjové projasnění plodu, tolerance do 3mm

TTD – příčny průměr trupu

KP – koncem pánevním (zadečkem dolu)

AS+ - přítomnost akce srdíčka … AS4+ (má již 4 dutiny -2komory a 2 předsíně)

PV – plodová voda – množství

ZS – uložení placenty na zadní stěně

PS - uložení placenty na přední stěně

Orofacialni oblast – obličejová část hlavičky

Končetinové kosti z latiny:

Humerus - kost pažní

Radius - kost vřetenní

Femur - kost stehenní

Tibia - kost holenní

Více ...
Vložil: správce srpen dne 18.3.2006| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 První doba porodní09_Výbavička,rady,zajímavosti

PRVNÍ DOBA PORODNÍ

Počáteční fáze první doby porodní

Jste doma, poslíčci se objevují stále častěji, dochází k tvrdnutí bříška. Zatím je zbytečné panikařit nebo volat sanitku. Zaznamenejte si hodinu, kdy bolesti přicházejí pravidelně. Máte ještě dost času, můžete si dát sprchu, překontrolovat tašku do porodnice, něčím se posilnit, zavolat manželovi. Dejte si dvě deci červeného vína! Můžete si zajít na krátkou procházku (pokud možno s mobilem v ruce a v dosahu domu) Pokud byste dorazily do porodnice v této fázi, pošlou vás pravděpodobně domů! Otvírání porodní branku musí postoupit, měla by být otevřená asi na 2 cm!

Aktivní fáze první doby porodní

Kontrakce zesílily, jsou po pěti minutách a trvají skoro minutu – je na čase vypravit se do porodnice. U příjmu řekněte, jak dlouho kontrakce trvají, v jakých intervalech a v jaké intenzitě. Dostáváte se na porodní sál. První doby porodní trvá u prvorodiček kolem 6-8 hodin, nejdéle však 16 hodin. Pak se porod ukončí jako nepostupující. Při delší době by se maminka příliš vysílila a neměla sílu tlačit.
Druhorodičky odjíždí do porodnice, když jsou stahy po 10-15 minutách.

První doba porodní je otevírací a může být hodně dlouhá. Z 90% záleží na psychice rodičky!! Měly byste dbát na pitný režim – nezapomínejte pít a také chodit se pravidelně vyprázdnit! Aspoň 1x za hodinu by se měla rodící žena vymočit. Zní to jako samozřejmost, ale při dlouhých bolestech člověk na řadu samozřejmostí nemyslí…. Jak tlumit bolest?

Pohyb – pomáháte miminku dostat se dolů! Kdo navštěvoval těhotenské cvičení, má napůl vyhráno!! Může hopsat na balónu, uvolňovat pánev a pánevní dno.

Nejvhodnější úlevová poloha – zatím nehledáme vhodnou porodní polohu, ale hledáme, jak je nám nejlépe. Můžete se opřít o partnera, kleknout si na zem, obejmout balón nebo si zajít do sprchy.

Vhodné polohy:

Stojíte před partnerem, ruce mu položíte kolem krku, podsadíte pánev, hlava je v prodloužení páteře. Při bolestech společně prodýcháváte, když odezní, odpočíváte opřeni o partnera.

Sedíte do široka rozkročeni na balonu, partner nám ze zadu masíruje krční páteř. Při bolestech prodýcháváte, když odezní, odpočíváte opřeni o partnera.

Klečíte před balónem, který objímáte rukama, záda jsou rovná, hlava směřuje dopředu, očima se díváte pod sebe.

Klek na podložce, nohy trochu od sebe, lokty se opíráte o zem, hlava je položená na rukách, dýcháte do bříška.

Komu se podaří udělat dřep s nohama co nejvíce od sebe, významně si ulehčí a zkrátí otvírání. Bohužel je tato poloha dost náročná a nepříjemná, většinou se v ní nedá dlouho vydržet, ale za zkoušku to stojí.

Partner si sedne na židli, nohy má mírně roztažené, rodička si sedne na jeho stehna a přidržuje se kolem krku. Tato poloha je vhodná k samotnému porodu.

Pokud si chcete odpočinout v leže, lehněte si na bok, spodní nohu nechte pokrčenou a druhou položte na balón. Když dáte nohy k sobě, utěsňujete v sobě miminko a zabraňujete mu, aby postupovalo ven.

Voda – vana nebo sprcha, cokoliv, co vám pomůže. Voda by neměla být teplejší než 37°C. Můžete si vzít do sprchy balón a pustit proud vody kam právě potřebujete.

Prodýchávání . dodáváte sobě i miminku potřebný kyslík., Každou kontrakci prodýchávejte hlubokým břišním dýcháním. Pomůže vám to odpoutat se od bolesti.

Relaxace mezi jednotlivými stahy – když bolest pomine, snažte se co nejvíce uvolnit – zavřete oči, opřete se o partnera, poslouchejte hudbu, usmívejte se!! Když se usmíváte, automaticky uvolníte obličej a s ním celé tělo! Můžete si lehce promasírovat tvář!

Masáž – masíruje partner, vy sedíte na balónu nebo na vaku či porodní stoličce. Začíná se krouživými pohyby od hýždí a postupuje až ke krční páteři. Neváhejte použít třeba tenisový míček nebo plastovou láhev naplněnou teplou vodou!!

Hudba – vyberte si příjemnou hudbu, kterou máte rádi. Pro miminko bude rozhodně příjemnější spíš uklidňující relaxační hudba nebo nějaké techno… :o)

Aromaterapie – kdo máte a používáte vonné olejíčky, nezapomeňte s sebou přibalit!! K porodu je vhodná levadnule, grep, mandarinka nebo pomeranč!

Myslete na děťátko!! Zkuste si představit kde má hlavičku, zádíčka, ručičky, nožky… hlaďte si bříško a mluvte na něj!

Více ...
Vložil: správce srpen dne 18.3.2006| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Druhá doba porodní09_Výbavička,rady,zajímavosti

DRUHÁ DOBA PORODNÍ

Sláva, už je to tady, porodní asistentka vás vyzve, že můžete tlačit!! Když nenastaly žádné komplikace, vede i druhou dobu porodní asistentka. Pokud jste si zatím nevybraly porodní polohu, měla by vám asistentka poradit. Asi nevhodnější a nejoblíbenější je poloha v sedě – ať už na vaku, na porodní stoličce nebo na porodním lůžku.
Při kontrakci vás porodní asistentka vyzve, abyste zatlačily. Po hlubokém nádechu zavřete oči i pusu, zadržte dech a vší silou zatlačte na konečník. Druhá doba porodní trvá asi půl hodiny, tj asi 20 kontrakcí
Více ...
Vložil: správce srpen dne 18.3.2006| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Třetí doba porodní09_Výbavička,rady,zajímavosti

TŘETÍ DOBA PORODNÍ

Na třetí dobu porodní by měl přijít lékař. Po aplikaci oxytocinu Chvíli po narození miminka odchází placenta. Kontrakce už nejsou tak silné, placenta vyjde většinou na první zatlačení. Můžete si jí na pořádání prohlédnout. Placentu by měl zkontrolovat jak lékař, tak i porodní asistentka. V případě, že by kus placenty zůstal v děloze, znamenalo by to další bolestivé stahy a další zákrok! Tato část porodu je nejkrvavější, ale tatínkové většinou sledují ošetření miminka, takže jsou pohledu na krev ušetřeni. Placentu si můžete odnést domů (někdo prahne po tom zakopat si jí na zahradě a vysadit na ní strom…) V tom případě musíte mít s sebou nádobu s uzavíratelným víkem. Jinak dáváte písemný souhlas se zpopelněním.

Pupečníková krev

Co je u nás několik let nové – každá maminka může darovat pupečníkovou krev!! Ta bude zakonzervována a použita pro její dítě (a děti) k případné léčbě různých onemocnění. Odběr a konzervaci provádí firma Eurocord-Slovakia. Za odběr, zpracování a konzervaci se platí částka 21 000,- a to buď jednorázově nebo ve třech měsíčních splátkách po 7 000,- Odebírá se 40 – 120ml pupečníkové krve. Z odebraného vzorku je možné vypěstovat větší množství kmenových buněk, které umožní léčení závažných onemocnění. Počet úspěšně léčených nemocí se pohybuje kolem 90, ovšem do budoucna to může být podstatně více. Odběr se neprovádí v případě pozitivního nálezu HIV a žloutenky. Více informací získáte na telefonním čísle a dole uvedeném odkazu:

Bezplatná info linka: 800 900 138

http://www.cordbloodcenter.com/cz/default.htm

Táta u porodu

Stále se ještě najdou tatínci, co považují svou přítomnost u porodu za zbytečnou. Co vlastně takový táta u porodu dělá?

Komunikace s personálem – Tatínek je pro maminku i porodní personál kontaktní osobou číslo jedna. Maminka má většinu bolesti a už není tak schopná komunikace. Navíc parter je pro rodičku tím nejbližším, který zná její zvyky, reakce, potřeby a může tak zprostředkovat rychlou pomoc. CO si budeme namlouvat – koho se rodící žena v bolestech rychle dovolá? I když fungují zvonky, porodní asistentka může být u jiného porodu a jediný, kdo zůstává po celou dobu s rodičkou je právě táta.

Podpora manželky – Už jsme si řekly, že při překonávání bolesti může tatínek výrazně pomoci. Kromě úlevy při masáži může být doslova oporou při různých polohách, které by rodící žena sama nemohla zaujmout. I podání osušky nebo výměna mokrého ručníku či podání tekutiny je v této chvíli neocenitelná pomoc. Je zapotřebí vyměnit kazetu, pomoct ženě do sprchy nebo zavolat uklízečku, aby utřela mokré ťápoty….Uvědomte si, milí tatínci, že první doba porodní může trvat řadu hodin! Stupňující se bolest zbavuje rodičku síly a kdo jiný by jí měla povzbudit, než ten nejbližší? V závěru první doby porodní můžete prodýchávat spolu s partnerkou. Dávejte pozor, jestli partnerka dostatečně pije! Zvýšené bolesti může způsobit plný močový měchýř, připomeňte to své ženě! Možná vás bude odhánět, nenechá na sebe sáhnout, ale věřte, ví o vás a počítá s vámi!

První kontkat s dítětem - Budete to vy, kdo uvidí jako první narozené miminko, vy můžete přestřihnout pupeční šňůru, být u prvního ošetření miminka, zatímco maminka bude rodit placentu! Vy můžete napsat dítěti na nožičku jeho jméno a můžete se ho dotknout dřív než vaše žena! Pravděpodobně to budete vy, kdo dostane miminko jako první do rukou! První doteky jsou velice důležité! Dotýkejte se miminka a mluvte na něj!!

První přiložení

Někde se dostane miminko k matčinu prsu ještě spojené pupeční šňůrou, jinde až po ošetření. Jedno je ale jisté – k prvnímu přiložení by mělo dojít už na porodním sále. Nedivte se, že miminko pije málo nebo se brzo pustí. Je unavené, Muselo se samo otočit a prodrat ven a dalo mu to pořádnou fušku! Navíc musí samo dýchat, chybí mu plodová voda, na kterou bylo zvyklé, všude je najednou spoustu světla a neznámých věcí… Jediné, co důvěrně zná je tlukot srdce maminky a její hlas. Brzy se stane důvěrnou i vůně mateřského mléka.

Více ...
Vložil: správce srpen dne 18.3.2006| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Čtvrtá doba porodní09_Výbavička,rady,zajímavosti

ČTVRTÁ DOBA PORODNÍ

Lékař zkontroluje, zda se maminka nenatrhla a není zapotřebí šití. Děťátko zatím chová tatínek. Dále se zkontroluje, zda nedošlo k poranění v pochvě a na děložním čípku. Je potřeba ošetřit všechna poranění, protože by mohla maminka zbytečně ztratit spoustu krve a neošetřená místa by mohla být zdrojem pozdějších komplikací (např. zánětů apod.). Je potřeba také zkontrolovat výšku a průběh zavinování - smršťování dělohy, krvácivost z dělohy (z rané plochy po placentě) a celkový stav rodičky. Většinou tuto dobu tráví na porodním sále. Potom se maminka vyprázdní a sprchuje. Následuje přesun na oddělení šestinedělí.

Péče o děťátko

Asi hodinu nebo dvě zůstává miminko spolu s vámi na porodním sále. Pak si ho vyzvednout sestry z dětského oddělení a odnesou ho na zvážení a další ošetření. Asi 4 hodiny po porodu se miminko poprvé vykoupe. U koupání můžete být a nejen to – můžete si miminko sami vykoupat. Jen musíte říct, že to chcete.
Když je miminko pryč, dostává maminka něco k jídlu. Ale nemusíte čekat tak dlouho

Porodní plán

Co by v něm mělo být? Doma si v klidu můžete promyslet, co je pro vás důležité a co byste u porodu chtěli nebo naopak nechtěli Pokud nechcete být oholená, nechcete nástřih, potřebujete poradit s dýcháním nebo různými polohami, manžel chce přestřihnout pupečníkovou šňůru a vykoupat miminko… . Všechno si pečlivě sepište. Při samotném sepisování se mohou vyskytnout další otázky, které by vás jinak nenapadly. Porodní plán má sloužit pouze jako podklad, nejde o to, ho pak do písmenka zachovat. Může se stát, že jste třeba nechtěli epidurál, ale porod se protáhl a vy pak s úlevou přijmete nejen epidurál, ale i nástřih hráze, tedy úkony, které porod výrazně urychlí. Je důležité, abyste k porodnímu plánu měli s partnerem stejný přistup. Je dobré připustit i variantu císařského řezu, aby vás pak nenadálá situace nezaskočila.
Porodní plán můžete v písemné podobě předat své porodní asistentce, případně s ní přímo prokonzultovat.

Plán je dobrá věc, ale ve skutečném životě může dopadnout všechno jinak. Neměli byste být zklamaní, že nevyšlo všechno podle vašich představ, důležité je, že jste se snažili co nejvíce připravit.

Více ...
Vložil: správce srpen dne 18.3.2006| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Zajímavé odkazy09_Výbavička,rady,zajímavosti

http://sweb.cz/sladkyspanek/ zavinovačky, povlečení, nebesa,…

ttp://www.emitex.cz příslušenství ke kočárkům

http://bemini.cz on-line obchod - dětské centrum

http://www.promi.cz/

http://www.caryfuk.cz/

www.bejbycentrum.cz

http://www.slunecz.cz/

http://www.matysek.cz

http://aablueone.vltava2000.cz/

http://www.detskyraj.cz/
http://www.baby-land.cz/
http://www.e-detskysvet.cz/
www.laveta.cz
on-line obchod s oblečením pro miminka

http://www.detskydum.cz/
http://www.superprodukt.cz/
http://www.mimibazar.cz

http://www.kocarky.com/
http://www.darababy.cz
www.ajuty.cz

http://www.babywelt.cz
www.spuntik.cz
www.dino.cz
www.depemo.cz

http://www.vatanai.cz/ nosící šátky

http://www.dita.cz/produkty.asp?Sk=4

Více ...
Vložil: správce srpen dne 2.3.2006| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Než koupíte kočárek09_Výbavička,rady,zajímavosti

1. Kola vyberte podle terénu
Ve městě a obecně na rovných pevných terénech budete snáze tlačit kočárek na menších a tvrdších kolečkách. Do nerovného terénu a do přírody se hodí větší, nejlépe nafukovací kola. Pozor na rozchod kol; mohlo by se stát, že se do úzkého panelákového výtahu nevejdete.
2. Měl by vážit co nejméně
Pokud se kočárek často přepravuje a skládá, měla by být váha co možná nejnižší. Stále by však měla být přiměřená váze dítěte. Není rozumné vozit čtyřleté dítě v lehoučkých golfkách.
3. Jak se dá kočárek skládat
Pokud budete kočárek často převážet v autě, měli byste si pořídit takový model, který má jednoduchý, rychlý a praktický systém složení a rozložení. Totéž platí, pokud máte malý byt, takže musíte kočárek pokaždé složit.
4. Co patří do výbavy
Při koupi se ptejte, co všechno ke kočárku patří. Na první pohled vyšší cena může obsahovat například i tašku, pláštěnku, síťku proti hmyzu či autosedačku. Vyplatí se pořídit kočárek s pracím a dobře omyvatelným potahem. Pokud tyto věci ve výbavě nejsou, může jejich dokoupení prodražit kočárek o několik tisíc korun. Například autosedačka stojí třeba i okolo čtyř až šesti tisíc korun.
5. Jak je velký košík a jak praktická rukojeť
Velký košík ocení zejména rodiče, kteří využívají kočárek zároveň jako nákupní košík. Rukojeť, kterou lze převrátit, není zbytečný luxus. Využijete ji, když svítí slunce nebo chce dítě vidět ven.
JAKÉ JSOU TYPY KOČÁRKŮ
Hluboké kočárky (5000 - 17 000 Kč)
Pro novorozeně díky prostorné korbě ideální, ne už tak docela pro rodičovskou kapsu. Za šest až sedm tisíc korun, za které se v průměru nabízejí (mohou být však i za více než deset tisíc), se totiž dají koupit kombinované kočárky. Ty lze snadno přeměnit na sportovní verzi pro batole a dítě, které již samo chodí. Protože se hluboký kočárek pořizuje zejména kvůli pohodlí dítěte, měli by si rodiče všímat zejména velikosti korby, typu kol, odpružení či možnosti polohovat opěrku zad. Je také dobré, když se dá vnitřní potah prát. Kdo bude s miminkem často jezdit autem, ocení korbu, která má homologaci pro přepravu, takže není potřeba klasická autosedačka. Ušetří tak zhruba patnáct set až čtyři tisíce za autosedačku pro kojence. Může pak korbu vyměnit za autosedačku pro větší děti. Ta vydrží dalších několik let (cena zhruba od 2500 do 6000 korun podle typu, značky). K některým typům lze naopak připevnit autosedačku. To je vhodné například na kratší nákupy - do auta se složí jen podvozek a k němu pak připne autosedačka.
Kombinované a sportovní (6000 - 20 000 Kč) Dobře vybraný kombinovaný kočárek může vhodně posloužit od narození až do chvíle, kdy už ho dítě nebude vůbec potřebovat. Kočárek totiž obsahuje hlubokou a sportovní verzi a lze k němu koupit zpravidla i autosedačku, kterou je možné připnout prostřednictvím speciálního nástavce. Může mít odnímatelnou pevnou korbu nebo vložnou tašku. U kombinovaného kočárku je důležité všímat si mimo jiné pečlivě podvozku a kol. Protože s ním rodiče budou jezdit třeba tři roky, měli by si dobře vybrat s ohledem na terén, kde se budou nejčastěji pohybovat. Malá, tvrdá kolečka se nehodí do přírody. Ideální jsou naopak pro jízdu ve městě po rovných plochách. U dražších verzí kočárků existují i typy kol, která sama zatáčejí. Naopak pro jízdu v nerovném terénu je pro rodiče i dítě lepší sportovní kočárek. Má dobře odpružená velká nafukovací kola.
Rodinám, které vyrážejí do přírody opravdu často, radí odborníci trojkolky. Ty rovněž mohou mít přední otočné kolo pro lepší manipulaci.
Golfové hole (1000 - 8000 Kč) Měly by být především lehké, skladné a zároveň pohodlné pro dítě, které už samo chodí a vozí se jen občas. To je také účel, proč se kupují. Rodiče je mohou pořídit v rámci kombinovaného kočárku (stojí zpravidla zhruba okolo deseti až osmnácti tisíc korun podle výbavy) nebo jen jako samostatné "golfky". Je běžné, že kolečka sama zatáčejí. Na výběr jsou verze s boudičkou, předním madlem, nákupním košíkem za ceny zhruba od dvou do šesti tisíc korun nebo jednoduché, lehké golfky určené dětem, které už více chodí, než se vozí, nebo na velmi krátké popojíždění (vypadají jako jednoduché látkové lehátko, někdy se stříškou). Ty lze sehnat i za cenu okolo jednoho tisíce korun. Kvůli malým a většinou tvrdým kolečkům se hodí především do města, tedy na hladké rovné povrchy, do terénu je lepší zvolit golfky s dobře odpruženými měkčími koly. Ocení je také matky a otcové, kteří se často přepravují, ať už autem nebo třeba autobusem či tramvají.
zdroj iDNES 28.5.2004

Více ...
Vložil: správce srpen dne 18.2.2006| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Výbavička09_Výbavička,rady,zajímavosti

výbavička

MIMINKO

Postýlka + matrace (mantinely)

Přebalovací stůl/komoda + podložka

Přikrývka + polštář (duté vlákno)

Povlečení (2)

Prostěradlo (2)

Dětská deka

Kočárek (pláštěnka + síť proti hmyzu)

Autosedačka

(Babyvak- www.emitex.cz, www.deticky.cz, www.babyvak.cz)

(Šátek www.vatanai.cz, www.satkynamimi.cz)

Vanička

(Lehátko do vaničky)

(Chůvička)

(Kojicí polštář www.kojicipolstar.cz)

Zavinovačka (potah+vložka) + rychlozavinovačka

Bavlněné pleny (cca 20)

Papírové pleny (Babyborn, 3-6 kg)/ látkové + kalhotky (www. latkovepleny.cz, www.plinky.cz)

Kyblík na špinavé pleny

(Navlhčené ubrousky na otírání zadečku)

(Dudlík)

Prášek na praní (Lovela)

(Lahvička s dudlíkem ( + kartáč + termoobal)

(Sterilizátor)

(Odsávačka na mléko)

Drobnosti:

nůžtičky na nehty

odsávačka na hleny (Gama)

digitální teploměr/rychloběžka + t. do vaničky

kartáč na vlasy

žínky

osušky (obyčejné bavlněné jsou lepší než froté)

(osušky s kapucí)

shower gel

dětský olej (slunečnicový)

vat. tyčinky do uší

mast na zadeček (Bepanthen nebo mast s rybím tukem)

60% líh na pupíček

buničinové čtverečky)

(zásyp,tělové mléko,krém)

Kosmetika:

Nela Batole

Bubchen

Sebamed (hypoalergenní)

Weleda

Ne Johnson (alergenní)

-kosmetiku od jedné značky, ze začátku stačí hypoalergenní shower gel na zadeček, buničina na čištění uší, vatové tyčinky na čištění pupíčku, nosu a oušek (moc nešťourat), slunečnicový olejíček z lékárny, mast na zadeček (rybí, Bepanthen…)

Z lékárny:

Dětská mast na zadeček

Slunečnic. olej

Ophthalmoseptonex/Borová voda

Buničité čtverečky

Líh 60%

(Infadolan)

Teploměr (rychloběžka, digit.)

(Sab simplex (kapky proti nadýmání)-předepíše MuDr.)

Oblečení pro začátek (minimum)

Body s dl. ruk. cca 6x +

Body s kr. ruk cca 2x

Dupačky cca 5 - 6x

Ponožky 4x

Svetříky cca 2 - 3x

Kabátky cca 2 x

kombinézy na spaní cca 2 x

Rukavičky cca 2 x

Kombinéza

Více ...
Vložil: správce srpen dne 7.2.2006| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 co do porodnice09_Výbavička,rady,zajímavosti

MAMINKA

Taška do porodnice (vyplatilo se rozdělit na dvě části – tučné s sebou na příjem, zbytek přinese tatinek):

Těhotenská průkazka

Občanka

Průkaz VZP

Oddací list (předem vyřídit v porodnici)

Formulář se jmény dítěte -podepsaný oběma rodiči (předem vyřídit v porodnici)

Jednorázové kalhotky (síťové) cca 7x

Triko n. noční košile na porod –kr. rukáv, rozepínaní u krku, ne moc dlouhé

Noční košile 2- 3x

Župan

Přezůvky

Tlusté ponožky

Kojicí podprsenky 2x (koupit až po 36. t. + vyprat)

Vložky do podprsenky (papír. Fixies n. látkové AVENT)

Hyg. potřeby (tekuté mýdlo, kartáček + pasta, krém, Šampon, deo, hřeben, jelení lůj, žínky, nůžtičky..)

Ručníky (aspoň 2)

Přezůvky (raději vhodné do mokra)

Vložky (poporodní, maxi, prodyšné, toalet. papír (měkký)

Mast na bradavky (Bepanthen)

Yal (nechat si předepsat)

Foťák

(Knížka, CD+ CD man atd., psací potřeby)

Mobil + nabíječka

Neperlivá voda

Sušené švestky (projímavé - po porodu)+ tvaroh (případně na nateklá prsa) - ne sebou, přinese návštěva

Svačinka pro doprovod

Pohodlné oblečení pro doprovod (na sále je vedro)

Oblečení pro mimi

Do auta při cestě do porodnice:

Igelit (plod. voda)+pevné nervy :-)

Na cestu z porodnice (– přiveze tatínek):

Letní miminko

  • košilku nebo body
  • dupačky
  • kabátek
  • letní čepičku
  • zavinovačku do autosedačky, pokud je chladněji ještě deku
  • autosedačku + podhlavníček
  • 1-2 jednorázové pleny
  • látkovou plenu na otření případné nehody
    oblečení pro maminku na cestu (ještě těhotenské, nebo volnější)

Před porodem zařídit:

Přihlásit se do porodnice

Sehnat dět. lékaře

Na obvod. úřadě vyzvednout formulář (až s rod. listem) s žádostí o porodné, příspěvky.., pojišťovna

Dárcovství pupečník. krve (bezproblémové, stačí říct to bezprostředně před porodem + vyplnit dotazník, raději předem v porodnici)

Mít v kabelce vložku + telefony na blízké

Mít nabitý mobil

Více ...
Vložil: správce srpen dne 7.2.2006| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
[<<Předchozích 10] Články 1120 z 23 [Dalších 3 >>] 
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.