Deníky Fotoalba Recepty Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Deník Dámské hygienické potřeby+ MC


 Články 18 z 8 
 Kalíškové origamiDámské hygienické potřeby+ MC

http://community.livejournal.com/menstrual_cups/453392.html

Více ...
Vložil: inishkea dne 2.2.2009| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 NávodyDámské hygienické potřeby+ MC

A teď ještě pár návodů a střihů

http://shewhorunsintheforest.googlepages.com/008

http://shewhorunsintheforest.googlepages.com/

http://www.diapersewing.com/clothpads.htm

http://pacificcoast.net/%7Emanymoons/howto.html

http://www.geocities.com/mytafadhali/mommypads.htm

http://bloodsisters.org/bloodsisters/images/makepads.pdf

http://www.sleepingbaby.net/jan/Baby/PADS.html

http://www.labyrinth.net.au/~obsidian/clothpads/links_make.html

WEBY PRO INSPIRACI

http://www.gladrags.com/category/reusable-menstrual-pads

Více ...
Vložil: inishkea dne 27.10.2008| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Moon cupDámské hygienické potřeby+ MC

Zkušenosti od Gábiny najdete v albíčku EKOLOGICKÁ DOMÁCNOST na adrese http://rodina.cz/ekologickadomacnost


pro čtení si musíte požádat o přátelství

Více ...
Vložil: inishkea dne 11.5.2006| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Látkové vložky Dámské hygienické potřeby+ MC
od Ivči79

článek od Ivči na baby-cafe.cz

Více ...
Vložil: inishkea dne 25.1.2007| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Další info o MC Dámské hygienické potřeby+ MC

Diskuze k MC na Baby Café http://www.baby-cafe.cz/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=1159&sid=3c9eba33c60280b7cd1311ee819ca533

Britské stránky v AJ http://www.mooncup.co.uk/

Více ...
Vložil: inishkea dne 17.3.2008| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Proč tolik humbuku aneb zpátky na stromyDámské hygienické potřeby+ MC

Takže nejdříve kousněme to toho kyselého jablka negativních dopadů vložek a tamponů na naše zdraví a životní prostředí.OBALY- Tampony a vložky jsou často a zbytečně zabaleny hned v několika obalech, které tak tvoří obrovské množství odpadu navíc. Průměrná žena spotřebuje za život 10.000 vložek a tamponů! Vložky, dnes vyráběné v kombinaci plastu a dalších materiálů (např. buničina), jsou biologicky nerozložitelné a zároveň nerecyklovatelné - představují něco jako variantu tetrapaku. Tampony jsou na tom o něco lépe, ala i ony obsahují umělá vlákna .Výroba buničiny a papíru je velmi energeticky náročná - spotřebuje se při ní velké množství vody a dřeva (každý pátý strom se pokácí kvůli výrobě papíru).

DIOXINY A DALŠÍ LAHŮDKY- Stále se rozrůstá množství důkazů, že průmyslové užití chloru, včetně bělení papíru a buničiny, produkuje jedovaté dioxiny, které se v přírodě hromadí a způsobují zde vážná poškození. Vedle ekologických škod stojí i ohrožení osobního zdraví uživatelky tamponů a vložek. Dioxin - vedlejší produkt při bělení chlorem, způsobuje spoustu zdravotních problémů. Velké značky (Tampax, Playtex, o.b.) své produkty bělí pomocí chloru. Výsledkem je velké množství dioxinů jak v bělených výrobcích, tak i ve vodních zdrojích, kam se chemikálie vypouštějí. Přitom neexistuje rozumný důvod, proč hygienické potřeby bělit - aby byly bělejší než bílá???Vložky a tampony velkých výrobců obsahují umělé hedvábí - což je materiál získatelný pouze při bělení chlorem nebo jeho sloučeninou. Do pochvy se uvolňující vlákna rayonu jsou pravděpodobnou příčinou syndromu toxického šoku (TSS) a zanícení a odlupování poševní sliznice. Pokud musíte používat tampony, čistou alternativou jsou stoprocentně bavlněné tampony, které se bělí - pokud vůbec - peroxidem vodíku, takže neobsahují dioxiny..Plast a polyakrylové absorbenty (všechny ty sračky, co se v kontaktu s "tekutinou", jak rády říkají reklamy, změní na gel apod.) mohou způsobovat alergie.Bavlník, který se pěstuje "normálním" způsobem, se stříká pesticidy, herbicidy, hnojivy a dalšími chemikáliemi. Ty pak do okolního prostředí uvolňují jedovaté látky a část z nich zůstane i v bavlně, z níž se pak vyrábějí tampony.

KORPORACE- Používáním běžných tamponů a vložek si nejen ničíme zdraví a životní prostředí, ale přispíváme velkou měrou do kapes nadnárodních společností. Jako u mnoha jiných produktů, jako je např. kosmetika nebo čisticí prostředky, i u menstruačních potřeb vlastní jedna mamutí firma více značek. Dochází tak k monopolizaci a vytlačování menších lokálních výrobců. Výroba se stěhuje do "levnějších" a na ekologii méně dbajících zemí. Že se při výrobě používají jedovaté látky a testuje se na zvířatech, je smutnou skutečností. Typickým příkladem je společnost Johnson&Johnson´s (vlastní značku o.b.) nebo Procter&Gamble (té z u nás známých značek patří např. Pampers - pleny, Pringles - chipsy, Tampax - tampony - tomu se říká všestrannost!). Korporace vědí, že jako menstruující ženy nemůžeme vložky a tampony nepoužívat, a tak se jen předhánějí ve vyvíjení nových "zlepšení" (již zmíněný "gel", parfemace, ještě anatomičtější tvar) a v rozsahu nasazených reklam, abychom svou kupní sílu obrátily v jejich prospěch. Výrobci hygienických potřeb navíc často propagují své výrobky ve školách, většinou u dívek ve věku příchodu první menstruace - nabídnou jim třeba i nějaký ten vzorek tamponů zdarma. Dělá se to proto, že dívky pak zhusta setrvávají u značky, s níž se setkaly poprvé. Je to proto výhodná a návratná investitce do budoucna.Naštěstí existují alternativy, pomocí nichž se můžeme vymanit z pařátů nadnárodek, ekologické katastrofy i vlastní smrti (tedy - předčasné).

MENSTRUAČNÍ AKTIVISMUS- Co se tedy dá dělat? Hlavně: začít používat ekologicky šetrnější výrobky - bezchlorové vložky a tampony bez aplikátorů by měly být k dostání v některých "zdravých" obchodech. Takové výrobky neobsahují deodoranty, parfémy a další chemikálie, které narušují přirozenou "chemii" ženského těla. Máme možnost vybrat si něco jiného než to, co nám nabízejí reklamy a přeplněné regály drogerií. Ale chce to trošku snahy.Látka je mnohem příjemnější na dotyk než papír a umělá hmota. Pokožka navíc může dýchat, čímž se snižuje riziko výskytu různých poševních infekcí.Další alternativa je mořská houba. Používá se jako tampon, místo šňůrky na vytažení je možno přidělat dentální nit (není nutná - navíc šňůrky, které jsou i na běžných tamponech, fungují jako provazové žebříčky pro různé infekce). Nařežou se různě velké kousky - podle síly menstruace - na každý den jiný. Před prvním použitím je nutno houbu převařit, po použití se vypere nebo opět vyvaří. Skladovat na suchém čistém místě - jako ostatně všechny menstruační potřeby. Houba se po určité době opotřebuje - čas od času je třeba pořídit si novou.Dále je tu menstruační pohárek vyrobený ze 100% přírodní gumy. Opět se nosí jako tampon. Ze začátku se to prý může zdát dost divné, ale je to spolehlivé a vydrží až 10 let užívání.Ušít si vložky není težké, ale problém mohou být materiály. Mořská houba - obraťte se na lékárny a poněkud alternativněji laděné drogerie. Přírodní tampony se u nás dají tu a tam taky sehnat, - Natcare.

Více ...
Vložil: inishkea dne 9.6.2008| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Mooncup vs. Lunette II.Dámské hygienické potřeby+ MC

Můj poznatek z užívání Mooncupu: Ustřihněte tyčinku teprve tehdy, až budete umět kalíšek spolehlivě vyndat za dno. Já jsem ji u Mooncupu coby začátečnice ušmikla prakticky hned a pak jsem zažila horkou chvilku s klouzavým a silně přicucnutým kalíškem, ještě ke všemu na toaletách v práci :-) Myslím, že s Lunette by to taková kovbojka nebyla, protože Lunette nevytváří takový podtlak a taky má naspodu ty vroubky, ale i tak to trochu tréninku před ustřižením tyčinky přece jen chce. Mimochodem, pokud chcete tyčinku ustřihnout a má vroubky (Lunette například), ustřihněte ji POD prvním (ke kalíšku nejbližším) vroubkem, ne nad ním. Je škoda se vroubku zbavit, přece jen usnadňuje vyjímání. Leda kdyby vám vadily i ty tři milimetry tyčinky, bylo by nutné se s tím prvním vroubkem rozloučit (doufám, že píšu srozumitelně). I tak by vám tedy zůstaly vroubky na spodní části kalíšku, takže by to možná až tak nevadilo :-)

Jo a pozor! Nezapomeňte, že máte kalíšek zavedený a že menstruujete. Mně se to párkrát stalo :-)

Takže kalíškům všeho druhu zdar, sbohem předraženým vložkám a tampónům, sbohem kupám nevytříditelného odpadu, sbohem zápachu, sbohem maskování čisté vložky pod halenkou při chození na toaletu v práci, sbohem pocitům mimina v papírovo-igelitové pleně a od vložky odřeným intimním partiím, sbohem potížím s likvidací použitých menstruačních potřeb v přírodě, sbohem rýsování vložek na kalhotách, sbohem čouhání šňůrky od tampónu ve sprchách na bazéně nebo v sauně (nebo při mazlení ;-), sbohem gynekologickým potížím, sbohem chození do drogerie! (nojo, nakonec jsem si trochu té kalíškové propagandy nemohla odpustit ~j~)

Staženo z Rodiny, od Kopřiva Dvoudomá.
Více ...
Vložil: inishkea dne 17.3.2008| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Mooncup vs. LunetteDámské hygienické potřeby+ MC

Měla jsem možnost vyzkoušet kalíšky Mooncup a Lunette, jednalo se o menší rozměr pro mladší ženy a pro ženy, které nerodily vaginálně. Srovnání píšu pro ty, kdo o kalíšku uvažují jako o sympatické pomůcce pro menstruaci, nechci nikoho přesvědčovat ani polemizovat se zarytými odpůrci. Kalíšky neprodávám, takže to určitě není skryté obchodní sdělení :-) Jen vím, že v češtině není moc informací, tak se to snažím trochu napravit. Údaje o rozměrech, obsahu a cenách najdete na stránkách prodejců, takže jsem se zaměřila spíš na čistě subjektivní uživatelské zkušenosti.

Srovnání materiálu: Oba kalíšky jsou silikonové, průsvitné, Mooncup má mírně, opravdu mírně nažloutlý nádech, Lunette je bílý. Na někoho může tím pádem Mooncup působit poněkud "zašlým" dojmem, ale to je fakt jen pocit. Lunette je o něco měkčí, není na něm tolik materiálu, takže je poddajnější, naproti tomu Mooncup si díky většímu množství materiálu velmi svéhlavě drží svůj tvar.

Zavádění: Lunette se mi zdál poddajnější a ve složeném tvaru určeném pro zavádění je o něco menší (protože má tenčí obroučku než Mooncup), takže se mi (při mém dost úzkém poševním vchodu) i o něco snadněji zaváděl.

Podtlak: Lunette má pod okrajem větší dírky - průměr přes půl milimetru, takže jimi snáze prochází vzduch a snáze se stiskem kalíšku při vyndávání sníží podtlak. U Mooncupu jsou dírky maličké, jakoby propíchnuté jehlou, takže při vyndávání mi moc nepomáhaly a musela jsem kalíšek povytáhnout ven tak, aby se do něj vzduch dostal vrchem (dírky na Mooncupu by určitě šlo zvětšit svépomocí; já jsem to tedy nezkoušela). Mooncup vyvíjí větší podtlak, je to dáno asi nejen menšími dírkami pod okrajem, ale i silnější obroučkou a vůbec silnějšími stěnami kalíšku i jeho menší poddajností. To může být pro někoho plus, pro někoho mínus (třeba pro mě je to spíš mínus, hlavně při vyndávání).

Vyndávání: U obou kalíšků jsem odstranila skoro celou tyčinku, byla přece jen při pohybu trochu cítit. Lunette má tyčinku zploštělou a na ní i na spodní části kalíšku jsou vyčnívající vroubky, takže se lépe vytahuje a tolik neklouže jako Mooncup. To je docela stěžejní výhoda, protože vyndávání bylo pro mě asi nejdobrodružnější stránkou užívání menstruačního kalíšku. Navíc Mooncup má (asi z výrobních důvodů) tyčinku dutou, takže i když jí necháte jenom kousek, dostane se někdy do dutinky krev a je potřeba dutinku při mytí vyčistit. Větší poddajnost a zároveň menší podtlak kalíšku Lunette je i při vyndávání pro mě příjemnější, přece jen při užších anatomických rozměrech vyklouzne ven snáz, hladčeji a bez legračních pazvuků :-)

Čištění: Lunette je uvnitř hladký, takže se lépe čistí. Mooncup má uvnitř písmenka a rysky, takže je potřeba ho chvilku držet pod vodou, než se z nerovností omyje krev. Není ale potřeba žádný kartáček, oba kalíšky lze proudem vody omýt dočista.

Můj soukromý závěr: I přes vyšší cenu (o cca 200,- Kč) dávám přednost kalíšku Lunette, důvodem je větší poddajnost, vroubky usnadňující vyndávání, hladký vnitřek. V každém případě i Mooncup dělal dobrou službu, rozdíl nebyl ve funkčnosti, jen v komfortu. Po zvládnutí techniky (jeden cyklus to zabere :-)) mi ani jeden kalíšek neprotékal, necestoval, natož aby vypadával. (Kalíšek Diva Cup ani LadyCup jsem nezkoušela, nemohu sloužit. Na níže uvedených uživatelských stránkách ale najdete spousty anglických recenzí.)

Pár nápadů: Kupte si kuchyňskou minutku, která vám zazvoní po pěti minutách vyvařování kalíšku (a nebo dezinfikujte za studena chemicky). Nestane se vám, že byste vyvařili vodu a kalíšek se připekl (což vysvětluje, proč jsem si po Mooncupu koupila Lunette, že. Mooncup se mi za hodinu a půl na sporáku podařilo poněkud umořit :-D Kdybych ho neupekla, asi bych značku neměnila, ale zas bych nemohla napsat tuhle recenzi ~j~). Jo a na vyvařování mám speciální plecháček, aby zbytek domácnosti neprotestoval.

Způsob skládání, uváděný v návodech, není jediný. Pokud by vám nevyhovoval, na stránkách uživatelek menstruačních kalíšků najdete spousty nápadů, je to tady, ovšem v angličtině. Nebo si zadejte do googlu slova fold menstrual cup a vyjede vám spousta návodů i s fotkami.

Moje osobní zaváděcí praxe: Používám klasický sklad kalíšku uváděný v návodech (stisknu a přeložím podle osy napůl), zavedu dovnitř jen okraj a než zastrčím zbytek kalíšku, nechám ho rozvinout (v téhle fázi se do něj totiž ještě může dostat trochu vzduchu). Pak ho teprve popostrčím na místo. Když jsem kalíšek nechávala rozvinout až na místě (tj. až byl zavedený celý), často se sice rozvinul, ale zůstal "splácnutý" (na úplné rozvinutí v něm byl příliš velký podtlak a už si neměl odkud nasát vzduch), a tím pádem někdy mírně protékal.

pokrač.
Více ...
Vložil: inishkea dne 17.3.2008| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Články 18 z 8 
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.