Deníky Fotoalba Recepty Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Deník Látkové plenky a cestování


 Články 13 z 3 
 Z Prahy do Engadinu a zase zpatkyLátkové plenky a cestování
Kterak jsme do Švýcarska balík jednorázovek vezli a kterak jsme ho zase zpět dovezli

New Page 1

Každý rok jezdíme lyžovat. Letos jsme to tak nějak už oplakali, přeci jenom s devítiměsíčním miminkem jsme nějak neměli odvahu. Pak nám zavolali kamarádi, že jede parta lidí s malými dětmi do prima chaty a že jedou i oni se svým sedmiměsíčním synkem. Hurá! I letos bude lyžovačka!

Při balení věcí jsme s manželem hodně váhali, jak to s plínkama udělat. Sice nás povzbudila Tilasmi, že s plínkami vydrželi celý týden, ale mě docela děsila představa, že přijedeme a já budu ještě prát dvě pračky plínek (navíc, ke všem těm věcem po 10 dnech...). Nakonec jsme se rozhodli, že vezmeme jednorázovky a z látkovek že vezmeme klasické čtvercovky a zavazovací Disana plínky a popo vložky a dvoje natahovací vlňáčky a uvidíme na místě, jak to půjde.

Na cestu jsme dali jednorázovky a udělala bych to tak znova. Přišlo mi to pohodlné, přebalovali jsme cca každé 2,5 - 3 hodiny, co jsme s dětmi zastavovali (cca hodinové pauzy, aby se vyběhali či vyplazili, najedli a přebalili).

První noc na místě v pampersce byla děsivá - dvakrát jsme převlíkali, poněvadž mrňous se pročural. Asi jsme zapomněli, jak se jednorázovka pořádně nandavá... Nebo to bylo tou pamperskou, s moltexkou už pak ty problémy tolik nebyly... nevim...

Ráno jsme si řekli, a dost. K rozhodnutí na látkovky přispěl i fakt, že ve Švýcarsku platíte za každý směsný odpad, který domácnost vyprodukuje. A jednorázovky se vyhazují do směsného odpadu. Popelnice tam nemají. V obchodě si musíte koupit takové žluté odpadkové pytle (myslím, že jeden 35 litrový stál 5 nebo 7 franků), do těch pak dáváte doma odpadky, a když je to plné, vynesete to zavázané před dům, kde to popeláři seberou a odvezou. Každá domácnost tedy platí podle množství vyprodukovaného odpadu. Na tříděný jsou kontejnery, které jsou zdarma a volně přístupné. Docela se mi ten systém líbil :-). No, to byl jenom takový exkurz.

Tak jsme přes den balili do klasických čtvercovek (na draka, dovnitř buď čtvercovku nebo popo vložku, sepnuté snappi sponkou). Nikdy před tím jsme to nedělali. Mě to docela šlo, manželovi trochu míň... ale snažil se :-). Plínky jsem dávala do kýble s vodou s octem. Pokaděné jsem namatlala tekutým žlučovým mýdlem a dala vedle kýble (byl tam takový balkonek, tak jsme to měli tam, mimo dosah dětí :-).

V půlce týdne jsme museli vyprat. Plinky jsem promáchla ve vaně ve sprše. Do kýble jsem dala MioFresh a plínka jsem do toho roztoku na noc namočila. Ráno jsem je zase vymáchala ve vaně, vyždímala a pověsila na čerstvé alpské mrazivé povětří. A když jsme odpoledne přišli z lyžování, plínečky byly vyvoněné, čisťunké a krásně suché. Prostě paráda. Celkově mi to času nezabralo nijak moc, takže jsem ani nepřišla o žádnou zábavu.

A ještě jedna perlička. Na noc jsme dávali jednorázovky, poněvadž jsem nezabalila vhodné noční kalhoktky na látkovky. Jak jsme zvyklí na ten kulatý plenkový zadeček, s jednorázovkou nebylo prcka za co držet a oběma, jak mě, tak manželovi, se asi dvakrát či třikrát za ten týden stalo, že nám prcek při pokládání do hluboké cestovní postýlky trochu vypadnul z ruk... Naštěstí se mu ani jednou nic nestalo :-D

A kolik jsme těch plínek měli?

24 čtvercovek
9 popovložek
1 zavazovací plenku Disana

Vyzkoušeli jsme si, že ani na dovolené se není třeba látkových plínek úplně vzdávat, když sami nechceme. Spotřeba jednorázovek u nás samozřejmě v tomto dovolenkovém týdnu stoupla, ale dávali jsme je, protože jsme chtěli a ne proto, že bychom museli (nakonec nám stačilo 20 ks jednorázovek na celou dobu, včetně cesty tam a zpět, místo předpokládaných 70 ks a balík moltexek jsme tak vezli zpátky :-DDDD).

Mimochodem - dětí jsme tam měli 6, z toho 3 na jednorázovkách celodenně a 2 jenom na noc. Za těch osm dní, co jsme tam byli, jsme jednopoužiťovkama zaplnili 3 ty žluté odpadkové pytle...

Takže, pokud se ani na dovolené nechcete vzdát látkových plen, nemusíte. Důležité je cítit se pohodlně a nenutit se. Ani do látkovek, ani do jednorázovek. :-D

Přijemné cestování s plínkama přeje

Bumbi

Více ...
Vložil: inishkea dne 13.6.2006| 1 komentář | Přidej komentář | Poslat mailem
 Prodloužený víkend v Kutné Hoře :o)Látkové plenky a cestování

Jeli jsme letos jako každý rok do Kutné Hory na Stříbření (pomalu se z toho stává tradice :o), letos jsme tam byly už po čtvrté).

Na cestu (v pátek) jsem dala jednorázovku nejen kvůli mému pohodlí, ale hlavně proto, že jsem Mišáčkovi chtěla dát takový moc hezký overálek a on se do něj v ničem jiném než v jednorázovce nevejde :o(. Přijeli jsme do hotelu a zjistila jsem, že jsem zvědavá, kde budu ty plínky jako sušit :o(, takže po zbytek dne byl v jednorázovkách. Jenže jsem to nechtěla jen tak vzdát, a proto jsem se snažila to sušení nějak vyřešit. V noci dostal čtvercovku + vícevrstvou plenku a disana vlňáčky, ty jsem z něj nakonec musela stáhnout, aby se mi nepřehříval. Z oblečení měl na sobě pouze tílečko a měl trošku přikryté nožičky háčkovanou popo dekou.

Měla jsem sebou celkem 35 čtvercovek, 20 vícevrstvých plenek, 2 froté popo čtvercovky, nějaké vložky, asi 40 jednorázovek (kromě asi 4 jsme je všechny zase vezli zpět). Vzala jsem sebou kbelík (velikostí tak na vložky :o) cca 3 l), sůl na skvrny, žlučové mýdlo a sliz (1/2 l).

V sobotu a v neděli jsme byli částečně nahatí, částečně v bavlnce. Počůrané čtvercovky i vícevrstvé plenky jsem přeprala jen tak trochu (ve slizu a 1x vymáchaní) sušila jsem, kde se dalo, na topení, na trubkách od topení, na věšáku - na ramínkách. Bylo naštěstí teplo a tak to schlo celkem rychle (měla jsem stejně puštěný ventilátor). Taky se nám stalo, že si v sobotu celkem 3x přikáknul do plenky. Pokáknutou plenku jsem jen potřela žlučovým mýdlem a hodila do kbelíku se solí na skvrny. Zmizelo vše a pak jsem jen přemáchla a dala sušit. Přepírala jsem jen v sobotu a v neděli jen ráno, pak už jsme plínky jen skladovali.

Na cestu domů v pondělí ráno dostal Miška čtvercovku na draka + vícevrstvou plínku a natahovací popo vlňáčky, docela mě příjemně překvapili, jaká je s nimi příjemně pracuje a jak hezky voní po mléce.

Více ...
Vložil: inishkea dne 27.6.2006| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Miofresh složeníLátkové plenky a cestování

15-30%
Sodium Carbonate
Sodium Percarbonate
Sodium Sulphate

5-15%
Organic Seguestering Agents

Below 5%
Anionic Surfactant
Cellulose Colloids
T.A.E.D. Activator /TAED = Tetraacetylethylendiamin - aktivátor bělení, lze ho v čističkách odpadních vod relativně dobře rozložit. /

Více ...
Vložil: inishkea dne 23.5.2008| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Články 13 z 3 
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.