Šikovné rady
Příprava pokrmů v GF kuchyni se v podstatě neliší od běžné kuchyně, můžete i nadále používat stejné recepty a postupy.Je pouze nutné vyloučit veškeré zdroje lepku, tzn. kontrolovat všechny používané suroviny. Lepek může být i v kypřícím prášku. Používají se proto kypřící prášky Dr. Oetker, které obsahují kukuřičný škrob. Také některé (zejména levné) pudingové prášky obsahují pšeničný škrob. Je také důležité dbát na to, aby GF pokrmy nebyly "kontaminovány" např. drobky z pečiva obsahujícího lepek.
Jako náhražku za pšeničnou mouku používejte bezlepkové moučné směsi (Mantler; Amaranth Uni; Promix Uni, T, Ch), které jsou pro tento účel speciálně vyrobené a svými vlastnostmi se nejvíc podobají pšeničné mouce.
Zpracování jednodruhových mouk (kukuřičná, sójová, rýžová atd.) je obtížnější a navíc tyto mouky dodávají jídlu svoji typickou chuť. Řada receptů z nich vychází, což je dáno tím, že do nedávné doby nebyly směsné mouky téměř vůbec k dostání.
Bezlepková mouka více saje vodu. Proto je třeba jí přidat oproti pšeničné mouce asi o 1/10 méně nebo dát více vody. Pro nadlehčení těsta dáváme více prášku do pečiva, než je obvyklé, např. 1 prášek místo 1/2 prášku.
Bezlepková mouka drží těsto méně při sobě. Hotový výrobek je křehčí a více se drobí. To lze do jisté míry napravit přidáním menšího množství ořechů, oleje, jogurtu, medu, vejce či jak je již uvedeno nakombinovat se solamylem či jiným škrobem.
Při pečení cukroví používejte pečící papír. Cukroví se z něj po upečení (a vychladnutí) snadno sesune a předejdeme tím jeho rozbití při oddělávání z plechu. Vánoční cukroví pečte silnější. Méně se láme.
Kukuřičnou mouku není vhodné kupovat do zásoby ve velkém. Je tučná, žlukne a hořkne. Větší množství uchovávejte v chladničce.
Při pečení moučníku nevysypávejte plech sójovou moukou. Při pečení se připaluje a je hořká. Na vysypávání plechu je nejvhodnější kokos. Bábovka je pak do červena a lehce se sundavá či vyklápí z pečící nádoby.
Pokud pečete buchtu, chléb či pizzu je vhodné mouku prosít. Mouka se prosívá proto, aby se do ní dostal vzduch a těsto bylo nadýchanější. Nebude tuhé a gumové.
Pokud vaříte podle nebezlepkového receptu, jde to, ale je vhodné nikdy nenahrazovat mouku pouze jedním druhem bezlepkové mouky. Nejvíce se mi osvědčila kombinace hladké kukuřičné mouky s Gustinem a sójovou či kokosovou moučkou.
Přísady do pečiva je vhodné dávat při pokojové teplotě, trouba by měla být lehce předehřátá. Tuhá těsta je dobré před pečením naříznout
Pečivo se rychleji kazí, a proto je třeba ho uchovávat v lednici.
Pokud pečivo nebo knedlíky nespotřebujeme, je možné dát zbytek zamrazit (nakrájené) a máme tak stále něco v zásobě.
Kupovaná strouhanka je drahá, můžeme si ji udělat doma sami. Měkké housky a chléb umeleme a pak dáme usušit. Tvrdé pečivo se mele špatně a může poškodit mlýnek. Možno též umlít kukuřičné plátky či kukuřičné lupínky.
|