PUBLIKOVÁNO DNE 27.4.2004 NA WWW.RODINA.CZ (původní podoba je zde)

Symptotermální metoda III. - Poloha děložního čípku
Alena Harless
Čípek slouží jako dvířka reprodukčních orgánů ženy - otevírá se jednou za měsíc v období plodných dnů. Poznáte kdy?

Děložní čípek se na přicházející ovulaci připravuje nejen tvorbou vhodného hlenu, ale i vlastním tvarem. Čípek je vlastně jakousi biologickou branou, která se během ovulace otevírá, aby se mohly spermie dostat k vajíčku. Čípek v tomto období změkne, zkrátí se a otevře. Tyto změny jsou stejně jako u hlenu indukovány zvýšenou hladinou estrogenu.

Toni Weschler, odbornice na symptotermální metodu, považuje hodnocení tohoto znaku plodnosti za volitelné - pokud hlen a teplota nám udávají jednoznačné údaje, nemusíme se polohou čípku zabývat. Naopak je tento znak velmi užitečný, pokud se zdá, že teplota a hlen nejsou v souladu (každý znak ukazuje na jiný den ovulace), nebo když interpretace měření hlenu a teploty není zcela jednoznačná (např. když teplota ukazuje pomalý a dlouhodobý nárůst místo jednoznačného skoku ze dne na den).

Zjišťování pozice čípku

Získání praxe při určování polohy čípku trvá minimálně dva cykly.Na začátku cyklu by měl být čípek tvrdý jako špička nosu, uzavřený a dlouhý, zasahující několik centimetrů do pochvy. Asi 4 až 7 dnů před ovulací by měl začít postupně měknout, zkracovat se a otevírat, během ovulace by jeho měkkost měla dosáhnout měkkosti rtu. Po ovulaci by měl náhle ztvrdnout a prodloužit se zpět do pochvy.
  1. Polohu začínáme zjišťovat den po skončení menstruace.
  2. Pokud je to možné, hodnotíme ve stejnou dobu každý den, například po ranní či večerní sprše.
  3. Nejvhodnější poloha je dřep (viz obrázek), kdy je čípek nejblíže k poševnímu vchodu. Pokud najdete vlastní polohu, která vám bude víc vyhovovat, samozřejmě ji používejte, ale pozor, vždy je třeba volit tu samou polohu.
  1. Polohu zjišťujeme řádně umytým prostředníčkem, krátké nehty jsou vhodnější.
  2. Sledujeme měkkost, délku (výšku posazení), otevřenost a přítomnost hlenu. Ženy, které prodělaly porod budou mít vždy mírně otevřený čípek.
  1. Je možné, že na povrchu čípku nahmatáme malé hrbolky. Není třeba panikařit, protože jsou to většinou drobné nezhoubné cysty (vřídky), které se občas objeví a zase ztratí.
  2. Polohu čípku nezjišťujeme při infekci a bolestech.

Rozeznáváme tři fáze:

Zjištěné údaje značíme do tabulky.Typický průběh změn čípku během cyklu:Na závěr ještě jedna poznámka: Po oplodnění vajíčka během celého těhotenství zůstává čípek uzavřen a zároveň produkuje hustý lepkavý hlen, který jako zátka brání spermiím proniknout do dělohy, takže se vlastní zárodek může nerušeně vyvíjet.Údaje a obrázky byly opět použity z knížky Taking Charge of Your Fertility autorky Toni Weschler.



WWW.RODINA.CZ  WWW.RODINA.CZ  WWW.RODINA.CZ  WWW.RODINA.CZ