Perníčky tety BožiAutor: Simča, dcery *1988 a 1997 , 13.8.2008 1:26:47
Je to již generacemi vyzkoušený recept, který zatím každému chutnal. Tyto perníčky mají jen jedinou nevýhodu - musi se rozležet - nejlépe tak 4 i více týdnů. Proto je pečeme pravidelně v listopadu.
Těsto používáme na drobné perníky i na chaloupky. Suroviny 300 g hladké mouky • 120 g práškového cukru • 1 kávová. lžička sody • 2 - 4 polévkové lžíce kakaa • 50 g mletých ořechů • 1 kávová lžička skořice • 1 kávová lž. mletého anýzu • 5 rozdrcených kuliček nového koření • 2 rozdrcené hřebíčky -> vše smícháme v míse • 2 polévkové lžíce mléka ohřejeme na plotně • přidáme 130 g medu • po vychladnutí vmícháme 1 vejce -> tekutá část Postup Do promíchaných sypkých věcí nalijeme "tekutou" složku a smícháme. Těsto pořádně rukama propracujeme a necháme do druhého dne uležet. Na válení vezmeme vždy cca 1/4, při válení podsypáváme moukou - zapracuje se jí ještě cca 50 - 80g. Těsto v lednici, zabalení v mikroteňáku, vydrží klidně i dva týdny (ba i dva měsíce).
Teta Bože byla sestra mojí babičky a bohužel zemřela v září 2016 - dva týdny před svými 107. narozeninami. Kéž na ni v dobrém vzpomenou všichni, kdo ochutnají její úžasné perníčky. Zobrazeno doposud 2933 x.
|
Všichni uživatelé |