Recepty Fotoalba Deníky Vzkazy
    

Linecké těsto

Autor: Simča, dcery *1988 a 1997 , 13.8.2008 1:42:38
Z tohoto těsta nejprve vykrájím podkladová kolečka pod úly, potom upečeme Máslové slepované, pak Linecké s mandlemi a nakonec do poloviny zbytku přidám kakao a kombinujeme světlé a tmavé těsto do spirál, šachovnic s pod. a máme Černobílé.
Linecké těsto
Suroviny
210 g hl. mouky • 140 g másla • 70 g cukru moučka • 2 žloutky • kůra i šťáva z 1/2 citronu • vejce na potření • Na jednotlivé druhy cukroví: rybízová (či jiná chuťově výrazná) zavařenina • mandle • kakao
Postup
Postup:
Z mouky, másla, cukru, žloudků a citrónu zpracujeme těsto, které rychle a dobře propracujeme a dáme do ledničky odpočinout na min. 2 hodiny (ale je možné i přes noc). Z takto připraveného těsta lze upéci tyto tři druhy cukroví:
1) Kočičí oči (někdy se tomuto cukroví říká i "máslové slepované") - těsto vyválíme cca 2 mm silně a vykrajujeme kolečka (případně kytičky, srdíčka nebo hvězdičky), které klademe na plech na pečící papír. Každého tvaru vykrájíme sudý počet a do poloviny tvarů vypícháme malá kolečka (případně srdíčka a pod.). Po upečení (v mírné troubě do růžova) a vychladnutí potřeme plné tvary zavařeninou a přiložíme na ně stejný tvar s otvorem. Povrch můžeme poprášit cukrem, ale doporučuji totoaž před podáváním, ne před uskladněním.
2) Linecké s mandemi: - těsto vyválíme na cca 3 mm silně, vykrajujeme tvary (zvonky, rybky, stromečky a pod.), potřeme žloudkem (na 1 žloudek dáme 1 - 2 lžičky vody a rozmícháme) a poklademe jehličkami (tenké štěpinky) z oloupaných mandlí. Pečeme v mírné troubě do růžova.
3) Dvoubarevné cukroví: Polovinu těsta obarvíme kakaem na tmavo. Efekt vzniká různým spojováním obou barev - např.:
Roládičky: vyválíme tmavé i světlé těsto na cca 2 - 2,5 mm, přiřízneme z obou stejně velký obdélník (cca 12 x 25 cm), jeden potřeme slabounce rozšlehaným vajíčkem a "přilepíme" na něj ten druhý. Opět potřeme slabounce vajíčkem, pomocí fólie, na které je ten spodní obdélník vyválený to stočíme do roládky - je dlouhá těch cca 25 cm a v průměru cca 4 cm. Pevně tu roládku zabalím do fólie a dám na 3 hodiny nahoru do lednice (nebo i na chvíli do mrazáku :o)) ) ztuhnout. No a pak z roládky krájíme 2,5 - 3 mm silné plátky a ty pečeme na plechu, vyloženém pečícím papírem.
Proužkované čtverečky: vyválíme pláty ze světlého i tmavého těsta, nařežeme z obou obdélníky dlouhé opět třeba 20 cm a široké 3 cm. Potřeme je slabounce rozšlehaným vajíčkem a "lepíme" je na sebe, střídaje barvy. Opět zabalíme do fólie - dáme ztuhnout - krájíme plátky - p
Oznámkujte recept (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 1 čtenářů)
Zobrazeno doposud 1758 x.

Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.