Domácí majonézaAutor: Simča, dcery *1988 a 1997 , 13.8.2008 17:09:13
Domácí majonéze dáváme přednost před kupovanou - je chutnější, levnější a vždy čerstvá.
Suroviny 1 vajíčko • špetka soli • olej • malá lžička octa • 1 - 2 lžičky plnotučné hořčice Postup Celé vajíčko vyklepneme do hrnku, trochu ho osolíme a ponorným mixérem pomixujeme vejce se solí - mám vyzkoušeno, že se takto lépe ušlehá dotuha. Pak přikapáváme olej, dokud hmota neztuhne. Následně přidáme 1 malou lžičku octa a 1 - 2 lžičky plnotučné hořčice a pomixujeme. Majonéza trochu zřídne, ale po zašlehání další trochy oleje je tuhá jako Majolka z obchodu. Z jednoho vajíčka jí je plný 1/4 litrový hrnek.
Mám vyzkoušenou i jinou metodu - do hrnku dám vejce, posolím a zaliji asi 1,5 - 2 dl (podle velikosti vajíčka) oleje. Dám ponorný mixér na dno a pustím. Pomalu začnu mixér zvedat a když vyjedu až nahoru, je hrnek plný majonézy. Nakonec ji dochutím... Je ale třeba zkusit, zda tato druhá verze půjde s "tím vaším" mixérem, s naším to jde, s tím u mamky ne.... Dávám ji do skleničky se šroubovacím uzávěrem a mám ji dole v lednici - vydrží tak 3 dny. Doporučuji horní plochu uhladit vypouklou stranou lžičky, kapnout kapku-dvě oleje, tou lžičkou rozetřít po povrchu, pak nezoxiduje (nežlukne). Zobrazeno doposud 4299 x.
|
Všichni uživatelé |