Recepty Fotoalba Deníky Vzkazy
    

Dort "Ovocný košík"

Autor: Simča, dcery *1988 a 1997 , 21.9.2010 12:44:19
Je to dort pro milovníky marcipánu. Ovoce na koši i jeho potah je totiž marcipánový. Na celý dort se ho spotřebuje skoro kilo...
Dort
Suroviny
Na dort: 3 vejce • 180 g hrubé mouky • 120 g krupicového cukru • 3 lžíce horké a 3 lžíce studené vody • špetka soli • • Na marcipán: 400 g polotučného sušeného mléka • 400 g práškového cukru • cca 80 ml vody • 1 lžíce oleje • 1 lžíce medu • trochu tresti hořké mandle • trochu tresti sladké mandle • • Na krém: 250 ml mléka • 1 vanilkový pud. prášek • 150 g másla • 50 - 70 g práškového cukru
Postup
Příprava marcipánu: Všechny suroviny je nutné pořádně propracovat. Kdo má domácí pekárnu je možné zpracovat v pekárně - program na míchání, bez hřátí a pečení.
Jinak se připravuje marcipán ručně. Do mísy prosijem cukr a mléko, vody přidáme tak 2/3 připraveného množství, pak dáme olej, med a tresť a promícháme. Zbytek vody už přidáváme jen velice opatrně - namáčím si ruce do vody a hňácám a patlám, až je to akorát. Pokud se přidá vody mnoho, je z toho během chviličky kašička. Pokud se to stane, přidejte cukr a suš. mléko v poměru 1 : 1. Hotová hmota musí připomínat tuhostí i vzhledem modelínu, málo se lepit a lesknout se. Mám lepší zkušenbost se hmotou připravenou den předem. Při vyvalování podsypávám bramborovým škrobem (solamylem).
Příprava těsta: Připravíme si dvě vyšší nádoby - jednu na bílky a druhou na žloutky. Vejce rozklepneme a oddělíme bílky a žloutky. Do nádoby se žloutky přidáme odvážené množství krupicového cukru a horkou vodu. Směs šleháme až do pěny - všechen krupicový cukr se musí při šlehání rozpustit. Poté metly pečlivě opláchneme, do nádoby s bílky přidáme ledovou vodu a špetku soli. Sníh ušleháme dotuha. Obrátíme-li nádobu se sněhem dnem vzhůru, ušlehaný sníh se nesmí pohnout!. Odvážíme si hrubou mouku a střídavě se sněhem ji přidáváme do žloutkové pěny. Obojí vmícháváme jen velmi lehce.
Na pečení vybereme misku, které nám bude simulovat koš. Na dno dáme kolečko pečícího papíru, stěny můžeme vymazat a vysypat. Vlijeme těsto a upečeme na 170°C. Kontrolujeme špejlí.
Korpus po vychladnutí prokrojíme, pomažeme pikantní marmeládou a máslovým krémem, kterým lehce pomažeme i strany a horní část dortu. Krém připravíme utřením změklého másla a cukru, pak přidáme vychladlý puding uvařený z méka a prášku. Oboje musí mít stejnou teplotu!
Z marcipánu vymodelujeme různé ovoce, na barvení použijeme gelové bervy, na povrchu dobarvujeme štětečkem práškovými barvami v kapce alkoholu. Košík potáhneme hnědým marcipánem, na horní okraj položíme cop z téhož.
Oznámkujte recept (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 1 čtenářů)
Zobrazeno doposud 982 x.

Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.