Recepty Fotoalba Deníky Vzkazy
    

Dort klasika jako "Motýl"

Autor: Simča, dcery *1988 a 1997 , 13.8.2008 17:24:50
Z takto upečeného korpusu můžeme vykrojit libovolný tvar a konečná úprava závisí jen na naší fantazii a dovednosti... Pouhým rozkrojením kruhu na poloviny a "opačným" sesazením získáme tvar motýla.
Dort klasika jako
Suroviny
Na kulatou formu s průměrem 21 cm: 5 vajec • 200 g krystalového cukru • 200 g polohrubé mouky • 5 PL teplé vody • 2 ČL prášku do pečiva • na ochucení citronová kůra • 1 vanilkový cukr
Postup
1. Dortovou formu nevytírejte, ani nevysypávejte moukou!!! Jen na spodek dejte papír na pečení. Potom se vám boky korpusu neodkloní dovnitř a korpus nebude šikmý, ale pěkně rovný.
2. Bílky oddělte od žloutků. Z bílků (s přidáním špetky soli) vyšlehejte tuhý sníh, přimíchejte polovinu cukru a vyšlehejte dohladka.
3. Zbytek cukru vyšlehejte se žloutky (4 min. !!!), přilejte vodu a šlehejte ještě asi 1 minutu.
4. Mouku prosijte a smíchejte s práškem do pečiva. Polovinu přimícháme do žloutkové hmoty.
5. Potom ruční metličkou (!!!) opatrně přimícháme polovinu bílkového sněhu. Přidáme zbytek mouky, promícháme metličkou a nakonec dáme zbylý sníh.
6. Troubu předehřejeme. Dno formy vyložíme pečícím papírem. Boky nenatíráme a nevysypáváme. Dort lépe udrží tvar.
7. Pečeme při 150 stupních necelou hodiny.
8. Že je korpus upečený zjistíte tak, že do něho zapichnete špejli a když se na ni těsto nanalepí, můžete vyndat z trouby. Potom korpus nechejte ve formě 5 - 10 minut prochladnout.
9. Po uplynutí tohoto času nožem uvolněte okraje, vyklopte ho na mřížku a opatrně stáhněte papír na pečení. Korpus rozkrajujte dobře vychladlý.
10.Korpus je dobré upéct večer, dort plníme a zdobíme následující den. Piškot je dobře vychladlý a nedrolí se.
Oznámkujte recept (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1,5 (známkovalo 2 čtenářů)
Zobrazeno doposud 3390 x.

Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.