Recepty Fotoalba Deníky Vzkazy
    

Mazanec

Autor: Simča, dcery *1988 a 1997 , 15.4.2010 18:01:00
Není nad velikonoční klasiku...
Mazanec
Suroviny
1 kg polohrubé mouky • 1/8 kg másla (hery apod.) • 3/8 l mléka • 200 g cukru • 3 celá vejce • 1 sušené (nebo 1,5 kostičky = 60 g živého) droždí • sáček rozinek (můžou být i dva :-) • 1/2 lžičky soli • citronová kůra z jednoho dobře umytého citronu
Postup
Do rendlíku dáme ohřát mléko a v něm rozehřejeme tuk. Mouku prosijeme do mísy, přidám sůl, cukr, citronovou kůru a všechno pěkně promícháme. Uprostřed uděláme dolík, vlijeme trochu teplého mléka a vsypeme (rozdrobíme) kvasnice. Necháme kvasnice vzejít, pak přilijeme zbytek mléka s tukem, vsypeme rozinky, vejce a zase všechno promícháme. Necháme nejlépe v neprodyšně uzavřené plastové míse kynout asi 3 hodiny - během kynutí 2 - 3x promícháme (odborníci tomu říkají "přetužíme").
Z tohoto množství těsta jsou dva mazance na celý plech. Po vytvarování je přikryjeme utěrkou a necháme ještě hodinu kynout. Pečeme na 170 °C asi 50 minut, po upečení pocukrujeme.
Po půl hodině pečení potřeme vejcem a posypeme plátky mandlí.
Oznámkujte recept (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 1 čtenářů)
Zobrazeno doposud 707 x.

Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.