Recepty Fotoalba Deníky Vzkazy
    

Kjopolo - bulharská zeleninová pomazánka

Autor: Simča, dcery *1988 a 1997 , 12.8.2008 16:54:27
Je to jedno z jídel, které mi z bulharské kuchyně velice chutná
Kjopolo - bulharská zeleninová pomazánka
Suroviny
800 g baklažánu • 400 g paprik • 4 - 5 stroužky česneku • 100 g ořechů • 0,75 - 1 dl oleje • petrželka
Postup
Papriky a baklažány opečeme a to takto: Bakladžány dáme celé na plech do trouby a propícháme je špízovou (nebo pletací) jehlou, aby neexpolodovaly. Pak je pečeme do měka. Celé papriky opékáme ze všech stran na suché ploténce, až se udělají puchýře. Pak je necháme v misce v mikroteňáku chvíli zapařit (cca 10 minut) a oloupeme opečenou tenkou kůžičku. Také vyčistíme zevnitř semínka. Oloupeme i baklažán a hmotu zevnitř pomixujeme s "masem" z paprik. Pokud není k dispozici mixér, je možno utlouct v hmoždíři nebo pomačkat najemno vidličkou. Pyré ochutíme česnekem, troškou octa a solí podle chuti. Tenkým pramínkem přilejeme olej za současného intenzivního míchání či mixování. Nakonec vsypeme nadrcené ořechy a při podávání na toustovém chlebě - světlém či tmavém podle vaší chuti - sypeme sekanou petrželkou.

Poznámka: Někdo má rád kjopolo s rajčaty, pak je možné oloupaná rajčata (aby šla lépe oloupat přelijeme je horkou vodou a hned schladíme ve studené) nakrájet najemno a přidat spolu s ořechy. Já dávám přednost pomazánce bez rajčat, zdá se mi, že jejich chuť je příliš výrazná a v pomazánce pak převládá....
Oznámkujte recept (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 1 čtenářů)
Zobrazeno doposud 2466 x.

Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.