Recepty Fotoalba Deníky Vzkazy
    

Mazanec s madličkami

Autor: Adeluš Postránecká , 27.2.2017 14:56:53
Asi nejosvědčenější recept - vždy krásně vykyne a je vláčný. Takový má mazanec být!
Suroviny
• 1 kostka droždí • 100 g cukru krupice • • 200 ml vlažného mléka • • 500 g mouky Babiččina volba na kynuté těsto • • 2 lžíce rumu • • 50 g rozinek • • vanilkový lusk • • špetka soli • • kůra z 1 bio citronu, šťáva z 1 poloviny citronu • • 3 žloutky • • 50 g pokrájených oloupaných mandlí • • 150 g rozpuštěného másla • • 1 žloutek na potření •
Postup
1. Rozinky namočíme asi na hodinu do rumu. Do misky nalijeme část vlažného mléka, přidáme lžičku cukru, droždí a 2 lžíce mouky. Důkladně zamícháme a necháme vzejít kvásek.
2. Mouku smícháme se solí, cukrem, citronovou kůrou a šťávou, semínky vanilky, rozinkami, žloutky, máslem, kváskem a zbylým mlékem. Těsto důkladně uhněteme - ideálně v robotu cca 5 minut, popřípadě v ruce vařečkou - to chce ale těžkou práci minimálně 10 minut. Výsledné těsto musí mít lesklou hladkou konzistenci a nesmí se lepit.
3. Těsto necháme vykynout na dvojnásobek (cca 1-2 hodiny podle teploty v místnosti). Vykynuté těsto zpracujeme v bochánek, přesuneme na plech vyložený pečicím papírem a necháme nakynout ještě půl hodiny. Předehřejeme troubu na 200 °C. Mazanec pomažeme žloutkem a posypeme plátkovými mandlemi; dáme péct.
4. Deset minut pečeme zprudka na 200 °C, poté zmírníme teplotu na 160 °C a zvolna dopečeme (celkem cca 45 minut, konkrétní čas pečení přizpůsobíme troubě). Po upečení necháme pozvolna zchladnout a pocukrujeme moučkovým cukrem.
Oznámkujte recept (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 1 čtenářů)
Zobrazeno doposud 86 x.

Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.