Recepty Fotoalba Deníky Vzkazy
    

Cukrový fondán

Autor: Simča, dcery *1988 a 1997 , 28.3.2017 19:12:43
na věnečky a jeho chuťové variace na další zákusky
Suroviny
250 g cukru krupice • 1/8 l vody • pár kapek octa • + další přísady podle druhu ochucení •
Postup
Cukr rozpustíme ve vodě a pomalu, za stálého sbírání pěny, vaříme na mírném ohni. Stěnu nádoby otíráme štětcem (peroutkou) namočeným do studené vody, aby se cukr na ní neusadil a nespálil. Zhořkl by a zkazil výslednou chuť. Když jsme posbírali pěnu, přidáme pár kapek octa a vaříme do zhoustnutí na řetízek. Když do cukerného roztoku ponoříme drátěné očko s malým otvorem, vyjmeme a foukneme, mají odlétat drobné bublinky.
Kastrůlek odstavíme, ponoříme do studené vody, nebo dáme na led a zchladíme. Prochladlý mícháme lžící, nebo vařečkou, dokud hmota nemá stejnoměrně bílou barvu a není úplně hladká.
Potom ji stlačíme mokrými dlaněmi, pokropíme trochou studené vody a přikryjeme navlhčeným ubrouskem.
Před poléváním dáme fondán do vodní lázně a za stálého míchání zahříváme na mírnou teplotu. Podle přání ochutíme, obarvíme a hned zpracujeme.

Fondán pomerančový:
Obarvíme žlutou, nebo červenou barvou a ochutíme pomerančovou trestí.

Fondán hnědý - kávový:
Fondán smícháme s karamelem a kávou (nescafé).

Fondán hnědý - čokoládový:
Fondán smícháme s kakaem a trochou změklé čokolády.

Fondán bílý:
Fondán smícháme na příklad s rumem, meruňkovým likérem, citronovou trestí, nebo maraschinem.

Na barvení používáme malé množství potravinářského barviva.

Poleva čokoládová:
250 g hotového fondánu, 50 g čokolády, 1 bílek, marachino,
Fondán nahřejeme ve vodní lázni na mírnou teplotu, obarvíme změklou čokoládou, přimícháme bílek a ochutíme marachinem.

Poleva punčová:
250 g hotového fondánu, malinová šťáva, 1 bílek, rum,
Ohřátý fondám ve vodní lázni obarvíme malinovou šťávou, vmícháme jeden bílek a ochutíme rumem.
Oznámkujte recept (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 1 čtenářů)
Zobrazeno doposud 124 x.

Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.