Točená vanilková |
|
(4.9.2009 8:06:37) Ahoj, mám pekárnu zatím týden - Moulinex XXL. Dělala jsem kynuté buchty, byly výborné, ale i když jsem je zabalila do utěrky, druhý den už byly trochu tvrdé. Včera jsem pekla koláč na plech a ze zbytku těsta jsem vykrájela malé koláčky, ty jsem šoupla do trouby pod ten plech s velkým koláčem, ale dopadly katastrofálně. V horkovzdušné troubě se ale můžou péct dva plechy naráz, všude se to alespoň píše. Teď mám pozvanou návštěvu a chci pekárnu "předvést", tak bych ráda udělala nějaké rohlíky nebo housky, ale bojím se, že budou tvrdé už od začátku. Jak tomu zabránit? Péct na menší teplotu, v receptech je většinou 180 - 190? Nebo dát do trouby plecháček s vodou? Zabalit ještě teplé do utěrky?
|
Mikeš+ 3 holky |
|
(4.9.2009 8:37:38) To je těstem, ne tím, kde a jak pečeš. Chce to zkoušet různé recepty, než se trefíš do toho, které ti přesně vyhovuje.
|
Točená vanilková |
|
(4.9.2009 9:10:25) Já jsem pekla podle receptu 208 z Dámy - má pět hvězdiček, všichni si ho tam vychvalují, jak je těsto měkké a nadýchané, což tedy i bylo, ale po upečení trošičku tužší. Ten včerejší koláč byl z univerzálního těsta č. 374, dnes jsem na něj koukla, je pořád měkký,ale ty koláčky malé jsem spíš připálila - asi jsem je neměla dávat tak dolů. Příště asi zkusím něco s jogurtem nebo kefírem, to by mohlo zůstat vláčné. A chleba mám pocit, že se moc drolí. To budu muset taky vychytat.
|
červík + V. 6/03 + L. 5/08 |
|
(4.9.2009 9:21:22) a nevysušila to právě horkovzdušná trouba???
a i když je na dámě 5*, tak neznamená, že je to dobrý jednou všichni chválili č.675 vanilkový oblak, tak jsem ho dělala, vzhledově hezký, ale nechutnal nám žemlovka z něj byla ale dobrá
řekla bych že na dámě se vychválí co se dá, jednou nějaká pekařka dávala fotku cukroví co pekla synovi na svatbu a já jediná jsem psala, že je krapet připálené mít u lineckého hnědé okraje, tak to hážu slepicím a né se s tím chlubím
|
|
cinnamon |
|
(4.9.2009 10:06:26) Pokud Ti kynuté pečivo rychle tvrdne, zkus vybírat kynutá těsta s olejem. U koláčů taková najdeš - tuším na hanácké koláče. Fakt nevysychá a je stejně dobré i druhý a třetí den. Hodně zdaru!
|
|
|
|
zerat |
|
(4.9.2009 8:55:08) Taky mi nikdy nic neztvrdlo ale já jednak nepeču nikdy dva plechty v troubě zaráz(ani v horkovzdušné-nějak není potřeba) a nebalím upečené do utěrek-to jen vyjímečně když třeba chleba dopeču večer a potřebuju, aby přes noc vychládl ale neokoral. Jinak běžně upečené vychladím a šup s tím do vychlazené trouby a zavřu. Příp. chleba... dávám po vychlazení normálně do sáčku.
|
zerat |
|
(4.9.2009 8:56:30) Ještě k těstům buď si upravuju své osvědčené ručně dělávané, aby mohly do pekárny a nebo použiju z Dámy...
|
|
|
PJana |
|
(4.9.2009 9:15:18) Existují 2 různé typy horkovzdušné trouby. Jedna se občas označuje jako pravý horkovzduch, je o něco dražší a funguje tak, že má vzadu v troubě (až za krytem) topné těleso, za ním je ventilátor a ten horký vzduch rovnoměrně rozhání po troubě. V téhle troubě upečeš bez problémů víc plechů, nemusíš plechy otáčet a všechno je upečené stejně. Potom jsou takové, které mají jenom ventilátor, ale topí horní a dolní těleso. Vzduch má horší oběh a peče nerovnoměrně. Chce to pořádně prostudovat návod. Ten první typ trouby totiž umí i to druhé pečení. Chce to jenom zvolit správné nastavení. Co se týká rohlíků. Doma nikdy nebudou takové jako z obchodu. Nebudou druhý den gumové, ale spíš ztvrdnou. Pekaři totiž do pečiva přidávají chemická kypřidla a látky, které udržují pečivo. Poptej se na www.dama.cz. Tam ti určitě rádi poradí.
|
|
Jana+ 2 |
|
(4.9.2009 9:22:06) Ja kdyz delam testo v pekarne a pecu v troube,tak ty rohliky ,housky,bochanky ,precliky...... necham na plechu jeste trochu odpocinout a prikreji je uterkou,aby mely trochu tepla. Ono to jeste nakyne a potom je to takove nadychanejsi
|
|
Denyna |
|
(4.9.2009 9:39:26) Nahradit část tuku či oleje sádlem. Všechno nám pak vydrží déle měkké a to sádlo z toho není nijak cítit. Dáváme vždycky tak 50 g. Někdo doporučuje rozpouštět, ale já jsem na to líná a pekárna to zvládne i tak. Děláme tak koláče i rohlíky.
|
|
Sharien |
|
(4.9.2009 11:02:48) Ja si naopak myslim, ze to neni receptama, ale pecenim, na horkovzduch kasli, pec na normalni a naopak na vyssi teploty. Bezne pecu rohliky na 210. POkud budes chtit, pisni mi na email, budu se snazit ti poradim, nemam cas a energii tu hlidat diskuzi.Mam toho dost ozkouseneho a mela jsem s tim taky problem
|
Sedakocka |
|
(4.9.2009 11:12:26) Mam stejnou pekarnu uz pres rok a stale max. spokojenost. Kdyz uz, tak se neco spis drobi, nez ze by to bylo tvrde. Co veci dat do pytliku, nebo pres ne folii ?
|
|
Ivucha + 2 |
|
(4.9.2009 11:12:57) Taky si myslím ež ej to pečením - ovšem každá trouba peče jinak tak těžko radit... Já peču na horkovzduch, naráz 3 plechy a naprosto vpohodě D8vám to ale na dost stupňů a peču na rychlo - bežně dávám na horkovzcuch 200 a peču 10 minut. Ale jak píšu - každá trouba peče jinak prostě, chce to vyzkoušet co ti bude nejvíce vyhovovat ;-)
|
|
|
Dandy+Vojtíšek a 3 Mušketýři |
|
(4.9.2009 11:13:57) Buchty nebal do utěrky, ale po vychladnutí je prostě dej do sáčku - jinak nahoře okorají ... přes tu utěrku to dýchá a prostě tvrdne. Stejně tak jiné pečivo, po vychladnutí hned do sáčku. Velmi důležité u rohlíků a housek je udělat to, že je hned horké z plechu přendáš na mřížku, kde vychladnou. Nenechávej je na rozpálemén plechu. Peču vždy jen do slabě růžova - jinak jsou moc vysušené. Housky peču většinou v horkovzdušné troubě na 225 někdy na 200 - výborné je péct z trochou vody (před pečením potřít vodou a dole v troubě mít třbea kastrůlek z vodou). A ´pak je to hlavně na receptu. Nemůžeš se vždy řídit přesně receptem ale taky někdy i selským rozumem a když je těsto vyloženě tekoucí a lepivé potřebuje mouku - nebo naopak když je tuhé tak že se metly v pekárně ani netočí musí se přidat voda.
Mám vlastní recept na housky a jsou výborné - koupila jsem si raznici na kaiserky .. vypadá to moc dobře
dělám jen z hladké mouky cca 500g droždí vody 250ml 8 lžic oleje řepkového (jiný mi v tom smrdí 3 lžíce solamylu (může se případně přidat místo něj mačkaný vařený brambor) 2 lžičky soli 1 lžička cukru
zadělávám většinou v ruce ale můžeš i v pekárně ... důležité je pohlídat ty tekutiny ... někdy přilívám - jindy zase trochu mouky - těsto prostě musí být prostě "akorát" nelepivé netekoucí - hutné a dotykově sametové.
Pak jen udělám po vykynutí bochánky, tou raznicí přerazím a sypu semínky a peču
|
Luca, Maty 09/07 + Kýša 11/11 |
|
(4.9.2009 13:07:24) Dandy, kde se ta ražnice nechá koupit?
|
Točená vanilková |
|
(14.9.2009 17:50:21) Tak mám za sebou další pokusy s těstem z pekárny - rohlíky, mazanec, a po uložení do igeliťáku všechno zůstává měkké. Jako z krámu tedy ne, asi opravdu přidávají nějaká další kypřidla, ale jsem spokojená. Zřejmě byla chyba v tom, že jsem pekla moc dole v troubě a trochu to chytlo odspoda. Děti mi říkají Bree van Den Kamp . Ale zatím jim všechno chutnalo Na Dámě je přes tisíc receptů, a na řepánky ani jeden - a teď je jejich sezona.
|
Renda | •
|
(14.9.2009 17:53:23) Řepánky
http://www.labuznik.com/recipe.php?ID=20334
|
|
|
|
|
Damianka |
|
(18.9.2009 11:18:41) Ahoj, chtela jsem se s vami podelit o vyzkouseny recept na rohliky, ktery delam jiz delsi dobu , a ktery mi nejvic ze vsech vyhovuje, a hlavne tyto rohliky mi nejvic pripominaji rohliky z obchodu.Pekla jsem snad podle vsech receptu, ktere jsou na dame a jinde, ale vzdy na druhy den se me vytvory nedaly jist.
Je to recept pro 16 kusu !!!.
420 ml mleka 1 PL octa 700 g hladke mouky 1 kostka drozdi + mala lzicka cukru 2 CL soli
Dulezite je nechat vytvarovane rohliky nebo housky nejmene 45 minut !!! na plechu kynout, pred vlozenim do trouby ( horky vzduch na 200 st.)pomazu vlaznou vodou s trochou oleje, nebo muzete pomazat dle libosti treba mlekem nebo vajickem. Pecu 20 minut. Po upeceni ihned odkladam na mrizku a vychladnute vkladam do sacku.
|
Damianka |
|
(18.9.2009 11:31:07) zkus tento recept.Vkladej do pekarny suroviny postupne tak, jak je mam v receptu.
320 ml mleka nebo vody (mleko je lepsi) 2 PL oleje 1 PL octa Nasyp 200 g zitne mouky chlebove, na to 300 g mouky hladke, udelej v ni dulek a do nej rozdrob 1/4 cerstveho drozdi a na to dej 1 CL cukru, nasledne to drozdi zahrn moukou. Pridej do rohu pekarny 1-2 CL soli a do druheho rohu dej 2 CL drceneho kminu, nebo dle libosti muzes i vice.
Toto je takovy zakladni recept na chleba. Kazdemu, komu jsem ho dala, se zatim povedl. Tak drzim palce, at se zadari i Tobe. Program pouzivam vyhradne na celozrnny chleba, je u nej nejdelsi kynuti, ale kamaradce se podaril i na program zakladni. Pecu jiz skoro pet let, takze mam pekarnu zvladnutou si myslim dobre :o)
|
|
|
|