briliantacek+2(07,10) |
|
(16.2.2012 8:05:36) Dobré ráno.
Koupila jsem si celozrnnou žitnou a celozrnnou pšeničnou mouku a chtěla bych si úpéct v pekárně vlastní celozrnný chléb. Poradíte mi někdo recept? Nejlepší by bylo kdyby ještě všechny suroviny odpovídali dělené stravě podle Kořínkové.
Moc díky za receptíky
|
veronika82,Kamilka,klučík03/09 |
|
(16.2.2012 9:54:12) Na dámě máš spoustu receptů na chleba,které si potom můžeš přizpůsobit podle svého. Např mléko nahradit rýžovým nebo dát vodu atd. Jen doporučuji nedělat chleba úplně celý z celozrnné mouky to se mi nikdy nepovedl byl z toho ušák. I na některých obalech muky se dočteš,že nemáš mouku zcela nahrazovat celozrnnou.
|
Renda | •
|
(16.2.2012 10:11:44) 500 g celozrnné mouky 350 ml vody 1 PL oleje 2ČL soli 3/4 ČL sušeného nebo 1/4 čersvého droždí kmín, semínka
Dělám nějak takto, vždycky se povedl, i když je 100% celozrnný. Mouku namíchat podle chuti, já radši s převahou pšeničné, i se to pak lépe tvaruje, není to tak mazlavé. Peču v troubě.
|
zerat |
|
(16.2.2012 14:04:00) Rendo, tohle si moc neumím představit. Mně přijde, že je tam strašně málo vody na celozrnnou mouku, zrníčka... a hodně soli a málo droždí (instantního) Nemáš fotku, jak ten chleba pak vypadá po upečení? Není tvrdý a suchý?
|
MM, 2 kluci |
|
(17.2.2012 10:10:52) ... mně to vychází podobně. Třeba na pizzu (též kynuté těsto s droždím) se podle receptu, který mám, dává vody taky tak (+ 1-2 lžíce oliv.oleje), a to na 600 g mouky - a vždy se mi povede.
U celozrnné mouky se holt obecně dává tekutiny o něco víc, ale zas ne o moc, dle konzistence.
Spíš toho droždí bych dala víc, to souhlasím! Koneckonců chleba má přece jen vykynout víc než třeba ta pizza nebo nějaké placičky...
Přičemž tedy správný chleba je s kváskem, ne s droždím! Pokud je tam převaha žitné mouky (teď je jedno, zda celozrnné nebo ne), s droždím to nevykyne. Žito obsahuje méně lepku a má jiné vlastnosti ne pšenice, těsto vykyne spíš v kyselém prostředí - tedy s kváskem (německy se mu proto říká "Sauerteig", tedy "kyselé těsto").
S droždím to půjde jen tehdy, pokud převahu má mouka pšeničná (je jedno zda celozrnná či ne; a taky třeba špalda je druh pšnice, ta jde samozřejmě taky).
Ať se to povede !
|
MM, 2 kluci |
|
(17.2.2012 10:12:04) ... se dá koupit i instantní, v prášku - např. v drogerii DM, od Alnatury.
|
|
Renda | •
|
(17.2.2012 11:08:44) Kvásek jsem párkrát zkoušela, ale nějak se s ním pořád neumím skamarádit. Občas dělám to, že večer hodím do pekárny třetinu všeho, mouky, vody , droždí,promíchám a nechám do rána, vznikne takový pseudokvásek. Klasický chleba dělám tak, že večer umíchám těsto,strčim do rána kynout do lednice, pak vyndám, vytvaruju, nechám dokynout v kuchyni a peču. Ale s CZ jsem to nezkoušela.
|
|
|
|
Renda | •
|
(17.2.2012 11:05:07) Fotku nemám, množství vody je přibližné, dolaďuju podle stavu, aby to prostě mělo po umíchání tu správnou konzistenci. Droždí stačí,nechám proběhnout program těsto v pekárně , pak vytvaruju a ještě nechávám kynout, CZ pečivo kyne obecně déle, peču v troubě a v pohodě.
|
|
|
|
|
withep |
|
(16.2.2012 11:15:43) A kvásek máš? Myslím žitný kvas, který se před každým pečením 2-3 krmí - místo droždí. Pokud ne, pozor s tou žitnou moukou, nemělo by jí být víc než 20-25% procent, jinak ti chleba (s droždím) nevykyne.
Doporučuju si kvásek udělat, návody i recepty najdeš třeba na www.kvaskovychleb.cz
|
withep |
|
(16.2.2012 11:16:01) 2-3krát krmí
|
|
|
|