Kreaty |
|
(3.4.2012 14:13:21) na seznamu se dnes objevil článek:
// 1. Neumíme rozlišit jednoduché a složité cukry
Stejně tak jako "není tuk jako tuk", tak ani cukr nemůžeme hodit do jednoho pytle. Existují totiž dvě skupiny cukru - rychlé a pomalé, podle toho, jak rychle se vstřebávají do krve. Většina z nás neví, že díky rychlým cukrům se zvedá rychle hladina krevního cukru, což má za následek zvýšenou hladinu inzulínu, který přebytečný cukr musí vyplavit. A hlavně jej uloží z velké míry na tuk.
Ano, na ten tuk, který máme kolem břicha, boků a stehen. Oproti tomu složité cukry se díky svému chemickému složení ukládají pomalu, a proto nedělají nepořádek v hladině krevního cukru.
Zapamatujte si tedy, že je nutné jíst složité cukry (sacharidy), místo jednoduchých cukrů. Jednoduchý cukr najdete v surovém stavu (i hnědý), ovoci (i fruktóza je jednoduchý cukr), bílém pečivu, bílých těstovinách, bílé rýži a samozřejmě i ve sladkostech různého druhu. Naučte se číst etikety, kde je většinou složitý a jednoduchý cukr oddělen a vy vidíte jeho přesné množství/rozložení.//
Skutečně jsou třeba rohlíky jednoduchý cukr? A v čem je složitý cukr?
|
Kleia |
|
(3.4.2012 14:19:00) Kladu si stejnou otázku, podle potravin s jednoduchými cukry uvažuji o tom, zda jsem cukr složitý vůbec kdy pozřela.
|
Martina, 3 synové |
|
(3.4.2012 14:21:15) Ale jo:
Jednoduché sacharidy dělíme na další dvě skupiny:
Monosacharidy (tvořeny jedním cukrem) glukóza-cukr hroznový, přirozeně obsažený v medu, hroznovém víně či „uměle“ v cucavých bonbónech či Glukopuru fruktóza-cukr ovocný, jehož zdrojem je opět med a především ovoce galaktóza-součást mléčného cukru
Disacharidy (tvořeny dvojicí monosacharidů) sacharóza-cukr řepný (glukóza+fruktóza), což je cukr, kterým přislazujeme hotové pokrmy, nápoje a který se nachází v průmyslově vyráběných potravinách a nápojích maltóza-cukr sladový (glukóza+glukóza), jehož nejvýznamnějším zdrojem je piv laktóza-cukr mléčný (glukóza+galaktóza) v mléčných výrobcích
Druhou skupinu - složité sacharidy tvoří polysacharidy, které jsou zásobní formou rostlinných a živočišných buněk (škrob, dextriny, glykogen). Hlavním zdrojem škrobů jsou obilniny a výrobky z nich, luštěniny, brambory, ořechy, olejnatá semena a některá zelenina. Glykogen je zásobní forma cukru živočišných buněk. Najdeme jej především v játrech a v ledvinách. Zvěřina, koňské a králičí maso mají též jisté množství svalového glykogenu (maso je slabě nasládlé).
|
|
|
Žžena |
|
(3.4.2012 14:20:31) Článek je v zásadě pravdivý. Jeho autor/ka skutečně neumí rozlišit jednoduché a složité cukry
|
|
Elíláma |
|
(3.4.2012 14:22:25) Podle mě cukry můžeme hodit do jednoho pytle, když je nehodíme do sebe, zhubnem
|
|
Violka1985 |
|
(3.4.2012 14:22:27) No řekla bych, že ve článku splácali dohromady 2 věci - jednoduchý cukr a glykemický index.
Takže v rohlíkách jsou složité cukry - škroby, ale protože je bílá mouka zbavená obalů ze zrna, tak má v sobě méně zdravého rostlinného tuku a rohlík tak prakticky tvoří jen ten škrob, takže má vyšší glykemický index než třeba celozrnné pečivo ještě třeba obohacené semínkama. Takže škroby v bílém rohlíku se rychleji přemění na glukozu a rychleji je po nich hlad.
|
Girili |
|
(3.4.2012 14:33:50) Zdravi skodliva? Proc? Jen to jsou takzvane "prazdne kalorie", ale pokud je nekdo schopen je spalit, tak skodliva snad neni.
|
Kreaty |
|
(3.4.2012 15:25:22) já už jsem článek taky nenašla, asi ho sundali, zřejmě se to ještě nezdálo někomu dalšímu
|
|
|
|
|