| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Hubnutí - jednoduché a složité cukry

 Celkem 14 názorů.
 Kreaty 


Téma: Hubnutí - jednoduché a složité cukry 

(3.4.2012 14:13:21)
na seznamu se dnes objevil článek:

// 1. Neumíme rozlišit jednoduché a složité cukry

Stejně tak jako "není tuk jako tuk", tak ani cukr nemůžeme hodit do jednoho pytle. Existují totiž dvě skupiny cukru - rychlé a pomalé, podle toho, jak rychle se vstřebávají do krve. Většina z nás neví, že díky rychlým cukrům se zvedá rychle hladina krevního cukru, což má za následek zvýšenou hladinu inzulínu, který přebytečný cukr musí vyplavit. A hlavně jej uloží z velké míry na tuk.

Ano, na ten tuk, který máme kolem břicha, boků a stehen. Oproti tomu složité cukry se díky svému chemickému složení ukládají pomalu, a proto nedělají nepořádek v hladině krevního cukru.

Zapamatujte si tedy, že je nutné jíst složité cukry (sacharidy), místo jednoduchých cukrů. Jednoduchý cukr najdete v surovém stavu (i hnědý), ovoci (i fruktóza je jednoduchý cukr), bílém pečivu, bílých těstovinách, bílé rýži a samozřejmě i ve sladkostech různého druhu. Naučte se číst etikety, kde je většinou složitý a jednoduchý cukr oddělen a vy vidíte jeho přesné množství/rozložení.//

Skutečně jsou třeba rohlíky jednoduchý cukr? A v čem je složitý cukr?
 Katka +3 


Re: Hubnutí - jednoduché a složité cukry 

(3.4.2012 14:17:36)
Četla jsem článek celý a přišel mi veeelmi zmatený.
Bílý rohlík(ani jinak barevný~;)), podle mě, neobsahuje jednoduché cukry, ale škroby, z kterých potom dělením vznikají cukry.
 Kleia 


Re: Hubnutí - jednoduché a složité cukry 

(3.4.2012 14:19:00)
Kladu si stejnou otázku, podle potravin s jednoduchými cukry uvažuji o tom, zda jsem cukr složitý vůbec kdy pozřela.
 Martina, 3 synové 


Re: Hubnutí - jednoduché a složité cukry 

(3.4.2012 14:21:15)
Ale jo:

Jednoduché sacharidy dělíme na další dvě skupiny:

Monosacharidy (tvořeny jedním cukrem)
glukóza-cukr hroznový, přirozeně obsažený v medu, hroznovém víně či „uměle“ v cucavých bonbónech či Glukopuru
fruktóza-cukr ovocný, jehož zdrojem je opět med a především ovoce
galaktóza-součást mléčného cukru

Disacharidy (tvořeny dvojicí monosacharidů)
sacharóza-cukr řepný (glukóza+fruktóza), což je cukr, kterým přislazujeme hotové pokrmy, nápoje a který se nachází v průmyslově vyráběných potravinách a nápojích
maltóza-cukr sladový (glukóza+glukóza), jehož nejvýznamnějším zdrojem je piv
laktóza-cukr mléčný (glukóza+galaktóza) v mléčných výrobcích

Druhou skupinu - složité sacharidy tvoří polysacharidy, které jsou zásobní formou rostlinných a živočišných buněk (škrob, dextriny, glykogen). Hlavním zdrojem škrobů jsou obilniny a výrobky z nich, luštěniny, brambory, ořechy, olejnatá semena a některá zelenina. Glykogen je zásobní forma cukru živočišných buněk. Najdeme jej především v játrech a v ledvinách. Zvěřina, koňské a králičí maso mají též jisté množství svalového glykogenu (maso je slabě nasládlé).
 Žžena 


Re: Hubnutí - jednoduché a složité cukry 

(3.4.2012 14:20:31)
Článek je v zásadě pravdivý. Jeho autor/ka skutečně neumí rozlišit jednoduché a složité cukry ~t~
 Elíláma 


Re: Hubnutí - jednoduché a složité cukry 

(3.4.2012 14:22:25)
Podle mě cukry můžeme hodit do jednoho pytle, když je nehodíme do sebe, zhubnem ~t~
 Martina, 3 synové 


Re: Hubnutí - jednoduché a složité cukry 

(3.4.2012 14:30:32)
~t~ ~g~
 Violka1985 


Re: Hubnutí - jednoduché a složité cukry 

(3.4.2012 14:22:27)
No řekla bych, že ve článku splácali dohromady 2 věci - jednoduchý cukr a glykemický index.

Takže v rohlíkách jsou složité cukry - škroby, ale protože je bílá mouka zbavená obalů ze zrna, tak má v sobě méně zdravého rostlinného tuku a rohlík tak prakticky tvoří jen ten škrob, takže má vyšší glykemický index než třeba celozrnné pečivo ještě třeba obohacené semínkama. Takže škroby v bílém rohlíku se rychleji přemění na glukozu a rychleji je po nich hlad.
 Girili 


Re: Hubnutí - jednoduché a složité cukry 

(3.4.2012 14:33:50)
Zdravi skodliva? Proc? Jen to jsou takzvane "prazdne kalorie", ale pokud je nekdo schopen je spalit, tak skodliva snad neni.
 Kreaty 


Re: Hubnutí - jednoduché a složité cukry 

(3.4.2012 15:25:22)
já už jsem článek taky nenašla, asi ho sundali, zřejmě se to ještě nezdálo někomu dalšímu ~z~
 Cimbur 
  • 

Re: Hubnutí - jednoduché a složité cukry 

(3.4.2012 19:13:38)
Je to velké zjednodušení. Všechny cukry - tedy i složité - se v těle štěpí na svoje podjednotky. Bílé pečivo obsahuje škrob, ale protože neobsahuje vlákninu, škrob se celkem rychle tráví a zvedá hladinu glukózy rychle.
 Luckaaa 


Re: Hubnutí - jednoduché a složité cukry 

(10.4.2012 13:06:23)
najděte si tabulky s glikemickým indexem
myslím že s ním je orientace v daném tématu snadná
 Luckaaa 


Re: Hubnutí - jednoduché a složité cukry 

(10.4.2012 13:07:19)
glykemickým ~f~
 supermamka 


Re: Hubnutí - jednoduché a složité cukry 

(11.4.2012 23:42:08)
Máte někdo zkušenosti s tímto přípravkem na hubnutí? http://www.slimacaiberry.com/cs/

Komerční sdělení

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.