| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Jak děláte bezovou šťávu?

 Celkem 20 názorů.
 Leena+Michalka listopad 09 


Téma: Jak děláte bezovou šťávu? 

(31.5.2012 9:40:11)
Na netu je tisíc receptů a já si neumím vybrat, tak jakou děláte u vás? Asi nejzdravější je bez kyseliny, květy neoplachovat, nezavařovat, ... ale minulý rok se mi udělala plíseň, tak chci najít nějaký kompromis. Oplachujete květy, zavařujete,..? Díky za rady .-)
 Slonisko 


Re: Jak děláte bezovou šťávu? 

(31.5.2012 9:48:50)
Ja kvety neoplachuju ani nic nezavaruju, ale kyselinu citronovou pouzivam. A priznam se i ke konzervantu ~f~ - pridavam trosku (spetku) kyseliny sorbove. Zatim mi nikdy nic nezplesnivelo, doufam ze jsem to letos nezakrikla.
 Terinka2 


Re: Jak děláte bezovou šťávu? 

(31.5.2012 9:49:20)
Neoplachuju, nezavařuju...pár litrů nechám v lednici, co se tam teda nějak rozumně vleze a zbytek "narvu" do mražáku. Litrovky petky mi tam vyjdou hezky naskládat. Pak vytahuju v průběhu roku. Vždy je vzácná a skoro se o ni pobijeme. Jinak dělám s kyselinou citronovou. Nic až tak špatného na ni nevydím. 20květů velkých, 2litry vody, 2 citrony.....nechat 24 hodin a pak kyselinu 1-2lžíce na 2 litry a cukr 1-2kg na 2 litry. Hotovo. Děti to můžou pít po litrech!!
 Madigan 


Re: Jak děláte bezovou šťávu? 

(31.5.2012 9:55:13)
Kyselinu citronovou používám a litrové lahve naplním do poloviny zúžení hrdla a zaliju lžičkou slivovice. Loni jsme měli 25 litrů, uskladněno ve sklepě, plíseň žádná. Ale to byl sirup a ne šťáva.
 Ningit 


Re: Jak děláte bezovou šťávu? 

(31.5.2012 9:59:15)
Já dělám zastudena louhovanou nevařenou - zahřívá se jen na 45 stupňů, aby se rozpustil cukr. Kromě citronové šťávy přidávám i trochu kyseliny citronové. (Podrobnější recept můžu napsat, kdyby byl zájem) Aby se nekazila, musí být lahve opravdu pečlivě vymyté a vypláchnuté vařící vodou, a těsně před naléváním šťávy ještě každou lahev propláchnu konzumním lihem (80%) - to je vynikající konzervant, i tato nevařená šťáva spolehlivě vydrží do příští sezony..
 Leena+Michalka listopad 09 


Re: Jak děláte bezovou šťávu? 

(31.5.2012 10:00:41)
Ningit určitě napiš, každá insiprace dobrá .-). Díky moc.
 Ningit 


Re: Jak děláte bezovou šťávu? 

(31.5.2012 10:14:43)
25 květů černého bezu (citlivější povahy mohou opláchnout, já neoplachuji~;))dáme do hrnce a zalijeme cca 1 l převařené vody (vychladlé, ne horké!! jinak by květy zhnědly)nebo trochu více, prostě aby byly květy ponořené (můžeme zatížit talířkem, na který dáme třeba velký hrnek s vodou). Necháme louhovat do druhého dne někde v chladnějším špajzu, pak scedíme a přidáme 1 kg cukru. Mícháme, dokud se cukr nerozpustí (může se i trochu zahřát, ale max. na 45 stupňů). Po rozpuštění cukru přidáme vymačkanou šťávu ze 4 - 5 citronů a trošku kyseliny citronové (ochutnáváme, aby byl sirup příjemně kyselý - ale pozor, stejně jako u každého zavařování pozor, abychom nemíchali olíznutou lžičkou - tady je to obzvlášť důležité, protože sirup je nevařený). Pak scedíme do lahví (já používám spíš větší množství menších lahví)vypláchnutých vařící vodou a konzumním lihem. Uchováváme v chladu.
Zdroj: www.gurmanka.cz
 Leena+Michalka listopad 09 


Re: Jak děláte bezovou šťávu? 

(31.5.2012 9:59:27)
Myslela jsem spíš sirup než šťávu, mám v tom vždycky hokej :-). A Terinko, ten cukr se Ti v tom rozpustí bez vaření?
 Terinka2 


Re: Jak děláte bezovou šťávu? 

(31.5.2012 10:06:37)
V pohodě. Chvilku mícháš a za pár minut je rozpuštěný!!! Letos míchala dcera, nadšená že může pomáhat :-)) V receptu podle kterého dělám je napsáno že se cukr rozpustí po max 15minutách míchání....ale je to dřív. Vodu samozřejmě převařím a nechám vychladit než ji dám na ty květy a pak už nezahřívám. Přijde mi že tak zůstane nejvíc "prospěšných" látek z toho bezu. Nikdy se mi nic nezkazilo. Petky do mražáku jen vypláchnu vodou, ani nijak nedrhnu a do ledničky je fakt že dávám do skleněných litrovek, ve kterých byla před tím slivovice...Špajz mám teplý a sklep špinavý a taky teplejší než bych si představovala. Proto dávám do lednice.
 Hadice a hadi 


Re: Jak děláte bezovou šťávu? 

(31.5.2012 10:08:47)
jinak ještě k postupu:
Květy nechám alespoň 24 hodin louhovat, pak scedím přes plátno. Dám cukr, zahřeju - nemusí se moc. Míchám dokud se cukr nerozpustí. Přidám kys. citronovou a plním do čistých lahví.
poměr 50 květů, 5 litrů vody, 5 kg cukru. Kyseliny trošku 1-2 lžičky.
 Hadice a hadi 


Re: Jak děláte bezovou šťávu? 

(31.5.2012 10:05:11)
Zrovna včera jsem dodělala. Dávám kys. citronovou, nezavařuju, skladuju v ledniččce. Květy neoplachuju a doporučuju je netrhat po dešti, ale v době, kdy bylo hodně sluníčka a žádný déšť (aspoň tak 1-2 dny před sběrem).
Do naplněné lahve dám kapku rumu.
 Anni&Annika 


Re: Jak děláte bezovou šťávu? 

(31.5.2012 11:33:27)
no tenhle tyden mam dostat recept, je bez kyseliny a koncentratu a co si jen zbezne pamatuju, je tam jen citron a citronova stava. Ja ochutnavala jen konecny vysledek a ten me presvedcil, ze do toho letos pujdu. Co vim, namaci se v nem asi 2x? /jednou kvuli msicim ci co, pak na upravu/ ale bohuzel ho jeste nemam~d~
 Anni&Annika 


Re: Jak děláte bezovou šťávu? 

(31.5.2012 11:49:31)
No ja kdysi delala vsechno doma....pak z toho zase seslo a ted se k tomu chci taky vratit...marmelady mam uz naplanovane a okurky k tomu. Co jsem zacala jezdit pro vsechno na statek, nejak se to ve me cele ozivilo~8~~t~ zacinam mit te zeleniny odkudsi a vseho odkud si nejak plne zuby~d~...ale manzela se zeptej, ac si myslim, ze recept bude podobny....muj vyhlidnuty bez bude tak do konce pristiho tydne kvest~;)
 Katie+Z06+I12 


Re: Jak děláte bezovou šťávu? 

(31.5.2012 12:45:21)
Tak já ji dělám letos taky poprvé, tak snad se to povede ~:-D
25 květů, 2 litry vody, 2 kg cukru, 5g kys. citronové, 3 citrony.
květy a jeden nakrájený citron zalít 2 litra vody a nechat luhovat 24 hodin. Pak přes plátýnko, plínku, přecedit, vymačkat. Postavit na sporák a nasypat cukr a začít zahřívat, jak se na spodu začnou tvořit bublinky tak je hotovo. Ještě teplé nalévat do sklenic, zavíčkovat, aby se víčko chytlo. Taky dávají nahoru žíci rumu, ale to neznám.
Jinak jsem je opláchla, bylo mi to líto, hlavně toho pylu, jenže byly tam mšice. ~d~

Přeju ať se povede... u nás se už luhuje ~v~~v~~v~
 Katie+Z06+I12 


Re: Jak děláte bezovou šťávu? 

(31.5.2012 13:15:47)
jéé jsem zapomněla..ty dva zbylé citrony se pak vymačkají a dají do té vymačkané šťávy i s tou kys. citronovou...~f~
 Simča, dcery *1988 a 1997 


Re: Jak děláte bezovou šťávu? 

(31.5.2012 13:18:33)
Ahoj, pokud chceš limonádu, tak já dělám podletohotoreceptu.

Simča ~b~
 tymothy 
  • 

Re: Jak děláte bezovou šťávu? 

(31.5.2012 14:19:50)
Simčo, moc moc prosím, kde kupuješ ty korky do láhví? Už jsem je několikrát sháněla, ale nezadařilo se.
 Hilly. 


Re: Jak děláte bezovou šťávu? 

(31.5.2012 14:40:26)
No mně se na tomto receptu nelíbí, že se louhuje i ta kůra, která je plná různých chemických sraček.
 tymothy 
  • 

Re: Jak děláte bezovou šťávu? 

(31.5.2012 15:01:44)
Když si koupíš biocitrón....~;)
 Hilly. 


Re: Jak děláte bezovou šťávu? 

(31.5.2012 14:38:34)
Já teda oplachuji a převařuji.Představte si, že se na to vysere pták, nic moc, co?~;) Kyselinu citrónovou nepřidávám, jen citron.

Komerční sdělení

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.