Leena+Michalka listopad 09 |
|
(31.5.2012 9:40:11) Na netu je tisíc receptů a já si neumím vybrat, tak jakou děláte u vás? Asi nejzdravější je bez kyseliny, květy neoplachovat, nezavařovat, ... ale minulý rok se mi udělala plíseň, tak chci najít nějaký kompromis. Oplachujete květy, zavařujete,..? Díky za rady .-)
|
Terinka2 |
|
(31.5.2012 9:49:20) Neoplachuju, nezavařuju...pár litrů nechám v lednici, co se tam teda nějak rozumně vleze a zbytek "narvu" do mražáku. Litrovky petky mi tam vyjdou hezky naskládat. Pak vytahuju v průběhu roku. Vždy je vzácná a skoro se o ni pobijeme. Jinak dělám s kyselinou citronovou. Nic až tak špatného na ni nevydím. 20květů velkých, 2litry vody, 2 citrony.....nechat 24 hodin a pak kyselinu 1-2lžíce na 2 litry a cukr 1-2kg na 2 litry. Hotovo. Děti to můžou pít po litrech!!
|
|
Madigan |
|
(31.5.2012 9:55:13) Kyselinu citronovou používám a litrové lahve naplním do poloviny zúžení hrdla a zaliju lžičkou slivovice. Loni jsme měli 25 litrů, uskladněno ve sklepě, plíseň žádná. Ale to byl sirup a ne šťáva.
|
|
Ningit |
|
(31.5.2012 9:59:15) Já dělám zastudena louhovanou nevařenou - zahřívá se jen na 45 stupňů, aby se rozpustil cukr. Kromě citronové šťávy přidávám i trochu kyseliny citronové. (Podrobnější recept můžu napsat, kdyby byl zájem) Aby se nekazila, musí být lahve opravdu pečlivě vymyté a vypláchnuté vařící vodou, a těsně před naléváním šťávy ještě každou lahev propláchnu konzumním lihem (80%) - to je vynikající konzervant, i tato nevařená šťáva spolehlivě vydrží do příští sezony..
|
Ningit |
|
(31.5.2012 10:14:43) 25 květů černého bezu (citlivější povahy mohou opláchnout, já neoplachuji)dáme do hrnce a zalijeme cca 1 l převařené vody (vychladlé, ne horké!! jinak by květy zhnědly)nebo trochu více, prostě aby byly květy ponořené (můžeme zatížit talířkem, na který dáme třeba velký hrnek s vodou). Necháme louhovat do druhého dne někde v chladnějším špajzu, pak scedíme a přidáme 1 kg cukru. Mícháme, dokud se cukr nerozpustí (může se i trochu zahřát, ale max. na 45 stupňů). Po rozpuštění cukru přidáme vymačkanou šťávu ze 4 - 5 citronů a trošku kyseliny citronové (ochutnáváme, aby byl sirup příjemně kyselý - ale pozor, stejně jako u každého zavařování pozor, abychom nemíchali olíznutou lžičkou - tady je to obzvlášť důležité, protože sirup je nevařený). Pak scedíme do lahví (já používám spíš větší množství menších lahví)vypláchnutých vařící vodou a konzumním lihem. Uchováváme v chladu. Zdroj: www.gurmanka.cz
|
|
|
|
Leena+Michalka listopad 09 |
|
(31.5.2012 9:59:27) Myslela jsem spíš sirup než šťávu, mám v tom vždycky hokej . A Terinko, ten cukr se Ti v tom rozpustí bez vaření?
|
Terinka2 |
|
(31.5.2012 10:06:37) V pohodě. Chvilku mícháš a za pár minut je rozpuštěný!!! Letos míchala dcera, nadšená že může pomáhat ) V receptu podle kterého dělám je napsáno že se cukr rozpustí po max 15minutách míchání....ale je to dřív. Vodu samozřejmě převařím a nechám vychladit než ji dám na ty květy a pak už nezahřívám. Přijde mi že tak zůstane nejvíc "prospěšných" látek z toho bezu. Nikdy se mi nic nezkazilo. Petky do mražáku jen vypláchnu vodou, ani nijak nedrhnu a do ledničky je fakt že dávám do skleněných litrovek, ve kterých byla před tím slivovice...Špajz mám teplý a sklep špinavý a taky teplejší než bych si představovala. Proto dávám do lednice.
|
|
Hadice a hadi |
|
(31.5.2012 10:08:47) jinak ještě k postupu: Květy nechám alespoň 24 hodin louhovat, pak scedím přes plátno. Dám cukr, zahřeju - nemusí se moc. Míchám dokud se cukr nerozpustí. Přidám kys. citronovou a plním do čistých lahví. poměr 50 květů, 5 litrů vody, 5 kg cukru. Kyseliny trošku 1-2 lžičky.
|
|
|
Hadice a hadi |
|
(31.5.2012 10:05:11) Zrovna včera jsem dodělala. Dávám kys. citronovou, nezavařuju, skladuju v ledniččce. Květy neoplachuju a doporučuju je netrhat po dešti, ale v době, kdy bylo hodně sluníčka a žádný déšť (aspoň tak 1-2 dny před sběrem). Do naplněné lahve dám kapku rumu.
|
|
Anni&Annika |
|
(31.5.2012 11:33:27) no tenhle tyden mam dostat recept, je bez kyseliny a koncentratu a co si jen zbezne pamatuju, je tam jen citron a citronova stava. Ja ochutnavala jen konecny vysledek a ten me presvedcil, ze do toho letos pujdu. Co vim, namaci se v nem asi 2x? /jednou kvuli msicim ci co, pak na upravu/ ale bohuzel ho jeste nemam
|
Anni&Annika |
|
(31.5.2012 11:49:31) No ja kdysi delala vsechno doma....pak z toho zase seslo a ted se k tomu chci taky vratit...marmelady mam uz naplanovane a okurky k tomu. Co jsem zacala jezdit pro vsechno na statek, nejak se to ve me cele ozivilo zacinam mit te zeleniny odkudsi a vseho odkud si nejak plne zuby...ale manzela se zeptej, ac si myslim, ze recept bude podobny....muj vyhlidnuty bez bude tak do konce pristiho tydne kvest
|
|
|
|