Teka + 2 zlobiášové |
|
(18.12.2013 12:11:31) Nevím si zatím rady s jídelníčkem na 25. a 26.12. Štědrý den je u nás jasný, tradiční, ale co další dny vaříte? My jsme většinou mívali k salátu vinnou klobásu, ale poslední dobou mi žádná nechutná, jsou strašně ošizené, jen mouka a tuk. Zvažuju nějakou krůtu, ale nevím jakou a ani jestli u nás seženu. Tak se prosím podělte, co svátečního máte naplánovaného vy?
|
Daem |
|
(18.12.2013 12:15:12) dala bych si pecenou kachnu,nebo bucek na cesneku,knedlik,nebo brambor a zeli. Na to mam hroznou chut
|
|
Ropucha + 2 |
|
(18.12.2013 12:16:44) Tradice, přes kterou u nás "nejede vlak": Na Boží hod drůbež (kachna nebo krůta) s knedlíkem a zelím, na Štěpána sekaná s bramborovým salátem (u rodičů svíčková, ale tu já nevařím a dvakrát po sobě knedlíky nemusím).
|
anemon |
|
(18.12.2013 14:34:19) Anet - jak děláš na Vánoce sekanou? Máš nějakou slavnostní variantu? To by se u nás líbilo.
|
|
|
Zufi. |
|
(18.12.2013 12:16:53) 25. řízky a kapra (přijde druhá dcera-druhé vánoce).26. jsme chodívali k mamce na krůtu, udělám kuře s bramborem a kachní stehna pro ty, co jedí kachnu, mamka bude u nás, ale krůtu dělat nemohu, to byla její tradice, nejde to...
|
|
Persepolis |
|
(18.12.2013 12:19:17) 25.12. bude srnčí svíčková a na 26.12. plánuju husu se zelím a br.knedlíkem.
Anebo taky nic. Jestli mě bude tchýně hodně štvát, tak odejdu na celý den někam pryč a nechám jim tam poslat pizzu.
|
|
breburda71 |
|
(18.12.2013 12:19:31) Na Štědrý den rybí polévku k obědu,k večeři bramborový salát, krůtí řízek, kapra a vinnou klobásu - u nás jsou pořád výborné (podhůří Krkonoš). Druhý den máme k obědu zbytky z minulého dne, takový neformální oběd co si kdo naloží, a na 26.12. polévku pórkovou s brambory,pstruhy a opečené brambory..Vloni jsme měli svíčkovou a taky to bylo fajn.
|
Ropucha + 2 |
|
(18.12.2013 12:23:18) "neformální oběd co si kdo naloží"
Tak to není žádný velký "hod" tedy, natož "Boží"
(Ale to jen taková poznámka, co mě spontánně napadá, nic ve zlém, každý má samozřejmě svoje zvyky )
|
Citronove koliesko |
|
(18.12.2013 12:34:16) Tak my Boží hod nemáme len Prvý sviatok vianočný a vtedy dodržiavame tradíciu, že zásadne nevaríme
|
|
breburda71 |
|
(18.12.2013 12:48:00) Anett, my pracujeme s manželem ještě i na Štědrý den dopoledne, a pak 27.12 už zase pracujeme, takže pro nás je nejvíc " Boží", když si můžeme sednout i sdětma s talířem v pyžamu k pohádkám, a užít si chvíli klid..Byli jsme pozvaní k našim na slavnostní oběd, ale odřekla jsem, a jedeme k nim až na kafe, prostě si chceme užít pohodu a válení, kterou přes rok moc nemáme..Ale je to na každém, a já ničí tradice nezatracuju
|
|
Tili | •
|
(18.12.2013 14:37:15) Mě právě ty zbytky přijdou jako Hody. Mužská část rodiny se těší na studeného kapra a salát, dcera na klobásku, já jen ten salát a NEMUSÍME vařit a užíváme si to, že máme čas a jsme spolu. Na druhý svátek vánoční chodíme k rodičům a to je kachna, knedlík, červené a bílé zelí.
|
breburda71 |
|
(18.12.2013 14:42:14) Tili, přesně tak, vloni na Štědrý den jsem všeho udělala akorát, nic nezbylo,s tím že druhý den budu vařit, a nesetkalo se to vůbec s pochopením - každý chtěl zbytky Tak letos se zase vracíme k tradici, už asi natrvalo
|
|
|
|
|
Epepe |
|
(18.12.2013 12:22:52) Zrovna jsem chtěla založit podobné téma, protože u nás v masně mají teď výhodně hovězí (zadní a falešnou svíčkovou), daňčí a jelení. A kančí, ale toho se bojím.
Vůbec nemám zkušenost s těmito druhy mas, tak přemýšlím, co bych z toho udělala ... budu vděčná za každou radu.
S tím, že 25. to musí být formou bufetového stolu.
|
Ropucha + 2 |
|
(18.12.2013 12:26:04) Jejdamane, nedávno jsem jedla úžasné jelení ragů na víně. Ale nevím, jestli by se hodilo zrovna na bufetový stůl.
|
Epepe |
|
(18.12.2013 12:28:32) No, leda, že by se dala omáčka do omáčníku ... a co k tomu bylo?
|
Ropucha + 2 |
|
(18.12.2013 12:30:43) Bramborové knedlíky. Ale podle mě by to mohlo fungovat i s pečivem, se světlou bagetkou myslím ideální.
|
|
|
Persepolis |
|
(18.12.2013 12:35:36) Ona je skoro každá zvěřina výborná, když se dělá na červeném víně.
|
Anni&Annika |
|
(18.12.2013 12:56:12) divocaka na vine a brusinkach asi s chlupatym knedlikem, cervenym zelim /delam nemecke, s hrebickem a skorici/ a jako priloha jeste kapusticky na masle, dalsi den prirodni medajlonky s povidlovou omackou /jako koreni davam hrebicek, skorici, ci nastrouham pernik/ a jako priloha svycarske rösti a fazolkove lusky zabalene v parmske. Pak tam mam ryby, krevety /mohla bych udelat rybi spiz s mangem, rukola salatem s vlasskymi orechy a mangovou omackou/, vcera jsem koupila skoro za 2500kc krasne maso, par druhu, takze uvidim den predem, co vsechno bude
|
Epepe |
|
(18.12.2013 13:01:24) Anni, to všechno zní krásně, ale to není na bufet ...
|
Anni&Annika |
|
(18.12.2013 13:05:32) ja to delam i na bufet....kdyz mame navstevu, mame u nas vzdycky tolik lidi a ja proste neumim uvarit jednoduse...ale ja zvladam dobre ale teda na bufet....ten divocak je bez problemu. Delam ho v troube, mam vzdycky hodne masa a jako priloha kapusticky a zeli, to je taky na bufet a ty chlupate knedliky, ty se taky chvili udrzi teple JInak jsem nepostrehla jaky bufet, ale jestli bufet, naposledy jsem mela uzene ryby /vseho druhu/ a k lossosu jsem udelala domaci kren se slehackou, domaci maslo a domaci chleb. K tomu nejaky salat, misa gulase /taktez muze byt z divocaka/, varena vajicka s kaviarem atd...atd...
|
|
|
Anni&Annika |
|
(18.12.2013 13:06:55) aha..ja to prilipla pod to hovezi, jeleni a danci.... to melo byt pod...co varit o vanocich....to se omlouvam.
|
Anni&Annika |
|
(18.12.2013 13:07:54) a ze srncihho delam jeste svickovou, ale to jde i z divocaka.
|
|
|
|
|
|
|
Lída+2 |
|
(18.12.2013 12:23:30) zasedni a napiš si jídelák až do 6.1. moje děti mi to napsali i s večeřema v neděli manžel mi to pak proházel,aby to mělo nějakou souvislost....hovězí vývar a druhý den rajská.... a podobně.
máme tam i couscous a podobně.... čínu, palačinky,
pro krůtu jsu v sobotu do trhu....jsou u nás každý týden
|
TiNiWiNi |
|
(18.12.2013 19:36:11) Mohla bych požádat o váš jídelníček, prosím.
|
|
|
Svitka + 06/2011 + 10/2016 |
|
(18.12.2013 12:24:34) Já naštěstí nevařím, jsme neustále někde na návštěvě (u babiček), takže 25. - kachna, zelí, variace 3 knedlíků 26. - svíčková opět knedlík, tentokrát houskový. 27. - u našich zřejmě bude kapr a salát a ježuch znovu, tentokrát odpolední Alespoň loni to tak bylo a vůbec to nebylo špatný
|
Černá kronika |
|
(18.12.2013 12:40:04) Tohle bych si tak přála, být někam pozvaná na oběd, aspoň jednou. Jenže bydlíme ode všech daleko a tak co neuvařím, to nemáme.
|
Epepe |
|
(18.12.2013 12:44:41) Vy nemáte ani přátele?
|
Černá kronika |
|
(18.12.2013 12:51:17) Ale to jo, ale k těm se přeci na oběd o svátcích nechodí, oni mají svoje rodinný návštěvy nebo sami jedou k rodičům. Všichni jsou místní, takže svátky mají naplánovaný s rodinou.
|
Epepe |
|
(18.12.2013 13:01:03) Proč by ne, kdybyste se dohodli ...
|
Černá kronika |
|
(18.12.2013 13:17:36) No jo, jenže já se neumím někam zvát, je mi blbý říct:"přijde k nám na oběd a pak přijdeme zase my k vám".
|
|
|
|
|
erika,2 děti |
|
(18.12.2013 16:28:29) Já taky a ani mi to nevadí, jsem naopak šťastná,že tchyně už nevaří
|
|
Svitka + 06/2011 + 10/2016 |
|
(18.12.2013 18:11:16) My právě bydlíme také daleko. Takže 25. ráno se "stěhujeme" a cestujeme celé vánoce a vracíme se před silvestrem přes rok na to není čas.
|
|
|
Danca78 |
|
(18.12.2013 12:40:28) My jedeme 25.12. na oběd k prarodičům resp.babičce, kde budou kuřecí a vepřové řízky a "zbytek" bramborového salátu. A 26.12. vařím já pro oboje rodiče a sourozence kachnu, červené a bílé zelí, bramborový a houskový knedlík Pokud bude kachna s droby, tak i nudlovou polévku.
|
Senedra |
|
(18.12.2013 13:13:29) Když tady vidím debatu - můžete mi někdo hodit jednoduchý recept na husu? 26. nás bude na oběd 9, máme v mrazáku 3kilou hus a já jí ještě nikdy nepekla. tak bych jí nerada zkazila.
Loni jsem dělala vepřové medailonky a pečeného lososa + zbytky - tj pečený kapr a salát.
Na bufet bych asi dopředu upekla třeba vepřovou a nakrájela nebo rosbíf.
|
Anni&Annika |
|
(18.12.2013 13:23:59) Serendo...husu jsem jeste nedelala /manzel a dcera o to nestoji/, ale kdyz neco nedelam, kouknu na tyhle recepty a vyberu to s nejvic hvezdickama http://www.chefkoch.de/rezepte/480971142175241/Festliche-Martins-oder-Weihnachtsgans.html
|
Anni&Annika |
|
(18.12.2013 13:26:00) pardon za spatne osloveni...Senedro..dite tu do me huci neb tvori a tak mezi tim ketluju
|
|
|
Persepolis |
|
(18.12.2013 15:21:19) Senedro, husu ráno pokmínuju a posolím, nechám do večera odležet a na noc ji dám péct. Jenom jí podleju, přikryju a nastavím rtoubu na 90 stupňů. Ráno nastavím troubu na 120 stupňů a peču další 3 hodiny a nakonec sundám víku, poleju výpekem a nechám dopéct při 180 stupních do zlatova. K tomu červené zelí a bramborové nebo chlupaté knedlíky. Anebo vyzkouším lokše podle Angrešta.
|
|
lampetra |
|
(18.12.2013 17:51:59) Akorát teda bacha, řekla bych, že 3 kilová husa je pro 9 lidí málo ( tak dát každému kousek ochutnat). Já se vždycky divím,jak se speče. Mám domácí, má vždycky mezi 5-6 kg a jí nás to 8 ( z toho 2 menší děti) a většinou ještě připeču kuřecí stehna. Z té mojí husy je tak větší kuře po upečení.
|
|
|
|
|
|