angrešt |
|
(3.7.2014 15:47:22) Jde jíst celoročně, ale měla by se jíst nevykvetlá. To na zahradách nebývá problém, tam je sečená a narůstá pořád nová, do květu ji snad žádný zahrádkář nepustí. Nejvíc dusičnanů má na jaře. http://www.celorocnikucharka.cz/jaro.html#brslicova
|
Hanka 75 |
|
(3.7.2014 16:22:17)
Proč se má konzumovat nevykvetlá ? Jen kvůli chuti nebo i kvůli něčemu jinému ? A obsah dusičnanů je u ní významný (třeba jako v salátu, nebo špenátu), je např. vhodná i pro těhotné a malé děti nebo raději ne ? nemyslím lístek, ale třeba právě špenát.
nám i vykvétá, resp. na některých místech se tak vymkne kontrole, že jde i do květu (teď už kvete). Když se někde seká zmizí, ale máme jí záplavu také v maliništi a jahodišti (lesní jahůdky)
|
angrešt |
|
(3.7.2014 17:24:53) Dusičnanů má trvale celkem dost, jako ostatně všechny rumištní rostliny. Po rozkvětu se jisty stávají tuhými a nejsou moc dobré. Že by to mělo vliv na dusičnany, jsem nečetla, nevím. Bršlici není vhodné jíst moc syrovou, hlavně v létě, kvůli riziku fotosenzitivity.
|
Hanka 75 |
|
(3.7.2014 17:47:49) Angrešte díky, neporadila bys mi nějaký odkaz, kde bych se o bylinkách (právě třeba o obsahu dusičnanů) dočetla víc ? Nebo jak jsi jednou psala o sedmikráskách, že se z nich nemá pít ve "velkém" sirup a podobné informace.
Podobné "negativní" informace o bylinkách, jedlých věcech z přírody, ale i zelenině ovoci se mi shánější těžko. A byla bych za ně ráda.
|
angrešt |
|
(3.7.2014 21:52:36) Jo, tak to bych taky ráda takový souhrnný zdroj našla. Všude možně jsou spíš přehršle ód na to, jak je super jíst bylinky a že nemají jediný vedlejší účinek, natož riziko toxicity či záměny...Paběrkuju to porůznu, něco jsem se kdysi učila ve škole, něco jsem vyčetla v knížkách, třeba skvělá je Jirásek:rostliny na našem stole (1958). Na internetu je seriózní Wendysův herbář, ale není tam všechno. Co tam je, tak je to důvěryhodné, ale jíst něco bez kontroly v jiném zdroji bych se bála, občas je tam konkrétní položka neúplná. Na ověření používám v tomhle případě svého bratra (nikoli ve smyslu pokusného trávení ochutnávače, ale na získání odborné rady, je to botanik), což je bohužel nepřenosné. Snažím se aspoň vždycky tyhle informace zahrnující nebezpečnost uvádět u svých receptů z planých rostlin.
|
|
|
|
|
Hanka 75 |
|
(3.7.2014 16:26:58) Ano, tak na tohle se už dlouho chystám
|
|
|