Eka | •
|
(1.8.2015 10:25:05) Já tedy to, co už jednou bylo zmrazeno nikdy znovu nemrazím, i když to mezitím bylo tepelně upraveno. Myslím, že už to pak nemůže mít žádnou výživovou hodnotu, když to jídlo "utrápím" vařením a ještě dvojitým mrazením.
|
wer |
|
(1.8.2015 11:30:26) Jo pak je nejlepší jíst jen čerstvé, ale vždycky to nejde.
Myslíš že syrové maso má lepší výživovou hodnotu než tepelně upravené??? A co se tak mrazením z toho masa železo, bílkovina? Měla jsem vždycky mrazení za šetrný způsob uchovávání potravin.
|
Eka | •
|
(1.8.2015 12:48:07) Šetrné to jistě je, ale ne tak úplně. Mrazením se např. v potravinách vytváří ledové krystalky, které poškozují buněčné stěny zamrazených potravin. Proto třeba rozmrazené maso pouští víc vody než čerstvé. S tou vodou se vyplavují výživné látky z toho masa (platí i pro zeleninu, ovoce, apod.), proto klesá výživová hodnota. Proto třeba dobří kuchaři vaří téměř výhradně z čerstvých potravin a odmítají zmrazované. Je to znát i na chuti - čerstvé kuře je prostě lepší než mražené - stačí vyzkoušet. Když něco zamrazím jednou - šetrně a nenechám zmrazené rok a víc, o.k., pořád si to nějaké výživné látky uchová. Když to udělám dvakrát, zbyde mi jen dle mého poměrně nechtná poživatina, která sice zaplní žaludek, ale požitek z jídla teda mít nebudu. Víc se k tomuto tématu dá vygooglit.
|
Bouřka |
|
(1.8.2015 13:06:53) Upřímně, v ty dny kdy vytahuju hotové jídlo z mrazáku, je gastronomický zážitek to poslední, na co myslím, zatímco zaplácnutý žaludek je značně užitná hodnota.
|
Eka | •
|
(1.8.2015 15:01:05) Jasně, to já nikomu neberu. Napsala jsem jen to, jak to dělám já - prostě nic dvakrát nemrazím. Pokud mi půjde jen o zaplácnutí žaludku, můžu klidně i vybírat popelnice a zřejmě opravdu žaludek zaplácnu a pravděpodobně to i přežiju. Ale popravdě já teda radši zůstanu u svých postupů;-).
|
|
|
|
|
Bouřka |
|
(1.8.2015 12:40:11) No kalorická hodnot tomu zůstane a já teda ze vzduchu nežiju a ráda si zbytek jídla zamrazí pro strýčka příhodu, když se nezvládá vařit. Jo vitamíny asi řádně utrpí, ale pokud takhle člověk nejí pořád, tak bych to fakt neřešila, zvláště ne u masa.
|
koa |
|
(1.8.2015 15:56:06) Eko, proč tak útočně? Přirovnání konzumace zamrazeného jídla s vybíráním z popelnice je přehnané.
|
|
|
|