Analfabeta | •
|
(24.8.2015 8:53:10) Já dělám toto: Pikantní marmeláda z arónie nebo z jeřabin a la brusinky 1,5 kg plodů, 700 g cukru, 400 ml vína, 50 ml rumu nebo vodky, 4 drcené hřebíčky, půl lžičky strouhané citronové kůry, půl lžičky skořice, čtvrt lžičky sorbanu nebo pektogelu. Dobře vyzrálé plody očistíme, propereme a promícháme a necháme okapat. V kastrolu je polijeme vínem, přidáme koření a dusíme pod pokličkou 25-30 minut. Poté hmotu rozmačkáme šťouchadlem na brambory, přidáme cukr a vaříme do zhoustnutí. Nakonec přidáme rum nebo vodku a sorban nebo pektogel, který marmeládu chrání před plesnivěním. Vroucí rozdělíme do menších skleniček a zavíčkujeme. Nepoužívám jako marmeládu, ale ochucuju tím tvaroh nebo bílý jogurt. Výborné.
Likér 2 kg jeřabin (sklizených po prvním mrazu, ale to se v posledních letech nedaří), 1 kg cukru, 1 l vody, 1 l žitné (vodky apod.), 7 hřebíčků, 5 bobulek nového koření, 10 cm celé skořice. Láhev od okurek naplníme jeřabinami, vychladlými cukerným sirupem a lihem, přidáme koření. Láhev dobře uzavřeme a necháme stát alespoň měsíc na teplém místě. Pak přefiltrujeme do lahví.
Mám vyzkoušenu kombinaci aronie s beztrnou ostružinou, půl/půl, kdy obojí ovoce rozvařím s cukrem, poté rozmixuji tyčovým mixerem a plním do sklenic. Ostružiny do značné míry srazí trpkost aronie. Můžu přidat i jablka. Dělám z toho dětskou výživu, děti to milují.
Jeřabinový likér 1000 g zralých jeřabin, 40 g kůry citrónu, 30 g kůry pomeranče, 30 g celé skořice, 10 g vanilkového proutku, 3 l lihu 96 %, 3 l vody, 1 kg bílého cukru. Zralé jeřabiny otrháme ze stopek, vypereme ve vodě a dáme je ještě na dva dny zmrazit. Zmražení bobulí není nutné, ale dodá jim sladkost. Pak jeřabiny přesypeme do velké láhve. Přidáme citrónovou i pomerančovou kůru, skořici, přelijeme lihovinou a dobře uzavřeme. Necháme stát tak dlouho, až jeřabiny zcela zblednou (1 až 2 měsíce). Potom výluh procedíme, případně přefiltrujeme přes papírový filtr na kávu. Přidáme svařený cukrový (nebo i medový) roztok, promícháme a necháme ustát. Nakonec likér stáčíme do lahví. Uchováváme v chladu a temnu.
Víno z černých jeřabin Dlouhodobě vyzkoušený recept: Jeřabiny rozdrtíme, vzniklou drt vpravíme do demižónu a zalejeme vlažnou vodou, ve které jsme rozpustili cukr. Směs v demižónu důkladně zamícháme, přidáme živnou sůl a kvasinky. Demižón plníme do 3/4, jako při výrobě každého ovocného vína. Samozřejmně uzavřít zátkou s bublátkem, a uložit v teple (pokojová teplota). Jeřabiny kvasí pomaleji a dlouho. Z dlouholetých zkušeností mohu doporučit, že nejlepší je víno stahovat z kalu až minimálně po 4 měsících. Výsledek je vynikající, víno zemité vermutové ( skoro cinzano bitter) chuti s vysokým obsahem alkoholu. Zbylý kal po stažení lze vypálit - vysoká výtěžnost - vynikající výsledek. Na závěr, dlouholetýmy výzkumy otestované poměry: 1 kg černých jeřabin - rozdrtit - vznikne cca 1l drti 1,8 l vody 0,8 kg cukru Takže z 1kg černých jeřabin dostanete cca 3,3l směsi pro kvašení.
|
|