Fren |
|
(6.11.2015 21:54:57) maximálně úsporné je namazat si chleba...
Nemůžeš ale porovnávat jen úspornost,je nutné se zamyslet i nad poplatky a tady plyn už tak jednoznačně nevítězí. Pokud máš plyn jen na vaření,tak platíš měsíčně paušál minim.76,-Kč - za jeho distribuci,takže je jedno,jaký je jeho dodavatel.Kdežto u elektřiny když máš jako paušál tzv.etarif,tak tam platíš měsíčně pouze 10,-Kč. Jinak řečeno, u plynu zaplatíš jednou tolik,co provaříš a to kvůli poněkud drahé distribuci. Jestli bys měla plyn jen na vaření,je určitě lepší jít do elektriky,když bychom se bavily jen o penězích. Když se budem bavit taky o čistotě vaření,vítězí opět elektřina.
|
Půlka psa |
|
(6.11.2015 22:07:57) Marně přemýšlím, proč v čistotě vaření vítězí elektřina...
|
Půlka psa |
|
(7.11.2015 7:18:11) Vaříme momentálně na plynu, ale nechápu o jaké mastnotě z plynu mluvíš. Ta mastná pára je přeci z jídla a je jedno, jak se uvede do varu. Na odchytnutí slouží digestoř. A pokud mi něco přeteče až na skříňku, tak by se to stalo na jakékoliv plotně, protože je to dané především velikostí hrnce.
|
Hrozinka | •
|
(7.11.2015 8:08:19) Půlko, jak dlouho na tom plynu vaříš? Ta mastnota je možná výraznější až po letech, netuším, my měli doma plyn furt, a furt bylo všechno dost těžko umyvatelný, spíš neumytelný. Teď máme rok indukci, a ohledně čištění všeho je to nesrovnatelný, plyn už nikdy více, jakkoliv se můžou kuchaři chytat za hlavu.
|
Půlka psa |
|
(7.11.2015 8:16:22) Měli jsme indukční desku, teď máme pár let novou plynovou. Mastnota žádná nikde není, máme výkonnou digestoř. Ale je fakt, že děláme tak tři jídla za měsíc, a to ještě většinou v troubě, takže co je sedí nám, nemusí vyhovovat tam, kde se vaří často.
|
Brita | •
|
(7.11.2015 12:21:09) No jo, když nevaříš, tak si kuchyň neušpiníš.
|
|
|
|
Winky | •
|
(7.11.2015 8:12:13) Jestli mas zkusenost jen s plynem, muze to to prijit jako "klasicka mast nota z jidla", ale ujistuju te, ze mast nota ze spalovani plynu je fakt jina. Kor v male kuchyni bez okna (panelak(, na digestor nehlede.
Taky se priklanim k tomu zvazit i faktor dostupnosti. Napr. v panelaku kde maji Plyn vsichni nrni jednoduche mit sporak pouze elektricky (tj troubu i desku), protoze je na to potreba jistic na 360V, ten v panelacich bezne neni, tj náklady navíc na pořízení. Ted třeba bydlíme na vsi, kde neni plyn vůbec zaveden. Museli bychom tedy (pokud bych fakt chtěla vařit na plynu) mít někde zvenčí baráku.vymenitelnou bombu, což by se mi a) nelíbilo a b) bych to vnímala jako bezpečnostní riziko, za které mi nestojí žádná úspora na vaření. A když to vezmes do důsledku, pokud budeš pořizovat novy spotřebič na vaření a spokojit se s nejlevnějším od každého typu, tak indukce bude vždy dražší než sklo keramika (plyn asi taky). Proste tohle nemůžeš na 100% porovnat, kdybys měla kvůli "úspoře" při vaření pořizovat novy spotřebič (a slouží-li ti zatím ten původní dobre), tak fakt úsporná moc nebudeš.
|
Půlka psa |
|
(7.11.2015 8:24:04) Tak to jo. Do panelákové kuchyně nevidím. Máme plynovou desku a výkonnou komínovou digestoř ve zhruba sedmdesátimetrové větratelné místnosti a mastného tu není nic. V malém prostoru to může být úplně jinak, s ním zkušenost nemám. Proto jsem se té čistotě vaření divila. Ani jsem netušila, že plyn nějakou mastnotu dělá.
|
Dana |
|
(7.11.2015 9:45:13) Já mám plyn a jsem spokojená. Mastnotu nějak nevidím a prý je i zdravější vařit na plynu než na indukci. Na indukci, ale i obyčejný elektrický sporák musíš mít ještě speciální nádobí, minimálně s úplně rovným dnem. Na plyn jde každé nádobí.
|
|
|
|
|
Martina, 3 synové |
|
(7.11.2015 10:47:57) Mastnota z vaření na plynu je opravdu jiná. Vařila jsem roky na elektřině a když teď mám zase plyn, tak to vidím na všem.
|
Půlka psa |
|
(7.11.2015 10:51:35) To jsou mi věci. Vůbec jsem si nevšimla. To mám asi z toho, že téměř nevaříme.
|
|
|
|
|