Mapat |
|
(25.1.2017 10:10:57) Včera jsem po dlouhé době dělala pizzu, tak jsem na netu hledala recept a našla osvědčený a vychvalovaný recept od Ridiho. Těsto fajn, dobře se s ním pracovalo, teplá pizza ještě OK, ale druhý den z toho prostě strašně cítím kvasnice. Nevím, zda je to můj osobní problém, v podstatě jsem kvůli tomu i přestala péct domácí chleba (kváskový se mi nedařil), protože mi intenzívní pach kvasnic z těsta vadí. A to ještě v chlebě to není půlka droždí na půl kila mouky, jako v tomto receptu. Překvapuje mne, že jsou v "pravém italském" receptu na pizzu kvasnice, v pizzeri je těsto taky s droždím? Přijde mi spíš takové suché, nebuchtovité. Máte recept na dobré těsto na pizzu? Nebo můžu prostě ubrat kvasnice, aniž by to negativně ovlivnilo zpracovatelnost těsta a pizza se pak vůbec dala ukousnout?
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(25.1.2017 10:12:57) Recept na pizzu mám se sušeným droždím, to není tolik cítit jako čerstvé.
|
|
Paradox |
|
(25.1.2017 10:13:15) Dělám těsto na pizzu z 1/2 balíčku droždí, půl kila mouky a 5 lžic olivového oleje. Plus teplá voda. Kvasnice jsem z toho nikdy necítila ani druhý den. Zkus změnit značku kvasnic.
|
Mapat |
|
(25.1.2017 10:22:10) Inka: kolik sušeného na půl kila mouky?
Paradox: málem mi zaskočilo, jak jsem vyprskla smíchy. To mě nikdy nenapadlo! Ale jako vážně. Uvědomila jsem si, že fakt kupuju pořád stejné kvasnice a nenapadlo mne nikdy zkusit jiné, jsem trubka. Přitom mi to fakt vadí, cítím to i z knedlíků, ale ty tak často nemáme, tak to přežiju, ale i z buchet, takže čím dál míň peču. Vyzkouším jiný druh.
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(25.1.2017 10:30:35) Dělám tohle 250 g vody 35 g olivového oleje (asi 5 lžic) 10 g soli (asi 2 lžičky) 500 g hladké mouky 1 lžička sušeného nebo 1/4 čerstvého droždí Nastavení pekárny: Program Těsto Vykynuté těsto propracujeme na pomoučněné ploše nebo na silikonovém vále (těsto se nelepí a nemusí se podsypávat) a buď rozdělíme nebo necháme v celku. Pokud těsto neumíme vyhazovat a natahovat, na klasickém plechu nebo na pizza plechu vyválíme natenko, okraje necháme vyšší. Základem může být rajčatová omáčka nebo jen kečup, zdobíme dle svých chutí. Dáme do hodně vyhřáté trouby a pečeme zprudka 7 - 10 minut.
Pro pizzu je lepší používat sušené droždí, protože obsahuje více mrtvých mikroorganismů, což příznivě ovlivní lepkovou strukturu. Peče se zprudka - nejlépe na spodku trouby. Pizza by měla mít výrazně vyšší teplotu odspodu.
http://domacipekarny.dama.cz/recept.php?r=3469
Droždí používám v sáčku s modrým ptákem.
|
Paradox |
|
(25.1.2017 10:39:03) Tu teplotu odspodu vytvářím tak, že pizzu připravím na pačícím papíru a plech dám do trouby rozpálit na 220°C. Pak rychle stáhnu ten papír s pizzou na horký plech. Bohužel jsou k tomu často potřeba čtyři ruce.
|
Mapat |
|
(25.1.2017 10:47:53) Díky všem za užitečné tipy, jsem ráda, že jsem se tu zeptala
|
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(25.1.2017 10:59:38) Já mám v troubě program pizza.
|
|
|
Slonisko |
|
(25.1.2017 10:47:07) Dělám těsto stejně, jen ještě poznámka, nejlepší mi přijde z chlebové mouky.
|
|
Girili |
|
(25.1.2017 15:34:00) Ano, tohle taky delam. Se susenym drozdim a v pekarne. Je OK, kvasnice necitim.
|
|
|
|
|
susu. |
|
(25.1.2017 10:25:08) Pravá neapolská pizza je dána normou UNI 10791:98, od roku 2010 Tradiční výrobek chráněný EU. Norma udává, že těsto nesmí obsahovat žádný tuk. Schváleny jsou dva druhy pizzy: http://www.italie-pruvodce.cz/web/info/pizza
http://www.labuznik.cz/recept/prava-neapolska-pizza-stg/
• Profesionální recept: • 1 lt voda • 1800 g mouka hladká 00 • 50 g mořská sůl • 5 g kvasnice. Pravá neapolská pizza STG (Specialitá tradizionale garantita) je chráněné označení a podléhá normě UNI 10791/98. Touto normou se řídí všechny zaregistrované pizzerie po světě oprávněné označovat se jako výrobci pravé neapolské pizzy.
Kdysi jsem to hledala, ale těžko říct, jestli správně.
|
Paradox |
|
(25.1.2017 10:58:28) Na 1,8 kg mouky PĚT gramů kvasnic?
|
susu. |
|
(25.1.2017 11:42:04) No, ona pizza na mě nikdy nepůsobila moc překynutě.
|
|
magrata1 |
|
(25.1.2017 12:19:23) Ano, zrovna jsem chtěla psát obdobný recept, který mám z Itálie. Dává se tam teda 2 g droždí na 500 g mouky a 2 lžíce oleje. Kouzlo je v tom, že to těsto uhněteš a šoupneš minimálně na 24 hod do lednice, mísíš studenou vodou. V lednici může být i 4 dny. Já dávám míň droždí i do normálního pečiva- buchet, dalamánků a nechávám v lednici dlouho kynout. Takové recepty mám od babičky. Je to pak líp stravitelné, Angrešt by jistě vysvětlila, co se tam děje s lepkem a pod. Před zpracováním aspoň půl hodiny předem vytáhnout z lednice.
|
|
|
|
Lei |
|
(25.1.2017 11:06:02) Ahoj, dělám také ze sušeného, kupuji vysokolepkovou mouku (označena jako Pizza mouka, mají ji mj. v Globusu), vyválet lze úplně natenko a když mám svůj den, tak ji zvládnu i točit v rukou . Pořídila jsem si pizza kámen, který se dá do trouby rozpálit, protože teplotu pizza pece doma nenaženeš. Místo pizza kamene lze ale použít třeba nějakou dlaždici, ten kámen má výhodu v tom, že je kulatý. Plech jde nahřát taky, ale ten pak nesálá. Na tom kameni je pizza hotová v řádu minut, aniž by vršek vyschl nb se spálil. Máme vystříhané kruhy z pečicího papíru, a jak tam dáme první pizzu, tak pak už to jede, jedna v troubě, dvě čekají, z trouby sesunout na připravený plech, z druhého pomocného plechu nasunout na kámen, papíry v den pečení používáme opakovaně...mňam, já snad zadělám .
|
|
luthienka |
|
(25.1.2017 11:46:01) Jak holky psaly - používám sušené droždí. Jinak raději nechávám pomalu kynout v lednici do druhého dne.
|
|
Fren |
|
(25.1.2017 12:36:28) jaký druhý den? Nejlepší je čerstvá pizza v tentýž den a ne toho dělat na další týden přeci
Kdysi, za mlada,jsem se taky snažila udělat cosi jako pizzu doma,ale mnohem lepší je to od profíků,pěkně tenoučká,teploučká,k tomu vínko a pohodička!
|
magrata1 |
|
(25.1.2017 12:52:03) tak já mám fakt dobrou, ještě by to chtělo kamennou pec, ale tenoučká je. V létě, když je přebytek rajčat, děláme ji furt. Zamísím i na 4 dny a pak jen vytáhnu a peču. Neumím s tím teda tak točit jako profík, ale i tak je super
|
|
|
Fren |
|
(25.1.2017 13:36:08) na 4 dny zamísit - panečku,to by tě cigoši hnali, každý den pěkně čestvé navařit a hlavně maso!!
|
|
neznámá |
|
(25.1.2017 13:49:03) Na kolik stupňů se peče pizza v peci?
|
|
|