(1.5.2017 22:05:20) Četla jsem dětem knihu Prázdniny u babičky švédské autorky Edith Unnerstadové. Babička tam peče točený dort. Nejdříve šlehá těsto donekonečna. Pak dá na plotnu železný stojánek a nasadí na něj kovový válec, na jednom konci trochu tlustší. Potom Válec ovinula pergamenovým papírem a celý jej pomazala máslem. Nakonec přelila ušlehané těsto do konévky a opatrně je začala lít na rozpálený válec. Pelle měl za úkol zvolna válcem otáčet. ...... babička pomalounku přilévala těsto a na válci se v žáru hořících březových polen tvořil točený dort. ..... A babička znovu a znovu dolévala konévku a lesklé žluté těsto z vajec, cukru a bramborové moučky se vrstva za vrstvou navíjelo na válec, takže dort byl čím dál tlustší. Kdyby to pomohlo, skånská babička bydlela na Söderåsenu ve Stubbargårdenu. Co to je? Jak to vypadá a chutná? Dost mě to zaujalo.
(1.5.2017 22:20:34) Chutná to výborně a docela překvapivě, jinak než bych na pohled čekala. Je to takové tužší (ale né suché) těsto, něco mezi piškotem a rakvičkama, řekla bych více žloutkové.
Spettekaka or spettkaka (spiddekaga in native Scanian) is a local dessert of the southern parts of Sweden, chiefly in the province of Scania (Skåne) but also in Halland. It is an important part of the Scanian culinary heritage.[1] The name means "cake on a spit", and this describes the method of preparation:[2] it is the Swedish variation on the spit cake.[3]
(2.5.2017 14:18:40) Tak toto je pro mě docela zajímavé srovnání, Šákotis se polévá plošně, těsto se roztéká a při otáčení okapává, takže nakonec vypadá jako střapatý krápník.... ten švédský jak vidím je z tužšího těsta, takže ve finále vypadá jako klubko hadů.
(1.5.2017 22:20:51) Já jsem ho jedla v Norsku, vypadá jako trychtýř umotaný ze spirály. Nemůžu najít obrázek. Chuť nemá nijak výraznou, je to hodně sladký a lepkavý (jestli si to dobře pamatuju).
(1.5.2017 23:18:00) Lepkavy to neni. Sladky taky zas tak ne. Je to ridke testo, ktere se lije curkem na otaceci plechovou formu asi 5 mm "snurky" a pomalu se susi. Konsistenci hotove asi jako rakvicky, ale o neco min sladky, ale moc se toho neda snist. Forma je jako jehlan a vyska "dortu" a tlouska podle potreby/chuti. Kdyz je to hotove, vypada to jako sit. Dort to teda neni, nejspis se to neda prelozit, protoze u nas se to nedela ani neji.
(1.5.2017 23:43:04) V Nemecku se to hodne dela na Vanoce - tzv. "Baumkuchen". Pri servirovani jsou tam krasne videt ty letokruhy, coz jsou jednotlivy upeceny vrstvy, melo by jich byt 10. Chutna tezce, hodne sladce, proste zimni kolac peceny v horkym krbu.
(2.5.2017 8:41:42) Je to ta Spettekaka. Už jsem to tu kdysi řešila v rámci diskuse o záhadách s knížek http://www.rodina.cz/scripts/diskuse/novep_tree.asp?all=yes&id=15643147&typ=0
(2.5.2017 14:05:53) Válec na jedné straně užší JE zjednodušeně řečeno komolý kužel, takže i z technického hlediska je to správně a hlavně z popisného hlediska (obzvlášť v knížce pro děti) je to mnohem vhodnější a srozumitelnější.
Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.
Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti. Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.