Buřt |
|
(11.9.2017 9:53:48) A co je na tom? Spousta lidi na jidle moc neujizdi, chutna jim ledacos a jsou nenarocni. Me to teda nijak nepoburuje. Treba priklad- kdyz na Morave dostanu na chleba domaci pastiku, tak mi prijde silene tucna a syta, ze mi vlastne ani nechutna. Je to na me tak nejak moc.
Lidi maj ruzny priority a chute, nevim, proc neverite, ze nekomu muze margarin chutnat vic. Me zas unavuje ta obsese zradlem, to je dneska az uchylnej trend.
|
Monty |
|
(11.9.2017 9:55:51) Buřte, no nevím, jestli je to trend, ale já byla vychovaná v tom, že jídlo je něco, co dávám do těla a co má přímej vliv na jeho fungování. Babička byla šetrná až patologicky, ale odpadky by nejedla nikdy. U nás se na kvalitní jídlo dbalo.
|
Buřt |
|
(11.9.2017 10:07:22) Jenze supermarketove jidlo nejsou odpadky, Monty, neprehanej. I v tom supermarketu muzes koupit zakladni potraviny a uvarit si kvalitni jidlo dve sveho. Jasne, pokud kupujes hodne zpracovane potraviny, pozivas ruzna aditiva. Na druhou stranu, potravinarske kontroly jsou velmi prisne a i vzhledem ke stale se prodluzujici delce zivota, se tim beznym jidlem nikdo netravi.
|
Eudo |
|
(11.9.2017 10:11:00) "Na druhou stranu, potravinarske kontroly jsou velmi prisne a i vzhledem ke stale se prodluzujici delce zivota, se tim beznym jidlem nikdo netravi."
Presne tak.
|
|
Vítr z hor |
|
(11.9.2017 11:17:12) Jenže Monty srovnává s blízkým zahraničím. Jak to, že pár hodin či dokonce minut jízdy od nás stojí jídlo méně, a ještě k tomu je kvalitnější?
Všechny argumenty beru, Číňani, zvyšující se životní úroveň a spotřeba po celém světě, omezené planetární zdroje, málo dojnic...ale hýml, proč jsou ty ceny u sousedů nižší, vždyť je to stejná planeta. A fakt, že jsou. Před pár dny jsem nakupovala u Rakušanů, kamarádka přijela včera z Německa...
|
Monty |
|
(11.9.2017 11:26:34) Proč je v Česku horší jídlo než v Německu? Milujete nechutné blivajzy, vzkázali Čechům výrobci
Když si koupíte margarín v Německu, tak je jiný, než když si ho koupíte v Česku. A tak je to se vším. Stejná značka, ale rozdílné složení. V Česku samozřejmě horší. Proč? Češi milují sra*ky, vzkazují výrobci.
Zdroj: http://www.extra.cz/proc-je-v-cesku-horsi-jidlo-nez-v-nemecku-milujete-nechutne-blivajzy-vzkazali-cechum-vyrobci
--------------------------------
Češi jsou nespokojení s takzvanou dvojí kvalitou potravin. Za nehoráznou manipulaci to považuje 36 procent spotřebitelů. Na méně kvalitní potraviny ve střední a východní Evropě již v minulosti upozornilo několik srovnání.
http://www.ceskatelevize.cz/ct24/domaci/1699219-v-cesku-jsou-mene-kvalitni-potraviny-nez-na-zapade-lidem-vadi
----------------------------------------------------------
„Nelze souhlasit s představou, že jsou snad tady občané první a druhé kategorie. Že pro část občanů se nabízí zboží, které je prvotřídní, a pro část evropských občanů se nabízí zboží, které má stejnou značku, stejný obal, je třeba od stejného výrobce, a přitom je méně kvalitní. S takovouto praxí se v žádném případě nesmíme smířit," zdůraznil český premiér Bohuslav Sobotka před blížícím se volbami.
Zatímco návrhy ČSSD na zdanění bohatých a možná spolupráce s komunisty sklidily kritiku, potraviny jsou bezpochyby téma, které by mohlo zaujmout víc – dvojí kvalita zboží vadila v loňském roce podle průzkumů 88 procentům lidí.
http://www.info.cz/cesko/sobotka-chce-bojovat-za-lepsi-fantu-ci-lentilky-jake-dalsi-zbozi-maji-na-zapade-kvalitnejsi-5566.html
Koukám, že těch 12 % lidí, kterým to nevadí, se shromažďuje na Rodině. cz
|
Monty |
|
(11.9.2017 11:35:49) V obchodních řetězcích se prodávají potraviny pochybné kvality. Podle řady odborníků jsme odpadkovým košem Západu. Českému spotřebiteli to ale – zdá se – nevadí. Hlavně že je to v akci…
Kečup se sotva dvacetiprocentním podílem rajčat, jahodová marmeláda, která o jahody nikdy ani nezavadila, telecí párky s tříprocentním podílem telecího masa a paštiky, do kterých se melou zvířecí kůže a kopyta, kuřecí řízky napumpované vodou a poté opět zamražené, takže se jejich objem zvýší klidně o polovinu, nebo prošlé maso „maskované“ marinádou jako tip na jedinečnou víkendovou grilovačku... Výčet rozhodně není úplný, ale jako ilustrace snad dostačuje. Takové jsou zkrátka praktiky mnoha obchodních řetězců, které v České republice nabízejí potraviny žalostné kvality. Většina Čechů si však tato „jídla“ zvesela kupuje dál. „Lidé se nechávají vědomě okrádat a nic proti tomu nedělají. Kdyby Čechům ředili pivo vodou, tak by byli vzteky bez sebe. Buřty, ve kterých je místo masa spousta mouky a náhražkových látek, si ale kupují,“ říká pro server Peníze.cz uznávaný restauratér Tomáš Karpíšek.
Odpadkový koš Západu
Stejný názor jako provozovatel sítě restaurací Ambiente mají lidé z Pražského kulinářského institutu, kteří tvrdí, že dokud se u nás lidé nenaučí skutečně rozlišovat kvalitní potraviny, budeme věčně jen odpadkovým košem Západu. Obchodní řetězce si bohužel zvykly na to, že mohou ve svých supermarketech ve střední a východní Evropě beztrestně nabízet podřadné zboží. A tradici měnit nehodlají. Proč také, když jim dávají za pravdu i sami zákazníci – kteří šizené potraviny kupují dál.
V západní Evropě by si přitom řetězce něco podobného dovolit nemohly. „Je pravda, že určité zboží by nám v jiných zemích omlátili o hlavu. Tady to ale lidé kupují,“ prozrazuje pracovník obchodního řetězce Billa, který si ze zřejmých důvodů nepřál být jmenován. Srovnání trhů navíc ukazuje na smutný fakt, že chuťově vydatnější a obsahově poctivější zboží na pultech supermarketů na západě stojí takřka stejně jako naše pochybné „lahůdky“.
Zdroj: https://www.penize.cz/spotrebitel/216823-proc-jime-odpad-a-je-nam-to-jedno
|
Vítr z hor |
|
(11.9.2017 11:50:12) Myslím, že jeden z problémů je i v tom, jak to média komentují.
"Když oni jsou naši spoluobčané vlastně blbci."
Jaký "Českému spotřebiteli to ale – zdá se – nevadí". Českého spotřebitele podfoukl hajzlík výrobce či prodejce, což je svinstvo. Když to spotřebitel zjistil, tak se z 88 % naštval. Tak jakýpak nevadí.
"Většina Čechů si však tato „jídla“ zvesela kupuje dál." Co jim zbývá. Většina si nemůže dovolit pravidelně jezdit nakupovat mimo Kotlinku. A spousta lidí to ani netuší, bo jsme furt ujišťováni, že jakési inspekce fungují na jedničku a média jsou naším strážcem, který případný problém vyštěká.
Vždyť jsme se přece dostali do stavu, který je v podstatě nenormální. Furt jen luštit miniaturní písmenka na obalech a imrvére googlit jejich složení, aby nás hajzlík prodejce nebo hajzlík výrobce zas nevožulili a nejedli jsme kvůli nim sračky.
|
|
Karkulkaaa |
|
(11.9.2017 12:52:04) Českému spotřebiteli to vadí. S kýmkoliv mluvím, každému to vadí. Já sama jsem už víckrát psala výrobcům, aby měli zpětnou vazbu, protože u všeho ošizeného se dozvíme, že je to na základě preference a chuti obyvatel.
Spoustu výrobků zhoršené kvality bojkotuji. Když začali prodávat Coca-colu s glukozo-fruktozovým sirupem, psala jsem výrobci, dozvěděla jsem se, že oni považují GF sirup a stejně kvalitní jako cukr. Zřejmě asi u nás, v Rakousku a Německu ne. Kolik lidí volá po cukru a stejně nic. Od té doby jsem Coca-colu nekoupila, nekupuju žádné nápoje se sladidly a sirupy.
Ale co dělat víc? Já myslím, že obyčejný český občan nemůže nic, tady musí přijít nařízení odněkud shora. Lidi nadávají a řetězce si stejně dělají co chtějí a zkouší, kam můžou zajít.
|
|
|
Vítr z hor |
|
(11.9.2017 11:43:31) Hlavně nedokážu pochopit tu nekonečnou drzost výrobců, kteří jsou schopni vypustit něco tak urážlivého.
Nejsme my náhodou zákazníci? Nenosíme my jim náhodou prachy? Neměli by nám náhodou mazat med kolem huby?
A ne, "chcete žrát sračky, tak vám je naservírujem, a ještě si za to připlatíte, protože se neumíte bránit a vůbec vás máme kdesi".
|
|
|
Monty |
|
(11.9.2017 12:02:58) Gréto, no a proč by neměli? Já nějak nevidím rozdíl mezi tím, když si dám rybu v Mnichově nebo v Berlíně, který jsou zrovna tak málo přístavní města jako Praha nebo Brno. Němci to moře taky nemají po celém Německu. To máme tláskat plevelný sladkovodní ryby jen proto, že by se k nám ty mořské vezly o dvě nebo tři hodiny dýl?
|
|
|
|
|
Ropucha + 2 |
|
(11.9.2017 16:46:40) Burte, prodlužující se délku života ovšem mají z velké části na svědomí farmaka. Farmaceutický průmysl vykompenzuje a zachrání spoustu prohřešků, které na svém zdraví pácháme.
Nicméně také si nemyslím, že všechno, co je na pultech supermarketů, je špatné. Je třeba vybírat, ale vybrat se dá.
|
|
|