libik |
|
(21.9.2017 0:15:42) Pokud někoho navštívím na 3 dny, tak po sobě třeba odnesu hrneček?
|
libik |
|
(21.9.2017 0:18:25) Mně je to fakt u zadele a ani je nešpízuji, ona když vypadne, tak mladej přitáhne milion talířů a hrnců ke mně do myčky, nahoře je jen dřez, v běžném provozu si nádobí myje sám.
|
|
Ropucha + 2 |
|
(21.9.2017 0:21:53) Teď přemýšlím, jestli si u nás synova slečna odnáší hrneček :-D Asi hrneček ano, ale mnoho prostoru k aktivitě jí nedáváme, je to vzácná návštěva, i na tři dny Ale umím si představit, že časem se to posune směrem k rovnoprávnosti s domácími
|
libik |
|
(21.9.2017 6:46:22) Naše slečna byla jen nevhodným příkladem toho, že dnes se v soukromí na nějaký předsudky typu "ženská má uklízet a vařit" nehraje.
Nerovnost vidím až za dveřma bytu, v práci a ve společenském uplatnění vůbec.
|
Ropucha + 2 |
|
(21.9.2017 9:01:14) "dnes se v soukromí na nějaký předsudky typu "ženská má uklízet a vařit" nehraje."
Dneska se podle mě hraje na pravý opak, všechny činnosti musí ovládat chlapec a běda kdyby zpátečnicky očekával, že je bude dělat dívka. To spíš aby se třásly potenciální tchyně, zda emancipovaným snachám dostatečně vycepovaly muže.
|
Monty |
|
(21.9.2017 9:15:18) Ropucho, tím jinými slovy říkáš, že nic jako rovnoprávnost neexistuje. Buď to dělá jeden nebo nikdo. Naštěstí se pohybuju v prostředí, kde (vyjma penzistů) se předpokládá, že uklidit cokoli v domácnosti zvládne úplně každý.
|
Ropucha + 2 |
|
(21.9.2017 9:29:00) Monty, to překrucuješ, já nepíši, že to musí dělat jeden, ale že: - se očekává, že to muž bude ovládat - muž nemá očekávat, že to bude dělat výhradně žena
|
Monty |
|
(21.9.2017 9:30:01) Ropucho, pokud to myslíš takhle, tak ano, to se očekává a podle mého názoru je to jedině dobře.
|
Ropucha + 2 |
|
(21.9.2017 9:53:06) Monty, však jo, také na tom poctivě pracuji. Nedávno jsem synka naučila lívance a koupila jsem mu vlastní žehličku
|
|
|
|
margotka78 alias shit-roller |
|
(21.9.2017 9:35:03) A jaká jídla už umí uvařit mladej? Protože už to má za pár...
|
Monty |
|
(21.9.2017 9:51:19) margotko, to je na mě? Syn jednoduchá jídla vařit umí, u táty je ostatně jedinej, kdo vaří, jeho otec zvládne leda tak "veselou pánvičku". Nicméně v podmínkách velkoměsta nepokládám vaření za nutnost, to je spíš koníček, k životu to nepotřebuješ.
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(21.9.2017 9:56:02) Myslím, že s přístupem na internet není možné neumět vařit.
|
77kraska |
|
(21.9.2017 9:59:27) Inko, mne obcas ty recepty z Internetu moc nefunguji....a dcera podle nich obcas neco zkousi a pak mne vola, at ji jdu zachranit
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(21.9.2017 10:04:24) Ale dají se najít i dobrý. Chce to něco ověřenýho a ne recepty od lidí, to bývají občas bludy.
|
77kraska |
|
(21.9.2017 10:14:24) Inko, mne porad dcera vnucuje nejake navody na tvoreni a recepty podle youtube....tvoreni je vetsinou dost narocne, rekla bych, ze na youtube ukazuji uz vychytany postup a ne pracnou cestu k vyrobku....a vareni obcas nevyjde vubec
|
|
|
|
Žžena |
|
(21.9.2017 10:03:10) Záleží na tom, co si člověk pod "umět vařit" představí. Já myslím, že uvařit podle receptu zvládne opice, ale vařit tak, že rozumně odhadnu a využiju časy a prostoje, dodělám ve stejný noment maso i přílohu a neskončím s horou nádobí a bordelem v kuchyni, to mi teda zabralo dost let praxe
|
|
|
Žžena |
|
(21.9.2017 9:58:30) Monty, při průměrných a podprůměrných příjmech není domácí vaření koníček, ale finanční nutnost, lhostejno kde se žije.
|
77kraska |
|
(21.9.2017 10:01:21) Zzeno, souhlasim.....OBECNE vareni doma vyjde porad o hodne levneji nez jidlo "zvenku"...zvlast v Praze
|
margotka78 alias shit-roller |
|
(21.9.2017 10:08:38) Já připravuju ráno od 5:30 cca do 6 hod jídla do škol a práce ( muže vynechávám, ten si připravuje sám). Myslím, že tím, že si děti nekupují sváči a já taky nechodím z práce nikam "do města" ušetříme měsíčně stovky a až 1000,- Zatím nemám kalkulaci, kolik stojí "doma namazanej krajíc s něčím" , ale vím, že venku stojí namazaná houska s něčím oschlým 15,- a jedna mýmu synovi fakt nestačí.
|
|
|
|
Monty |
|
(21.9.2017 10:01:30) Žženo, jistě, ale já jako rodič tohle pro svoje dítě nechci. Takže nebudu vycházet z předpokladu, že bude mít podprůměrné příjmy (třeba bude, to jaksi předem nevíš, ale proč to očekávat).
|
aky |
|
(21.9.2017 10:06:41) ... Takže nebudu vycházet z předpokladu, že bude mít podprůměrné příjmy (třeba bude, to jaksi předem nevíš, ale proč to očekávat). A aky prijem, Monty, ocakavas pre syna, aby pokryl jeho stravovanie sa vyhradne v restauraciach v Prahe? Restauracia bude Alcron alebo IV. cenova bez obsluhy? A pokial bude mat syn prijem priemerny, bude sa stravovat u Teba alebo zhynie hladom? A co na to Jan Tleskac?
|
|
Ropucha + 2 |
|
(21.9.2017 10:09:57) Takhle byla vychovávána jedna moje příbuzná: Anička nebude nikdy vařit, uklízet, na to ona bude mít lidi, ona vystuduje a dobře se vdá a bude si pohodlně žít jako panička, nejlépe paní doktorová nebo tak něco ... Anička studovala, což o to, ale místo pana doktora ze zámožné rodiny si namluvila pana inženýra s holým pozadím, to byl první zádrhel, no a pak tady komunisti udělali průvan a Anička celý život dřela jako mezek. Takže s tím, co si plánujeme pro své děti, bych byla opatrná :-D
|
aky |
|
(21.9.2017 10:16:55) ...Anička nebude nikdy vařit, uklízet, na to ona bude mít lidi, ona vystuduje a dobře se vdá a bude si pohodlně žít jako panička, nejlépe paní doktorová
Vzdy je dobre dieta pripravit na tu najpravdepodobnejsiu zivotnu alternativu typu""ona sa vyda za britskeho naslednika tronu a bude lietat na Mars"".
|
|
libik |
|
(21.9.2017 10:22:52) Tak moje tchýně byla vychovávána k vědecké práci, domácnost s dětmi jí vedla matka, která poměrně mladá zemřela na infarkt. Tak musela nastoupit ze dne na den. Zvládla to výborně s tím, že do toho šli s manželem půl na půl.
Oni jsou vlastně jediná opravdu rovnoprávná dvojka, kterou znám rp. která to nemá v teoretické rovině
|
|
|
Kudla2 |
|
(21.9.2017 11:46:25) Monty,
tak to už se nedivím, když máš k tomu tento přístup, že Ti 40 tisíc čistýho na rodinu připadá jako živoření.
Jako říct 14letýmu klukovi "jdi ven a kup si, co budeš chtít" a dávat mu na to "co budeš chtít" prachy, a připravovat ho na to, že to tak bude mít celej život, to se mi nejeví jako moc výhodná strategie.
Výhodnější mi připadá, aby si to hýření nechal až na dobu, kdy si na to vydělá, a ne aby si na to v mládí zvyknul a pak byl nešťastnej, kdyby to v dospělosti až tak nešlo.
(Pokud teda to "co budeš chtít" není 20 deka šunky a 3 rohlíky, ale může to bejt i oběd v restauraci).
A myslím, že ani lidi s nadprůměrným příjmem nemaj na to, aby celá rodina každej den jedli v restauraci hodný toho jména.
|
Kudla2 |
|
(21.9.2017 11:58:39) Mandelinko,
tak nějak.
|
|
Monty |
|
(21.9.2017 12:01:28) mandelinko, co bych na tom měla řešit? Myslíš, že skoro patnáctiletí puberťáci běžně courají po Praze se svačinami od maminky? Když na to nebude jednou mít, no tak bude muset žít podle toho, na co mít bude. To je snad v životě normální, že lidi žijou podle toho, na co mají.
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(21.9.2017 12:15:00) Můj, když byl dorostenec jednoznačně dával přednost domácí stravě. Na gymplu si svačiny porovnávali a soutěžili. Mekáče a podobný obliboval tak do osmi let.
|
Ropucha + 2 |
|
(21.9.2017 12:22:21) Inko, tak to mé děti se také rády najedí doma, ale když jim nechutná školní oběd nebo když jsou celé odpoledne venku, což je často, tak si holt dají jídlo venku. A nemusí to být fastfood, proč by měl, z toho už také vyrostli.
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(21.9.2017 12:35:17) Taky se stravoval i venku, ale vždycky da přednost domácímu před prachama (ne vždy k mojí radosti ) 🍳
|
Monty |
|
(21.9.2017 12:48:54) Val, oni tam choděj po obědě. Někdy taky chodí k babičce (bydlí kousek od školy), když je s babičkou domluvený předem, tak bere i kamarády a najedí se tam všichni. A myslím, že pak odpoledne klidně ještě jdou i někam na kebab nebo do toho KFC, protože v tomhle věku mají hlad pořád a vzhledem k rozměrům těl toho fakt spotřebujou docela dost.
|
77kraska |
|
(21.9.2017 12:53:04) Monty, to je prima rozpor: hlad maji porad, ale proc varit teply vecere?
|
Monty |
|
(21.9.2017 12:55:20) Sedmi, jo, proč vařit teplý večeře, když má pět minut od baráku OC a najíst se tam podle svých představ.
|
77kraska |
|
(21.9.2017 12:57:04) Monty, to je vlastne pravda, ma OC, tak proc jist doma
|
|
margotka78 alias shit-roller |
|
(21.9.2017 12:57:41) Jsem se teda ještě v životě nikdy v žádným OC nenajedla dle svých představ. To je buď přepálený sračky z KFC nebo "čínská" nudlárna, což je pro mě hnus nejvyšší kategorie. Jo a nebo to jistí bagetárna.
|
Drop |
|
(21.9.2017 13:04:18) nerozumím co je špatného na čínské restauraci, čerstvá zelenina s krůtím či kuřecím masem vhozená do oleje je asi jedna z nejzdravějších způsobů připravy jídla, zachovává co nejvíc hodnotných látek v potravě a je zárukou čerstvosti a taky čistoty/z hlediska hygieny - kvůli teplotě oleje, daleko lepší než jakékoliv české jídlo počínaje omáčkami a přípravou jídla, která probíhá tak, že se něco hodiny vaří čímž to ztratí veškeré vitamíny a další
|
margotka78 alias shit-roller |
|
(21.9.2017 13:07:28) Tak to dělám doma taky. Krůtí maso, kuřecí na hromadě zeleniny. Králíka na zelenině, aj. Milujou to. Ale dám si tam svůj olej. Čínská restaurace po česku je nejlevnější palmový olej a kuřata vyprodukowano v Polsce
|
|
|
Ropucha + 2 |
|
(21.9.2017 13:06:48) Margotko, smradlavé jídlo v OC by tedy také bylo vzdálené mým představám. Ale realita je taková, že ty podniky jsou plné, v každou denní dobu. Podivuji se tomu, ale je to tak. Ono si asi každé dítě projde obdobím fastfoodu, ale většina z toho vyroste, si myslím. Pro mládež je to částečně společenská záležitost, pít do hospod ještě nemohou chodit, tak chodí jíst kekel do fastfoodů.
|
margotka78 alias shit-roller |
|
(21.9.2017 13:09:42) Do hospody můžeš vždy, v jakémkoliv věku, akorát ti tam do 18 let nesmějí podat alkohol.
|
Ropucha + 2 |
|
(21.9.2017 13:10:42) Margotko, a proto píši PÍT do hospody
|
margotka78 alias shit-roller |
|
(21.9.2017 13:11:51) Jo tak to mi uniklo. Tady se do hospod chodí i v mladším věku ( ne od 18). Ale my nemáme ta krásná OC se skvělými stravovacími možnostmi.
|
|
|
|
Drop |
|
(21.9.2017 13:13:38) já do McD na ranní kávu chodím každý den, takové kafe jako mají tam si doma nikdy neudělám, tedy udělám, ale musela bych mít mašinu na kafe za tisíc €, to si radši každý den zajedu tam
|
|
|
|
Žžena |
|
(21.9.2017 12:59:48) Třeba proto, že je mu čtrnáct, je vhodné, aby jedl taky jiný jídlo než fastfoodovou produkci a nebo že peníze nerostou na stromě?
|
Monty |
|
(21.9.2017 13:01:47) Žženo, už tě vidím, jak o hlavu většímu puberťákovi nutíš brokolici, když je aktuálně ve fázi "když není junk food, budu trpět hladem".
|
Alraune |
|
(21.9.2017 13:06:47) Niki miluje brokolici, špenát i mrkev, ale to neznamená, že si před tou brokolicí k obědu nedá bagetu. Do jídelny nechodí, protože odmítám platit něco, co vůbec nejí.
|
|
|
Žžena |
|
(21.9.2017 13:04:15) Monty hele u nás se brokolice nenutí nikomu, a mezi brokolicí a junk food existuje obrovské spektrum jídel, který si i ten mladej rád dá. Tak na mne nechoď zas s tím "buď anebo".
|
Monty |
|
(21.9.2017 13:06:17) Žženo, jistě. A může si to buď sám připravit nebo někde koupit. Já teda výhradně podle chuti puberťáka vařit nebudu, nejsem blázen.
|
Žžena |
|
(21.9.2017 13:13:16) Monty, u nás se vaří tak, aby jedli (rádi) všichni přítomní.
|
Monty |
|
(21.9.2017 13:14:24) Žženo, to máte ovšem kliku, že existuje dost jídel, který máte rádi všichni. U nás by to v praxi znamenalo točit asi čtyři věci pořád dokola.
|
margotka78 alias shit-roller |
|
(21.9.2017 13:18:06) To jsem docela ráda, že mám to štěstí a mám trochu širší repertoár k vaření.
U nás snědí vše, akorát každý má samozřejmě něco neoblíbeného, např. dcera nemusí játra, muž nemá rád cuketu, rajčata a hrášek. Takže spíš hospodařím se surovinami než s typem jídel. Což ještě jde.
|
|
Drop |
|
(21.9.2017 13:20:03) u nás se taky neshodneme na jídle, asi ani na jednom, i dětem dělám dvě odlišná jídla, syn je masožravec, dcera vegetariánka
|
|
|
|
margotka78 alias shit-roller |
|
(21.9.2017 13:29:42) Tak to mám asi štěstí na děti. Moje dcera vymete doma talíř a byly doby, kdy mě přesvědčovala, ať dojdu do školky/ školy dát paním kuchařkám svoje recepty a naučím je vařit. Z toho samozřejmě již vyrostla, ale z toho, že jí doma chutná nejvíce naštěstí ne. Letos už odmítla ŠJ úplně. Syn sní taky všechno, sem tam nějaké kecy má, ovšem sportující většinou sežerou vše.
|
|
Drop |
|
(21.9.2017 13:30:08) dcera je teď se školou 3 dny na seznamovacím výletě, školu jsme upozornili, že nejí NIC, ale že u ní nic skutečně znamená nic, odstala sebou banány a energetické tyčinky, aby přežila, snad škola uvidí, že tohle dítě je skutečně totální nejedlík, protože tomu málokdo věří, akorát jsem za pobyt zaplatila 3tis. přepočteno na kč
|
Alraune |
|
(21.9.2017 13:31:31) Tři tisíce za jídlo, nebo vůbec? Protože vejlet na tři dny za tři tisíce není v české škole nic výjimečnýho.
|
Drop |
|
(21.9.2017 13:34:44) 3 tis. celkem, ale je to za humnama a jsou to 2 noci a tři dny, to mi nepřijde málo za jedno dítě, nevím kolik jich je na pokoji...
|
Alraune |
|
(21.9.2017 13:59:50) Dvě noci jsou málo, no. Niki měla čtyři noci za tři a půl.
|
|
|
|
margotka78 alias shit-roller |
|
(21.9.2017 13:50:20) My platili za stejný počet dní 1000,- ( včetně jídla 5 x denně a pitný režim). Akorát cestu vlakem ( asi 50 Kč dohromady 2 jízdy) si připláceli.
|
|
|
|
Monty |
|
(21.9.2017 13:25:04) mandelinko, moje dítě ochutnalo kde co jak doma tak i v restauracích v půlce Evropy, ale stejně si dá nejradši pizzu nebo proklatě dobré kuře. Tím to fakt nebude.
|
Monty |
|
(21.9.2017 13:29:44) mandelinko, Kristova noho. My děláme doma kdeco, počínaje křepelkama a konče klokanem, nedáváme do toho žádný Vegety ani to nepřipravujeme na přepáleným tuku. Prostě je ve věku, kdy se s kámošema chodí na kebab a do KFC, nevím, co v tom kdo hledá za složitosti. On z něj vyroste, jako každej.
|
Monty |
|
(21.9.2017 13:38:53) Mandelinko, vaříme i doma, ale ne každej den.
|
Monty |
|
(21.9.2017 13:44:38) mandelinko, jo, převážně, protože do školy chodí pět dní v týdnu a my vaříme doma většinou jen o víkendu. Když se nám teda chce.
|
sovice |
|
(21.9.2017 13:50:00) Aha. V kontextu této četnosti lépe chápu, proč tě extra neznervózňuje, že se syn a manžel neshodnou na jedlých jídlech.
|
Monty |
|
(21.9.2017 13:51:31) Sovice, jistě, zvlášť když mu na požádání uvaří babička, ke které to má ze školy stejně daleko jako ke stánku s kebabem.
|
margotka78 alias shit-roller |
|
(21.9.2017 13:54:11) A babička tedy vaří lépe než ty, že jí to jí? Nebo je to v tom že vůbec vaří?
|
Monty |
|
(21.9.2017 14:02:36) margotko, je to v tom, že babička je sama a uvaří synovi i to, co by nejedl můj manžel. Třeba květákovou polívku nebo polívku s růžičkovou kapustou. Je jí to fuk, protože jí všechno a ráda udělá vnukovi radost.
|
margotka78 alias shit-roller |
|
(21.9.2017 14:04:59) Jo, říkám, že je to dobrá pomoc. Ušetří ti čas i peníze.
|
|
Monty |
|
(21.9.2017 14:28:29) Mandelinko, a ti, co to nejedí jsou o hladu?
|
Monty |
|
(21.9.2017 14:35:54) mandelinko, njn, tak to máte jinak. U nás doma prostě každej něco nejí nebo mu něco až tak nechutná a nevidím důvod, proč by se měl přemáhat a jíst to. Může si udělat sám co chce nebo si to koupit.
|
Monty |
|
(21.9.2017 14:42:49) Mandelinko, ve volném čase každopádně
|
77kraska |
|
(21.9.2017 14:52:17) mandel, to je fakt, to je sileny nebo proste musi zena varit jen to, co muz ji....treba muj otec neji testoviny, tak se doma nevarily, varily se brambory, knedliky, ryze, hranolky
muj zase nerad ryzi, ale ja ji proste varim, protoze ji ma rada dcera...nebudu varit dve ruzny prilohy...on to nakonec sni
|
Monty |
|
(21.9.2017 14:54:36) Sedmi, proč by to musela vařit? Chlap si to může uvařit sám nebo jít do hospody. Copak musí být každá žena nutně nějaká kuchařka nebo co?
|
77kraska |
|
(21.9.2017 14:57:26) Monty, v 70. letech jit na jidlo do hospody??? o nicem takovym jsem neslysela...jen maximalne na vylete 100 km daleko se slo do hospody na obed....nebo na nadrazi do nadrazni restaurace, jinak se varilo a jedlo doma
|
Drop |
|
(21.9.2017 15:08:02) v 70. letech se na jídlo do hospody chodilo, tedy ne do hospody, ale do restaurace a stravování tam mělo docela vysokou úroveň, protože ti vařil stoprocentně vyučený kuchař, po min. tříletém učebním oboru, který měl na sebou ještě šéfkuchaře, leckdy i s hotelovkou, obsluha byla vždy náležitě ustrojená a byla také profesionální, to není jako dnes, když si hospodu otevře každý a vaří tam jeho mamina a obsluhuje dcera, nic proti, ale profesionalita nula
|
Drop |
|
(21.9.2017 15:09:28) jo a ještě byly tabulky a normy na jídlo, další různé předpisy a tak dále a tak dále,
|
|
sovice |
|
(21.9.2017 15:09:52) Vážně jsi chodila do restaurací v 70. letech? A kam? Do interhotelů?
|
|
77kraska |
|
(21.9.2017 15:11:45) Commer, u nas na malym meste rodina bezne do restaurace nechodila, pokud si dobre vzpominam
a taky tolik restauraci nebylo
ovsem kdyz byla treba svatba nebo promoce, tak se tam slo a menu melo treba pet chodu
|
77kraska |
|
(21.9.2017 15:14:01) ovsem pamatuju si, ze na jedne rodinne promoci zenske navarily doma a pak to v hrncich autem vezly do Prahy, kde se to snedlo u jedne tety....asi ze doma varene jidlo se povazovalo za lepsi nez z restaurace
|
breburda71 |
|
(21.9.2017 15:20:25) 77krásko, naše sousedka ( tou dobou naštěstí bydlela jinde), když promoval její syn, tak jeli taky na hostinu domů, akorát zapomněli, že ráno nechali vařit vajíčka na chlebíčky..Doma smrad, černý popel, všechno pokryté sazemi, měli velkou kliku, že nevyhořeli...Stálo je to dohromady s vyhozeným jídlem, výmalbou, novými záclonami jako promoční hostina v luxusní hospodě a ještě by asi i zbylo..
|
77kraska |
|
(21.9.2017 16:01:43) breburdo, to je dobra historka ale tehdy se proste porad varilo....oproti dnesku
|
|
|
margotka78 alias shit-roller |
|
(21.9.2017 15:22:03) Domácí jídlo bylo asi považováno vždy za lepší než restaurační, i nyní je považováno a troufám si tvrdit, že i nadále bude
|
Kudla2 |
|
(21.9.2017 15:25:13) Margotko,
řekněme, že to platí o restauracích do určitý cenový hladiny.
U mišelinskýho kuchaře by to asi byla dost hanba.
|
|
Kudla2 |
|
(21.9.2017 15:30:14) Madelaine,
tak je kuchař a kuchař, že jo.
Kuchař flink v podniku, kde se šidí, Ti klidně uvaří i hůř než dobrá domácí kuchařka/kuchař (podívej se na Ano, šéfe, jestli to ještě dávaj).
Ale to tak asi úplně není cílem, že jo.
|
|
Kudla2 |
|
(21.9.2017 15:42:23) Madelaine,
chodit do hospody, aby se tam člověk najed hůř než doma.
|
|
|
|
margotka78 alias shit-roller |
|
(21.9.2017 15:32:37) Ale jakej profi kuchař. V hodně restauracích v mém okolí nemají ani vyučené kuchaře, protože to nikdo dělat nechce. A i ti dobří pracují s určitým rozpočtem. Já myslela, že se mluví o běžných restauracích.
|
Drop |
|
(21.9.2017 15:35:47) za komunistů neexistovalo, aby na místo kuchaře nebo číšníka nastoupil někdo, kdo neměl tuhle konkrétní školu, žádný rekvalifikační kurzy neexistovaly
|
sovice |
|
(21.9.2017 15:53:33) Commer,
ve školních jídelnách taky byly vyučené kuchařky, normy a tak, že... Žádný výuční list ti nikdy nic nezaručil.
My jsme příležitostně v restauracích jedli, obvykle namátkou, a někde to bylo dobré, někde fakt ne.
|
Drop |
|
(21.9.2017 15:57:18) ano i mezi vyučenými kuchaři jsou obrovské rozdíly, jako mezi "vyučenými" doktory, to je jasný ale málokterá nevyučená kuchařka bude tak dobře vařit, jako profesionál školní jídelny vařily blafy, protože to dělaly z plesnivých brambor a nebyly konvektomaty, takže to maso v tom hrnci bublalo od rána, aby nebylo tvrdé a samozřejmě se kradlo, takže se šetřilo, aby si mohly odnést domů tašky jídel
|
Alraune |
|
(21.9.2017 15:58:08) Vařej balfy pořád.
|
|
sovice |
|
(21.9.2017 16:00:05) A dneska doufám nemají plesnivé brambory a mají lepší vybavení a... mnohde vaří blafy furt.
|
|
Žžena |
|
(21.9.2017 16:03:38) Já teda myslím, že průměrná kuchařka vyučená lety pravidelného domácího vaření je stejně dobrá jako průměrný vyučený kuchař s praxí a mnohem lepší než jakýkoli vyučený kuchař bez praxe. Tím netvrdím, že může jít vařit do provozu (hromadné vaření má svá specifika), pouze srovnávám schopnost vytvořit dobré jídlo.
|
Žžena |
|
(21.9.2017 16:10:05) demi glace si dělá i málokterej kuchař v restauraci. Si přečti pár jídeláků.
|
|
|
77kraska |
|
(21.9.2017 16:13:00) vareni doma a vareni ve velkem v restauraci jsou uplne jine discipliny....rikal mi jeden kuchar z restaurace, ktery doma nikdy nevari
|
77kraska |
|
(21.9.2017 16:16:50) madelaine, Ty jsi chodila na hotelovou skolu?
|
|
|
Žžena |
|
(21.9.2017 16:18:56) No a proto tak frčí Ano, šéfe, Kitchen nightmares a podobné pořady, které nám ukazují, jak to ti profíci dělaj líp
|
|
margotka78 alias shit-roller |
|
(21.9.2017 16:47:53) Madlein, nevím, jestli jsem Hausfrau nebo ne, ale 80% jídel, které vařím, jsem se naučila až kolem třicítky od mého příbuzného - vyučeného kuchaře. Dokonce párkrát moje jídlo nazval gurmánským orgasmem. A pořád mě přemlouvá, že musím někdy udělat plněné zelné listy. Ovšem je to tak pracné, vařila jsem to kdysi na státní svátek a strávila jsem u plotny skoro celý den. Na oplátku péci jsem ho zase učila já.
|
margotka78 alias shit-roller |
|
(21.9.2017 18:22:52) Ano, povařené listy se plní směsí z rýže a mletého masa, zapéká a ještě se to pak přelévá nějakou omáčkou z toho výpeku a něčeho( už moc nevím). Ale švagr má ten recept ( byl ze stolního kalendáře) pořád schovanej a vyhrožuje mi, že to zase někdy musím udělat. Přitom sám je kuchař...
|
|
|
|
|
Žžena |
|
(21.9.2017 16:15:57) 77krasko, jsou to jiné disciplíny, ovšem"profesionálové" vařící v restauracích na můj vkus příliš často neovládají tak docela ani jednu z nich.
|
77kraska |
|
(21.9.2017 16:18:06) Zzeno, mne chutna vzdycky vsechno vsude
jinak ale doma mam radeji jidlo "zaleželé"´...treba omacka je lepsi druhy nebo treti den
|
Žžena |
|
(21.9.2017 16:22:47) 77krasko, v našem okolí stojej restaurace za prd. Ještě tak na té pizze se nic nezkazí, ale jinak je to často zklamání. A jediný demi glace co široko daleko potkám je to u nás doma.
V Praze je lepší výběr, tady na periferii není takovej tlak na kvalitu a restaurace spíš sází na levný blafy.
|
77kraska |
|
(21.9.2017 16:41:34) Zzeno, nojo, v Praze to je az prehnany, tady je nabidka ze vsech koutu sveta na malym prostoru....
|
Žžena |
|
(21.9.2017 16:52:00) 77krasko, výhoda je, že je v Praze víc strávníků, co chtějí kvalitu. U nás jsou restaurace tři. Nejoblíbenější je podnik s propálenými oblemcanými ubrusy a jídly s velkou dávkou dochucovadel. Babi to bere na obědy, když to vychladne, smrdí to jak kočičí žrádlo. Polévky všechny silně zahuštěné moukou, barva bělostná a po vychladnutí konzistence amarounu. Mají na FB 5* a neustále děkovné recenze místních. Druhá restaurace se snažila vařit dobře, ovšem návštěvnost malá, takže živoří a už na to prdí. Není pro koho se snažit. Třetí podnik mladý pěkný progresivní... ovšem profiluje se do hambáčů. Hm, tak nic.
|
77kraska |
|
(21.9.2017 16:57:45) Zzeno, tady v Praze se restaurace spis uzivi, je tu hodne lidi a vyssi platy
ja se najim nejlip v Lidove jidelne:
http://lidovajidelna.cz/
|
|
Ropucha + 2 |
|
(21.9.2017 17:11:02) Žženo, to je velmi typické, bohužel. Ve velkém městě se udrží i podnik sázející na dobré lokální suroviny a poctivou ruční práci, ovšem drží se zuby nehty. Udrží se vegetariánské podniky a asijská kuchyně (myslím OPRAVDU asijská) díky studentům. Ale nejrozšířenější a nejnarvanější jsou dlouhodobě lidové hospody toho typu, co popisuješ.
|
Žžena |
|
(21.9.2017 17:15:22) Ropucho, já třeba ani netrvám na lokálních surovinách apod., já bych ráda prostě jen ty suroviny. Protože dávat do guláše masox je prostě zbytečnýýý...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kudla2 |
|
(21.9.2017 16:57:16) Tak s demi glace a sous vide se v běžný restauraci taky moc nesetkáš.
Tam se kolikrát ani neobtěžujou ušlehat si vlastní šlehačku, představa, že by se takovej někdo patlal s demiglace, mi přijde docela úsměvná.
|
Len |
|
(21.9.2017 17:12:25) Tak se sous vide je mozne se setkat i u nas doma
|
|
Kudla2 |
|
(21.9.2017 18:32:05) madelaine,
pak se to ale ještě nějak čistí, ne?
|
Kudla2 |
|
(21.9.2017 19:18:16) no ale ty kosti by se měly zapíct a ta zelenina osmažit, ne?
tomu já moc neříkám "samoseto"
|
Kudla2 |
|
(21.9.2017 19:26:04) Moc "neježišuj", a vzpomeň si na vedlejší debatu, kdy byli líní v hospodě udělat i bramborák a radši koupili polotovar.
Nebo šlehačka ve spreji, mor českých cukráren. Ušlehat šlehačku dá menší práci než demiglace, a stejně jsou na to líní.
|
Kudla2 |
|
(21.9.2017 19:40:59) Já porovnávám tu domácí listovou s pizzou ze stánku, je to pro Tebe dobrá gastronomie?
Ne každej žije, aby jedl.
|
Kudla2 |
|
(21.9.2017 20:36:15) Vsak já je taky moc nechápu.
Ne že bych si neuměla pochutnat, ale děsí mě na tom délka těch příprav, a jen velmi výjimečně jsem to ochotná podstoupit.
V dětství byla moje noční můra, že se celý dopoledne vařilo, místo aby se šlo k vodě.
|
Žžena |
|
(21.9.2017 20:44:18) A nebo se prostě rádi nají dobrého jídla a v dané lokalitě je domácí vaření jedinej způsob, jak se k takovému dostat.
|
Kudla2 |
|
(21.9.2017 21:45:28) Jo, já to chápu, že to tak někdo má, já jen že to tak nemá každej.
|
Evelyn1968,2děti |
|
(21.9.2017 22:50:30) U nás doma se moc nevařilo, já to mám od osmnácti jako relax, seberozmazlování a koníčka v jednom. A ještě se po tom hubne. První jídlo jsem uvařila v devíti letech.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Drop |
|
(21.9.2017 15:29:08) tak nechodilo se třeba z práce v kanceláři na oběd, protože každý podnik měl závodní jídelnu, kde oběd dostal, ale chodilo se o víkendech a na výletech, každý i malý městečko mělo restauraci, kde byl výčep, tam bylo zahuleno a místní chlapi tam do sebe lili pivo a vedle byla restaurační část, kde byly hotovky /klasické české omáčky/ a minutky, na které se 20 min čekalo, já jsem byla živa na smaženým sýru většinou, restaurací bylo dost, co nebylo vůbec tak to byly kavárny, možná někde v Praze a Plzni a takových městech, já bydlela v menším okresním městě a tam toto nebylo, ale táta si šel s kolegy po práci na jedno a přišel už navečeřený
|
margotka78 alias shit-roller |
|
(21.9.2017 15:31:03) Za mého dětství jsme jedli v restauraci jen jednou ročně, resp. jeden týden ročně, a to o rodinné dovolené.
|
Drop |
|
(21.9.2017 15:39:53) Margotko, tak tvoje mami vařila. Moje se považovala za moc velkou intelektuálku, aby stála nad hrnci, ale popravdě třeba svíčkovou, kterou dělala jen na Nový rok uměla výtečně. Ale v naší rodině vařil už děda, babi taky ne. Babi ale zvali po celé Plzně, aby žehlila košile, nikdo to neuměl lepší než ona. Měla větší plat než děda coby státní zaměstnanec, protože žehlila v bohatých židovských rodinách.
|
Evelyn1968,2děti |
|
(21.9.2017 23:33:55) Taky jsme chodili do restaurací už v 70. letech, hlavně na výletech, bez restaurace se svíčkovou pro mě nebyl výlet, doma se nevařila. A servírky u mě byly jen o stupínek níž před princeznou a nevěstou, měly krásný krajkový zástěrky, čelenky a černý mini
|
Kudla2 |
|
(21.9.2017 23:36:15) To je hezký.
|
|
|
|
|
Drop |
|
(21.9.2017 15:34:21) a co bylo úplně typické byly zájezdní hostince, takže na každé cestě se šlo na oběd do jedné konkrétní restaurace, cestou na Brno, cestou z Prahy do Plzně / to bylo někde u Tří sudů/ všechny ty názvy si už nepamatuju, prostě sis došla na toaletu, ty dřív na benzínkách nebyly, dala sis jídlo a jelo se dál, ono se taky jezdilo pomaleji, takže si do tý Prahy z Plzně jela poněkud déle, to se nedalo bez toalety, tak se nevozilo pití nikdy sebou, muselo se jít na limču
|
Drop |
|
(21.9.2017 15:48:35) Valkýro, "dělá haura" se u nás taky říkalo, ale ne tedy v souvislosti s restauracema,
|
|
Drop |
|
(21.9.2017 15:51:44) Valkýro, Vaši měli za cíl života zajistit dům pro všechny další generace ve velkém městě, museli naprosto šíleně šetřit, moji rodiče měli za "cíl" patřit do nějaké společenské vrstvy, nikoliv boháčů samozřejmě, takže víc cestovali, potkávali se s lidma a tak, tobě z toho zůstal dům, mně jen hezké vzpomínky na jiný život, ale jak se říká do hrobu si nevezmeš ani to ani to, je to úplně šumák
|
|
|
|
|
|
|
margotka78 alias shit-roller |
|
(21.9.2017 15:19:40) Obsluhuje servírka, které lezou z riflových kraťasů ven kapsy a při placení se omlouvá za nestíhání. Tak je to u nás.
|
|
|
Kudla2 |
|
(21.9.2017 15:24:33) 7mi,
a proč by teda ty hospody za socíku existovaly?
(prvně jsem byla v hospodě asi v 8 letech a pak zas dlouho nic, u nás to zvykem nebylo, ale jiní lidi tam evidentně chodili).
|
77kraska |
|
(21.9.2017 16:05:08) Kudlo, to fakt nevim, proc hospody existovaly
ja jsem chodila do hospod v 80. letech v Praze, ale to jsme si dali vino nebo pivo nebo kafe....a vyjimecne veceri, ale ta byla draha na studentsky pomery..nejdrazsi byla prave minutka s volskym okem a hranolkama, myslim, ze stala i 40 Kc, to bylo hodne penez, za to si clovek koupil i drazsi knizku
|
77kraska |
|
(21.9.2017 16:12:01) Val, jidlo v roce 1987 za 82 Kc? to musela byt snad prvni cenova skupina
jednou sem Monty davala jidelak z doby socialismu.....
|
77kraska |
|
(21.9.2017 16:39:44) Val, to jste byli dost odvazni, ja jsem do takove restaurace nikdy nesla, v tech dobach
|
|
libik |
|
(21.9.2017 18:06:36) Sakra, jak se to jmenovalo , U zlatýho poháru?
|
|
|
|
margotka78 alias shit-roller |
|
(21.9.2017 16:43:32) Já socialistickej jídelní lístek mám, když mi někdo řeknete, jak to sem můžu vložit...
|
|
|
|
|
|
|
Kudla2 |
|
(21.9.2017 15:27:52) Přesně.
Proč by "žena musela vařit" navíc "věci, který muž jí"?
Když je někdo tak zmlsanej, že jen tak něco nejí, tak ať si vaří sám, nebo pokud to neumí, ať drží pusu a šoupe nohama.
|
|
|
|
Monty |
|
(21.9.2017 14:53:11) Mandelinko, a ty počítáš s tím, že dcery budou vyvařovat chlapům?
|
|
|
Alraune |
|
(21.9.2017 14:57:20) Já nevařím skoro vůbec, ale když i přineseme suši a Karel vaří, tak je teda uraženej :)
|
|
|
|
|
|
|
|