Monty |
|
(21.9.2017 13:25:04) mandelinko, moje dítě ochutnalo kde co jak doma tak i v restauracích v půlce Evropy, ale stejně si dá nejradši pizzu nebo proklatě dobré kuře. Tím to fakt nebude.
|
Monty |
|
(21.9.2017 13:29:44) mandelinko, Kristova noho. My děláme doma kdeco, počínaje křepelkama a konče klokanem, nedáváme do toho žádný Vegety ani to nepřipravujeme na přepáleným tuku. Prostě je ve věku, kdy se s kámošema chodí na kebab a do KFC, nevím, co v tom kdo hledá za složitosti. On z něj vyroste, jako každej.
|
Monty |
|
(21.9.2017 13:38:53) Mandelinko, vaříme i doma, ale ne každej den.
|
Monty |
|
(21.9.2017 13:44:38) mandelinko, jo, převážně, protože do školy chodí pět dní v týdnu a my vaříme doma většinou jen o víkendu. Když se nám teda chce.
|
sovice |
|
(21.9.2017 13:50:00) Aha. V kontextu této četnosti lépe chápu, proč tě extra neznervózňuje, že se syn a manžel neshodnou na jedlých jídlech.
|
Monty |
|
(21.9.2017 13:51:31) Sovice, jistě, zvlášť když mu na požádání uvaří babička, ke které to má ze školy stejně daleko jako ke stánku s kebabem.
|
margotka78 alias shit-roller |
|
(21.9.2017 13:54:11) A babička tedy vaří lépe než ty, že jí to jí? Nebo je to v tom že vůbec vaří?
|
Monty |
|
(21.9.2017 14:02:36) margotko, je to v tom, že babička je sama a uvaří synovi i to, co by nejedl můj manžel. Třeba květákovou polívku nebo polívku s růžičkovou kapustou. Je jí to fuk, protože jí všechno a ráda udělá vnukovi radost.
|
margotka78 alias shit-roller |
|
(21.9.2017 14:04:59) Jo, říkám, že je to dobrá pomoc. Ušetří ti čas i peníze.
|
|
Monty |
|
(21.9.2017 14:28:29) Mandelinko, a ti, co to nejedí jsou o hladu?
|
Monty |
|
(21.9.2017 14:35:54) mandelinko, njn, tak to máte jinak. U nás doma prostě každej něco nejí nebo mu něco až tak nechutná a nevidím důvod, proč by se měl přemáhat a jíst to. Může si udělat sám co chce nebo si to koupit.
|
Monty |
|
(21.9.2017 14:42:49) Mandelinko, ve volném čase každopádně
|
77kraska |
|
(21.9.2017 14:52:17) mandel, to je fakt, to je sileny nebo proste musi zena varit jen to, co muz ji....treba muj otec neji testoviny, tak se doma nevarily, varily se brambory, knedliky, ryze, hranolky
muj zase nerad ryzi, ale ja ji proste varim, protoze ji ma rada dcera...nebudu varit dve ruzny prilohy...on to nakonec sni
|
Monty |
|
(21.9.2017 14:54:36) Sedmi, proč by to musela vařit? Chlap si to může uvařit sám nebo jít do hospody. Copak musí být každá žena nutně nějaká kuchařka nebo co?
|
77kraska |
|
(21.9.2017 14:57:26) Monty, v 70. letech jit na jidlo do hospody??? o nicem takovym jsem neslysela...jen maximalne na vylete 100 km daleko se slo do hospody na obed....nebo na nadrazi do nadrazni restaurace, jinak se varilo a jedlo doma
|
Drop |
|
(21.9.2017 15:08:02) v 70. letech se na jídlo do hospody chodilo, tedy ne do hospody, ale do restaurace a stravování tam mělo docela vysokou úroveň, protože ti vařil stoprocentně vyučený kuchař, po min. tříletém učebním oboru, který měl na sebou ještě šéfkuchaře, leckdy i s hotelovkou, obsluha byla vždy náležitě ustrojená a byla také profesionální, to není jako dnes, když si hospodu otevře každý a vaří tam jeho mamina a obsluhuje dcera, nic proti, ale profesionalita nula
|
Drop |
|
(21.9.2017 15:09:28) jo a ještě byly tabulky a normy na jídlo, další různé předpisy a tak dále a tak dále,
|
|
sovice |
|
(21.9.2017 15:09:52) Vážně jsi chodila do restaurací v 70. letech? A kam? Do interhotelů?
|
|
77kraska |
|
(21.9.2017 15:11:45) Commer, u nas na malym meste rodina bezne do restaurace nechodila, pokud si dobre vzpominam
a taky tolik restauraci nebylo
ovsem kdyz byla treba svatba nebo promoce, tak se tam slo a menu melo treba pet chodu
|
77kraska |
|
(21.9.2017 15:14:01) ovsem pamatuju si, ze na jedne rodinne promoci zenske navarily doma a pak to v hrncich autem vezly do Prahy, kde se to snedlo u jedne tety....asi ze doma varene jidlo se povazovalo za lepsi nez z restaurace
|
breburda71 |
|
(21.9.2017 15:20:25) 77krásko, naše sousedka ( tou dobou naštěstí bydlela jinde), když promoval její syn, tak jeli taky na hostinu domů, akorát zapomněli, že ráno nechali vařit vajíčka na chlebíčky..Doma smrad, černý popel, všechno pokryté sazemi, měli velkou kliku, že nevyhořeli...Stálo je to dohromady s vyhozeným jídlem, výmalbou, novými záclonami jako promoční hostina v luxusní hospodě a ještě by asi i zbylo..
|
77kraska |
|
(21.9.2017 16:01:43) breburdo, to je dobra historka ale tehdy se proste porad varilo....oproti dnesku
|
|
|
margotka78 alias shit-roller |
|
(21.9.2017 15:22:03) Domácí jídlo bylo asi považováno vždy za lepší než restaurační, i nyní je považováno a troufám si tvrdit, že i nadále bude
|
Kudla2 |
|
(21.9.2017 15:25:13) Margotko,
řekněme, že to platí o restauracích do určitý cenový hladiny.
U mišelinskýho kuchaře by to asi byla dost hanba.
|
|
Kudla2 |
|
(21.9.2017 15:30:14) Madelaine,
tak je kuchař a kuchař, že jo.
Kuchař flink v podniku, kde se šidí, Ti klidně uvaří i hůř než dobrá domácí kuchařka/kuchař (podívej se na Ano, šéfe, jestli to ještě dávaj).
Ale to tak asi úplně není cílem, že jo.
|
|
Kudla2 |
|
(21.9.2017 15:42:23) Madelaine,
chodit do hospody, aby se tam člověk najed hůř než doma.
|
|
|
|
margotka78 alias shit-roller |
|
(21.9.2017 15:32:37) Ale jakej profi kuchař. V hodně restauracích v mém okolí nemají ani vyučené kuchaře, protože to nikdo dělat nechce. A i ti dobří pracují s určitým rozpočtem. Já myslela, že se mluví o běžných restauracích.
|
Drop |
|
(21.9.2017 15:35:47) za komunistů neexistovalo, aby na místo kuchaře nebo číšníka nastoupil někdo, kdo neměl tuhle konkrétní školu, žádný rekvalifikační kurzy neexistovaly
|
sovice |
|
(21.9.2017 15:53:33) Commer,
ve školních jídelnách taky byly vyučené kuchařky, normy a tak, že... Žádný výuční list ti nikdy nic nezaručil.
My jsme příležitostně v restauracích jedli, obvykle namátkou, a někde to bylo dobré, někde fakt ne.
|
Drop |
|
(21.9.2017 15:57:18) ano i mezi vyučenými kuchaři jsou obrovské rozdíly, jako mezi "vyučenými" doktory, to je jasný ale málokterá nevyučená kuchařka bude tak dobře vařit, jako profesionál školní jídelny vařily blafy, protože to dělaly z plesnivých brambor a nebyly konvektomaty, takže to maso v tom hrnci bublalo od rána, aby nebylo tvrdé a samozřejmě se kradlo, takže se šetřilo, aby si mohly odnést domů tašky jídel
|
Alraune |
|
(21.9.2017 15:58:08) Vařej balfy pořád.
|
|
sovice |
|
(21.9.2017 16:00:05) A dneska doufám nemají plesnivé brambory a mají lepší vybavení a... mnohde vaří blafy furt.
|
|
Žžena |
|
(21.9.2017 16:03:38) Já teda myslím, že průměrná kuchařka vyučená lety pravidelného domácího vaření je stejně dobrá jako průměrný vyučený kuchař s praxí a mnohem lepší než jakýkoli vyučený kuchař bez praxe. Tím netvrdím, že může jít vařit do provozu (hromadné vaření má svá specifika), pouze srovnávám schopnost vytvořit dobré jídlo.
|
Žžena |
|
(21.9.2017 16:10:05) demi glace si dělá i málokterej kuchař v restauraci. Si přečti pár jídeláků.
|
|
|
77kraska |
|
(21.9.2017 16:13:00) vareni doma a vareni ve velkem v restauraci jsou uplne jine discipliny....rikal mi jeden kuchar z restaurace, ktery doma nikdy nevari
|
77kraska |
|
(21.9.2017 16:16:50) madelaine, Ty jsi chodila na hotelovou skolu?
|
|
|
Žžena |
|
(21.9.2017 16:18:56) No a proto tak frčí Ano, šéfe, Kitchen nightmares a podobné pořady, které nám ukazují, jak to ti profíci dělaj líp
|
|
margotka78 alias shit-roller |
|
(21.9.2017 16:47:53) Madlein, nevím, jestli jsem Hausfrau nebo ne, ale 80% jídel, které vařím, jsem se naučila až kolem třicítky od mého příbuzného - vyučeného kuchaře. Dokonce párkrát moje jídlo nazval gurmánským orgasmem. A pořád mě přemlouvá, že musím někdy udělat plněné zelné listy. Ovšem je to tak pracné, vařila jsem to kdysi na státní svátek a strávila jsem u plotny skoro celý den. Na oplátku péci jsem ho zase učila já.
|
margotka78 alias shit-roller |
|
(21.9.2017 18:22:52) Ano, povařené listy se plní směsí z rýže a mletého masa, zapéká a ještě se to pak přelévá nějakou omáčkou z toho výpeku a něčeho( už moc nevím). Ale švagr má ten recept ( byl ze stolního kalendáře) pořád schovanej a vyhrožuje mi, že to zase někdy musím udělat. Přitom sám je kuchař...
|
|
|
|
|
Žžena |
|
(21.9.2017 16:15:57) 77krasko, jsou to jiné disciplíny, ovšem"profesionálové" vařící v restauracích na můj vkus příliš často neovládají tak docela ani jednu z nich.
|
77kraska |
|
(21.9.2017 16:18:06) Zzeno, mne chutna vzdycky vsechno vsude
jinak ale doma mam radeji jidlo "zaleželé"´...treba omacka je lepsi druhy nebo treti den
|
Žžena |
|
(21.9.2017 16:22:47) 77krasko, v našem okolí stojej restaurace za prd. Ještě tak na té pizze se nic nezkazí, ale jinak je to často zklamání. A jediný demi glace co široko daleko potkám je to u nás doma.
V Praze je lepší výběr, tady na periferii není takovej tlak na kvalitu a restaurace spíš sází na levný blafy.
|
77kraska |
|
(21.9.2017 16:41:34) Zzeno, nojo, v Praze to je az prehnany, tady je nabidka ze vsech koutu sveta na malym prostoru....
|
Žžena |
|
(21.9.2017 16:52:00) 77krasko, výhoda je, že je v Praze víc strávníků, co chtějí kvalitu. U nás jsou restaurace tři. Nejoblíbenější je podnik s propálenými oblemcanými ubrusy a jídly s velkou dávkou dochucovadel. Babi to bere na obědy, když to vychladne, smrdí to jak kočičí žrádlo. Polévky všechny silně zahuštěné moukou, barva bělostná a po vychladnutí konzistence amarounu. Mají na FB 5* a neustále děkovné recenze místních. Druhá restaurace se snažila vařit dobře, ovšem návštěvnost malá, takže živoří a už na to prdí. Není pro koho se snažit. Třetí podnik mladý pěkný progresivní... ovšem profiluje se do hambáčů. Hm, tak nic.
|
77kraska |
|
(21.9.2017 16:57:45) Zzeno, tady v Praze se restaurace spis uzivi, je tu hodne lidi a vyssi platy
ja se najim nejlip v Lidove jidelne:
http://lidovajidelna.cz/
|
|
Ropucha + 2 |
|
(21.9.2017 17:11:02) Žženo, to je velmi typické, bohužel. Ve velkém městě se udrží i podnik sázející na dobré lokální suroviny a poctivou ruční práci, ovšem drží se zuby nehty. Udrží se vegetariánské podniky a asijská kuchyně (myslím OPRAVDU asijská) díky studentům. Ale nejrozšířenější a nejnarvanější jsou dlouhodobě lidové hospody toho typu, co popisuješ.
|
Žžena |
|
(21.9.2017 17:15:22) Ropucho, já třeba ani netrvám na lokálních surovinách apod., já bych ráda prostě jen ty suroviny. Protože dávat do guláše masox je prostě zbytečnýýý...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kudla2 |
|
(21.9.2017 16:57:16) Tak s demi glace a sous vide se v běžný restauraci taky moc nesetkáš.
Tam se kolikrát ani neobtěžujou ušlehat si vlastní šlehačku, představa, že by se takovej někdo patlal s demiglace, mi přijde docela úsměvná.
|
Len |
|
(21.9.2017 17:12:25) Tak se sous vide je mozne se setkat i u nas doma
|
|
Kudla2 |
|
(21.9.2017 18:32:05) madelaine,
pak se to ale ještě nějak čistí, ne?
|
Kudla2 |
|
(21.9.2017 19:18:16) no ale ty kosti by se měly zapíct a ta zelenina osmažit, ne?
tomu já moc neříkám "samoseto"
|
Kudla2 |
|
(21.9.2017 19:26:04) Moc "neježišuj", a vzpomeň si na vedlejší debatu, kdy byli líní v hospodě udělat i bramborák a radši koupili polotovar.
Nebo šlehačka ve spreji, mor českých cukráren. Ušlehat šlehačku dá menší práci než demiglace, a stejně jsou na to líní.
|
Kudla2 |
|
(21.9.2017 19:40:59) Já porovnávám tu domácí listovou s pizzou ze stánku, je to pro Tebe dobrá gastronomie?
Ne každej žije, aby jedl.
|
Kudla2 |
|
(21.9.2017 20:36:15) Vsak já je taky moc nechápu.
Ne že bych si neuměla pochutnat, ale děsí mě na tom délka těch příprav, a jen velmi výjimečně jsem to ochotná podstoupit.
V dětství byla moje noční můra, že se celý dopoledne vařilo, místo aby se šlo k vodě.
|
Žžena |
|
(21.9.2017 20:44:18) A nebo se prostě rádi nají dobrého jídla a v dané lokalitě je domácí vaření jedinej způsob, jak se k takovému dostat.
|
Kudla2 |
|
(21.9.2017 21:45:28) Jo, já to chápu, že to tak někdo má, já jen že to tak nemá každej.
|
Evelyn1968,2děti |
|
(21.9.2017 22:50:30) U nás doma se moc nevařilo, já to mám od osmnácti jako relax, seberozmazlování a koníčka v jednom. A ještě se po tom hubne. První jídlo jsem uvařila v devíti letech.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|