paní Bilbová |
|
(22.9.2017 21:04:46) Zdravím vás milé hospodyně (ale i hospodáři, jsou-li tu ;-) )
Jak se prosím pozná dobře vyzrálé hovězí? Poslala jsem manžela koupit falešnou svíčkovou. Když jí přinesl, zdálo se mi nejprve, že jí koupil málo. Byla světle červená a již v pytlíku bylo znát, že z ní ještě "vytéká" krev. Na krájení byla pevná a zřetelně jsem viděla proužky svalů. Ač jí bylo skoro kilo, přišlo mi to málo (čekáme návštěvu) a tak jsem ještě kousek koupila u nás v menším řeznictví. Maso bylo temně červené, blánovitý obal byl tuhý, maso měkčí při krájení, ale nic z něj nevytékalo a i při tepelném opracování nepouštělo moc "vody". Přišlo mi, že je ho větší objem na hmotnost než toho manželem zakoupeného.
Teď se mi oboje vaří (trochu trnu, jestli jedno z toho nebude tužší, ale riskla jsem) a říkám si, které že je to pravé ořechové - tedy dobře vyzrálé...
Dík za objasnění
|
Bouřka |
|
(23.9.2017 9:29:57) No to správné určitě nebylo to světlé. Uleželé hovězí je tmavé, ale tuším že barvu může ovlivnit i stáří zvířete. Vyloženě stařené maso se u nás shání špatně, ale někde ho nechávají odležet alespoň pár dní, to by mohlo být to tmavší. Jinak světlý pro příště můžeš nechat trochu dozrát dobře zabalené ve folii v ledničce. Držím palce, atˇ to dopadně nějak rozumně.
|
|
|