Zufi. |
|
(7.11.2017 19:24:55) Dotaz pochopitelně pro kuřačky. Dnes jsme se shodly s kolegyněmi, že sice chodíme, ale všechny méně než dříve.
|
Majákova |
|
(7.11.2017 19:27:21) Nekuřačka - chodím častěji
|
Černá mamba |
|
(7.11.2017 19:41:18) To jsi asi jedna z hoodně mála, vzhledem k tomu, jak kavárny zejí prázdnotou. Taky by bylo docela zajímavé vědět, co to je "častěji".
K otázce - ne, nechodím, od května jsem byla v kavárně (uvnitř) dvakrát. Chodívala jsem častěji, s kámoškama cca 2-4x za měsíc, s manželem, když jsme kamokoliv šli, jsme si vždycky zašli na kafe, teď jezdíme domů. Chodívala jsem i sama, teď už chodit nebudu. Je mi líto všech kavárníků a hospodských, kteří to teď fakt mají supr, kolikrát i v exponovaných časech tam nevidím skoro ani nohu.
|
-Velšice- |
|
(7.11.2017 20:14:33) Tak u nas jsou kavarny stale stejne plne jako driv. Stejne tak hospody. Ja chodim taktez stejne - nekuracka.
|
|
Alena |
|
(7.11.2017 20:18:43) " jak kavárny zejí prázdnotou." prosim te, kde? behem podzimu jsem byla v kavarnach docela casto , v hlavnim meste i venku a spis jsme vzdycky meli problem urvat misto.
|
Zufi. |
|
(7.11.2017 20:24:00) Zatím jsem se dozvěděla jen názory nekuřaček.
|
Zufi. |
|
(7.11.2017 20:40:08) Jedna jediná by se nenašla????
|
Jahala. |
|
(7.11.2017 20:42:39) Chodím stále stejně. Ale jsem jen velmi slabá kuřák.
|
Zufi. |
|
(7.11.2017 20:47:36) To já taky, já vlastně kouřívala jen v kavárnách s kamarádkami a občas u švagrový, kde doma kouří (malé děti nemá).
|
|
|
Monty |
|
(7.11.2017 20:47:58) Čekáš, že se tu někdo přizná, že je hnusný masový vrah, odpad společnosti, sociálně slabej a ducha mdlého? Já sice kuřačka jsem, ale do kaváren jsem nikdy moc nechodila. A všechny jásající nad zákazem bych ráda požádala, aby si občas zajeli do hospody v obci, kde je tak 100 trvale hlášených osob a zeptaly se provozovatelů, jak se jím zvýšily tržby. Že je plno v Praze nebo v Krumlově tyhle podniky nezachrání.
|
Zufi. |
|
(7.11.2017 20:50:07)
|
|
Monty |
|
(7.11.2017 20:52:41) Pro případné invektivy směrem k mé osobě ještě uvádím, že jsem pro omezení kouření, klidně i zákaz v podnicích, kde se podává jídlo. Ty hospody na vsích zákaz likviduje. A fakt to nejsou podniky, kam by chodily šťastné nekuřácké rodinky na nedělní oběd. Kdo nezměnil lokál na klub, ten zavřel nebo zavře v dohledné době - přichází totiž zima.
|
Zufi. |
|
(7.11.2017 20:53:24) Souhlas.
|
|
Černá mamba |
|
(7.11.2017 20:58:13) No asi tak. V Praze je dost lidí i bez kuřáků, kteří ty kavárny/i ostatní podniky utáhnou. V ostatních městech je to bída, kavárny a hospody jsou poloprázdné. Možná tedy z pohledu nekuřáků, kteří tam zavítali nyní, a předtím tam viděli zvenčí jen mlžný opar, jsou teď plné, to je taky fakt
|
|
Persepolis |
|
(7.11.2017 21:01:48) S tím souhlasím. Hospodskej v naší vesničce střediskový si stěžuje, že mu přestali chodit štamgasti na mariáš. Asi ho mastěj u někoho doma v oblacích cigaretového dýmu. Mělo se to nechat na hospodských. Nechápu, k čemu je dobrý zakázat kouřit v nálevně 4. cenový kam by rodinka stejně v životě ani nepáchla nebo v nonstopech apod. každej majitel nějakýho podobnýho zařízení se přizpůsobí poptávce. Jenom v nejbližším městečku, které má pět tisíc obyvatel byly už před zákazem kouření tři ryze nekuřácký restaurace.
|
Monty |
|
(7.11.2017 21:10:10) Persepolis, nebo si pronajali někde nějakou místnost a udělali si tam klub. Ten zákaz pro "pajzly" opravdu je likvidační a nemyslím si, že by to bylo dobře.
|
Marika Letní |
|
(7.11.2017 21:20:26) Monty "Ten zákaz pro "pajzly" opravdu je likvidační a nemyslím si, že by to bylo dobře."
Ten zákaz pro "pajzly" opravdu je likvidační a myslím si, že TO JE DOBŘE.
|
Monty |
|
(7.11.2017 21:26:13) Marko, samozřejmě - co může být lepšího než brát lidem na malých obcích pracovní příležitosti.
|
blbb |
|
(8.11.2017 5:33:03) ne jen práci, ale místním i většinou jedinou zábavu, hlavně teď v zimě. U nás bývaly odjakživa hospody dvě, teď nemáme žádnou.
|
Vítr z hor |
|
(8.11.2017 6:07:38) U nas jsou hospody 2, jedna zivori. Druha hospoda byla otevrena kvuli tomu, aby meli kam chodt lidi, kteri jeste pred zakazem koureni nechteli do te hnusne zahulene putyky. Takze lidi (az na smrdute stamgasty) zacali chodit do hospody 2. Prvni hospodu se stamgasty si majitel zatim drzi jako konicka. Az ho to prestane bavit, nevim, co s tim hnusnym barakem z akce Z bude obec delat. Puvodne tam byla i prodejna potravin, ale tu zlikvidovaly povinne odvody OSVC - pani, co mela obchod na privydelek a nejakou interakci s lidma, holt nemela takovy obrat, aby se ji to vyplatilo i s povinnymi odvody.
|
libik |
|
(8.11.2017 6:16:00) takhle, Vítr, i "hnusnej štamgast" má právo pobýt v hospodě.
A je tedy pravda, že život v osvěžovnách nabývá násilně jiného charakteru, předražená nesmyslná jídla a všudypřítomná miminka v kteroukoliv dobu. Co se týče "kvalitních sýrů", tak v sýrárny vychcípávaly už dávno před zákonem (nehájím EET), v Plzni se, pokud vím, udržela jedna a to je řetězec, nemáme na to prostě čumáky a ani čas nakupovat v takto specializovaných lahůdkách, když konkurenčně nakoupíš všechno najednou (ať už v kauflandu nebo ve farmářským krámu)
|
Vítr z hor |
|
(8.11.2017 6:27:31) Libik, mas pravdu, hnusni stamgasti maji pravo ;-) pokud je obsluha/majitel snese, ovsem ja o nich nepisu. Smrduti stamgasti, o nichz pisu, meli a maji hospodu a budou v ni pobyvat tak dlouho, jak si to hospodsky bude prat. Pro ty, kdo nechteli nasmradnout, byla uz davno otevrena jina, ktera zpusobila, ze do smrdute prestala chodit vetsina lidi. Nova hospoda si vede slusne, vydelava a lidi do ni normalne chodi. Od te doby se hospodsky z knajpy a stamgasti drzi silou vule. Vetsina chodi do nesmrdute. Jak to v jedove chysi vypada ted, nevim. Kdo vi, jestli nemaji panove soukromy klub. U nas doslo k marginalizaci putyky z vule lidu.
|
libik |
|
(8.11.2017 6:35:29) Ale já nepochybuji, že budoucností lidstva je nekouření, už dneska je to podezřelý koníček. Otázka je, jestli musel být pro dožívající kuřáky ten zákon takový (když u nás stále kouří každý 3. dospěký občan)
|
Vítr z hor |
|
(8.11.2017 7:15:18) Libik, zila jsem ve Francii, zrovna kdyz zakazali koureni. Tam se hulilo MNOHEM vic nez u nas. Chytala jsem to z prvni ruky, nebot jsem mela spolubydlu kuraka a brigadnicila jsem pri studiu v chic restauraci. (Studium i restaurace obnasely dalsi kvanta kuraku.) No a po zakazu - proste se jen prestalo hulit v hospodach. A nic zasadniho se v tomto narode revolucionaru nestalo.
Naopak zasadni vliv na hospody melo i zde zdrazeni - driv, pri prechodu na euro.
U nas holt nastalo zdrazeni i zakaz koureni najednou.
Dozivajici kuraci s sebou stahnou i mladsi. Bud tak, ze zacnou taky, nebo second hand kourenim. Vidim na vlastni oci deti kuraku. V podstate denne. Hele, byla bych jeste radikalnejsi - zakazala bych ho i doma, kde jsou deti a v autech, ktere vozi deti...
|
jak |
|
(8.11.2017 8:29:34) Do kavaren skoro nechodim. zakaz koureni vitam.
|
|
|
|
|
Vítr z hor |
|
(8.11.2017 6:52:22) Mimina/batolata v hospode nevadi, pokud je rodice radne administruji. Pokud to rodice nezvladaji, vadi i na divadelnim predstaveni pro deti.
Dotycne syry byly LEVNE a KVALITNI dovazene primo z Francie. Slo o privydelek pana, ktery je bral kazdy mesic cestou ze sluzebky, koupil si kvuli tomu chladirensky vuz a doma meli specialne upravene prostory s chladaky, funkcni HACCP, vse schvaleno a kontrolovao hygienou (oceni ten, kdo vi, co to obnasi). Takze to nemelo nic spolecnyho s podnikama na hlavni tride, ktery se tvarej, ze nabizej luxus. Ale taky to nebyly fejky ze samosek.
Pojizdna projejna to samy. Zadnej velkej vejvar, spousta prace, ale obchod babickam az pod nos.
Jako problem vidim, ze stat likviduje aktivitu lidi, kteri maji chut a silu se zabyvat necim, co znatelne byt nikoli zasadne zvysi kvalitu zivota jim i okoli. Celek se sklada z malejch veci.
|
|
|
|
|
|
Černá mamba |
|
(7.11.2017 21:27:51) Marko, ono těch pajzlů (a netýká se to jen pajzlů) je a bylo docela dost, co ti lidi - majitelé, číšníci, servírky - budou dělat? Já jsem se pár ať už provozovatelů nebo obsluhy ptala, všichni se bojí o práci... njn, budou dělat něco jiného, něco, co třeba nechtěli, na co se nevyučili.. Je mi jich líto, to je celé. Nemůžou si ve své vlastní hospodě rozhodnout už ani prd.
|
Marika Letní |
|
(7.11.2017 21:44:27) Je ti líto, že se jim snížilo riziko, že onemocní rakovinou plic?
|
. . |
|
(7.11.2017 22:15:11) Marko, logika věci je tato: všech tisíc lidí s velkou pravděpodobností přijde o práci a bude živořit, kdežto bez toho zákona by možná jeden z nich zemřel na rakovinu plic, ale ostatní by slušně žili. V součtu je lepší ta jedna oběť (navíc je pravděpodobné, že většina personálu pajzlů jsou kuřáci, takže se riziko už moc nezvyšuje).
|
Marika Letní |
|
(7.11.2017 22:41:54) Slupko budou slušně žít i bez zakouřené knajpy.
To je jako obhajovat dealery drog, že se tím pěkně živí a že jistě všichni konzumenti nezemřou, tak proč jim to zakazovat.
|
|
Girili |
|
(8.11.2017 12:03:47) Slupko, to ti povim, to je hooodne odvazna statistika a zaver.
|
|
|
|
|
|
|
|
Vítr z hor |
|
(8.11.2017 5:58:59) Copak jste se vsichni zblaznili? Lidi prestali chodit do hospod predevsim kvuli ZDRAZENI. V hospodach se zdrazilo v souvislosti s EET. Nektere hospody jejich majitele radeji rovnou zavreli, nez by investovali do EET. Jen u nas v horni dolni bylo kvuli EET uzavreno par firem. Abych nemluvila jen o hospodach (vsechny ve vedlejsi obci vymenily majitele nebo byly zruseny) - napriklad prestala jezdit pojizdna prodejna, zrusena je uzasna sluzba dovazejici kvalitni syry az domu apod. Jenze taky doslo ke zdrazovani i v jinych oblastech a lidi uz zkratka nemaji dost volnych penez na hospodu.
|
Žžena |
|
(8.11.2017 7:31:20) Ta posloupnost odlivu zákazníků hospod nebyla EET > zdražení > odliv. Ten odliv už začal dávno před EET, lidi přestali chlastat v zařízení, pijou doma pivo koupený v supermarketech, když chtějí spářku, spíš grilujou na zahradě, než aby šli do hospody. Tento trend, že české hospody hynou na úbytě, přišel dávno před EET a protikuřáckým zákonem, ty to tak maximálně dorazily, ale ty poklesy tržeb (ačkoli žijem v konjunktuře) byly už mnohem dřív. U nás na vsi skončila hospoda těsně před EET, nikoli kvůli EET, ale proto, že tržby šly meziročně tak dolů, že to sotva pokrývalo nájem a hospodský šel makat do stavebnictví, aby uplatil hypotéku na dům a náklady rodiny. A další zkušenost: v Prostějově, což není úplná řiť, není otevřena o víkendu jediná restaurace, nikdo tam nechodí. Kamarád má tradiční restauraci v centru a říká, že víkend je totálně mrtvej, kromě pár skalních pivařů na sobotní podvečer, takže už ani neotevírá. A to byla sobota špička, rodinné obědy, romantické večeře, večerní pitky... dnes nic.
|
|
byvala radka |
|
(8.11.2017 15:44:40) ceny rostou rychleji než mzdy resp. někde mzdy vůbec nerostou:-(
|
|
|
|
|
Pruhovaná |
|
(7.11.2017 22:53:40) No možná. U nás na chalupě (obec něco málo pod 700 obyvatel) ke dvěma hospodám otevřela třetí...
|
|
libik |
|
(8.11.2017 18:15:17) Jano, je to hezký příběh, ale já jsem vždycky vnímala hospodu jako prostor pro dospělé zvrhlíky, ne herny pro děti.
|
|
|
|
|
Černá mamba |
|
(7.11.2017 20:49:28) Jsem ti odpověděla
|
Zufi. |
|
(7.11.2017 20:50:51) Jsem slepá, dík.
|
|
|
K_at |
|
(7.11.2017 20:56:51) Zufi, můžu ti odpovědět za manžela: už mnoho let chodil s cigaretou před podnik. Zvlášť když s námi byla dcera. A před asi 2 lety přešel na elektrocigaretu. Já bych nešla vyloženě do zahulenýho podniku - pokud je na výběr. Ale nějaká ta cigareta nevadila.
|
|
|
Persepolis |
|
(7.11.2017 20:55:49) Já odpověděla za mámu.
|
|
|
|