susu. |
|
(23.3.2018 8:36:31) Prosím tě, umělá sladidla ne, je to svinstvo.
Radši zkusit omezit množství cukru třeba v těch buchtách, i když mě to s polovičním množstvím cukru stejně nikdy nechutná, ale ubrat třeba lžíci nebo dvě, to zvládám i já. Občas.
Jinak, pokud mamka zhubla, a vaří zdravě, tak problém bude asi i někde jinde, ne?
|
Žžena |
|
(23.3.2018 8:46:56) Ubrat občas lžíci cukru je k ničemu. Když vadí ubrání na polovinu, tak ubrat nejdřív třeba třetinu... a zvyknout si... a pak ubrat další kus... a postupně navykat chuť. nevracet se na plnou dávku. A to není konec. To je první krok. U nás doma jsme ubrali polovinu cukru ve všem pečivu... a nikdo z rodiny si nevšim. Naopak, když se potkáme s "normálně sladkým", už nám to kolikrát přijde moc.
|
susu. |
|
(23.3.2018 8:50:26) No, já kdyzž se potkám s tím s polovinou cukru, tak mi to přijde normálně nechutné. V práci se s tím vždycky někdo vytasí, jakože peče zdravě, a nedá se to jíst.
|
Žžena |
|
(23.3.2018 8:52:30) Nejseš zvyklá. Jinak buchta, ve který je půl hrnku cukru a ne hrnek, je furt normálně sladká a výrazivo typu "nechutné" jd poněkud extrém.
|
susu. |
|
(23.3.2018 8:57:09) Žženo je to nechutné.
V práci občas nosíme buchty na ochutnání. Když ueču buchtu já nebo někdo podobný, tak je sladká a jen se po ní zapráší. Když donese někdo zdravou buchtu, tak se v ní všichni akorát porýpeme, největší dietářky se předhánějí v chvále, jak je zdrav a dobrá, a spousta zbude. Prakticky odpozorováno při mnoha takových ochutnávkách.
|
Žžena |
|
(23.3.2018 8:59:37) Susu, "zdravý buchty" nedobré bývají, ale rozhodně to nedělá jen množství cukru. Zdravá buchta nebejvá normální buchta s menším množstvím cukru, mívá různé jiné "nahrady".
|
susu. |
|
(23.3.2018 9:01:52) Žženo, často dotyčná zmiňuje právě poloviční množství cukru.
|
|
|
Alena |
|
(23.3.2018 8:59:42) Jo souhlasim, nez "zdravou buchtu" s polovicnim cukrem a dietnimi ingrediencemi casto, to jednou za cas opravdu dobrou.
|
Žžena |
|
(23.3.2018 9:02:34) Jasný. Třeba s menší frekvencí tu sladší. Jde o to, že přístup "JAKÉKOLI omezení odmítám" je u cukrovky fakt na prd. To k ničemu nevede.
|
|
|
|
|
Velšice |
|
(23.3.2018 8:57:16) Mne taky pulka cukru v zakuscich nechutna. To se radeji cukru a sladkostem vyhybam uplne.
|
|
neznámá |
|
(23.3.2018 9:17:03) Taky si myslím, že nejsi zvyklá. Už moje mamka dávala polovinu cukru, takže mě naopak vadí přeslazené sladkosti, přijdou mi až nahořklé. Ale já teda nejsem moc na sladké, vůbec nechápu třeba sněhové pusinky nebo kremrole, vždyť se to nedá jíst. My jsme cekově asi dost předběhli dobu, cukr se u nás vždy ubíral, moukou se téměř nezahušťuje, už moje babička říkala, že "mouka bere chuŤ".
K zakladatelce - Jani, ještě mě napadlo, pokud budeš zkoučet stevii, vyber těsto, které není nádýchané vyšlehaným vajíčkem, ten cukr to vajíčko "drží", třeba klasickou bulbaninu bez cukru neuděláš.
|
|
|
magrata1 |
|
(23.3.2018 8:52:41) Mně připadají odporné "správně" sladké zákusky, buchty a kupované sušenky. Když zkouším nový recept, rovnou dám půl cukru, ještě se mi nestalo, že bych narazila na recept od někoho, kdo sladí tolik, aby mi to nepřipadalo přeslazené. Já ráda cítím chuť i jiných ingrediencí. I do marmelád dávám mnohem míň cukru
|
susu. |
|
(23.3.2018 8:58:55) Jsem si vzpomněla na kamarádku na kolejích, její rodina dělala tak kyselé marmelády a kompoty, že mi zásadně vyžírala ty naše sladké.
|
magrata1 |
|
(23.3.2018 9:05:44) A ode mě si všichni ty marmelády vyptávají. Neslazená dělám jen povidla různých druhů, marmelády cukr potřebují, ale rozhodně ne 1:1 s ovocem. Dávám možná 3:1, sladké je to dost a vynikne chuť a vůně ovoce. Navíc nezahušťuju kupovanými přípravky, ale nezralým jabkem. Má to lepší konzistenci a chuť. Jí to u nás s oblibou i kamarádka, která miluje přeslazené jídlo (např. sušený vodní meloun- brrr)
|
susu. |
|
(23.3.2018 9:13:10) magráto, nevím, proč by při kombinaci 1:1 neměla vyniknout chuť a vůně ovoce? Když tam je ovoce a ne řepa, tak jeho chuť i vůně je cítit. A navíc ten cukr má konzervovat, jak tu před časem psala angrešt.
|
Žžena |
|
(23.3.2018 9:15:38) susu, u sladších vyzrálých druhů ovoce zcela dostatečně konzervuje i ten cukr v poměru 1:3. 1:1 není žádný dogma pro všechny marmelády, ani stran technologie konzervace.
|
|
magrata1 |
|
(23.3.2018 9:17:28) Když to dostatečně tepelně upravíš, nic nekysne. Já ten džem nemusím mít skoro syrový, takže je to konzervované teplem. Zkažené rozhodně nejíme.
|
susu. |
|
(23.3.2018 9:20:18) magrato, nejde o kysnutí, ale plísně. Vím, že dřív se marmelády ve sklepě kontrolovaly každý týden, právě kvůli plísním.
|
Žžena |
|
(23.3.2018 9:21:48) susu, sterilizace teplem plísně řeší taky.
|
susu. |
|
(23.3.2018 9:23:28) Žženo, jo, při vaření a chvíli po něm, ne dalších 6 měsíců.
|
Žžena |
|
(23.3.2018 9:28:21) susu, pokud máš správně sterilizovanej produkt v hermeticky uzavřeným obalu, tak se tam plíseň nemá z čeho vytvořit ani později. Sterilizace zničí zárodky.
|
susu. |
|
(23.3.2018 9:40:58) Praxí ovšem je, že se tak občas děje a proto je lepší mít tam dost cukru, aby se riziko plesnivění snížilo.
|
Žžena |
|
(23.3.2018 9:42:40) susi, a NEBO, pořádně tepelně sterilizovat, abys vybila zárodky. Pak je jedno, že v tom máš míň cukru.
|
susu. |
|
(23.3.2018 9:52:02) Žženo, za těch 6-7-8 a víc měsíců se může stát leccos i když to člověk povařil pořádně. Takže cukr je fajn.
|
Žžena |
|
(23.3.2018 9:55:32) susu, opakuji: 1) pokud je produkt skutečně sterilní, tak když se nenaruší obal, je stejně sterilní za týden jako za rok. 2) poměr cukru 1:1 NENÍ technologicky jediný správný ani z hlediska té koncentrace napomáhající konzervaci, záleží i na obsahu cukru a dalších látek v ovoci samotném.
|
susu. |
|
(23.3.2018 10:02:14) 1) pokud je produkt skutečně sterilní, tak když se nenaruší obal, je stejně sterilní za týden jako za rok.
jasně a já se ti snažím vysvětlit, že za hromadu měsíců se může stát a často stane lecos a pak lepší tam cukr mít než nemít.
2) poměr cukru 1:1 NENÍ technologicky jediný správný ani z hlediska té koncentrace napomáhající konzervaci, záleží i na obsahu cukru a dalších látek v ovoci samotném.
Souhlas, nicméně poměr 3:1 je málo asi vždy.
|
Žžena |
|
(23.3.2018 10:13:15) susu, JEDINEJ způsob, jak kontaminovat sterilní zavařeninu, je narušení obalu. Pokud nenarušíš obal,nic tam narůst nemůže. Bez ohledu na čas.
|
susu. |
|
(23.3.2018 10:16:36) Žženo jo a právě to se občas stane.
|
Žžena |
|
(23.3.2018 10:18:53) susu, to se mi nestává, kdyby ano, vzácnou výjimku vyhodím a určitě kvůli té zanedbatelné možnosti nebudu přídatně konzervovat. Vysoká koncentrace cukru je prostě určena pro technologii výroby marmelád, kde jen plníš horký do skleniček a dál nesteriluješ.
|
susu. |
|
(23.3.2018 10:31:31) "Vysoká koncentrace cukru je prostě určena pro technologii výroby marmelád, kde jen plníš horký do skleniček a dál nesteriluješ."
No, dělám právě tohle.
Zbyde z té marmelády a toho ovoce vůbec ještě něco, když to ještě sterilizuješ?
|
Žžena |
|
(23.3.2018 10:40:29) Susu, hele a zbyde něco z okurek, když je zavaříš?
|
susu. |
|
(23.3.2018 11:30:37) Okurky nezavřuju, ty jen kupuju a ty jsou prostě kyselé, víc od toho nečekám.
|
|
|
magrata1 |
|
(23.3.2018 10:53:26) Já nedávám kupované želírovací přípravky, zahušťuju nezralým jabkem. To má hodně pektinu.
|
Danyse |
|
(23.3.2018 11:06:44) Margato prosím o Tvůj recept s tím jablkem a hodnocení, jaká je ta marmeláda. Díky
|
magrata1 |
|
(23.3.2018 11:21:38) danyse, já namačkám rukou očištěné ovoce, přidám cukr a ještě nahoru posypu cukrem, aby nebyl přístup vzduchu. Dám do druhého dne do ledničky. Pak do toho nastrouhám najemno jabka, záleží i na druhu ovoce, do meruněk dávám míň, do jahod víc. Ale já to nějak přesně nevážím, vidím, co to dělá. Po pár minutách kápnu na talířek, který mám vychlazený v lednici a počkám, co to udělá. Taky to ochládlé ochutnám, jak je to sladké (teplé je pocitově sladší, po vychlazení by to bylo málo sladké, takže kontroluji ochlazený vzorek). Když je to moc řídké, odpařuji. Ono to namačkané ovoce s cukrem taky líp želíruje.
|
Danyse |
|
(23.3.2018 12:13:29) Děkuju :)
|
|
|
|
|
susu. |
|
(23.3.2018 11:27:18) Já používám Pektogel a tam to není.
Složení: cukr, želírující látka: pektin, regulátor kyselosti: kyselina citronová
|
susu. |
|
(23.3.2018 11:31:46) Používám právě ten klasický, nechci tam chemii.
|
|
|
|
|
|
|
magrata1 |
|
(23.3.2018 10:27:51) Kdysi jsem dělala rybízovou marmeládu za syrova, tam se dávalo na kilo šťávy víc než kilo cukru. ale nevařilo se to a vydržela normálně. Co vařím, to méně sladím.
|
|
|
..mira.. |
|
(23.3.2018 11:20:19) Žženo, za jak dlouho po otevření marmeládu sníte? U nás se na posezení nesní. Já asi chápu problém cukr x málo cukru v marměládě v tomhle, nesladká se musí konzumovat o poznání rychleji.
|
magrata1 |
|
(23.3.2018 11:24:32) Nás je 5, sní se velmi rychle.
|
|
susu. |
|
(23.3.2018 11:29:27) miro, to je taky fakt, u nás je otevření docela dlouho, marmelády zas tak moc nejíme, já se jich přejedla v dětství.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
magrata1 |
|
(23.3.2018 9:37:10) Susu, ty myslíš, že ta plíseň v zavařenině není poznat? Je. Navíc si fakt nejsem jistá, jestli cukr nemá bránit spíš kysnutí a botulotoxinu. To by mohla vědět spíš Cimbur a Buchli
|
Žžena |
|
(23.3.2018 9:39:59) Botulotoxin je rizikem jen u produktů z potravin, které mohou být kontaminovány Clostridiem, to jsou z ovoce leda jahody. A co myslíš, že je kysnutí? Kysnutí je právě znehodnocení rozmnoženými mikroorganismy.
|
magrata1 |
|
(23.3.2018 9:46:16) Kysnutí není plíseň. To je velký rozdíl. Kysnutí způsobují kvasinky nebo bakterie, ne plíseň. Poznáš to tak, že v tom jsou bubliny a kysele to zapáchá. Ale při dostatečné tepelné sterilizaci a dobrém zavíčkování to nehrozí. Ten cukr není nutný, vždyť se vyrábí různé dia výrobky, kde cukr není použitý.
|
Žžena |
|
(23.3.2018 9:48:58) magráto Psala jsem, že kysnutí způsobují mikroorganismy. Tam spadaj i bakterie a kvasinky. Bakterie, kvasinky i plísně, jsou všechno NEŽÁDOUCÍ KONTAMINACE a v marmeládě je máš, když ji nedokonale vysterilizuješ A zároveň nemá dostatečnou koncentraci osmoticky aktivních látek (např. cukr), které by jim bránily v růstu. Jestli se marmeláda pokryje kožichem nebo zkysne, je už úplně jedno. Vše je znehodnocení způsobené stejnými technologickými chybami.
|
magrata1 |
|
(23.3.2018 9:55:00) Žženo, jasně, pokud chci ovoce nechat jen přejít varem a skleničku překlopit na víčko, musím tam navalit cukr. Pokud dobře tepelně sterilizuji, cukr není třeba. Kdysi jsem zkoušela marmeládu bez cukru. Byla chuťově pro mě hnusná, ale po 3 letech si ji ode mě vyptala kámoška, která kvůli ekzému vůbec nesladí a marmeládám nic nebylo. Nám teda ale nechutnaly.
|
magrata1 |
|
(23.3.2018 9:56:22) a musely se sníst hned po otevření, jinak se rychle kazily.
|
|
Žžena |
|
(23.3.2018 9:56:56) magrato, ano, pokud dobře tepelně sterilizuješ již uzavřené skleničky, tak je cukr zbytnej.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
magrata1 |
|
(23.3.2018 9:34:35) Susu, plísně zničí cukr? nebo jim zamezí? To by musel být poměr mnohem větší. Jestli to vůbec má na plíseň vliv.
|
Žžena |
|
(23.3.2018 9:37:34) magráto, cukr je konzervující činidlo, v zavařenině osmoticky působí a brání v růstu plísní. Ano, od určité koncentrace.
|
susu. |
|
(23.3.2018 9:39:41) "cukr je konzervující činidlo, v zavařenině osmoticky působí a brání v růstu plísní."
Žženo jo, nechápu, že někdo toto neví.
|
magrata1 |
|
(23.3.2018 9:51:17) Susu, já ti to neberu, dávej si klidně cukru 3x víc, když ti to chutná a prospívá. Nám to nechutná. Plíseň na zavařenině poznám, když někdy dobře "nechytne" víčko, rozhodně to poznám a vyhodím to. Sladké buchty taky všem tak úžasně nechutnají. Moje mamka sladí podobně jako já už roky a spousta známých si od ní nechává péct dorty a zákusky, protože jim chutnají. neznám nikoho, kdo by např. na svatbě chtěl mít dietní nechutné zákusky. po mamčiných se vždycky zapráší. a dává na ně ty "hnusné, kyselé marmelády)
|
susu. |
|
(23.3.2018 9:54:12) magráto, plíseň na zavařenině taky poznám a taky nejím, jen tam preventivně dávám cukr, právě aby to neplesnivělo, ne abych přerazila chuť plísně.
|
|
|
|
|
neznámá |
|
(23.3.2018 9:38:09) To mi připomnělo, moje tchýně rve děti sladkým, protože cukr obsahuje vápník. Asi že je bílej či jak na to přišla.
To není k Susu a marmeládám, jen jak někdo taky ohledně cukru uvažuje.
|
|
|
|
|
|
|
|
|