holkamodroočka |
|
(21.7.2019 10:49:11) Koukáme na zahraniční pořad, kde moderátor jezdí po celém světě a ochutnává národní jídla dané země. Tak mne napadlo, co by asi ochutnal v ČR? Byl v Německu, Polsku, Rakousku, Maďarsku. Vlastně navštívil všechny země, se kterými sousedíme. A co by na nás vlastně zbylo? A hodně jídel, které považujeme za české, jen čistě české nejsou( kuchyně se prolínají). Co bychom v ČR nabídli my? Zabijačku ( celý ten proces + výrobky), koláče s mákem, Honzíkovy buchty, ovocné knedlíky?, bramborák, nakládaný/smažený hermelín s tatarkou, kulajda, tatarák? A jaký třeba hlavní chod? Knedlíky i bramborový salát nejsou jen typicky české jídlo. Plovací téma, venku je zima a pršelo
|
neznámá |
|
(21.7.2019 11:03:28) Koprovku nebo křenovku s bramborem? Španělský ptáček, smažený kapr, sladká hlavní jídla Teď jsem viděla video, kde cizincům nabízeli jako české jídlo čočku na kyselo.
Jako přílohu asi fakt brambory, Češi jsou pojídači brambor. Nebo kváskový chleba. Jako hlavní chod pečené vepřové a kysané zelí?
Nebo smažák.
Francouzi vždych těli kuře s broskví, prý je to česká specialita, nikde jinde to nedostanou. Italové k nám jezdili na pečený bůček.
|
Evelyn1968,2děti |
|
(21.7.2019 11:15:06) Jsem asi cizinec, od dětství jsem tvrdila, že sladký jídlo není jídlo, ale dezert, já se tím nenajím, vždycky jsem cejtila, že už to sladký nemůžu ani vidět, ale pořád mám strašnej hlad.
K tématu, myslím, že nic typickýho nemáme, spíš středoevropskýho, většinu jídel jsem našla i v jiných státech, myslela jsem, že třeba knedlíky a řízek, ale i to je od sousedů, v Polsku se zase hojně prodávají věci s koprem, museli jsme dát pozor, byl skoro ve všem, dcera ho nemá ráda
|
Oliverka |
|
(21.7.2019 13:11:04) Evelyn, souhlas! Sladký jídlo není jídlo, ale dezert. Za tím si stojím.
Přinést české národní jídlo na nějakou seslost je vždycky hrozné těžký. A když to má být něco, co se má podávat za studena, tak je to ještě těžší. Dezert řeším babovkou nebo strudlem. Osobně miluju mak, šle hodně lidi, obzvlášť děti ho nejí. Už dlouho hledám něco co by vypadalo hezky a jednoduše se to servirovalo, jako třeba sushi, spring rolls nebo mini meat pies, buffalo chicken wings, nebo satay chicken skewers.
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(21.7.2019 13:12:37) Povidlový buchty. Štrůdl moc český není.
|
Oliverka |
|
(21.7.2019 22:52:50) Povidla moc lidi, zvlast deti, neji.
Drzky nejim a ani nevarim ja.
Velikonoční nadivku neznám, tuším to bude krajova specialita, nějak to za národní jídlo nepovažuju. V nouzi bych to zkusit mohla, ale neměla bych pocit, ze mě to jídlo reprezentuje coby cesku.
Fakt se mi zda, ze na v české kuchyni chybí jídla, která by se mohly vzít do ruky a vypadaly uhledne.
|
Marta. |
|
(21.7.2019 23:10:00) Oliverko, překvapuje mě, že velikonoční nádivku neznáš. Vždyť jsou na ní recepty snad všude o Velikonocích. Je to národní jídlo, není to krajová specialita. Já jsem z Prahy a znám jí, stejně jako můj manžel ze Šumavy, nebo další příbuzní z Moravy.
|
Senedra |
|
(22.7.2019 6:59:00) Marto, manžel je ze severní Moravy, má příbuzné i na střední Moravě a velikonoční nádivku neznal.
|
Stáňa * |
|
(22.7.2019 7:11:28) Senedra, velikonoční nádivka se nedělala ani v mé rodině ani v rodině mého manžela - severovýchodní Čechy. Poprvé jsem se s tím setkala až v dospělosti.
|
Půlka psa |
|
(22.7.2019 7:23:08) U nás na jižní Moravě nádivka taky nic. Manžel je pražák a tam už vůbec ne.
|
|
|
|
Termix |
|
(22.7.2019 7:28:19) Jsem původně taky z Moravy a velikonoční nádivku jsem taky neznala. Až v dospělosti v Praze.
|
|
|
Marta. |
|
(21.7.2019 23:27:23) Do ruky se hodí pirožky. Třeba tyhle, pečené v troubě.
ttps://www.toprecepty.cz/recept/12517-pirohy-s-mletym-masem/
A místo chlebíčků dělám jednohubky.
|
Marta. |
|
(21.7.2019 23:56:56) Tady je recept z listového těsta:
https://www.toprecepty.cz/recept/48169-listove-rohlicky-s-mletym-masem/
|
|
Oliverka |
|
(22.7.2019 12:34:48) Jednobuňky jsou taky dobrý tip. Budu muset začít pect rohliky.
|
Rodinová |
|
(22.7.2019 12:36:01) jednobuňky jsou dobry
|
Oliverka |
|
(22.7.2019 13:15:08) Oops, hledám něco jednoduchyho no.
|
|
|
|
Analfabeta |
|
(8.11.2019 19:15:20) Jenže pirohy jsou jídlo ruské
|
|
|
|
|
Eudo |
|
(21.7.2019 13:16:13) Babovka je nemecka… I Rakusni, Polaci a dalsi ji maji.
|
Eudo |
|
(21.7.2019 13:16:53) Drzkova polivka.
Drzky ruzne nrody servirujou jinym zpusobem.
|
Kaipa |
|
(21.7.2019 22:24:34) Drzky ruzne nrody servirujou jinym zpusobem.
Živě si to představuju. My vaříme jen nudnou dršťkovou.
|
|
|
|
Marta. |
|
(21.7.2019 13:20:06) Oliverko, a co zkusit velikonoční nádivku - hlavičku? Dát na plech, nakrájet na kostičky a podávat za studena. Myslím, že je to české jídlo a mohlo by to chutnat.
|
|
Monika |
|
(21.7.2019 13:25:08) Údajně jsou typicky české obložené chlebíčky, to by se ti pro "studené podání" hodilo, akorát se špatně přepravují.
|
|
|
|
Eudo |
|
(21.7.2019 13:22:59) "Češi jsou pojídači brambor"
Skandinvci rovnez. Ale nic moc z nich "nevyrabej".
|
|
|
Filip Tesař |
|
(21.7.2019 12:07:23) Mám doma knížku psanou s podobným cílem, je tam řada národních, typickejch receptů jednotlivejch evropskejch zemi, sbíranejch vždycky od konkrétní rodiny. Měli za úkol uvařit něco typickýho. Česká kuchařka uvařila "čínu". Myslím, že to docela trefila. S čínskejma jídlama to nic moc společnýho nemá, jídlo je to novodobý, ale papá ho dle mýho v různejch variantách půlka domácností?
Jinak typický jídlo omezený hranicema státu nebo příslušností k národu asi neexistuje, aspoň v Evropě ne. Většinou jsou ale v Evropě nějaký krajový kuchyně, u nás jsou to jen takový zbytky zbytků. Něco se takhle najde v Podkrkonoší, něco na Valašsku, na Slovácku.
|
holkamodroočka |
|
(21.7.2019 12:10:50) Historka s "čínou" pobavila
|
|
K_at |
|
(21.7.2019 12:28:26) Co krupicna kase?
|
|
|
zvířevdíře |
|
(21.7.2019 15:59:29) Filipe, jojo, z těch krajových bych řekla, že krkonošské kyselo by se dalo považovat za typicky české, pak kulajda, já tedy občas v cizině dělala jako ukázku české kuchyně bramborák.
|
Evelyn1968,2děti |
|
(21.7.2019 17:23:34) Kyselo a kulajda jsou spíš krajová jídla, než národní, ne? Jako že to nejí celej národ, ale jen pár lidí. Nevím, jestli jsem to někdy jedla, vlastně kyselo jednou jo, u tety v Krkonoších, to mi bylo asi 5.
|
Filip Tesař |
|
(21.7.2019 17:59:05) No a taky obalovanej Hermelín, původně znouzectnost socialistickýho restauračního stravování, a obalovaný houby. Smažený sejry se jedí i jinde, houby se jedí i jinde, ale tohle bude fakt výjimečný... nebo se pletu?
|
Len |
|
(21.7.2019 18:28:16) Hotovy obalovany hermelin se da koupit v kazdem britskem supermarketu v nekolika podobach Obalovany eidam teda ne.
|
|
libik |
|
(22.7.2019 7:26:42) Socialismus byl charakteristický nedostatkem výběru, sýrů též. Z plísňových byla na trhu Niva a pokud Hermelín(nepamatuju si, že bych ho někdy měla v ledničce), tak určitě ne do trojobalu. Daly se koupit zdravé syrečky a delikátně(a třeskutě) páchnoucí sýr Žumbera a asi 2 druhy taveňáku(smetanový a se šunkou). Běžně se říkalo troujúhelníčky podle způsobu balení
Zrovna tak pokládám za vyloučené, že by se třeba kolem roku 1980 točil v závodkách šopský salát (což je podle mého rajče, okurka a nějaký slaný sýr nahoře), rajčata byla v tuzemsku sezonní potravinou léta. Šopák zaútočil někdy v devadesátkách.
|
Půlka psa |
|
(22.7.2019 7:37:47) Hermelín určitě byl. Ze socialismu si toho moc nepamatuju, byla jsem malá, ale mám vzpomínku na hermelín (a šedivý baráky a nástěnky s přišpendlenýmama písmenkama).
|
neznámá |
|
(22.7.2019 7:43:03) A jmenoval se "Plesnivec", milovala jsem ho už jako dítě.
S velikonoční hlavičkou je to divné, není to spíš tím, že se nepekla v rodině? Taky jsem měla pocit, že ji dělá celá republika. Akorát název je trošku jiný, z manželovi strany ji říkají "velikonoční bulka".
|
libik |
|
(22.7.2019 8:06:45) Velikonoční nádivku jsem pokládala nikoliv za specialitu, ale postní znouzi, za mého mlada se celkem dodržoval Velký pátek bez masa a takové uždibování "ničeho" až do Božího hodu.
Takže rohlíky s kouskem uzenýho zapečený v troubě mi přišly jako varianta šunkafleků.
|
|
Jahala. |
|
(22.7.2019 8:50:47) Hermelín byl vždycky Hermelín vyráběný v Sedlčanech, Plesnivec byl podle mě až po revoluci když se mlékárny trochu osamostatnili od centrálního plánování a začali vyrábět co chtěli. Sýrů byl malý výběr ale, vyráběli se tu hodně druhů, jen se prostě běžně nedostali na trh.
|
|
|
|
libik |
|
(22.7.2019 7:48:52) Já netvrdím, že neexistoval, ale že se nesmažil.(a ani nenakládal) Určitě ne doma. Prožila jsem za socíku 5 let dospělého života, ale nemám jedinou vzpomínku na Hermelín
|
Vranice |
|
(22.7.2019 8:59:40) Valkýro, kuřecí řízky za socíku nebyly, jen celé kuře buď s anebo bez drobů (v pytlíku uvnitř kuřecí játra, srdce, žaludek, krk), dávalo se to do vývaru. A občas se prodávala i slepice na polívku.
|
Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 |
|
(22.7.2019 9:20:29) "když se prodávalo takhle ořezané kuře, tak už se musely prodávat i ty řízky a samostatná stehna, ne"
řekla bych, že z těch ořezaných kuřat šlo maso do výroby a dost možná taky do polotovarů - pamatuju si prodejnu polotovarů u nás, to bylo dobrot, měli sortiment i jako bufet a fascinovala mě i jejich výzdoba, veliké reklamní plakáty
|
|
Vranice |
|
(22.7.2019 9:22:59) Valkýro, kuřecí řízky se dle mého objevily v devadesátkách, a tím pádem i skelety a různě porcované části - čtvrtky, stehna... A taky záleží, ve které části republiky - ve velkých městech za socíku bylo více polotovarů "na pomoc pracujícím ženám" (třeba obalované syrové řízky, karbanátky, obalované filé) než jinde.
|
Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 |
|
(22.7.2019 9:40:37) řízky byly nedostatkové? pokud si pamatuju, bývaly běžnou součástí jídelníčku většiny rodin - dělaly se z kýty nebo krkovice, často lidi chovali králíky, tak pak králičí (ty jsem milovala, babička je ale dělávala výjimečně) na výlety to byla naprostá klasika... na rodinné výlety jsem teda mívali často i karbanátky, ale ty jsme na školní akce tvrdě odmítaly - ten česnekový odér byl zabijácký
|
Senedra |
|
(22.7.2019 9:46:18) Řízky jsme na výlety mívali S krajícem chleba, kouskem okurky nebo jablíčkem. V čutoře nebo plastové lahvi od octa ( když byla prázdná, tak se srolovala a strčila do kapsy) vodu s domácí rybízovou šťávou nebo čaj...
|
|
|
Termix |
|
(22.7.2019 9:50:09) Samozřejmě, že řízky byly běžné i kdysi. Ale myslím, že tady holky mají na mysli, že porcovaná kuřecí prsa prostě nebyla. U nás na Moravě rozhodně ne.
Já sama řízky nesnášela, jedla jsem je za celé dětství jen asi dvakrát a pokaždé byly děsně tuhé a navíc v nich bylo tlusté maso. Dnes řízky miluju, ale dělávám je ne moc často. Nicméně maso doslova preparuju . A mám je měkoučké a šťavnaté.
|
|
Analfabeta |
|
(8.11.2019 19:21:09) Val, my si jednou po cestě na výlet jako VŠ studenti koupili v masně ovar, s chlebem. Nejenomže jsme to jedli rukama (plastový příbory se tehdy nedělaly), mastní jsme byli až za ušima a pak profesor jen nad budoucí inteligencí obracel oči v sloup.
|
|
|
libik |
|
(22.7.2019 9:56:23) Řízky byly dostatkové, obvykle z krkovice (tlusté maso,l jak píše Termix) nebo tvrdé maso (kýta), nedělní obědy se točily řízek, omáčka, zelí
Kuřecí u nás na vsi (od Plzně na jih) se nedělávaly.
|
|
|
Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 |
|
(22.7.2019 10:09:17) valkýro, z toho co tu píšeš, bych řekla, že řízky nebyly drahé, jen je tvá máma dělala nerada a tak je zařadila jako drahé, nezdravé a nedostatkové jinak u nás se obalovala a smažila kuřecí křidýlka, to jsme milovali... táta nejedl drůbež obecně, takže kuře bylo pro nás výjimečné (jen v létě jsme je kupovali častěji, na gril) když byl na cvičení, vařila máma kuře na paprice, někdy bylo pečené (a vepřové k tomu), občas ještě s nádivkou (a nádivka pečená zvlášť)...
|
libik |
|
(22.7.2019 10:16:12) Tak maso tenkrát bylo " drahé", nevím jestli jsem z tak asociálních poměrů, ale my jsme ho měli tak 1-2x týdně. Hojně se tedy konzumovaly uzeniny - párky s kaší, s čočkou, s hrachovou kaší, buřtguláš, šunkový salám do flíčků a taky vajíčka (ke špenátu, do omáček a ty slavné omelety na 100+1 způsobů)
|
libik |
|
(22.7.2019 10:42:15) Valkýro, je pravda, že s vejci se šetřilo, já to mám absurdně do dneška, nemůžu za to, ale když je v receptu 6 vajec, dám jich jenom 5
|
Senedra |
|
(22.7.2019 11:05:33) Nám dávala domácí vajíčka babička, vždy celé plato, ale s náležitým komentářem, jak je to těžké, komu všemu ještě dává a že MUSELA přece upéct ty dvě bábovky ( do každé se dávalo 6 vajec)... Takže vajíčka mamka občas radši koupila. Přitom babička měla asi 30 slepic, plato vajíček měla doma za pár dnů. My teď kupujeme v akci, nějak s nimi extrémně nešetřím. Nedávno jsem dostala 10 domácích, ty jsem tedy šetřila a mám ještě tři ( do bábovky).
|
|
|
|
|
Termix |
|
(22.7.2019 10:58:41) To dělám úplně stejně Jako dnes až tak šetřit nemusím, jedno vajíčko navíc mě fakt nezruinuje, ale já si pořád pamatuju ten hlad v dětství.
|
|
|
|
Koníček mořský |
|
(22.7.2019 10:45:43) Ono se maso taky špatně shánělo. Na maso stála fronta, množství a výběr omezený a kdo přišel pozdě měl smůlu. Mít známosti se zelináři nebo řezníky se vyplácelo. A vlastně i mnoha dalšími. Co mě teda v temných časech fascinovalo, byl podzim a paneláky ověšené zajíci, divokými kachnami a bažanty. V masnách se to válelo za výlohami a nikdo to už ani nechtěl.
|
Simeona+3 |
|
(22.7.2019 18:14:34) Prvního mrtvého bažanta jsem viděla v roce 2007, když jsem ho vyhrála v tombole na mysliveckém bále. Zato jsme prý často mívali nutrie - prý byly levné a snadno k dostání.
|
|
|
Evelyn1968,2děti |
|
(22.7.2019 14:06:15) U nás se vařilo jen o víkendu a často to byl králík, v týdnu jen chleba s něčím, salám, sýr, paštika, když byl doma táta, tak ten salám aspoň opekl
|
|
|
|
Senedra |
|
(22.7.2019 10:43:07) Rose - nádivka pečená zvlášť - no, někdy ano, ale miluju ty malé kousky, co spadnou někam stranou a vymáchají se ve výpečkách. jednou jsem nachytala švagra, jak stojí nad pekáčem se zbytkem kuřete a ty kousíčky vybírá
Jak to tady čtu, tak se mi už rýsuje jídelníček na tento a příští týden. Třeba pečená kuřecí křidélka - to rodina miluje. Nudle s mákem, nové brambory s tvarohem ( přidávám trochu strouhaného eidamu nebo balkánského sýra), lečo, ráda bych si dala pečené kuře s nádivkou a novými bramborami, ale až později...
Moje mamka dělá zapečené mleté maso s rajčaty, to bych také mohla udělat ( místo karbanátků).
Problém je, že bych mohla něco z brambor jíst denně a musím se hlídat, abych rodině vařila i něco jiného.
Teď jsme si vzpomněla na další jídlo, které miluje i manžel a děti - párky osmažené v těstíčku, s br. kaší. naše typicky prázdninové jídlo.
|
Termix |
|
(22.7.2019 11:00:40) Tak ty brambory máme přesně obráceně. Brambory vůbec nemám ráda. Vařím je jen tehdy, když si řeknu, že z rýže už bude rodina mít šikmé oči. Prostě jsem strašně moc rýžová a jedla bych ji ke všemu.
|
Senedra |
|
(22.7.2019 11:06:51) Valkýro, já si vždycky říkala, jak je moje mamka obětavá, že si třeba k pečenému kuřeti dá i brambory, i rýži - přišlo mi to, že dojídá zbytky. Až v dospělosti mi řekla, že ona tuhle dvojí přílohu miluje.
|
Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 |
|
(22.7.2019 11:11:09) brambory a rýže na talíři zároveň, to je moje noční můra po táboře v maďarsku, kde nám to tak servírovali ke všemu a kdy ta rýže byla vždycky uprostřed (v hranaté obdélníkové misce byly brambory nebo těstoviny, rýže a pak maso nebo omáčka), jsem nejedla rýži víc jak 10 let - stačilo mi ji cítit a zvedal se mi žaludek... připomínalo mi to kýbl na zbytky...
|
|
Len |
|
(22.7.2019 12:08:30) To mi pripomina "skotskou cinu" - kure v testicku ve sladkokysele omacce, egg fried rice a hranolky k tomu, na taliri navrsene na sobe. Ale hrozne mi to chutnalo
|
|
|
|
|
|
|