| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Kropenaté palačinky

 Celkem 34 názorů.
 tiffany+2 


Téma: Kropenaté palačinky 

(9.10.2020 20:16:46)
Omlouvám se, v době kovidové asi úplně hloupý dotaz. ~:-D Palačinky smažím mnoho let, ale děti teď přišly s tím, že je dělám hrozně světlé - že když je mají ve škole nebo u kamarádů, že jsou takové kropenaté / tečkované a víc zlatavé, jestli bych taky někdy mohla udělat takové. Ne že bych poslouchala děti na slovo, ale samotné mi to teď vrtá hlavou. ~:-D Můžete mi někdo říct, co dělám špatně? Těstem to asi není, zkusila jsem recept podle kamarádky a vypadají i chutnají zase jako ty moje. ~2~ Takže špatně smažím? Mám pánev přímo na palačinky, ta by měla být ok... Díky moc ~:-D~;((
 Okolík 


Re: Jak na "kropenaté" palačinky 

(9.10.2020 20:19:25)
Zkus je na té pánvi nechat déle. Udělají takovou krustičku a místy ztmavnou.
 tiffany+2 


Re: Jak na "kropenaté" palačinky 

(9.10.2020 20:22:38)
To mi zase ztvrdnou a nejsou měkké.. ~d~
 Alena 


Re: Jak na "kropenaté" palačinky 

(9.10.2020 23:51:18)
cukrem to neni. Podle popisu je nechavas asi moc kratce, barve pomuze smazit na tuku. To ze "ztvrdnou" - ztvrdne maximalne okraj, ne? Kdyz s palacinkou dal pracujes a das je treba na sebe tak zmeknou. Pripadne pozustale krupove okraje jsou u nas plus.
 TaJ 


Re: Jak na "kropenaté" palačinky 

(9.10.2020 23:57:53)
Aleno, přesně, taky máme maximálně jen okraje křupavé, ale většinou ani to ne...jinak my je nejdřív všechny usmažíme, pokládáme je postupně na talíř, který máme na sporáku vedle pánve, na hromádku na sebe...a pak je jíme všichni společně...
 La Pepa 


Re: Jak na "kropenaté" palačinky 

(9.10.2020 20:26:27)
Já je mám vždycky z jedné strany hladší, stejnoměrně zlatavé, to je ta, co se péče první, na druhé straně jsou ty tmavě puchýřky na světlejší podkladu. Není to sporákem? Teď se učím na elektrice a je to peklo, zlatej plyn....
 TaJ 


Re: Jak na "kropenaté" palačinky 

(9.10.2020 23:03:22)
La Pepo, takovéhle palačinky máme už léta, z jedné strany rovnoměrně světlejší a z druhé strany kropenaté...vlastně je takovéhle máme odjakživa...používáme titanovou pánev a máme taky plyn...troubu teda elektrickou, ale plotýnky chceme vždycky znovu jedině plynové...potíráme tedy pánev mašlovačkou s olejem vždycky před další palačinkou...
 libik 


Re: Jak na kropenaté palačinky 

(9.10.2020 20:28:52)
to je roztomilé téma, mohlo by se jmenovat "jak připálit palačinky", je to jednoduchý, nalej do pánve a jdi napsat nějaký životně důležitý názor na Rodinu~:-D

Jinak mi to připomíná tu historku, jak chlapeček jí před maminkou a babičkou (tchýní) tchyninu bezvadně hladkou krupičkovou kaši a říká"
"mami, já chci tu od tebe, s těmi kousíčky"~t~
 tiffany+2 


Re: Jak na kropenaté palačinky 

(9.10.2020 20:32:34)
To je pěkný ~t~
No já si říkala, že s takovým neintelektuálním tématem mě asi všichni pošlou do háje ~:-D ale já asi vím, co myslí a není to asi tím, že chtějí připálené ~:-D
 La Pepa 


Re: Jak na kropenaté palačinky 

(9.10.2020 20:37:34)
Nebo řidší a tenčí těsto? Aby bylo udělaný v podstatě skrz ještě před otočením? Když je moc velká syrová vrstva, víc k pánvi přilne a puchyrky se neudělají
 Sněhulka a sněhuláčci 


Re: Jak na kropenaté palačinky 

(9.10.2020 22:12:50)
Ano, knedlíčkovou krupičku dělal tatínek~w~.
 neznámá 


Re: Jak na kropenaté palačinky 

(9.10.2020 20:37:52)
Do těsta přidávám lžíci cukru nebo jeden vanilkový cukr a kropenaté je mám, možná karmelizuje ten cukr.ALe fakt jen lžíci, ať se to nechytá.
Já dávám ještě rum do těsta, tak možná ještě rumem.~t~

Teď budu rejpavá, ale představila jsem si kombinaci našich a legendárních konvalinčiných palačinek. A řechtám se tu. Voda, rum a mouka, ideální pro děti.~t~
 Len 


Re: Jak na kropenaté palačinky 

(9.10.2020 20:42:30)
Tak ja davam do testa cukru primerene primerene, ale rozhodne vic nez lzici, na tri vejce bych to odhadla tak na 60g, nechyta se nic.

Podle me jsou puchyrky teplotou. Nepuchyrkate se mi delaji pri uplne na nejnizsi stupen stazenem plynu. Obvykle pecu tak na pulce stupnice, aby to odsypalo.
 La Pepa 


Re: Jak na kropenaté palačinky 

(9.10.2020 20:52:45)
Já cukr nedávám vůbec, a kropenaty je mám. Ještě tedy, když dělám z pohankovy mouky, tak se delaj min.
Už aby tu byla Angrest, ta nám to vysvětlí vědecky
 Bouřka 


Re: Jak na kropenaté palačinky 

(9.10.2020 20:53:04)
Já mívám kropenatou hlavně tu druhou stranu, kterou peču víc na sucho, mezi palančikami potírám pánev mírně tukem
 Lassiesevrací 


Re: Jak na kropenaté palačinky 

(9.10.2020 21:29:09)
Vypadá to na palačinkovou záhadu, protože já to mám přesně naopak. Čím zdravější palačinka (minimum tuku), tím světlejší.~:-D
A cukr do těsta nedávám nikdy. Palačinky dělám slané i sladké
 *Owls* 


Re: Jak na kropenaté palačinky 

(9.10.2020 21:38:51)
Lassie, ta světlost může být daná i povrchem pánve. Ale puchýřky jsou tutově množstvím tuku pod nimi.

Jinak taky nedávám do palčinek cukr. Plním je také na sladko i na slano. Ale když je promáznu marmeládou, tak jsou sladké dost a dost. Už je ani nepudruju moučkou, jak to dělala moje mamka.
 Lassiesevrací 


Re: Jak na kropenaté palačinky 

(9.10.2020 21:55:38)
No právě, proto píšu, že bez tuku jsou světlé, s tukem kropenaté.
 tiffany+2 


Re: Jak na kropenaté palačinky 

(9.10.2020 22:52:46)
Tak díky moc všem, vyzkouším ještě tyhle různé tipy a třeba se k tomu jednou dopracuju ~:-D~g~~s~
 La Pepa 


Re: Jak na kropenaté palačinky 

(10.10.2020 11:34:52)
Nutno ještě dodat, že někdy prohlašuju za palačinky různé experimenty, často způsobené náhlým zjištěním, že nemám hladkou mouku, mám přebytek vajec, popadne mě náhlá inspirace....
Jenže ty moje kyseliny to vždycky stejně s povděkem sežerou. A palačinky se ceněj vždycky, děti už si vyzkoušely, že se u toho musí stát a vyžaduje to jistě úsilí...
 magrata1 


Re: Jak na kropenaté palačinky 

(11.10.2020 11:58:52)
cukr do těsta nedávám. Ten dávám jen do lívanců, aby vykynuly
 Karkulína 


Re: Jak na kropenaté palačinky 

(10.10.2020 11:28:06)
Mám to jako Lassie - čím mín tuku, tím světlejší palačinka. Během smažení přidávám trošku oleje po každé druhé palačince, a ty, které se dělají víc na tom tuku, jsou kropenatější a zároven vláčnější. Takže třeba zkusit po každé palačince přidat trošku tuku. Budu palačinky dělat dnes nebo zítra k večeři, tak se na to zaměřím.

Jinak téma krásné! ~s~
 Tante Bante 


Re: Jak na kropenaté palačinky 

(9.10.2020 21:06:30)
To je právě tím, že to nesmažíš na pánvi, která NENÍ na palačinky. Na sádle. ~t~
 Půlka psa 


Re: Jak na kropenaté palačinky 

(9.10.2020 21:10:30)
Koukni na Kuchařku pro dceru. Pokud je to podle fotek ono, tak tam je precizní vědátorsky pojatý návod.

https://www.kucharkaprodceru.cz/palacinky-recept/
 vertigo 


Re: Jak na kropenaté palačinky 

(9.10.2020 21:15:08)
Já jsem zas nikdy nepochopila, jak se dělají ty světlé ~:-D Dělám těsto s lžící cukru, smažím na rýžovém oleji nebo na přepuštěném másle a kropenatý je mám vždycky.
 *Owls* 


Re: Jak na kropenaté palačinky 

(9.10.2020 21:27:38)
X.sky, troufám si tvrdit, že ty puchýřky se tvoří tím, že používáš tuk (olej, máslo). Čím víc suchá pánev, tím hladší palačinky. Když udělám palačinku na pánvičce s minimem oleje (použiju sprej nebo mastný ubrousek), tak je palačinka hladká. Jakmile pod ni dám víc oleje nebo másla, jak to dělala moje mamka, je puchýřkatá a podle dcery taky víc dobrá~t~

Když dělám palačinky s ovocem nebo zapékané, tak dělám ty bez oleje. Když je roluju, tak jich část udělám tak a část tak.
 Lassiesevrací 


Re: Jak na kropenaté palačinky 

(9.10.2020 21:29:51)
~R^
 Karkulína 


Re: Jak na kropenaté palačinky 

(10.10.2020 11:29:47)
Owls - přesně.
 TaJ 


Re: Jak na kropenaté palačinky 

(9.10.2020 23:05:27)
Cukr do nich nedáváme, jen mléko, mouku a vajíčka...jo a trošku rumu, to těsto je pak takové hladší a lepší...
 Ropucha + 2 


Re: Jak na kropenaté palačinky 

(9.10.2020 21:40:07)
Rozpálený olej.
Lij těsto do hodně rozpáleného oleje, usmaží se rychle, udělají puchýřky, nebudou světlé ani vysušené.
Já mám tyto také nejradši, raději než hladké.
Cukr nedávám do těsta vůbec, tím to není.
 Termix 


Re: Jak na kropenaté palačinky 

(9.10.2020 23:54:30)
Konečně krásné téma.
Palačinky dělám často. První se vždycky potrhá. A pak mám některé kropenaté a některé světlé. U nás podle toho, jak rychle je děti jedí. Čím rychleji, tím světlejší.
 Lída+2 


Re: Jak na kropenaté palačinky 

(10.10.2020 6:42:20)
Recept mám stále stejný. Z kuchařky naší vesnice.
Cukr do těsta nedávám.
Pánev mam obyčejnou.
Puchýře barevné mam na v
Házím je na sebe. Tvrdé nejsou. Max okraj. Druhý den. Pokud teda zbyde.
Těsto dělám hodinu před pečením. O smažení nemůže být řeč.
Když delam z 1 1/2 litru mléka. Spotřeba oleje jsou 2 lžíce na všechny. Panev lehce potiram štětcem silikonovým. Otrenym o hranu misky.

Pokud jde o bramborové placky. Ty se dělají úplně na sucho. Tence vyvalené. Peču je z jedné strany do úplného vyfouknuti. Na pánvi dělají takový balón. Oddělí se testo na dvě vrstvy. Pak je otáčím. Ty jen se švestkovými povidli.

Babička mi kdysi říkala, že když se do těsta dá rum nenasakuje tolik olej, ale mluvila o tom při přípravě koblih a kroucánků z toho samého těsta. A lila do těsta skoro 2 dcl. Dělám to taky tak.

Bábovku potiram tumem a sypu cukrem. Udělá to super krustu. Ma zůstat dýl vláčná. Jenže kluci jsou rychlý.:-D

 magrata1 


Re: Kropenaté palačinky 

(11.10.2020 11:57:29)
naše děcka zase milují palačinky u babiček. Naše jim chutnají hodně, ale babičky mají lepší. Já tam totiž přidávám jemné ovesné vločky. A jsou tím pádem kropenaté. Víc teda ze strany, která se smaží jako druhá. Na té první se to těsto krásně rozlije na plochu, z vrchu je ta plocha mírně nerovná (u našich vločkových dosti) a udělá se to kropenaté.
 blik 


Re: Kropenaté palačinky 

(11.10.2020 21:30:07)
Kropenaté palačinky udělá použití pohankové mouky. Recept: 100g pohankové mouky, vejce, špetka soli a 300 ml mléka. Důležité nechat odležet min. 6 hodin.:-)

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.