| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Růžičková kapusta

 Celkem 51 názorů.
 rišulka 


Téma: Růžičková kapusta  

(31.10.2020 1:07:11)
Hodně se bavíte o jídle, tak prosím poraďte, podělte se, jak vaříte malé kapustičky.
"Za mlada" jsem je měla ráda jen tak opečené na másle, ale to není jídlo, to je jen na chuť :) (prý)
Naposled jsem udělala polívku, moc úspěchu nesklidila, mi teda přišla výborná, ale Riška papá jen šťávičku a to by člověk brečel, jak se s tím párá a pak odnáší skoro plný talíř. Možná mixované jako brokolicovou by snědl, ale to je mi líto.
Koukám na recepty na netu, ale tam je k tomu potřeba spousta dalších ingrediencí a kapustičky jsou nakonec jen jako "doplněk" nebo příloha, tak si nevím rady.
 rišulka 


Re: Růžičková kapusta  

(31.10.2020 1:12:41)
jo a nepatří úplně do téhle sekce, ale nemáte tip na nádobí, když něco chystám na pánvi a pak přendám do pekáče a dám do trouby, aby to byla jedna nádoba? Praskl mi skleněný pekáč a chtěla bych na vánoce nový, klasickou brutvanu, ale jestli si můžu na ježíška vymýšlet, tak mě napadlo něco takového, co jde aj na sporák, aj do trouby.. díky
 Vranice 


Re: Růžičková kapusta  

(31.10.2020 8:08:13)
Rišulko, s kapustičkama moc neporadím, vařím je málo, dávám třeba k masu do papiňáku ke konci vaření. Když je děláš na másle, proč by to nemohlo být zeleninové jídlo, třeba posypat strouhaným sýrem nebo dát k tomu dip ze zakysané smetany a bylinek? Nebo zapéct jako květák - naskládat do nádoby, zalít vajíčky s rozkvedlanou zakysanou smetanou a zasypat sýrem, pak zapéct. Případně přihodit k tomu brambory zbylé z předešlého dne.

K tomu nádobí mě napadá Tefal, co je teď za body v Albertu. Má odcvakávací rukojeť, dobře se skladuje, akorát je to teflon, takže i s opatrným zacházením moc dlouhá léta nevydrží. Ale líbí se mi ten princip, že se dobře skladuje ve skříňce, když rukojeť je lehce odnímatelná. Prodávají se různé sady, i menší anebo něco i jednotlivě:


Akorát ta akce v Albertu končí, asi už to bude probrané.
 kachna_ 


Re: Růžičková kapusta  

(31.10.2020 10:15:10)
Já mám nejradši nádobí belis. Kapustičky jsem ochotná konzumovat pouze syrový.
 K_at 


Re: Růžičková kapusta  

(31.10.2020 12:13:35)
Rišulko, nádobí - určitě pokud to půjde, tak nějakou litinu. Klidně to může být prostě kastrol s poklicí. A dá se v tom vařit i péct. Nebo mám z Orionu hrnec - takový tlustostěnný, a povrch je něco jako kámen. Neloupe se to. Když se to poškrábe, nevadí to. Jen to má skleněnou poklicí do asi 180°C. Tak buď dávám jinou poklici, nebo alobal. Ale taky je fajn.
 Monika 


Re: Růžičková kapusta  

(31.10.2020 9:03:33)
Ty kapustičky ale prostě mají charakter "přílohy", stejně jako jiná listová zelenina. Můžeš samozřejmě jíst jen kapustu, stejně jako jen zelí nebo jen špenát, když ti to vyhovuje, ale asi většina lidí ti řekne, že "to není pořádný jídlo" ~:- Nádob, co jdou na plotnu o do trouby se nabízí dost, my tedy máme stále klasické skleněné pekáče (menší kulatý a větší podlouhlý), ale vidívám i různé kameninové, litinové ...
 Simeona+3 


Re: Růžičková kapusta  

(31.10.2020 9:07:19)
Rišulko, s kapustičkama neporadím, protože je nemám ráda (jinak jakoukoliv zeleninu), ale nádobí je fajn smaltovaný litinový plech taková ta česká klasika -černe zvenku, modrý smalt uvnitř. Je to hrnec či pekáč, jak chceš. Na tomhle nádobí vaří moje mamka 40+let a já už taky 20 let.

https://www.smaltovane-nadobi-sfinx.cz/eshop/597/belissfinx-smaltovana-zapekaci-misa-bse-28-cm.html

 Bouřka 


Re: Růžičková kapusta  

(31.10.2020 9:11:05)
Tak ono je to spíš na přílohu než jako samostatné jídlo. Skvělá je podle Cuketky na zádíčka, má tam i další recepty.
 Půlka psa 


Re: Růžičková kapusta  

(31.10.2020 9:14:02)
Pod tím receptem na zádíčka je ještě pokus kapustičky, řepa, a jablkovo celerová omáčka. Kdysi jsme to zkoušeli a bylo to moc dobrý. Tam je k tomu ještě nějaká záležitost s morkem a tu jsme rádi přeskočili a měli to vege.
 perko 


Re: Růžičková kapusta  

(31.10.2020 9:14:37)
Taky dělám pouze polívku a pak samostatně na másle. Moje maminka kapustu přidává do karbanátků.
 Evelyn1968,2děti 


Re: Růžičková kapusta  

(31.10.2020 9:17:28)
Hovězí nebo vepřové nudličky v kapustě, používám i růžičkovou, když mám doma.
 Půlka psa 


Re: Růžičková kapusta  

(31.10.2020 9:27:12)
Obalovaná je moc dobrá. Ani mi to jako piplačka nepřijde. Ona ta kapustička má docela soudnej tvar, to není jak květák s miliardou tunýlků, kaňonů a pahorkatin.
 Půlka psa 


Re: Růžičková kapusta  

(31.10.2020 9:36:47)
Mám pocit, že MM je dělá ve friťáku, tam to otáčení odpadá.
 Půlka psa 


Re: Růžičková kapusta  

(31.10.2020 9:49:44)
MM friťák z nějakého důvodu koupil, tak ať si hraje. Taky bych ho nepořizovala, ale když v tom udělá oběd, tak to bez keců sním. :-)
 Bouřka 


Re: Růžičková kapusta  

(31.10.2020 10:09:35)
Valkýro, teď jedou horkovzdušné fritézy :-) Klasický friťák mě nikdy nelákal, obalovaný květák, což bylo asi jediný, na co mi přišel dobrej, jsme si vždycky objednali u tchyně. Ale tuhle fritézu teda miluju. Akorát ten květák jsem ještě neprubla, já nerada to obalování ~t~
 kachna_ 


Re: Růžičková kapusta  

(31.10.2020 10:22:39)
jo, to mi včera říkala mamča na kapra - tak to obal jako řízek. Tak jí říkám, že řízky se u nás jedí jednou ročně na vánoce, když to děti nebo manžel obalí. Myslím, že jestli to ještě bude dávat fyzicky, bude nám řízky dělat po každé, když tam přijedem ~t~
 angrešt 


Re: Růžičková kapusta  

(31.10.2020 9:33:53)
rišulko, kapustičky různě.
Jen opečené na másle - to používám jako přílohu, nebo je opečené nasypu na krémovou polentu a posypu hodně parmazánem.

Opečené na másle s tyrolským špekem, k tomu pak štědře zakysané smetany.

Pak vlažný salát - vykrojím košťály a rukama je rozlámu na lístky, krátce blanšíruju a zchladím. Udělám hořčicovou zálivku, ty blanšírované pár sekund ohřeju v mikrovlnce, aby byly vlažné, a smíchám se zálivkou.

Stejným způsobem blanšírované - svařím smetanu s hrubozrnnou hořčicí, solí, cukrem a citronovou šťávou a v tom pak krátce podusím ty kapustičky.

Kapustičkovou polévku - opět - uvařím bešamelový základ a jen nakonec do něj dám ty rozlámané kapustičky, aby se moc nepřevařily.

Komplikovanější je francouzská pintade au chou - perlička s kapustou - u té místo kapusty ráda dávám kapustičky.
 Půlka psa 


Re: Růžičková kapusta  

(31.10.2020 10:10:51)
"Komplikovanější je francouzská pintade au chou - perlička s kapustou - u té místo kapusty ráda dávám kapustičky."

To je roztomilý. My ostatní bychom hlavně místo té perličky dali kuře. Kapustičky jsou už jen drobnost.
 neznámá 


Re: Růžičková kapusta  

(31.10.2020 10:15:15)
Půlko, možná spíš kohouta.
Perlička a kuře jsou někde jinde.
A vlastně to musím vyzkoušet z toho kohouta, až se hecnu.

Safra Angrešt je fakt neskutečná, jedna diskuze a člověk sraví v kuchyni věčnost.~:-D
 Lída+2 


Re: Růžičková kapusta  

(31.10.2020 10:17:34)
Neznámá, píšu si tu inspirace. Není dneska prostor.
 Bouřka 


Re: Růžičková kapusta  

(31.10.2020 10:15:25)
Půlko ~t~ Perlička je dobrá, ale špatně k mání :-)
 angrešt 


Re: Růžičková kapusta  

(31.10.2020 10:26:27)
Půlko.. ~f~~t~
Mně to vůbec nenapadlo, perličku normálně kupuju na Rohlíku jako běžný maso. Tak poulet au chou de bruxelles, no ~:-D
 Půlka psa 


Re: Růžičková kapusta  

(31.10.2020 10:29:10)
Já perličku asi nikdy nejedla a nejspíš jsem ji ani neviděla prodávat.

Pak se teda nemám co divit, že u nás chutná všecho stejně (jako kuře). :-)
 Bouřka 


Re: Růžičková kapusta  

(31.10.2020 10:33:15)
Tak tipuju, že v Makru k mání bude, ale tam se jeden dostane zřídka a navíc je to vždy ultrarychlý průlet - naložit mouky a vypadnout, než děti zbourají auto. Kolem Vánoc bývá v Lidlu nebo Kauflandu tuším.
 -Velšice- 


Re: Růžičková kapusta  

(31.10.2020 11:08:44)
Perlicku v Makru maji. Zato tam nemaji kvetak~e~
 angrešt 


Re: Růžičková kapusta  

(31.10.2020 10:33:45)
Půlko, Rohlík vede jak francouzské perličky, tak i perličky z nějaké tuzemské farmy. A chutná to jako hodně dobrej mladej křehkej bažant a oproti bažantům to v sobě nemá broky ~t~
(a jedne můj strejka měl léta velký chov perliček, takže pro mě je to prostě běžná drůbež :) )
 K_at 


Re: Růžičková kapusta  

(31.10.2020 10:35:14)
A JAK CHUTNÁ BAŽANT? ~t~
 Bouřka 


Re: Růžičková kapusta  

(31.10.2020 10:36:42)
Kat, po olovu~t~
 K_at 


Re: Růžičková kapusta  

(31.10.2020 10:38:00)
Bouřko!!!! 🤣🤣🤣❤️
 Bouřka 


Re: Růžičková kapusta  

(31.10.2020 10:41:23)
Kat :-), jinak já ho měla jen jednou dvakrát. Tužší sušší divočina no, ale možná to bylo úpravou, já to nevařila, jen jedla.
 Hadice a hadi 


Re: Růžičková kapusta  

(31.10.2020 10:37:19)
Dostala jsem mladýho kohouta, poradíte někdo co s ním?
 Bouřka 


Re: Růžičková kapusta  

(31.10.2020 10:38:31)
Klasika na víně a pekla bych na pomalo.
 Hadice a hadi 


Re: Růžičková kapusta  

(31.10.2020 10:48:23)
Víno v jídle u nás nikdo nemá rád...
 neznámá 


Re: Růžičková kapusta  

(31.10.2020 10:40:42)
Na víně, ale to u nás děti nejedí.

Pokud je mladý, tak ho normálně peču.
Vyborný je i na paprice.
A pořádně vymýt, naši maj sobě mnoho kamínků, to je na vylomení zubu.
 Hadice a hadi 


Re: Růžičková kapusta  

(31.10.2020 10:50:28)
Alá kuře na paprice právě dělávám... Pečenej, jako třeba kuře?
 Bouřka 


Re: Růžičková kapusta  

(31.10.2020 10:54:07)
Nepekla bych zprudka, chce to spíš pomalejší přípravu. Teda já jsem zvyklá na vyběhané kohoutky od našich, to je polodivočina :-)
 neznámá 


Re: Růžičková kapusta  

(31.10.2020 11:23:27)
Hadice, pomalu pečený a prošpikuji špekem.
U nás ho máme rádi.

Já se stále ještě neodhodlala na křepelky, stále žijí, teď už ani nesnáší a to už měli být na Velikonoce s nádivkou. ~:-D
 angrešt 


Re: Růžičková kapusta  

(31.10.2020 9:36:52)
A hrnec na "dvojbojové disciplíny" opečení a trouba - používám litinové. Ty jsou teda obecně dost drahé, takže ten nejlepší mám z bazaru, ale dá se koupit levnější litiňák v ikea a nebo zdejší litinové s modrým smaltem uvnitř. Výhoda litiny oproti sklu je, že můžeš bez obav podlít i studenou tekutinou, litina nepraskne, varné sklo má sice velmi nízkou teplotní roztažnost, ale přesto prasknout při prudké změně může.
 Půlka psa 


Re: Růžičková kapusta  

(31.10.2020 9:39:41)
Liťiňák máme úplně výtečnej z Tesca. Je to přímo Tesco značka a nevím už kolik stál, ale byla to nějaká celkem laciná koupě. Akorát váží snad 20 kilo.Vždycky se nachytám a vytáhnu ho z trouby jednou rukou a pak zjistím, že ho neunesu, jenže na druhé nemám rukavici.
 angrešt 


Re: Růžičková kapusta  

(31.10.2020 9:42:58)
Půlko, tak to je super, to ani nevím, že vedou! Litina je na vaření skvělá
 Půlka psa 


Re: Růžičková kapusta  

(31.10.2020 9:46:51)
Něco jako tenhle jen v jiné barvě a velikosti, ale mám pocit, že ten náš byl tehdy ještě nejakej slevněnej a stál třeba pod pětikilo.

https://akce.najdislevu.cz/1710785-litinovy-hrnec.html
 neznámá 


Re: Růžičková kapusta  

(31.10.2020 9:50:13)
Nám teda litina pukla.
Položila jsem rozpálený hrnec na studenou podložku.
Nějaká obyčejná, myslím, že tento https://www.super-naradi.cz/Litinovy-hrnec-29x21cm-ovalny-s-poklickou-smaltovany-cerveny-PWI-d3232.htm
Ale nejsem si jistá značkou.

Od té doby s litinou zacházím opatrně jak se sklem.~;)
 Lída+2 


Re: Růžičková kapusta  

(31.10.2020 10:09:45)
Neznámá, mam dva litinové hrnce z dob totality. Bude jim min. 34 let. Nedám na ne dopustit.
 neznámá 


Re: Růžičková kapusta  

(31.10.2020 10:11:41)
Lído, však já je mám také ráda, až na tu váhu.
Akorát už jsem k nim opatrnější, nechci další svíčkovou na lince.
 Inka ..|-.|-.-|.- 


Re: Růžičková kapusta  

(31.10.2020 9:38:45)
Podusím na cibulce a zapeču se sýrem, hodně sýra. S bramborama nebo kaší. Pro masožravce s tou cibulkou osmahnout anglickou na kostičky.
 Tante Bante 


Re: Růžičková kapusta  

(31.10.2020 10:54:53)
Rišulko, já je blanšírované dám do máslem vymazaného a strouhankou vysypaného pekáčku, zaliju vajíčky rozšlehanými se smetanou a parmazánem a navrch strouhanku.
 Tante Bante 


Re: Růžičková kapusta  

(31.10.2020 10:55:40)
Zapéct, samozřejmě. Asi to není fancy recept, ale u nás celkem časté zimní jídlo.
 K_at 


Re: Růžičková kapusta  

(31.10.2020 12:15:39)
Tante, mňam.
 Beat 


Re: Růžičková kapusta  

(31.10.2020 12:25:27)
Jste dobrý, že si to pamatujete. Já vím, že teď mám v troubě bábovku cukrářství IF z tý největší MILKY co existuje.. no a na plotně v jednom hrnci brambory, pórek, mrkev a zbytky pečeného kuřete ze včera a historii musím lovit.


 TaJ 


Re: Růžičková kapusta  

(31.10.2020 15:39:16)
Rišulko, my kapustičky děláme s dušeným masem a k tomu brambory...vepřové maso na kostky, osmahnout na cibulce, zalít vodou, podusit do měkka, přidat dusit kapustičky, osolit, trošinku pepře, podle potřeby malinko zahustit...
Jinak jsem tu koukala, že je někdo obaluje, ale to by se asi u nás neujalo, syn jí obalovaný akorát sýr a květák...nemá rád zelené věci, takže ani obalovaná brokolice neprošla...cuketu jsme taky obalovali, ale tam mu zase vadilo, že ten trojobal na ní moc dobře nedržel a když to jedl, tak se mu to z toho vždycky celé slouplo a byla vidět ta cuketa...no jo, je to s nimi někdy náročný, no...~;)
 Ráchel, 3 děti 


Re: Růžičková kapusta  

(31.10.2020 19:02:55)
na zádíčka :) https://www.cuketka.cz/?p=8688

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.