| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Nepovedené jídlo - zachraňujete nebo vyhazujete?

 Celkem 179 názorů.
 libik 


Téma: Nepovedené jídlo - zachraňujete nebo vyhazujete? 

(5.12.2020 11:30:22)
Právě jsem zavraždila čokoládovou polevu, špatně jsme rozmíchala lžičku škrobu a zcuckovatěla mi, v tu chvíli jsem věděla, že je to marnost, přesto jsem přidala smetanu, kakao, zuřivě míchala nad parou i na ostro, nedokonalý výrobek vylila na koláč (nevím, co jsem čekala~:-D) a když tam nadále byly samozřejmě pucky, začala jsem zvažovat, že seříznou vršek a dám tam ovoce se želatinou~8~

Přemýšlím, co je to za zvláštní ambici - udělat například z jalového kuřete na paprice maďarský perkelt.

Co vy? Dokážete poznat, že to nemá cenu a začít znova?~:-D
 libik 


Re: nepovedené jídlo - zachraňujete nebo vyhazujete? 

(5.12.2020 11:47:58)
Valkýro, ono to má tečku, přicupitalo dítě , zakrojilo a řeklo, jééé, kakaovej pudink, mňam.

Já taky málokdy vyhazuju, výjimkou je, pokud se zasním a nechám něco v troubě
3 hodiny na 180~:-D
 libik 


Re: nepovedené jídlo - zachraňujete nebo vyhazujete? 

(5.12.2020 11:56:52)
Mně se to jednou povedlo, když byl "ženich" poprvé v rodině. Tehdy jsem šla řešit něco do práce a na základě telefonu, že něco "hoří", jsme málem fakt vyhořeli~:-D

 Mili+2 


Re: nepovedené jídlo - zachraňujete nebo vyhazujete? 

(5.12.2020 12:49:33)
Babička má super story se spáleným jídlem. Smažila kotlety, a seběhla vyhodit smetí. Na schodech potkala sousedku, a protože bylo léta Páně 2000, v nějakem časopise bylo proroctví že příjde Satanáš, bábiny diskutovaly na schodech že ona tam byla i podobizna, že má rohy i oči...No, trvalo to. Kuchyň byla černočerná, a jezevčice to přežila zázrakem. Mimochodem, babička ještě žije, a tedy ďábla se nedočkala ani 20 years later.
 libik 


Re: nepovedené jídlo - zachraňujete nebo vyhazujete? 

(5.12.2020 12:50:53)
to je hezký~:-D
 Ropucha + 2 


Re: nepovedené jídlo - zachraňujete nebo vyhazujete? 

(5.12.2020 11:54:46)
Jo tak spálenina se vyhazuje, to fakt jinak nejde ~:-D , ačkoliv i tam mám sklony bojovat a dokáži pozřít i produkt na hranici poživatelnosti, abych nemusela připustit totální neúspěch.
 libik 


Re: nepovedené jídlo - zachraňujete nebo vyhazujete? 

(5.12.2020 11:57:45)
Ropucho, okrájet a udělat nějaké pečenáče na kyselo, v případě sladkého rumové kuličky~t~
 Ropucha + 2 


Re: nepovedené jídlo - zachraňujete nebo vyhazujete? 

(5.12.2020 12:46:50)
Já mám aktuálně jeden plech nahnědlého cukroví.
Pekla jsem to někdy k půlnoci, únava doléhala, pes chtěl drbat, na poslední várku jsem zapomněla zapnout minutku.
Nevyhodím to, schovám si to stranou a poctivě spořádám.
Je to každoroční kolorit, už přesně vím, jak to bude hořký ~:-D
 libik 


Re: nepovedené jídlo - zachraňujete nebo vyhazujete? 

(5.12.2020 12:02:19)
Moje konečná strategie, když nepomůže nic, je tvářit se, že je to "specialita"

Typicky tak podávám bábovky s brouskem nakrájené na zajímavé útvary, případně obalené v kokosu ~:-D
 libik 


Re: nepovedené jídlo - zachraňujete nebo vyhazujete? 

(5.12.2020 12:44:49)
Holky, když už vaříme (a kazíme), poraďte mi, jak mám stáhnout z jeleního guláše tuk, překvapilo mě, co se ho vydusilo, to maso bylo libovoučké, pořád tam šmejdím lžící a nic moc.
 Slonisko 


Re: nepovedené jídlo - zachraňujete nebo vyhazujete? 

(5.12.2020 12:48:33)
Z polívky tuk sundávám papírovou utěrkou, onehdá jsem neměla, tak jsem použila filtr na kafe a šlo to snad i líp. Ale nevím jestli má guláš volnou hladinu.
 libik 


Re: nepovedené jídlo - zachraňujete nebo vyhazujete? 

(5.12.2020 12:50:02)
díky, vyndám maso a bude mít volnou hladinu~x~
 Martina, 2 kluci 


Re: nepovedené jídlo - zachraňujete nebo vyhazujete? 

(5.12.2020 16:05:21)
Trik s utěrkou a filtrem na kafe neznám. Jakože jezdíš tím papírem po hladině? Nerozpadne se mi do té polévky? Zítra dělám kachní polévku, nestihnu ji dát vychladit, abych tuk jako vždy sebrala ztuhlý. Trik by se dooost hodil.
 neznámá 


Re: nepovedené jídlo - zachraňujete nebo vyhazujete? 

(5.12.2020 16:24:50)
Když dáš polívku na na půlku rozpálené plotýnky, aby se políva stále vařila, tak se tuk stáhne k jedné straně a líp se sbírá.
 Martina, 2 kluci 


Re: nepovedené jídlo - zachraňujete nebo vyhazujete? 

(5.12.2020 16:38:25)
Prima, dík! A jezdím tedy utěrkou po hladině?
 neznámá 


Re: nepovedené jídlo - zachraňujete nebo vyhazujete? 

(5.12.2020 16:39:55)
To netuším, já tuk sebirám opatrně naběračkou.
Jak je všechen u jedné strany, tak to jde dobře.
 Slonisko 


Re: nepovedené jídlo - zachraňujete nebo vyhazujete? 

(5.12.2020 17:19:17)
Martino, zatím se mi utěrka nerozpadla, držím jí za dva rohy, položím jí na hladinu, zvednu, vyhodím a vezmu jinou, ta polívka nesmí být vysloveně horká, dělám to normálně rukou. Ale používám to opravdu jen v nouzi, když nemám čas nechat polívku vychladnout, vždycky tam nějaký tuk zbyde.
 Martina, 2 kluci 


Re: nepovedené jídlo - zachraňujete nebo vyhazujete? 

(5.12.2020 17:30:10)
Díky, zitra to vyzkouším. Já většinou dělám vývary den předem právě kvůli sběru tuku, to teď už nestihnu - kachní skelet je zmrzlý na kost :-)
 Lída+2 


Re: nepovedené jídlo - zachraňujete nebo vyhazujete? 

(5.12.2020 18:34:23)
Libik z polívky to stahuju tak, ze to hodím fo lednice, tam tam to udělá krustu. Tu jen odloupnu.
Rychle bez nervů.
 libik 


Re: nepovedené jídlo - zachraňujete nebo vyhazujete? 

(5.12.2020 19:18:12)
To je dobrej nápad, Lído
 Zasjaj. 


Re: nepovedené jídlo - zachraňujete nebo vyhazujete? 

(5.12.2020 19:21:30)
Jo nebo jeste rychleji do mrazaku. Nez zmrzne polivka je tuk tuhej
 Kaipa 


Re: nepovedené jídlo - zachraňujete nebo vyhazujete? 

(5.12.2020 13:54:52)
3 hodiny na 180? Pchá, to nic není. Já jsem předloni před Vánocemi vařila celou noc Salko. No, vyrobila jsem protitankovou střelu a smrad se cca 3 neděle jevil jako nevyvětratelný, vypadalo to, že budeme nejen malovat, ale taky vyhodíme novou sedačku na míru za spoustu peněz. No, dopadlo to dobře.
 Ropucha + 2 


Re: nepovedené jídlo - zachraňujete nebo vyhazujete? 

(5.12.2020 11:51:14)
Zachraňuji zuřivě se vší vynalézavostí, cucky všelijak rozmačkávám lžičkou, pasíruji přes sítko, hmotu nastavuji, chladím, zahřívám ... a nezlomně očekávám, že to dokážu ~:-D
Vždycky výrobek dokončím, nevyhodila jsem nikdy nic.
Ale možná jsem někdy měla ~:-D
Stává se mi to tedy výjimečně, ale když už, odmítám si neúspěch připustit do poslední chvíle.
 Martina, 2 kluci 


Re: nepovedené jídlo - zachraňujete nebo vyhazujete? 

(5.12.2020 14:20:29)
. a nezlomně očekávám, že to dokážu ~:-D

Jojo, a udělám proto všechno. Často pred Vánoci tahle dopadnu s čoko krémem do pařížských rohlíčků. V klidu uvařím šlehačku s čokoládou, vychladim. Pak to začnu míchat s máslem, zdrcne se to, sleham dál a dál a dál, cca 20 min, pak se to zase spojí. Loni jsem se na máslo vykašlala a vyšlehala jen tu čoko šlehačku a dobrý. Letos kvůli manželovi bude akce "bez mléka", takže mám smetany všech druhů (sójová, ovesná, kešu a mandlová), budou nové výzvy ~:-D...vařit s čokoládou? Šlehat nebo nee?
Slané pokrmy zachráním skoro všechny, ale já nepřipaluju, spíš si pletu koření a dávám "přiměřeně" :-)
 libik 


Re: nepovedené jídlo - zachraňujete nebo vyhazujete? 

(5.12.2020 14:52:36)
Martino, já dělám všechno kromě masa ve veganské verzi, takže když říkám smetana, myslím sojová, na omáčku excelentní, ale obávám se, že to nevyšleháš~d~

Kdo má tichej mixer nebo silný nervy(a je vegan nebo nesnáší laktozu), může vyšlehat vodu z cizrny (mám to z Rodiny a funguje~x~)
 Inka ..|-.|-.-|.- 


Re: nepovedené jídlo - zachraňujete nebo vyhazujete? 

(5.12.2020 14:58:56)
Ta Ráma ke šlehání drží krásně a je dobrá.
 libik 


Re: nepovedené jídlo - zachraňujete nebo vyhazujete? 

(5.12.2020 15:03:53)
Koukla jsem, že mají "jednoduše čistě rostlinnou",tak to koupím, stejně je to legrace , jak se nám mění reklamní slogany podle stravovacích trendů, nedávno byla "rama-máslová chuť"~:-D
 daba+holčička 


Re: nepovedené jídlo - zachraňujete nebo vyhazujete? 

(5.12.2020 15:19:48)
naopak, sojovou šlehačku vyšleháš pekelně, je to tuhý až moc. Přidává se tam pak jogurt a je z toho zajímavej krém. Kokosovou šlehačku taky vyšleháš.
 libik 


Re: nepovedené jídlo - zachraňujete nebo vyhazujete? 

(5.12.2020 15:34:38)
Dabo, opravdu???

No tak to jsem na to zas jednou šla logicky, zdálo se mi, že rostlinný tuk prostě neztužím, kdybych se postavila na hlavu~:-D

Já to tedy zkusím.
 Martina, 2 kluci 


Re: nepovedené jídlo - zachraňujete nebo vyhazujete? 

(5.12.2020 16:08:19)
Dabo, koupila jsem "smetanu na vaření" soja, kešu, mandle. Plán mám - provarit s čokoládou, nechat ztuhnout, vyšlehat...co myslíš?
 libik 


Re: nepovedené jídlo - zachraňujete nebo vyhazujete? 

(5.12.2020 16:10:39)
Já nechci znova blbě radit, ale koukla jsem, že kromě smetan na vaření (nejrozšířenější je ALPRO) existujou rostlinné šlehačky, tam bych věřila, že to ztuhne.
 Martina, 2 kluci 


Re: nepovedené jídlo - zachraňujete nebo vyhazujete? 

(5.12.2020 16:39:40)
Aha, tak koupím i šlehačku, ovšem v naší Horní Dolní to bude kapku oříšek.
 daba+holčička 


Re: nepovedené jídlo - zachraňujete nebo vyhazujete? 

(5.12.2020 21:11:08)
MArtino, na vaření bude možná málo tučná na šlehání. Vím že se dá vyšlehat ta rama a pak nějaká ze zdravé výživy, myslím to byla Holé. Tady je recpt na ten krém.
https://www.toprecepty.cz/recept/33060-jogurtovy-krem-na-dorty/
 Martina, 2 kluci 


Re: nepovedené jídlo - zachraňujete nebo vyhazujete? 

(5.12.2020 15:59:16)
Zkusím šlehat, trvám na tom, že to dokážu ~:-D
 Ropucha + 2 


Re: nepovedené jídlo - zachraňujete nebo vyhazujete? 

(5.12.2020 15:40:48)
Martino, zdrclý krém zachráníš pár kapkami oleje a šlehat.
Na tento postup jsem pyšná, neboť jsem ho sama vymyslela v rámci nápravných pokusů ~:-D
 libik 


Re: nepovedené jídlo - zachraňujete nebo vyhazujete? 

(5.12.2020 15:43:21)
Ropucho, beru tě za slovo, poslední fopá se zdrclým krémem jsem zažila při drahoušových padesátinách, došlo na variantu "tvářím se jakoby nic", protože jsem nezmohla nic.
 Ropucha + 2 


Re: nepovedené jídlo - zachraňujete nebo vyhazujete? 

(5.12.2020 15:52:12)
Libiku, zkus to.
Já bývám netrpělivá čekat, až se sjednotí teplota všech surovin, takže obvykle zkouším propašovat něco teplého a dopadne to očekávatelně.
Ale ten olej jsem vymyslela geniálně ~:-D
 libik 


Re: nepovedené jídlo - zachraňujete nebo vyhazujete? 

(5.12.2020 15:55:39)
Ten olej je pro mě lepší než máslo, jelikož masožravý oslavenec má dort jako dekoraci a těší se na řízek, takže aby moh i vegánek:-)

Tuhle jsem se v intimní chvilce bavila s mužem o vaření (my v podstatě spíš jíme než tamto~:-D) a říkám mu "mrzí mě, že byl zdrclej krém na tvým dortu"

Vůbec nechápal, o čem mluvím a nehrál to.~:-D
 Ropucha + 2 


Re: nepovedené jídlo - zachraňujete nebo vyhazujete? 

(5.12.2020 16:01:18)
Ono dost lidí nuance v jídle nepozná, to je pro amatérské kuchaře a cukráře výhoda :-)
Nakonec i pro ty profesionální tedy, za jídlo se vydává ledacos i veřejně.
 Ropucha + 2 


Re: nepovedené jídlo - zachraňujete nebo vyhazujete? 

(5.12.2020 16:08:07)
Valkýro, já bych řekla, že ta nadýchanost tam chybí i chuťově.
Ale samozřejmě jedlé to je.
 libik 


Re: nepovedené jídlo - zachraňujete nebo vyhazujete? 

(5.12.2020 16:16:59)
tohle byl pudink šlehaný s vařeným salkem (doma dělaným, javorový sirup a kokosové mléko) a k tomu Flora, jediný přijatelný rostlinný tuk , co doma byl, mělo to takovou tečkovitou konzistenci, na pohled bys řekla, že je to jemnej kokos.

Upřímně řečeno, mezi námi děvčaty, bylo to bluee.~f~

 Ropucha + 2 


Re: nepovedené jídlo - zachraňujete nebo vyhazujete? 

(5.12.2020 16:28:41)
Libiku, tvá otevřenost experimentům s různými alternativními potravinami je obdivuhodná.
Já jsem opatrně vzala na milost sójové mléko a tofu, jinak vařím pouze z tradičních surovin.
Mám sice z mléka a mléčných výrobků výčitky, ale na šlehání cizrnové vody nebo míchání javoru s kokosem mi nějak chybí kuráž.
 libik 


Re: nepovedené jídlo - zachraňujete nebo vyhazujete? 

(5.12.2020 16:35:14)
Tak já musím, že jo, nemohu brát dítěti ideál.

Javorovej sirup je boží, v normálním režimu bych to nikdy nekupovala, jelikož je to fakt dost drahý, malá placatka za nějakých 160,- Kč, ale chuťově vynikající.

A jak jsem říkala, velmi mě překvapilo, že slepice fakt trpí zbytečně, jelikož bramborový či kynutý knedlík bez je o třídu lepší. U moučníků, to je otázka, moje máti má největší starost, aby "pěkně vyběh" korpus a moc nezdobí. My máme rádi různě mokré moučníky plné sušeného ovoce a ořechů.

Ty smetany na vaření už jsem chválila, chuťově super a oběd tě tak neodstřelí, i když je to svíčková se šesti.~d~
 Ropucha + 2 


Re: nepovedené jídlo - zachraňujete nebo vyhazujete? 

(5.12.2020 16:38:45)
Libiku, já jsem se bez vajec naučila dělat buchtu a palačinky z banánů a to je hodně dobré.
Knedlík bych si netroufla, dává se tam nějaká vychytávka, nebo vejce prostě vypustíš?
 libik 


Re: nepovedené jídlo - zachraňujete nebo vyhazujete? 

(5.12.2020 16:40:53)
Dám někdy lžíci té rostlinné smetany na vaření, ale jsou i jen tak, a do bramborových přistrouhnu jeden syrový brambor.

Dneska se mi fááákt povedly~:-D
 Ropucha + 2 


Re: nepovedené jídlo - zachraňujete nebo vyhazujete? 

(5.12.2020 16:47:21)
Hm, zní to trochu podezřele ~:-D
Nejbližší knedlíky budu dělat o Vánocích, bude u toho důležité příbuzenstvo, to tam asi konzervativně hodím vejce ~:-D
Ale k nějaké té vegetariánské omáčce pro užší kruh bych to mohla zkusit.
 neznámá 


Re: nepovedené jídlo - zachraňujete nebo vyhazujete? 

(5.12.2020 16:55:11)
Libiku, to vaříš nadvakrát nebo jednou se nějak obejdou masožrouti a podruhé si něco jiného vezmou vegani?
Umím si představit veganský knedlík i omáčku, ale čím nahradiť maso?
Tofu moje rodina nazývá "tofuj".
Já si do omáčky nebo ke knedlíku tofu přihodím, mám ho ráda, ale pak je to omačka z masa, není veganská.

Jinak také máš můj obdiv, já na experimenty u vaření nemám chuť a ani buňky.
 libik 


Re: nepovedené jídlo - zachraňujete nebo vyhazujete? 

(5.12.2020 17:08:44)
Vařím některá veganská jídla pro všechny, naučila jsem se indickou kuchyni, to je děsně dobrý (květák na kari, dhal, kapusta a tak) no a když dělám klasiku, mám omáčkovej základ vegan, který pak doleju pro ostatní do dušenýho masa. Náhražky masa jsou na trhu ve velkém množství, dneska jsem pekla výpečky ze starých dobrých sojových kostek, když se tomu dá péče, je to dobrý , ale nesmí se to odfláknout, jinak za hodně dobrou značku výrobků ála maso pokládám https://www.gardengourmet.cz/, kupovala bych klidně pro celou rodinu, ale bohužel je to oproti masu drahé, jelikož to není dotované.
 libik 


Re: nepovedené jídlo - zachraňujete nebo vyhazujete? 

(5.12.2020 17:16:59)
Vaříš to 20 minut v dobré sojovce a v koření (pepř, nové, paprika, kmín) pak to dáš do pekáčku na olej , posypeš cibulí na kroužky , osolíš a pečeš 2 hodinky tak na 160, občas podleješ tím vývarem, jako maso, no~:-D
 libik 


Re: nepovedené jídlo - zachraňujete nebo vyhazujete? 

(5.12.2020 17:22:54)
Valkýro, dobrej kompromis, to sádlo~:-D
 libik 


Re: nepovedené jídlo - zachraňujete nebo vyhazujete? 

(5.12.2020 17:29:42)
jo a nějak jsme znervozněla z odpovědnosti za tvůj nedělní oběd, tak přikládám recept z internetu~:-D
https://www.vegmania.cz/recepty/vypecky-ze-sojoveho-masa
 Ropucha + 2 


Re: nepovedené jídlo - zachraňujete nebo vyhazujete? 

(5.12.2020 18:20:20)
Valkýro, ten zní dobře!
Ale v jakém poměru to vše?
U bramborového klasického vím od oka, jak má vypadat, tady bych tápala, jak to vyladit do správné chuti.
 libik 


Re: nepovedené jídlo - zachraňujete nebo vyhazujete? 

(5.12.2020 18:25:25)
No a já bych dala místo vajec nakládané žampiony a majonézu veganskou:-)

Dobrej je taky bavorskej brsalát, tam se dává cibule, okurka, nakládaná paprika, oliváč, hořčice. Akorát, že Němci prý jsou schopni to pozřít teplé
 neznámá 


Re: nepovedené jídlo - zachraňujete nebo vyhazujete? 

(5.12.2020 18:29:15)
A zkoušela jsi teplý br.salát? Je výborný ať s majonézou nebo nějaká lehká varianta.~;)
Pocházím z kraje, kde se k jídlu servíruje pouze teplý salát, studený je zbytkové jídlo. Jsem byla jako dítě v šoku, když mi poprvé nandali na talíř studený salát.~:-D
 libik 


Re: nepovedené jídlo - zachraňujete nebo vyhazujete? 

(5.12.2020 19:07:39)
Neznámá, přiznám se, že ne, mám to obráceně, nejsem zvyklá na teplej:-)
 Ropucha + 2 


Re: nepovedené jídlo - zachraňujete nebo vyhazujete? 

(5.12.2020 18:53:39)
Libiku, žampióny? Do těch bych v této kombinaci tedy nešla, ačkoliv houby jinak miluji.

Bavorský salát je úžasný, ale nevím, jestli bych ho dokázala tak autenticky ochutit, oni tam dávali nějaký speciální ocet.
 Ropucha + 2 


Re: nepovedené jídlo - zachraňujete nebo vyhazujete? 

(5.12.2020 19:04:02)
A když jsme u těch veganských receptů bez vajec, tak s náhražkou za máslo by šlo vegansky i to, co zrovna peču na zítra:

půl kila hladké mouky, kostka másla, 250g jemně strouhané mrkve, kypřící prášek s vinným kamenem
bez cukru
válet těsto na šátečky, plním domácími povidly, velmi úspěšná věc u nás
 libik 


Re: nepovedené jídlo - zachraňujete nebo vyhazujete? 

(5.12.2020 19:08:50)
žampiony mě napadly, jelikož ty dává do brsalátu Jiří Bartoška a to je nějakej Sokol~:-D
 neznámá 


Re: nepovedené jídlo - zachraňujete nebo vyhazujete? 

(5.12.2020 18:32:26)
Val, to zní hodně dobře.
Zkusím.
Možná místo vajec použijí vlašské ořechy.
 Ropucha + 2 


Re: nepovedené jídlo - zachraňujete nebo vyhazujete? 

(5.12.2020 18:48:55)
Valkýro, děkuji, ten zkusím, ta kombinace se mi zamlouvá.
 neznámá 


Re: nepovedené jídlo - zachraňujete nebo vyhazujete? 

(5.12.2020 17:15:07)
Vlastně ano, sojové maso mám také moc ráda, taková hmota, která se ochutí jak potřebuji. Ale prý značně nezdravé, plné plísní. Vegani ho z toho důvodu nemusí a dávají přednost fermentovaným výrobkům.

Prostě si dobrá.
A máš dobrou rodinu, moje je na experimenty moc staromilská. Asi největší odvaz, který jsem zavedla, je svíčková s rýži nebo těstovinou.~:-D
 libik 


Re: nepovedené jídlo - zachraňujete nebo vyhazujete? 

(5.12.2020 17:22:18)
Já kostky dělám fakt vyjímečně, z toho GG, pokud jste koukaly, pokládám za nejlepší ty nudličky a mletý.
V Globusu mají jinou značku (ještě dražší) a tam když si koupíš "kuřecí řízek", je to skoro lepší. Jenže to mám daleko a nemůžu provařit takový prachy.
 libik 


Re: nepovedené jídlo - zachraňujete nebo vyhazujete? 

(5.12.2020 17:19:24)
Neznámá, ta můj chlap "jí jako ptáček" a stále drží staromládenecký zvyk si občas dát kebab~:-D, synovi nevařím, tomu "dávám ochutnat" a druhá dcera je vegetarinánka.

Na utopencích a poctivých řízcích z krkovice tu ujíždím jenom já~t~
 neznámá 


Re: nepovedené jídlo - zachraňujete nebo vyhazujete? 

(5.12.2020 17:35:47)
Utopenci...
Já mám sousedku asi veganku, moc sem nejezdí, moc se nebaví.
Ale jednou povídá svému chlapovi "Mám strašnou chuť na salám s cibulí a octem. Mám tam ještě ten vegetariánský salám a na něj si rozmíchám vodu s citronem"~t~

Můj chlap nevěděl jestli se smíchy počůrat nebo naopak znechuceně zvracet.

Já mám za sebou mnoholeté vege období a pak mnoho let pouze s rybama, ale ze představy salámu s citronovou vodou se navalovalo i mě.
 Okolík 


Re: nepovedené jídlo - zachraňujete nebo vyhazujete? 

(5.12.2020 17:19:34)
Knedlíky houskové nesnáším, nevařím ani k ničemu nejím. S jedinou výjimkou - svíčková. Když ji vařím, muž dostane na výběr - buď knedlík koupíme a nebo on uvaří. Svíčková mi s něčím jiným než knedlem připadá divná.
 neznámá 


Re: nepovedené jídlo - zachraňujete nebo vyhazujete? 

(5.12.2020 17:29:46)
Taky oblíbenost houskových knedlíků nechápu, nikdy jsme je doma nedělali a to se vařilo fakt hodně. Nedělala je už moje babička. Chlapi křičeli, že knedlíků si užijí dost v jídelnách a hospodách, že doma je nechtějí ani vidět. Nemám ráda houskové knedlíky, prostě hmota.
Svíčkovu jsme vždy dělali hodně smetanovou a s těstovinou.
Dělali se hodně bramborové knedlíky.

Manžel houskáče k životu potřebuje a nesnáší kupované. Si dělám srandu, že největší hádky u nás jsou knedlíkové.
Neumím knedlíky, dvakrát do roka je dělám, půlka jich skončí zdrclá. Když děláme nějaký větší oběd pro více lidí, kupuji knedlíky ve zdejší hospodě. Knedlíky fakt nesnáším.


 Slonisko 


Re: nepovedené jídlo - zachraňujete nebo vyhazujete? 

(5.12.2020 17:45:57)
Já houskové knedlíky ráda, ale ne ty kynutý. Mám recept od táty. A dělám je jen párkrát do roka, ke svíčkové, rajské a koprovce.
 libik 


Re: nepovedené jídlo - zachraňujete nebo vyhazujete? 

(5.12.2020 17:10:17)
Ropucho, moje dobrá šetřivá máti už někdy v sedmdesátkách vykládala "holkám"

nejlepší knedlíky jsou mouka, sůl voda~:-D
 Bouřka 


Re: nepovedené jídlo - zachraňujete nebo vyhazujete? 

(5.12.2020 17:31:36)
Já párkrát roztržitě zapomněla to vejce do knedlíků dát, jak bramborových, tak kynutých, a teda nebylo to ono. Jedlý byly, ale to je tak všechno.
 libik 


Re: nepovedené jídlo - zachraňujete nebo vyhazujete? 

(5.12.2020 17:33:59)
To nemohlo být vejcem~d~
 Bouřka 


Re: nepovedené jídlo - zachraňujete nebo vyhazujete? 

(5.12.2020 17:41:21)
libik, používám na každé jeden oblíbený recept a když se to vejce nedalo, tak to na chuti bylo znát, na konzistenci ani ne. Stalo se mi to vícekrát, takže zcela určitě to bylo zapomenutým vejcem. U kynutých je to výraznější, jsou pak dost suché.
 neznámá 


Re: nepovedené jídlo - zachraňujete nebo vyhazujete? 

(5.12.2020 17:43:49)
Kynuté knedlíky mi přijdou chutnější s vejcem a bez mlíka.
Obecně u kynutých záležitostí často vynechávám mlíko, výsledek je takový nadýchanější, chutnější a trvanlivější.
 Bouřka 


Re: nepovedené jídlo - zachraňujete nebo vyhazujete? 

(5.12.2020 17:51:44)
Jo, taky dělám z vody, a do kynutého ho obecně používám málo, do sladkého a i tam spíš ředěný kefír, starší jogurt nebo tak něco.
 Martina, 2 kluci 


Re: nepovedené jídlo - zachraňujete nebo vyhazujete? 

(5.12.2020 17:54:08)
A jakou tekutinu používáš? Jen vodu?
 neznámá 


Re: nepovedené jídlo - zachraňujete nebo vyhazujete? 

(5.12.2020 18:00:03)
Jen vodu.
Popřípadě do sladkého zbytek jogurtu, kefírů a tak, co najdu v ledničce.
 Ropucha + 2 


Re: nepovedené jídlo - zachraňujete nebo vyhazujete? 

(5.12.2020 16:50:40)
Valkýro, vidíš, tak pro mě jsou vyšší level bramborové, to je více práce, rychle to řídne ... nedělám to, kupuji zbaběle těsto v prášku. I když to chuťově není úplně ono.
Kynuté mi jdou dobře.
 Ropucha + 2 


Re: nepovedené jídlo - zachraňujete nebo vyhazujete? 

(5.12.2020 17:33:01)
Valkýro, člověče, ty mě snad ještě namotivuješ, že začnu dělat bramborové knedlíky ~:-D
Díky za tip na předpřipravené vychladlé brambory.
V mých očích je tedy dost opruz je loupat a pak se mořit s mačkadlem ~:-D, ale rozložené do dvou dnů by se to možná dalo přežít ~:-D
Chuťově jsou čerstvé bramborové knedlíky pohádka, to ne že ne.
Ale jako že nejsem fanoušek polotovarů, dneska se dají koupit opravdu dobré noky i dobré práškové těsto, čímž se z výroby vyvlékám.
 Bouřka 


Re: nepovedené jídlo - zachraňujete nebo vyhazujete? 

(5.12.2020 17:38:21)
Tak na bramborové knedlíky existuje přehršel postupů. Z horkých, studených, míchané, ze syrových. Klasika byla jeden den na loupačku, druhý den zbytky do knedlíků a když jich nezbylo dost, tak se to míchalo. Já dělám z horkých, nejméně práce, když není lis na brambory, rozšťouchám je šťouchadlem jak na kaši.
 Kaipa 


Re: nepovedené jídlo - zachraňujete nebo vyhazujete? 

(5.12.2020 20:28:50)
Bouřko, z vařených/syrových brambor to jsou dvoje různé knedlíky. Z vařených bramborové, ze syrových chlupaté, chuťově úplně jiné.
 libik 


Re: nepovedené jídlo - zachraňujete nebo vyhazujete? 

(5.12.2020 20:36:13)
No a není od věci vylepšit bramborovej knedlík (z vařených) malým množstvím syrového bramboru.

Jinak takové ty echt chlupaté klouzáky já moc ráda nemám, ale základní recept na ně je též vegan , hladká mouka a syrový brambor.
 Bouřka 


Re: nepovedené jídlo - zachraňujete nebo vyhazujete? 

(5.12.2020 20:51:27)
Kaipo, knedlíků je mnoho :-) Nicméně recepty mísící vařené a syrové brambory budou výsledkem potřeby nastavit nedostatečné množství zbylých uvařených brambor. Jsem si uvědomila, že chlupaté už jsem neměla celé roky, asi budou příští týden :-)
 Martina, 2 kluci 


Re: nepovedené jídlo - zachraňujete nebo vyhazujete? 

(5.12.2020 16:01:46)
:-)Díky!! Řekla bych, že i letos upotřebím ~:-D
 TaJ 


Re: nepovedené jídlo - zachraňujete nebo vyhazujete? 

(5.12.2020 15:24:44)
Tak cucky v čemkoliv se mi zatím vždycky podařilo rozslehat takovou tou kovovou metličkou na sníh...jinak se nám stává málokdy, že něco musíme zachraňovat, ale tady se vaří a peče dennodenně, tak jsme celkem zvyklí to oba hlídat ☺
 neznámá 


Re: nepovedené jídlo - zachraňujete nebo vyhazujete? 

(5.12.2020 15:31:16)
Já taky vařím denodenně a každou chvíli něco zapomenu.
Zrovna čokoládovou polevu mám cuckatou často, proto kupuji takové ty pytlíčky do vody.
Často zapomenu vývar a vařím ho pomalu celý den. Nebo maso v troubě. Vydávám to za pomalé vaření/pečení.
Nebo chleba, tam mám připečený často, jak se dává po začátku na hodně.

Vrcholem bylo, když jsem zapomněla na plotně vařit celer do salátu a odjeli jsme celá rodina i zubaři. Manže pak volal otci, aby tam zašel a vyhodil pojistky.~t~
 Slonisko 


Re: nepovedené jídlo - zachraňujete nebo vyhazujete? 

(5.12.2020 11:58:10)
Zachraňuju, a tyčový mixér je můj věrný pomocník ~:-D, zvlášť když se mi srazí jíška~;)
 libik 


Re: nepovedené jídlo - zachraňujete nebo vyhazujete? 

(5.12.2020 12:03:32)
Slonisko, taky mě napadl~R^, ale moc rychle to tuhlo~:-D
 Lexi. 


Re: nepovedené jídlo - zachraňujete nebo vyhazujete? 

(5.12.2020 11:59:59)
Mám to obdobně jako Valkýra, Nepovedené jídlo nikdy nevyhazuji, přijde mi to nehorázné plýtvání surovinami, časem i energií. Prostě ho naservíruji, mnohdy i s komentářem, že dnes se mi to prostě moc nepovedlo.
Někdy se ho tedy ještě snažím "zachránit" přidáváním ingrediencí, nebo delším varem, ale většinou je to k ničemu, jen mám potom nepovedeného jídla víc ~t~
Pokud se stane, že např. zkouším nové vánoční cukroví a recept prostě nefunguje, např. krém který měl ztuhnout neztuhl, takže se prostě opravdu nedá použít - strčím mísu s ním do lednice a postupně to sním lžící. Kdysi mě šokovalo, že někdo polevu, která neztuhla, vylil do záchodu ~e~

 libik 


Re: nepovedené jídlo - zachraňujete nebo vyhazujete? 

(5.12.2020 12:05:28)
Lexi, asi jsem též vedena při záchranách úctou k potravě, lhostejno, že vyplýtvám další tuny ingrediencí.
¨
Ale poleva v záchodě, to nikdy~:-D
 daba+holčička 


Re: nepovedené jídlo - zachraňujete nebo vyhazujete? 

(5.12.2020 13:13:09)
a k tomu záchodu, kdysi tu byla hodně zábavná historka o vylití nepovedeného karamelu do záchoda, který tam promptně ztuhnul a měla přijít důležitá návštěva :) no ještě klika, že nepraskla mísa ~t~
 P.T. Cruiser 


Re: nepovedené jídlo - zachraňujete nebo vyhazujete? 

(5.12.2020 14:19:33)
Naše máma celý život vzpomíná jak coby novomanželka se švagrovou dělaly pusinky. Do půlnoci se snažily podle receptu "tenkým praménkem přiléváme", nevedlo se, netuhlo to a v jednu v noci vstala jejich tchýně/matka, řekla holky vylejte to do záchoda a šlo se spát :-).
 libik 


Re: nepovedené jídlo - zachraňujete nebo vyhazujete? 

(5.12.2020 14:56:01)
Dabo, to si nepamatuju, to je dobrý~t~
 Ruth 


Re: nepovedené jídlo - zachraňujete nebo vyhazujete? 

(5.12.2020 12:06:21)
Jednou jsem vyráběla šodó, teda vanilkový krém. Nevím, co mě to napadlo, asi že mi někdo daroval buchtičky. Ve finální situaci jsem vyhodnotila, že by to chtělo ještě jeden vanilkový cukr. Zalovila ve spíži, nasypala. A ano, milé děti, byl to prášek do pečiva.
Krém udělal blublublu a bylo po něm. I napadlo mne, proč to vyhazovat, samé dobré ingredience, doplnila jsem mouku a vylila na plech, jako že koláč.
Závěr je stručnej, nikdy více.
 libik 


Re: nepovedené jídlo - zachraňujete nebo vyhazujete? 

(5.12.2020 12:10:13)
Máš sebereflexi, Ruth~R^, já bych se prala (pokud by to nebyla třeba sůl)

Jinak dokonalý zásek má moje matka, která pro vyjímečné hosty dělala svíčkovou a na poslední chvíli tam cvrkla trochu převařené vody z rychlovarky. Akorát, že její drahouš v nestřežené chvíli do stejné rychlovarky vysypal kyselinu citronovou na odstranění vodního kamene.

Sežrali to~t~
 Suza007 


Re: nepovedené jídlo - zachraňujete nebo vyhazujete? 

(5.12.2020 12:13:41)
Libiku,
však se do svíčkové podle některých receptů může dát trochu citrónové šťávy ~t~
 libik 


Re: nepovedené jídlo - zachraňujete nebo vyhazujete? 

(5.12.2020 12:15:36)
~t~

klíčové slovo je "trochu"
 Ruth 


Re: nepovedené jídlo - zachraňujete nebo vyhazujete? 

(5.12.2020 12:16:18)
Nejsem si až tak jistá, co mám, každopádně tenkrát to byl dost protivný ehm průjem.
 K_at 


Re: nepovedené jídlo - zachraňujete nebo vyhazujete? 

(5.12.2020 12:11:10)
Ruth 😂😂😂
 jak 


Re: nepovedené jídlo - zachraňujete nebo vyhazujete? 

(5.12.2020 12:07:47)
Nevyhazuji nic.
 Stará husa 


Re: nepovedené jídlo - zachraňujete nebo vyhazujete? 

(5.12.2020 12:08:21)
Já to dělím na - je to jedlé, - není to jedlé. Jídlo, které jen hezký nevypadá, klidně sním, jídlo, co se jíst nedá, např. připálené, divné chutnající apod. vyhodím.
 Suza007 


Re: nepovedené jídlo - zachraňujete nebo vyhazujete? 

(5.12.2020 12:09:38)
Taky zachraňuju ~:-D
 Girili 


Re: nepovedené jídlo - zachraňujete nebo vyhazujete? 

(5.12.2020 12:11:03)
Zachraňuju. Nepovedenou čokopolevu bych posypala kokosem.
 libik 


Re: nepovedené jídlo - zachraňujete nebo vyhazujete? 

(5.12.2020 12:14:57)
Girili, dobrý tip, ale kokos jsem nenašla~d~
 Inka ..|-.|-.-|.- 


Re: nepovedené jídlo - zachraňujete nebo vyhazujete? 

(5.12.2020 12:39:28)
Nevyhazuju. Všechno se dá zachránit pokud to není na uhel.
 neznámá 


Re: nepovedené jídlo - zachraňujete nebo vyhazujete? 

(5.12.2020 12:52:41)
Jak co, cuckatou polevu bych použila, jalové kuře na paprice dochutila.

Ale nezachraňuji za každou cenu.
Za nejhorší, co se mi povedlo bylo v začátcích obalit řízky v moučkovém cukru místo mouce. To se nedalo ani po umytí trojobalu za syrového masa. Řízky byly sladké.
Dnes bych syrové maso omyla a udělala nějakou zeleninovou směs s rejží, tenkrát to letělo psům.

Nedávno mi z poličky do vroucí polívky spadla tableta do myčky, to bylo dobrý "hrnečku vař".

A manžel naložil maso na grilovačku omylem do římského kmínu, do hodně římského kmínu. Taky celkem nejedlé.



 daba+holčička 


Re: nepovedené jídlo - zachraňujete nebo vyhazujete? 

(5.12.2020 13:09:37)
jo, co se nedalo zachránit bylo když jsem si u bábovky spletla cukr a sůl, olízla jsem prst a musela si vypláchnout pusu...
 *Kate* 


Re: nepovedené jídlo - zachraňujete nebo vyhazujete? 

(5.12.2020 14:36:15)
Sůl jsem si spletla s cukrem při svařování jablečného čuča kdysi na koleji. Ne, nešlo to zachránit:(:-)
 libik 


Re: nepovedené jídlo - zachraňujete nebo vyhazujete? 

(5.12.2020 14:54:14)
sůl za cukr, to je výzva~:-D
 *Kate* 


Re: nepovedené jídlo - zachraňujete nebo vyhazujete? 

(5.12.2020 14:38:46)
Římský kmín jsem nedávno omylem nasypala do brambor na brkaši, bylo to docela dobré.
 libik 


Re: nepovedené jídlo - zachraňujete nebo vyhazujete? 

(5.12.2020 14:49:56)
Římský kmín mám děsně ráda, myslím si, že bych si na té grilovačce pošmákla:-)
 daba+holčička 


Re: nepovedené jídlo - zachraňujete nebo vyhazujete? 

(5.12.2020 13:08:36)
Jasně, dokázala jsem zachránit i dort, do kterýho seégra dala místo cukru další hrnek mouky :) ze spálenýho vytáhnu aspoň maso - stalo se mi nedávno, omáčka v tahu, ale maso bylo ještě dobrý. Spálená poleva je problém, kvůli tomu jsem si opatřila rendlík na vodní lázeň
 Len 


Re: nepovedené jídlo - zachraňujete nebo vyhazujete? 

(5.12.2020 13:49:22)
Zachranuju co se da. Vlastne se mi krome 45 minut varenych vajec, z nichz slehal ohen, nikdy nepovedlo nic zkazit tak, ze bych to musela vyhodit. Moje babicka jednou obalila rizky v mouckovem cukru misto v mouce, nechapu to, ale tu chut si pamatuju dodnes a to mi bylo pet~t~ Rizky jsem pak asi do deseti let nejedla.
 Stáňa * 


Re: nepovedené jídlo - zachraňujete nebo vyhazujete? 

(5.12.2020 14:04:26)
Zachraňuju co to jde ~:-DObčas se mi taky podaří něco zkazit a spálit. Přece jen už vařím skoro 30 let, takže fakt ml nemůžu říct, že všechno bylo vždycky jak z Alcronu:-)

Do záchodu jsem vyhodila jedno jediné jídlo a to byla Mega prepeprena játra. Ostatní kdyztak už putovali na kompost.
Asi před třemi lety jsem dělala z litru mléka puding a omylem jsem místo cukru dala sůl, to bylo absolutně nepozivatelny.
No a asi před měsícem jsem pripalila hovězí guláš, protože jsem šla na chvilku uklízet ke tchanovcům. Jenže tam se objevily nějaké problémy a na maso jsem úplně zapomněla. Co nebylo zuhelnately, to jsem seskrabala, zbytek putoval na kompost a, hrnec jsem dva dny odmacela~d~
 Okolík 


Re: nepovedené jídlo - zachraňujete nebo vyhazujete? 

(5.12.2020 14:06:13)
Jestli to nemá vliv na chuť, byly by mi "pucky" jedno. Moje rodina to naštěstí vnímá stejně. Hlavně, když je to jedlé...
 Žžena 


Re: nepovedené jídlo - zachraňujete nebo vyhazujete? 

(5.12.2020 14:09:54)
Pokud je vada kosmetická (hrudky), jím a neřeším.
Pokud je vada velká chuťová apod., nenutím se do konzumace.
 Analfabeta 


Re: nepovedené jídlo - zachraňujete nebo vyhazujete? 

(5.12.2020 14:19:50)
Nepovedené dělím na jedlé - nejedlé. Jedlé se sní, nejedlé se bohužel musí vyhodit, pokud to nesežere nějaká zvěř, která by to mohla i pozřít. Z čokoládové polevy bych nadělala kuličky, doplnila ořechy, mandlemi, ty pucky by se tam tak nějak ztratily.
 Pole levandulové 


Re: nepovedené jídlo - zachraňujete nebo vyhazujete? 

(5.12.2020 14:40:03)
Esteticky nevyvedene veci zachranuji, chutove nepovedene rovnou vyhazuji, nastesti ani jednoho neni moc. Naposled pred cca 3 lety dcerin narozeninovy mrkvovy dort do skoly - napln se mi jevila ridka, pridala jsem zelatinovy ztuzovac, napln odlozila na chvili do lednice a nastal boj s rozetrenim. Vypomohla jsem si strikacim pytlikem a dilo bylo zachraneno. Kdyz jsem do orechoveho dortu dala misto lzicky sody celou lzici /cetla jsem original rucne psany v anglictine se zkratkami a nedavala pozor/, tak ten jsem vyhodila, neslo to jist.
 Pole levandulové 


Re: nepovedené jídlo - zachraňujete nebo vyhazujete? 

(5.12.2020 14:41:54)
Ovsem expert je moje matka, te se deje z nepozornosti furt neco. Jeji majstrstyk byl vlozeni hotoveho kralika do trouby k ohrati a odchod do prace. Ja prisla ze skoly po 7 hodinach, kralik mel za sebou kremaci.
 libik 


Re: nepovedené jídlo - zachraňujete nebo vyhazujete? 

(5.12.2020 15:14:20)
Pole, svou maminkou jsi mi připomněla tchýni, která se zasekla teda pouze v tom, že nechala na sporáku vodu od knedlíků vedle jiných hrnců a kázala dobrému manželovi-vědci při odchodu, že si má ohřát oběd.

"Maruško, ta polívka byla nějaká divná"~t~
 Pole levandulové 


Re: nepovedené jídlo - zachraňujete nebo vyhazujete? 

(5.12.2020 15:21:40)
Libiku, ma matka ma nejspis nejake ADD, jeji kuchynske faily jsou povestne, neco zapne a odejde, vysledky s dostavuji v podobe pripalenin az po drobnejsi pozary. Varil tedy casteji tata nebo ja. Jednou nam hlidala deti, zapla konev na vodu na sporaku a usnula. Nastesti jen roztavila tu konev...
 daba+holčička 


Re: nepovedené jídlo - zachraňujete nebo vyhazujete? 

(5.12.2020 15:24:50)
já jsem taky připalovač, mám kvůli tomu pomalej hrnec - v tom se nedá spálit nic a detektor kouře
 Bouřka 


Re: nepovedené jídlo - zachraňujete nebo vyhazujete? 

(5.12.2020 16:12:02)
Hlásím se k připalovačům ~t~ Nejčastější způsob, jakým kazím jídlo, je když zapomenu, že něco vařím, obvykle, když si řeknu, že si připravím něco dopředu, abych pak ušetřila čas. Táhne se za mnou dlouhá řada ubohých oddělaných hrnců. Ale co mám časovatelné elektrické hrnce, tak je to podstatně lepší.
 Girili 


Re: nepovedené jídlo - zachraňujete nebo vyhazujete? 

(5.12.2020 21:23:42)
Tak já se taky hlásím k připalovačům svým dnešním kouskem - dala jsem si po obědě na sporák dělat kafe v kafetieře a v tom se začalo budit nejmladší. Šla jsem ho nakojit, aby ještě na chvíli usnul, ale bohužel jsem usnula já. Probudilo mě až manželovo nadávání. Do kuchyně ho dotáhl až strašný smrad - konvička úplně vyschlá a černá na uhel, těsnění se rozteklo. Konvičku jsem nakonec nějak vyčistila, ale možná zbytečně, nevím zda se do ní dá dokoupit to těsnění. Nebylo to poprvé, ale bylo to nejdéle zapomenuté kafe. Manžel na základě toho, zmínil nákup kávovaru, ale bohužel se nám nevejde a na moje jedno kafe denně je to zbytečné.
 A. Andrs 


Re: nepovedené jídlo - zachraňujete nebo vyhazujete? 

(5.12.2020 22:02:52)
Girili, ale kojeni je dobry duvod na to neco pripalit. ~;) ~;((
 Lída+2 


Re: nepovedené jídlo - zachraňujete nebo vyhazujete? 

(6.12.2020 6:06:34)
Girili, do konvičky se těsnění koupit dá. Pokud máš běžný typ a průměr tak v dom. Potřebách. A jinak teda my mame nějaký divný. Tak na internetu a manžel se pro to stavoval v Praze. I konviček tam měli snad 100 druhů říkal manžel.
 Girili 


Re: nepovedené jídlo - zachraňujete nebo vyhazujete? 

(6.12.2020 9:59:45)
Díky za tip. Nevíš, kde v Pze se manžel stavoval? Můj muž radši zajde osobně, než by objednával.
 Lída+2 


Re: nepovedené jídlo - zachraňujete nebo vyhazujete? 

(6.12.2020 12:17:04)
Girili, manžel vzpomíná. Výdrž. Dopíšu to sem.
 Lída+2 


Re: nepovedené jídlo - zachraňujete nebo vyhazujete? 

(6.12.2020 12:28:15)
Girili, manžel vzpomíná.

Takže myslí, že tady:
https://www.kofio.cz/prislusenstvi/tesneni-pro-moka-konvice

Vzít konvičku a těsnění o 0,5mm větší. První použíti tam půjde špatně a pak lepe. My ho po roce vyměňujeme.
 Girili 


Re: nepovedené jídlo - zachraňujete nebo vyhazujete? 

(6.12.2020 10:00:58)
 TaJ 


Re: nepovedené jídlo - zachraňujete nebo vyhazujete? 

(5.12.2020 15:27:39)
Pole, to je jak z Vratných lahví, to s tou konvici😀
 Pole levandulové 


Re: nepovedené jídlo - zachraňujete nebo vyhazujete? 

(5.12.2020 23:12:56)
TaJ, tam byla ovsem konev plastova rychlovarna, pokozena na plynu. Moje matka zvladla roztavit konev nerezovou, urcenou na sklokeramickou desku, varenim na sklokeramice. Proste ji zapla a nechala byt, pryskyricne soucasti se umelecky natavily na nerezove steny, jeste bych nekde dohledala fotku. Ale cert vem konev, hlavne ze to nechytlo cele i s detma.
 neznámá 


Re: nepovedené jídlo - zachraňujete nebo vyhazujete? 

(5.12.2020 15:24:35)
To si mi připomněla naši rodinnou historku.
Babička si koupila cibule tulipánů (nebo to byly narcisy?), položila je do kuchyně na stůl. Děda přišel pozdě večer domu od souseda, opit samozřejmě. A tulipány použil pod michaný vajíčka.~t~
 libik 


Re: nepovedené jídlo - zachraňujete nebo vyhazujete? 

(5.12.2020 14:49:01)
Pole , to je zajímavý, já jsem myslela, že jedlá soda je jistota "bez chuti a bez zápachu" a že to jenom nese (prášek je cítit a kvasnice tuplem)
 Pole levandulové 


Re: nepovedené jídlo - zachraňujete nebo vyhazujete?j 

(5.12.2020 15:08:56)
Kdyz toho das plnou polevkovou lzici, tak to proste citit je, je to stiplave a jist se to neda.
 libik 


Re: nepovedené jídlo - zachraňujete nebo vyhazujete?j 

(5.12.2020 15:10:25)
budu si to pamatovat:-)
 Rodinová 


Re: nepovedené jídlo - zachraňujete nebo vyhazujete? 

(5.12.2020 14:42:48)
V zasade vyhazuju, nemam rada, kdyz veci nejsou podle mych predstav~j~

Asi to o mne neco vypovida...
 Inka ..|-.|-.-|.- 


Re: nepovedené jídlo - zachraňujete nebo vyhazujete? 

(5.12.2020 14:50:13)
Vypovídá to jenom, že máš dost peněz.
 Rodinová 


Re: nepovedené jídlo - zachraňujete nebo vyhazujete? 

(5.12.2020 14:51:58)
~t~To jsem uplne nemyslela.
 Inka ..|-.|-.-|.- 


Re: nepovedené jídlo - zachraňujete nebo vyhazujete? 

(5.12.2020 14:56:46)
Když dám do něčeho litr šlehačky, půl kila másla a 3 hořký čokolády, zachráním to i kdyby čert na koze jezdil.
 libik 


Re: nepovedené jídlo - zachraňujete nebo vyhazujete? 

(5.12.2020 15:37:35)
Valkýro, já jak vařím veganovi a neveganovi, tak jsem de facto vypustila vejce a pokládám je celkem za zbytečnou potravinu, dezerty v pohodě a knedlíky lepší~:-D
 Ropucha + 2 


Re: nepovedené jídlo - zachraňujete nebo vyhazujete? 

(5.12.2020 15:48:29)
Valkýro, já nic nepřepočítávám, ale jelikož peču že špaldové mouky, bio vajec a hnědého cukru, míváme asi drahé pečivo.
Zase je to ale dobré :-)
Teď před svátky, když se peče hodně, tedy nakupuji alespoň máslo v akci, protože těch kostek padne opravdu hodně.
 Ropucha + 2 


Re: nepovedené jídlo - zachraňujete nebo vyhazujete? 

(5.12.2020 16:04:28)
Valkýro, to máš o starost méně.
Já jsem hodně vybíravá co do kvality, ale po dobrém pečivu se mohu utlouct.
To mohu mít klidně denně.
 Ropucha + 2 


Re: nepovedené jídlo - zachraňujete nebo vyhazujete? 

(5.12.2020 16:18:03)
Valkýro, původ vajec v dortu nerozeznám stoprocentně, špaldovou mouku od pšeničné také ne, to jsou v tomto případě otázky etiky a zdraví, ne chuti.
Na chuť se u pečiva pozná jiný tuk než máslo a poznají se různé náhražky.
Takže se vůbec neobávám, že by mi nemohl chutnat tvůj dort.
 libik 


Re: nepovedené jídlo - zachraňujete nebo vyhazujete? 

(5.12.2020 16:27:28)
Ropucho, tak já si myslím, že bezlepkové mouky teda dost poznáš. A taky , že rostlinné tuky nejsou náhražky~:-D
 Ropucha + 2 


Re: nepovedené jídlo - zachraňujete nebo vyhazujete? 

(5.12.2020 16:35:24)
Libiku, bezlepkové mouky bych možná poznala, ale moc je neznám.
Poznám pohankovou, ta je výrazná.
A rostlinný tuk určitě nemusí být vždy náhražka, jsou recepty, kam dobrý olej patří.
Ale pekla jsem stejný recept z másla a ze slunečnicového oleje a bylo to poznat, bylo! :-)
 libik 


Re: nepovedené jídlo - zachraňujete nebo vyhazujete? 

(5.12.2020 14:58:37)
Rodinová, vypovídá to o tobě, že jsi pragmatik nebo jak psala Inka~:-D

Já si tedy nemyslím, že pokud do zdrcnuté polevy dám ořechy za 60, piškotky za 20 a panák rumu za 40, že nějak moc ušetřím, ale dík za tip na kuličky~:-D~x~
 Inka ..|-.|-.-|.- 


Re: nepovedené jídlo - zachraňujete nebo vyhazujete? 

(5.12.2020 15:00:32)
Neušetříš, ale budeš mit dobrej pocit.
 Rodinová 


Re: nepovedené jídlo - zachraňujete nebo vyhazujete? 

(5.12.2020 16:10:03)
Dle mych zkusenosti cokoliv spravovanyho a nasledne ruzne placanyho dohromady stejne nakonec stoji za houby~:-D
 Bouřka 


Re: nepovedené jídlo - zachraňujete nebo vyhazujete? 

(5.12.2020 15:50:48)
Tak pokud to nespálím na uhel nebo neudělám botu typu záměny cukru a soli (2 lžíce soli jídlo fakt nerozdýchalo) nebo se mi omylem nevyleje půl flašky octa, tak zachraňuju. Něco poživatelného jsem z toho vyrobila skoro vždy, i když kulinářské zázraky to zrovna nebyly.
 Vážný2 


Re: nepovedené jídlo - zachraňujete nebo vyhazujete? 

(5.12.2020 16:10:18)
U nás každej vaří jinak (manželka, syn, dcera) většinou experimentálně, takže by to možná bylo prohlášeno, že to není bug (chyba), ale feature (vlastnost) - jako v IT, když se něco nepovede.

A máme doma hlášku: "Za stálého míchání vylijeme do klosetu."
 kachna_ 


Re: nepovedené jídlo - zachraňujete nebo vyhazujete? 

(5.12.2020 17:45:11)
zachraňuju - okrajuju, mixuju, ředím a zahušťuju.
 -Velšice- 


Re: nepovedené jídlo - zachraňujete nebo vyhazujete? 

(5.12.2020 18:20:41)
Libiku, já jsem strašně zbrklá, takže většinou něco vyvedu a ano, podávám to tak a potom celou dobu brblám :-)
 Zasjaj. 


Re: nepovedené jídlo - zachraňujete nebo vyhazujete? 

(5.12.2020 19:27:54)
Ja delala Pavlova,, tak krasne v troube vyskocila, pomaloucku, dlouho, furt pekne nadejchana a az veknu se mi uplne zdrcla a byla jen lepiva. Nevzdala jsem, nazdobila, kus snedla, vetsinu dala dceri, ja mrcha :-) Chtela jsem se poptat na rodine, Angrest jiste vi, ale dalsich deset let to stejne neeuplatnim
 libik 


Re: nepovedené jídlo - zachraňujete nebo vyhazujete? 

(5.12.2020 19:54:40)
Zasjaj, Pavlova je univerzita, myslím si, že jsi absolvovala, k tomu já se ani nechystám~:-D
 Zasjaj. 


Re: nepovedené jídlo - zachraňujete nebo vyhazujete? 

(5.12.2020 20:03:18)
Fakt? to jsem netusila, to bych do toho nesla, riakla jsem si bilky, skrob a ocet, to zvladne kazdej
 libik 


Re: nepovedené jídlo - zachraňujete nebo vyhazujete? 

(5.12.2020 20:05:03)
No myslím si to, to víš, v domovině leckdo peče na 18 let staré troubě, kde termostat nějaký ten desetistupeň nerozliší.~:-D Fakt to neumím.
 Zasjaj. 


Re: nepovedené jídlo - zachraňujete nebo vyhazujete? 

(5.12.2020 20:35:53)
v domovine neznam nikoho, kdo by mel tak nuzne vybaveny byt, jako ja Tak to bude tim! je to je pro nobl lidi
 Stáňa * 


Re: nepovedené jídlo - zachraňujete nebo vyhazujete? 

(5.12.2020 20:38:36)
Zasjaj,
mému sporáku je 27 let a 2 měsíce (skoro na den přesně) ~t~

Má klasické plotýnky, letos jsme je vyměnili. Nechci se ho vzdát, protože na něm dělám své nejoblíbenější jídlo - lokše. I když je dělám jen párkrát do roka.
 libik 


Re: nepovedené jídlo - zachraňujete nebo vyhazujete? 

(5.12.2020 20:39:44)
To je hezké, že váš sporák má narozeniny, to já u svých běloušů fakt nevím.
 Zasjaj. 


Re: nepovedené jídlo - zachraňujete nebo vyhazujete? 

(5.12.2020 21:00:55)
Narozeniny! ~:-D
Mi rodice byli malinko snobove a v roce 1970 si koupili lednici v Tuzexu. Kdyz jsem byla naposledy v Praze, jeste fungovala, chladila, mrazila, netekla a slyset ji nebylo.

Ja se odhodlavam polozit v byte podlahu, uz se mi podarilo prekonat milackovy protesty a argumenty, proc to nejde, realne hrozi propadnuti do sklepa hlavne v oblasti lednice, ze ktere furt tece voda...zeptej se me za rok, maximalne dva a cekej dalsich dvacet. Nastesti uz me to nestve
 libik 


Re: nepovedené jídlo - zachraňujete nebo vyhazujete? 

(5.12.2020 21:06:50)
Zasjaj, věřím, v mé rodině se momentálně nachází 3 lednice, ne, že bychom byli tak žraví, ale nějak je neumíme vyhazovat, nejstarší je moje první~;)
 Okolík 


Re: nepovedené jídlo - zachraňujete nebo vyhazujete? 

(5.12.2020 21:20:28)
Před pár lety jsme darovali sběrateli lednic kousek z chaty po prababičce z 1. republiky. Fungovala.
 daba+holčička 


Re: nepovedené jídlo - zachraňujete nebo vyhazujete? 

(5.12.2020 21:34:11)
tu má moje máma, taky funguje, jen spíš mrazí než chladí :)
http://glavnoevgizni.ru/lednice-elektrosvit/
 sally 


Re: nepovedené jídlo - zachraňujete nebo vyhazujete? 

(6.12.2020 1:19:09)
Zasjaj, já měla ještě v září troubu z roku 1964... funkční (už teda nefungoval časovač)...

Vyhodila jsem jednou jedno jídlo - zapečený lilek byl hořký, to se fakt nedalo. Nějaké cucky nebo tak bych asi neřešila, dokud je to jen "nehezké", tak se to sní. Přesolenou čočku jsem kdysi vyřešila tím, že jsem uvařila další várku a smíchala nesolenou s přesolenou. Připálený chleba (první pokus) jsem odkrojila vrchní dobrou část a vyhodila spálený spodek.
 Stáňa * 


Re: nepovedené jídlo - zachraňujete nebo vyhazujete? 

(5.12.2020 21:42:05)
Libíku,

když náš sporák slaví narozeniny vím proto, že to byla první věc, kterou jsme si pořídili do manželství ~t~
Při testovacím zapnutí trouby vylítlo sklo a zasypalo kuchyň tisíci drobných střepů ~8~
 libik 


Re: nepovedené jídlo - zachraňujete nebo vyhazujete? 

(5.12.2020 22:28:20)
To jste měli radost, ne? Štěpy jsou štěstí~:-D
 libik 


Re: nepovedené jídlo - zachraňujete nebo vyhazujete? 

(5.12.2020 20:44:27)
Stáňo, kde se shánějí retroplotýnky?

Má varná deska je plynová a na těch dvou nefunkčních kotoučích mi při jedné "nehodě" ulpěla umělá hmota. Tenkrát jsem ještě měla kotel na tuhá paliva a usoudila jsem, že hořením zmizí plast a kov zůstane. Nuuu, a a nezůstane~5~

Zasjaj, nesměj se mi~;((
 Zasjaj. 


Re: nepovedené jídlo - zachraňujete nebo vyhazujete? 

(5.12.2020 20:48:29)
Stano, ale to je proste stara dobra kvalita, 27 let! U naseho predesleho klekla trouba po peti letech. Teda neklekla, ale bylo citi vic plynu nez pecene
 libik 


Re: nepovedené jídlo - zachraňujete nebo vyhazujete? 

(5.12.2020 20:38:47)
Zasjaj, přijeď ke mně na léto, mám varnou desku se čtyřmi hořáky a celé 2 jsou funkční~:-D, není to tak, že bych vyloženě střádala desetikoruny, ale český kutil (v tomto případě můj syn) velí "nikoho nejednej, já ti to namontuju" (už 2 roky)~8~
 daba+holčička 


Re: nepovedené jídlo - zachraňujete nebo vyhazujete? 

(5.12.2020 21:33:01)
no já talhle dělala pravý pusinky - svařila jsem cukr na nit, zašlehala do bílů, obarvila, nastříkala a sušila. Trvalo to věky ale nakonec křupaly. A druhej den už zase ne, když se do ní kouslo slepilo to zuby k sobě navždy ~t~
takže už nikdy - maj je pravidelně z albertu za pár drobnejch :)
 Půlka psa 


Re: nepovedené jídlo - zachraňujete nebo vyhazujete? 

(5.12.2020 22:12:25)
Pusinky dělala moje praprateta. Naše životy se protnuly jen nakrátko, ale doteď na ni a její pusinky vzpomínám. Byla to prvorepubliková cukrářka školená v nejlepších cukrárnách a něco tak dobrýho jsem od té doby nejedla. Křupaly teda i po týdnu a nedaly se srovnat s ničím, co mají dneska v obchodech.
 Okolík 


Re: nepovedené jídlo - zachraňujete nebo vyhazujete? 

(5.12.2020 22:30:21)
Pusinky děláme pořád, recept je od prababičky, možná starší.... Mně teda nechutnají, jen cukr a bílek. Děti se ale můžou ztlouct.
 Půlka psa 


Re: nepovedené jídlo - zachraňujete nebo vyhazujete? 

(5.12.2020 22:45:10)
Myslím, že dnes už by mi taky nechutnaly. Sem tam je v cukrárně koupím, ale je to nedobrý. Marně hledám ty samé, co v dětství, ale nejspíš je to o tom, že se mi od těch čtyř let změnily chutě.
 Okolík 


Re: nepovedené jídlo - zachraňujete nebo vyhazujete? 

(5.12.2020 22:50:21)
Taky myslím. Jako dítě jsem je milovala a divila se, že je babička nejí...
 Monika 


Re: nepovedené jídlo - zachraňujete nebo vyhazujete? 

(5.12.2020 22:55:37)
Půlko, pusinky jsou v principu šílené sladké. Myslím, že většinou chutnají hlavně dětem. Já je v dětství taky měla ráda (kupované, doma jsme nedělali), teď se mi kroutí pusa, jen je vidím ~;)
 Monika 


Re: nepovedené jídlo - zachraňujete nebo vyhazujete? 

(5.12.2020 22:56:37)
Jo, ale tchyně tedy dělá pusinky s ořechama, kde tolik cukru není a ty v malém množství můžu ...
 caira (Vojta1/03,Mates11/04) 


Re: nepovedené jídlo - zachraňujete nebo vyhazujete? 

(5.12.2020 19:41:52)
NIKDY!!!
U nás se všechno sežere. Navíc mám, dle mého otce, vzácný dar, udělat z připáleného kuřete bábovku (nadneseně ;-))
Ale opravdu se mi nestalo, že by něco letělo do koše.
 libik 


Re: nepovedené jídlo - zachraňujete nebo vyhazujete? 

(5.12.2020 19:56:07)
Cairo, my jsme též kachní žaludky, navíc pokud netrvám na hodinovém chválení, kolikrát by si nevšimli, co jedí:-)
 Lída+2 


Re: Nepovedené jídlo - zachraňujete nebo vyhazujete? 

(6.12.2020 7:52:41)
Libik, zachraňuji.

A říká se kdo. Nic nedělá nezkazí.

Při zkoušení nových receptů o to není nouze.

Nic legračního nemám. Snad jen jak jsem ze synova těsta na lívance dělala dolky. Se mu to nepovedlo no věk 10 let. Snaha se cení. Protože bych nechtěla, aby radši čekali až to někdo udělá.
 anemon 


Re: Nepovedené jídlo - zachraňujete nebo vyhazujete? 

(6.12.2020 8:00:06)
Oběhnu všechny členy rodiny a když to nikomu nechutná, prostě to vyhodím. Mluvím o pečení, než jsem se naučila péct bez lepku, vyházela jsem toho dost.

Ale téměř nikdy nezkazíme hlavní jídlo, já vařím všechno jednoduchý a manžel vařit opravdu umí. Za ty roky jsme vyhodili jeden hrnec i s čočkou.

Naopak neumím pusinky, ty byly tak nedobrý, že letěly do koše.

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.