| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Řízky z kapra

 Celkem 32 názorů.
 Stáňa * 


Téma: Řízky z kapra 

(21.12.2021 19:55:12)
Změnila se nám rodinná konstelace a namísto společné štědrovečerní večeře s manželovými rodiči, kde se striktně dodržovaly jejich zvyky, bude večeře v naší režii.

Kluci chtějí řízky z kapra, které jsem ale nikdy nedělala. Mívali jsme smažené rybí filé. Dnes jsem v Lidlu koupila půlku kapra a z videí na internetu jsem pochopila, že se musí před obalením nakrojit kosti a že se kůže nestahuje.
Máte ještě nějaké další tipy? Máčíte kapra před smažením v mléce (na to jsem taky narazila)?
Když ho usmažím, jak ho udržím v teple s křupavou krustou? U téhle slavnostní večeře jsme zvyklí mít všechno na servírovacím stolku už na začátku večeře, protože od večeře se nevstává. Tenhle zvyk chceme zachovat.

Nejraději bych si udělala jednu porci na přírodno, nevyhledávám smažené. Máte nějaký blbovzdorný recept?
 DaVinci 


Re: Řízky z kapra 

(21.12.2021 20:27:36)
Já tedy kůži z kapra sundavam vždy, ale je to o individuální chuti.
 Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 


Re: Řízky z kapra 

(21.12.2021 20:38:30)
Taky kůži stahuju, vadily by mi tam ty zbytky šupin a taky mi moc nevoní :-)
Aby byly řízky teplé, dávám je do nerezové mísy na papírovou utěrku a přiklopím pokličkou, utěrka vsákne vlhkost a řízky mají vysmaženou strouhanku. A kapra teda v mléce nemáčím, pokud není velký. A posypávám ho sušeným česnekem :-)
A osobně mám ryby nejraději okořeněné, obalené v mouce a osmažené na másle.
 Stáňa * 


Re: Řízky z kapra 

(21.12.2021 21:03:18)
Nerozpadne se ti to maso, když sundáš kůži?
 angrešt 


Re: Řízky z kapra 

(21.12.2021 21:11:32)
Stáňo, nerozpadne, ale musí se stahovat z čerstvého. Cím starší, tím víc ta kůže k masu lne.
A teda když jsi koupila kapří půlku už teď - to je docela brzo, je tím pádem zabitý nejpozději včera, ne-li dřív, do pátku už to bude celkem unavené maso.
 Stáňa * 


Re: Řízky z kapra 

(21.12.2021 21:44:29)
Angrešt,
díky za info!
Zkusím to stáhnout zítra, snad to ještě půjde, nebo alespoň ořezat co nejvíc (nejostřejším nožem, co mám) ~:-D
Pak to strčím zpátky na balkón, tady bude mrznout i přes den, tak by to mělo být ok.
 zerat 


Re: Řízky z kapra 

(22.12.2021 15:19:57)
U nás by nikdo kapra bez stažené kůže nejedl. Kapra kompletně obstarává manžel od koupě až po servírování na sváteční stůl, takže víc neporadím. ~;)
 Senedra 


Re: Řízky z kapra 

(21.12.2021 20:31:26)
Do mléka dávám, vytáhne pachuť rybiny.

Řízky neděláme, protože nám nechutnají, pečeme kapra na másle, s česnekem a kmínem a všichni si libují.
 Stáňa * 


Re: Řízky z kapra 

(21.12.2021 21:04:17)
Senedra,
přírodní by mi asi neprošel, byl by to moc velký šok, rodinka očekává cosi smaženého ~:-D
Pokud kapr projde, tak to můžu zkusit další rok.
 angrešt 


Re: Řízky z kapra 

(21.12.2021 20:39:15)
Kůži nemám ráda, tak ji manžel stahuje :) Můj bratr kůži miluje a považuje mě za barbara ~:-D

Vykosťování prosekáváním kostí neděláme, maso má pak trochu jinou texturu, trochu jak mleté, a to nám moc nechutná. Ale když byly děti malé, tak jsme to tak dělali i za cenu horší chuti, tj. vyfiletovat dlouhé kosti v břišní části a v té hřbetní části v odstupech 3 - 5 mm nožem celé skrz prokrájet.

Nakládat do mléka je možné, maso nasákne víc tekutiny. Když chceš zbavit pachu rybiny, je účinnější cokoli kyselého - citron, víno... protože kyseliny vážou aminy z ryb, které jsou zodpovědné za pach rybiny. Soli kyselin s aminy jsou bez zápachu.

Usmažené dávám do trouby na 140 st. dojít a udržet teplé a křupavé, než dosmažím všechny. Ke stolu bych je dala do nádoby na mřížku, aby neležely na dně, na dně krusta nejrychleji měkne.
 Pole levandulové 


Re: Řízky z kapra 

(22.12.2021 12:34:29)
Angrešte,miluji tvoje logické vysvětlující vsuvky k vaření! Ač kapra od dětství nemusím, protože jsme ho doma mívali a musela jsem ho jíst povinně, tak teď mám chuť ho snad i zkusit, jestli by s tím citronem přeci jen pro mně nebyl poživatelný:-)
 Kaipa 


Re: Řízky z kapra 

(21.12.2021 20:39:23)
Stáňo, kolik vás na tu půlku kapra je?
Kapra manžel stahuje, kůži necháváme jen tehdy, když ho děláme v létě na kameni. Jednotlivé porce si nasolím večer před úpravou, ta sůl se vsákne a kapr je osolený rovnoměrně. Když nechci obalovaného, dělám v troubě na másle (na pečicím papíře), osolím a opepřím.
 Stáňa * 


Re: Řízky z kapra 

(21.12.2021 21:07:37)
Kaipo,
na tu půlku jsme čtyři. Tohle bude spíš na ochutnávku, abychom věděli, o co jsme dosud přicházeli ~:-D

Většina píše, že kůži stahuje. Mně na té půlce (cca 700 g) přišlo, že je kůže, pak docela malá vrstva masa a kosti, bojím se, aby se, pokud odstraním kůži, to maso nerozpadlo ~d~
 Pruhovaná 


Re: Řízky z kapra 

(21.12.2021 21:40:40)
Však ta kůže se nemusí sníst. Ale bez ní to je, mám subjektivní pocit, méně cítit rybinou.
 neznámá 


Re: Řízky z kapra 

(21.12.2021 21:41:55)
My nenařezáváme ani kosti.
Ocasní řízky nejíme a ty "hrudní" mají pár malých kůstek ve hřbetě, ale jsou dobře vyndat a pár velkých žeberních kostí.
V mléce nemáčíme, ale kupovaného z Lidlu (z neznámého rybníka) bych možná namočila, aby nesmrděl bahnem.
Kůži necháváme, máme ji radi.
Osmažím, dám do kameninové mísy a přikreji utěrkou, vydrží křupavý po celou večeři.

A dělám ho i v troubě na másle. Jenom sůl, máslo a kmín.
 Marika Letní 


Re: Řízky z kapra 

(22.12.2021 7:12:57)
Kůži můžeš nechat a nejíst. Já to tak dělám nechutná mi ale jsou lidé kterým ano.

Kapra smažím krátce a dopékám v troubě jako klasické řízky. Dám je pak na nový pečicí papír. K utěrce, se obávám, by se přilepily.
 Stáňa * 


Re: Řízky z kapra 

(22.12.2021 7:31:44)
Kapra, jsem nakonec dnes ráno stáhla, okrajela ploutve, tak uvidíme 🙂

Čím to pak porcujes? Zvládnou to nůžky na, drůbež? Zdá se mi, že ty kosti jsou dost tvrdé.
 Kaipa 


Re: Řízky z kapra 

(22.12.2021 7:38:54)
Ke mně doputují už jednotlivé porce, ale manžel nůžky určitě nepoužívá, stačí mu ostrý nůž. Ale nevím, jestli není potřeba vyvinout chlapskou sílu.
 Fern 


Re: Řízky z kapra 

(22.12.2021 9:08:37)
Úplně v pohodě nakrájet nožem,žádná síla není třeba.

Já smažím ve fritaku,jde to rychle.Pro sebe kapra a pro MM file tesně před veceri,takže ani není potřeba to někde uchovávat spec.v teple.Jinak navrhuji troubu na 100st. a v poho.
Si pro sebe kupuju půlku mráz.kapra,letos má necelých půl kg,z toho mám 2 pěkné porce pro sebe na 2 dny a zbytek -ocasni část syrové ryby dávám psovi,si na tom vždy pochutna.
Kůži pokaždé stahuju .
 Stáňa * 


Re: Řízky z kapra 

(22.12.2021 9:29:01)
Chtěla jsem dát ocas kočkám a neměli zájem, máme je asi moc rozmazlené ~t~
 Fern 


Re: Řízky z kapra 

(22.12.2021 9:32:44)
Náš pes nezeře zas syrová kur.jatra,no musí to být teda smakulady~k~
 Marika Letní 


Re: Řízky z kapra 

(22.12.2021 9:19:48)
Ostrý nůž a trefit se mezi kosti. Horší než krájet dýni Hokkaidó to není. Ale porcuje to chlap. I když moje maminka vlastně taky. Jen nožem.

 Stáňa * 


Re: Řízky z kapra 

(22.12.2021 9:28:18)
Díky, uvidíme, jak se s tím poperu ~:-D
 Lei 


Re: Řízky z kapra 

(22.12.2021 10:32:38)
Kapra filetuji, odpadá pak tahání kostí z masa, případně z krku.

Porce nakladu na plech a dávám buď máslo + kmín, máslo + česnek + kmín, máslo + strouhaná kořenová zelenina a cibule, nebo dtto s červeným vínem. Samozřejmě sůl. Pečeme tak celou rybu najednou, za 15 minut hotovo. Odbourali jsme smažení, mně přijde, že chuť ryby lépe vynikne a hlavně nemusíme stát u pánvičky.
 Stáňa * 


Re: Řízky z kapra 

(22.12.2021 16:20:11)
To zní dobře, další můj krok tedy bude pokus o filetování.

Jestli letos kapr projde, tak si za rok touhle dobou otevřu tuhle diskuzi ~:-D

Pro vysvětlení, manžel se boje s kaprem neúčastní a nadále vyžaduje filé, třeba se nám ho podaří na příští rok přesvědčit ~t~
 nebeska 


Re: Řízky z kapra 

(22.12.2021 14:45:15)
Kapra pořádně odřu solí, aby nesmrděl rybinou. Jen nakrajím na kusy (dělám asi užší, než je zvykem), kůži nestahuju v žádném případě, s kostma také nic nedělám. Normálně osmažim v trojobalu. Na přírodno postup stejný, jen posolím a dám do pekáče s maslem normálně upéct.
 Inka ..|-.|-.-|.- 


Re: Řízky z kapra 

(22.12.2021 14:57:37)
Kuzi stahujeme, nenakládáme do ničeho. Obalím jako řízek a smažíme na sadle. Letos jsem manžela vysvobodila a nechala jsem ho vykuchat i stáhnout u stánku. Pán to měl za pár minut, manžel s tim vzdycky bojoval.
 Stáňa * 


Re: Řízky z kapra 

(22.12.2021 16:21:27)
Inko,
to ji ho stáhnou jakože celého najednou nebo ho nejprve rozpůlí? Jak ho pak neseš domů, normálně v igelitce?
 Inka ..|-.|-.-|.- 


Re: Řízky z kapra 

(22.12.2021 21:21:14)
Uříznul hlavu, tu mi hodil do tašky, ocas zahodil. Vykuchal, vnitřnosti dal do sáčku, potom stáhnul kůži. Domu jsem to nesla v rohlíkovỷch taškách vzala jsem si pro jistotu asi 4. Manžel to filetoval podle návodu na internetu.
 vertigo 


Re: Řízky z kapra 

(23.12.2021 16:30:05)
"Letos jsem manžela vysvobodila a nechala jsem ho vykuchat i stáhnout u stánku"

Chudák manžel, fakt si to zasloužil? ~t~ ~t~ ~t~
 Inka ..|-.|-.-|.- 


Re: Řízky z kapra 

(23.12.2021 16:47:03)
No jo, no ~t~
 magrata1 


Re: Řízky z kapra 

(22.12.2021 15:53:04)
Kapra nestahujeme, jedna z dcer nemá ráda kůži, tak ji nejí. Namáčíme do mléka. A kdyby mi to někdo vykostil, připravil by mě o zábavu. Miluju ten kousek od ocasu, co má nejvíc kostí. Ten si teda dávám až na druhou večeři nebo druhý den na oběd. My totiž nasmažíme 2 kapry a máme je pak na oběd klidně 25. i 26. (pokud ještě něco zbyde). Milujeme to leháro, kdy se nic nedělá, jen se ohřeje hotové jídlo, jde do kostela, na procházku se psem, kouká na pohádky, hrají hry a čtou knihy, co byly pod stromečkem.

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.