Stáňa * |
|
(21.12.2021 19:55:12) Změnila se nám rodinná konstelace a namísto společné štědrovečerní večeře s manželovými rodiči, kde se striktně dodržovaly jejich zvyky, bude večeře v naší režii.
Kluci chtějí řízky z kapra, které jsem ale nikdy nedělala. Mívali jsme smažené rybí filé. Dnes jsem v Lidlu koupila půlku kapra a z videí na internetu jsem pochopila, že se musí před obalením nakrojit kosti a že se kůže nestahuje. Máte ještě nějaké další tipy? Máčíte kapra před smažením v mléce (na to jsem taky narazila)? Když ho usmažím, jak ho udržím v teple s křupavou krustou? U téhle slavnostní večeře jsme zvyklí mít všechno na servírovacím stolku už na začátku večeře, protože od večeře se nevstává. Tenhle zvyk chceme zachovat.
Nejraději bych si udělala jednu porci na přírodno, nevyhledávám smažené. Máte nějaký blbovzdorný recept?
|
DaVinci |
|
(21.12.2021 20:27:36) Já tedy kůži z kapra sundavam vždy, ale je to o individuální chuti.
|
Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 |
|
(21.12.2021 20:38:30) Taky kůži stahuju, vadily by mi tam ty zbytky šupin a taky mi moc nevoní Aby byly řízky teplé, dávám je do nerezové mísy na papírovou utěrku a přiklopím pokličkou, utěrka vsákne vlhkost a řízky mají vysmaženou strouhanku. A kapra teda v mléce nemáčím, pokud není velký. A posypávám ho sušeným česnekem A osobně mám ryby nejraději okořeněné, obalené v mouce a osmažené na másle.
|
|
Stáňa * |
|
(21.12.2021 21:03:18) Nerozpadne se ti to maso, když sundáš kůži?
|
angrešt |
|
(21.12.2021 21:11:32) Stáňo, nerozpadne, ale musí se stahovat z čerstvého. Cím starší, tím víc ta kůže k masu lne. A teda když jsi koupila kapří půlku už teď - to je docela brzo, je tím pádem zabitý nejpozději včera, ne-li dřív, do pátku už to bude celkem unavené maso.
|
Stáňa * |
|
(21.12.2021 21:44:29) Angrešt, díky za info! Zkusím to stáhnout zítra, snad to ještě půjde, nebo alespoň ořezat co nejvíc (nejostřejším nožem, co mám) Pak to strčím zpátky na balkón, tady bude mrznout i přes den, tak by to mělo být ok.
|
|
|
|
zerat |
|
(22.12.2021 15:19:57) U nás by nikdo kapra bez stažené kůže nejedl. Kapra kompletně obstarává manžel od koupě až po servírování na sváteční stůl, takže víc neporadím.
|
|
|
Senedra |
|
(21.12.2021 20:31:26) Do mléka dávám, vytáhne pachuť rybiny.
Řízky neděláme, protože nám nechutnají, pečeme kapra na másle, s česnekem a kmínem a všichni si libují.
|
Stáňa * |
|
(21.12.2021 21:04:17) Senedra, přírodní by mi asi neprošel, byl by to moc velký šok, rodinka očekává cosi smaženého Pokud kapr projde, tak to můžu zkusit další rok.
|
|
|
angrešt |
|
(21.12.2021 20:39:15) Kůži nemám ráda, tak ji manžel stahuje :) Můj bratr kůži miluje a považuje mě za barbara
Vykosťování prosekáváním kostí neděláme, maso má pak trochu jinou texturu, trochu jak mleté, a to nám moc nechutná. Ale když byly děti malé, tak jsme to tak dělali i za cenu horší chuti, tj. vyfiletovat dlouhé kosti v břišní části a v té hřbetní části v odstupech 3 - 5 mm nožem celé skrz prokrájet.
Nakládat do mléka je možné, maso nasákne víc tekutiny. Když chceš zbavit pachu rybiny, je účinnější cokoli kyselého - citron, víno... protože kyseliny vážou aminy z ryb, které jsou zodpovědné za pach rybiny. Soli kyselin s aminy jsou bez zápachu.
Usmažené dávám do trouby na 140 st. dojít a udržet teplé a křupavé, než dosmažím všechny. Ke stolu bych je dala do nádoby na mřížku, aby neležely na dně, na dně krusta nejrychleji měkne.
|
Pole levandulové |
|
(22.12.2021 12:34:29) Angrešte,miluji tvoje logické vysvětlující vsuvky k vaření! Ač kapra od dětství nemusím, protože jsme ho doma mívali a musela jsem ho jíst povinně, tak teď mám chuť ho snad i zkusit, jestli by s tím citronem přeci jen pro mně nebyl poživatelný
|
|
|
Kaipa |
|
(21.12.2021 20:39:23) Stáňo, kolik vás na tu půlku kapra je? Kapra manžel stahuje, kůži necháváme jen tehdy, když ho děláme v létě na kameni. Jednotlivé porce si nasolím večer před úpravou, ta sůl se vsákne a kapr je osolený rovnoměrně. Když nechci obalovaného, dělám v troubě na másle (na pečicím papíře), osolím a opepřím.
|
Stáňa * |
|
(21.12.2021 21:07:37) Kaipo, na tu půlku jsme čtyři. Tohle bude spíš na ochutnávku, abychom věděli, o co jsme dosud přicházeli
Většina píše, že kůži stahuje. Mně na té půlce (cca 700 g) přišlo, že je kůže, pak docela malá vrstva masa a kosti, bojím se, aby se, pokud odstraním kůži, to maso nerozpadlo
|
Pruhovaná |
|
(21.12.2021 21:40:40) Však ta kůže se nemusí sníst. Ale bez ní to je, mám subjektivní pocit, méně cítit rybinou.
|
|
|
|
neznámá |
|
(21.12.2021 21:41:55) My nenařezáváme ani kosti. Ocasní řízky nejíme a ty "hrudní" mají pár malých kůstek ve hřbetě, ale jsou dobře vyndat a pár velkých žeberních kostí. V mléce nemáčíme, ale kupovaného z Lidlu (z neznámého rybníka) bych možná namočila, aby nesmrděl bahnem. Kůži necháváme, máme ji radi. Osmažím, dám do kameninové mísy a přikreji utěrkou, vydrží křupavý po celou večeři.
A dělám ho i v troubě na másle. Jenom sůl, máslo a kmín.
|
|
Marika Letní |
|
(22.12.2021 7:12:57) Kůži můžeš nechat a nejíst. Já to tak dělám nechutná mi ale jsou lidé kterým ano.
Kapra smažím krátce a dopékám v troubě jako klasické řízky. Dám je pak na nový pečicí papír. K utěrce, se obávám, by se přilepily.
|
Stáňa * |
|
(22.12.2021 7:31:44) Kapra, jsem nakonec dnes ráno stáhla, okrajela ploutve, tak uvidíme 🙂
Čím to pak porcujes? Zvládnou to nůžky na, drůbež? Zdá se mi, že ty kosti jsou dost tvrdé.
|
Kaipa |
|
(22.12.2021 7:38:54) Ke mně doputují už jednotlivé porce, ale manžel nůžky určitě nepoužívá, stačí mu ostrý nůž. Ale nevím, jestli není potřeba vyvinout chlapskou sílu.
|
|
Fern |
|
(22.12.2021 9:08:37) Úplně v pohodě nakrájet nožem,žádná síla není třeba.
Já smažím ve fritaku,jde to rychle.Pro sebe kapra a pro MM file tesně před veceri,takže ani není potřeba to někde uchovávat spec.v teple.Jinak navrhuji troubu na 100st. a v poho. Si pro sebe kupuju půlku mráz.kapra,letos má necelých půl kg,z toho mám 2 pěkné porce pro sebe na 2 dny a zbytek -ocasni část syrové ryby dávám psovi,si na tom vždy pochutna. Kůži pokaždé stahuju .
|
Stáňa * |
|
(22.12.2021 9:29:01) Chtěla jsem dát ocas kočkám a neměli zájem, máme je asi moc rozmazlené
|
Fern |
|
(22.12.2021 9:32:44) Náš pes nezeře zas syrová kur.jatra,no musí to být teda smakulady
|
|
|
|
Marika Letní |
|
(22.12.2021 9:19:48) Ostrý nůž a trefit se mezi kosti. Horší než krájet dýni Hokkaidó to není. Ale porcuje to chlap. I když moje maminka vlastně taky. Jen nožem.
|
Stáňa * |
|
(22.12.2021 9:28:18) Díky, uvidíme, jak se s tím poperu
|
|
|
|
|
Lei |
|
(22.12.2021 10:32:38) Kapra filetuji, odpadá pak tahání kostí z masa, případně z krku.
Porce nakladu na plech a dávám buď máslo + kmín, máslo + česnek + kmín, máslo + strouhaná kořenová zelenina a cibule, nebo dtto s červeným vínem. Samozřejmě sůl. Pečeme tak celou rybu najednou, za 15 minut hotovo. Odbourali jsme smažení, mně přijde, že chuť ryby lépe vynikne a hlavně nemusíme stát u pánvičky.
|
|
Stáňa * |
|
(22.12.2021 16:20:11) To zní dobře, další můj krok tedy bude pokus o filetování.
Jestli letos kapr projde, tak si za rok touhle dobou otevřu tuhle diskuzi
Pro vysvětlení, manžel se boje s kaprem neúčastní a nadále vyžaduje filé, třeba se nám ho podaří na příští rok přesvědčit
|
|
|