| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Sladké náplně a posypka/žmolenka

 Celkem 17 názorů.
 holkamodroočka 


Téma: Sladké náplně a posypka/žmolenka 

(20.3.2022 20:38:02)
Ráda bych oveřené recepty na zejména:tvarohová náplň (která není dusivá), maková náplň a náplň ze sušených hrušek. A pokud máte tip na ještě nějakou fajn náplň, ráda se nechám inspirovat. Díky ~x~
 Stáňa * 


Re: Sladké náplně a posypka/žmolenka 

(20.3.2022 22:00:20)
Tady máš makovou náplň od Josefa Maršálka, chystám se na ni taky:
https://region.rozhlas.cz/dokonala-napln-do-buchet-a-kolacu-ma-nazev-siml-recept-mame-od-josefa-marsalka-8562619

Doteď jsem dělala makovou náplň s krupičnou kaší, tj. mléko, dětská krupička a mletý mák, to povařit a ochutit. Je vláčná a nevyschne.

Tvarohovou náplň dělám tak, že do tvarohu ve vaničce dám žloutek a trochu pudingového prášku. Ochutím citronovou kůrou a cukrem. Rozinky nemám v tvarohové náplni ráda, ale někdo je dává.
 Konzerva 


Re: Sladké náplně a posypka/žmolenka 

(21.3.2022 8:00:44)
Já dělam zmolenku z hladké mouky a moučkového cukru.a máslo.samozřejmě.

Makovou naplň jen povařit mák s cuktem v mléce.
 Monika 


Re: Sladké náplně a posypka/žmolenka 

(21.3.2022 10:42:07)
U nás se dělá posypka z hrubé mouky a cukru krupice (a másla) ~;)
 neznámá 


Re: Sladké náplně a posypka/žmolenka 

(21.3.2022 10:52:47)
U nás se dělá žmolenka z polohrubé mouky a někdy přidávám perníkové koření.

Tvarohovou nálpň mám ráda s ušlehaným bílkem, ale u nás se balí tvaroh přímo do koláčků a povidla s drobenkou se dávají navrch, koláčky se dělají malinké na jedno max dvě sousta, dnes se tomu moderně říká dvojctihodné koláče, tam dávám klasiku+tvaroh+cukr+hrozinky+žloutky a popřípadě dle hustoty tvarohu přidávám pudinkový prášek.
Klasické koláčky bez tvarohu vevnitř se tu nepečou, to už se rovnou udělá koláč na celý plech a tam dávám tvaroh s bílkem.

 Kaliope X 


Re: Sladké náplně a posypka/žmolenka 

(21.3.2022 10:48:10)
Já u drobenky mouku nahradila nasekanými ovesnými vločkami, lépe křupe i chutná.
 Pruhovaná 


Re: Sladké náplně a posypka/žmolenka 

(21.3.2022 9:10:17)
To je ale víc tvarohová než maková náplň.
 Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 


Re: Sladké náplně a posypka/žmolenka 

(21.3.2022 9:56:56)
to není maková náplň, to je šiml ~:-D
makovou náplň dělám tak, že mletý mák svařím s mlékem, osladím, přidám citronovou kůru, skořici a vmíchám trochu povidel a trochu rumu... někdy dám o něco víc mléka a přidám strouhaný perník...
jinak pokud mám mák kupovaný mletý s cukrem, už ho nevařím, jen spařím horkým mlékem

tvarohovou dělám podobně - tvaroh (já dávám kostku), vejce, pudinkový prášek, cukr, citronová kůra, kousek másla a nezbytnou trochu rumu ~:-D

 K_at 


Re: Sladké náplně a posypka/žmolenka 

(21.3.2022 14:39:54)
Rose, to je vytuněná maková náplň. Mňam. ~Rv
 K_at 


Re: Sladké náplně a posypka/žmolenka 

(21.3.2022 14:40:01)
Rose, to je vytuněná maková náplň. Mňam.
 angrešt 


Re: Sladké náplně a posypka/žmolenka 

(21.3.2022 10:04:19)
Běžnou tvarohovou náplň nemám moc ráda, přijde mi taková trupelnatá. Chutnají mi německé tvarohové náplně, jak jdou hladké, jenže ty jsou takhle hladké kvůli přidanému škrobu rozmíchanému ve šlehačce a tím pádem za syrova řídké, takže do českého typu kynutých koláčů se nedají dát. Takže když potřebuju klasickou hustou tvarohovou náplň, tak k tomu tvarohu se žloutkem přidám kysanou smetanou a trochu uvařeného vanilkového pudinku.
 holkamodroočka 


Re: Sladké náplně a posypka/žmolenka 

(21.3.2022 11:57:44)
Angrešt, věděla bys, prosím tě, přibližné poměry surovin na o~x~ba tvarohy? ~x~
 angrešt 


Re: Sladké náplně a posypka/žmolenka 

(21.3.2022 10:52:12)
žmolenku dělám podle typu pečiva, z hladké+moučkový, polohrubé+krupicový, hrubé+krupicový. Asi nejčastěji z polohrubé. Dost často do žmolenky přidávám nastrouhaný marcipán. A do té hrubé varianty v různé míře nahrazuju část mouky mletými mandlemi nebo ořechy.
 holkamodroočka 


Re: Sladké náplně a posypka/žmolenka 

(21.3.2022 11:29:30)
ženy, děkuji moc a hezký den :-)
 Dobra1 


Re: Sladké náplně a posypka/žmolenka 

(21.3.2022 17:42:09)
Žmolenku dělám z hrubé mouky a krupicového cukru v poměru objemu 1:1, jako tuk vždycky sádlo. Máslová je suchá, tu dávám jen do crumblu. Tvarohovou náplň z plnotučného tvarohu (ne vaničkového), celého vejce, trochy mléka nebo smetany a cukru. Díky bílku to po upečení neteče a celkově to není suché.
 tichý pozorovatel 


Re: Sladké náplně a posypka/žmolenka 

(21.3.2022 22:29:08)
Do tvarohové náplně dávám badyán.
 Anadar 


Re: Sladké náplně a posypka/žmolenka 

(22.3.2022 10:03:29)
Tvarohovou náplň,odhaduji,že se chystáš na svatební koláčky,dělám z tučného tvarohu a mascarpone v poměru 1:1,cukr práškový,vanilka,citronová kůra dle chuti.Na mírné rozředění,pro barvu a konzistenci přidám celé vajíčko. Mascarpone náplň zjemní.
Maková náplň : klasicky rozvařit mletý mák v mléce s cukrem,zhoustne sama.Rumem se nedá nic zkazit.
Se strouhanými hruškami zkušenost nemám,ale dají se uvařit z hrušek povidlíčka.Trošku šizená technologie.Hodně rozvařit strouhané hrušky s kořením,odpařit vodu,co se dá. Přisladit a případně zahustit pektinem.Koření: skořice,hřebíček,badyán.
Žmolenka se dá dělat z hladké i hrubé mouky,poměry jsou dva díly mouky na jeden díl cukru a másla

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.