holkamodroočka |
|
(20.3.2022 20:38:02) Ráda bych oveřené recepty na zejména:tvarohová náplň (která není dusivá), maková náplň a náplň ze sušených hrušek. A pokud máte tip na ještě nějakou fajn náplň, ráda se nechám inspirovat. Díky
|
Stáňa * |
|
(20.3.2022 22:00:20) Tady máš makovou náplň od Josefa Maršálka, chystám se na ni taky: https://region.rozhlas.cz/dokonala-napln-do-buchet-a-kolacu-ma-nazev-siml-recept-mame-od-josefa-marsalka-8562619
Doteď jsem dělala makovou náplň s krupičnou kaší, tj. mléko, dětská krupička a mletý mák, to povařit a ochutit. Je vláčná a nevyschne.
Tvarohovou náplň dělám tak, že do tvarohu ve vaničce dám žloutek a trochu pudingového prášku. Ochutím citronovou kůrou a cukrem. Rozinky nemám v tvarohové náplni ráda, ale někdo je dává.
|
Konzerva |
|
(21.3.2022 8:00:44) Já dělam zmolenku z hladké mouky a moučkového cukru.a máslo.samozřejmě.
Makovou naplň jen povařit mák s cuktem v mléce.
|
Monika |
|
(21.3.2022 10:42:07) U nás se dělá posypka z hrubé mouky a cukru krupice (a másla)
|
neznámá |
|
(21.3.2022 10:52:47) U nás se dělá žmolenka z polohrubé mouky a někdy přidávám perníkové koření.
Tvarohovou nálpň mám ráda s ušlehaným bílkem, ale u nás se balí tvaroh přímo do koláčků a povidla s drobenkou se dávají navrch, koláčky se dělají malinké na jedno max dvě sousta, dnes se tomu moderně říká dvojctihodné koláče, tam dávám klasiku+tvaroh+cukr+hrozinky+žloutky a popřípadě dle hustoty tvarohu přidávám pudinkový prášek. Klasické koláčky bez tvarohu vevnitř se tu nepečou, to už se rovnou udělá koláč na celý plech a tam dávám tvaroh s bílkem.
|
|
|
Kaliope X |
|
(21.3.2022 10:48:10) Já u drobenky mouku nahradila nasekanými ovesnými vločkami, lépe křupe i chutná.
|
|
|
Pruhovaná |
|
(21.3.2022 9:10:17) To je ale víc tvarohová než maková náplň.
|
|
Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 |
|
(21.3.2022 9:56:56) to není maková náplň, to je šiml makovou náplň dělám tak, že mletý mák svařím s mlékem, osladím, přidám citronovou kůru, skořici a vmíchám trochu povidel a trochu rumu... někdy dám o něco víc mléka a přidám strouhaný perník... jinak pokud mám mák kupovaný mletý s cukrem, už ho nevařím, jen spařím horkým mlékem
tvarohovou dělám podobně - tvaroh (já dávám kostku), vejce, pudinkový prášek, cukr, citronová kůra, kousek másla a nezbytnou trochu rumu
|
K_at |
|
(21.3.2022 14:39:54) Rose, to je vytuněná maková náplň. Mňam.
|
|
K_at |
|
(21.3.2022 14:40:01) Rose, to je vytuněná maková náplň. Mňam.
|
|
|
|
angrešt |
|
(21.3.2022 10:04:19) Běžnou tvarohovou náplň nemám moc ráda, přijde mi taková trupelnatá. Chutnají mi německé tvarohové náplně, jak jdou hladké, jenže ty jsou takhle hladké kvůli přidanému škrobu rozmíchanému ve šlehačce a tím pádem za syrova řídké, takže do českého typu kynutých koláčů se nedají dát. Takže když potřebuju klasickou hustou tvarohovou náplň, tak k tomu tvarohu se žloutkem přidám kysanou smetanou a trochu uvařeného vanilkového pudinku.
|
holkamodroočka |
|
(21.3.2022 11:57:44) Angrešt, věděla bys, prosím tě, přibližné poměry surovin na oba tvarohy?
|
|
|
angrešt |
|
(21.3.2022 10:52:12) žmolenku dělám podle typu pečiva, z hladké+moučkový, polohrubé+krupicový, hrubé+krupicový. Asi nejčastěji z polohrubé. Dost často do žmolenky přidávám nastrouhaný marcipán. A do té hrubé varianty v různé míře nahrazuju část mouky mletými mandlemi nebo ořechy.
|
|
holkamodroočka |
|
(21.3.2022 11:29:30) ženy, děkuji moc a hezký den
|
|
Dobra1 |
|
(21.3.2022 17:42:09) Žmolenku dělám z hrubé mouky a krupicového cukru v poměru objemu 1:1, jako tuk vždycky sádlo. Máslová je suchá, tu dávám jen do crumblu. Tvarohovou náplň z plnotučného tvarohu (ne vaničkového), celého vejce, trochy mléka nebo smetany a cukru. Díky bílku to po upečení neteče a celkově to není suché.
|
|
tichý pozorovatel |
|
(21.3.2022 22:29:08) Do tvarohové náplně dávám badyán.
|
|
Anadar |
|
(22.3.2022 10:03:29) Tvarohovou náplň,odhaduji,že se chystáš na svatební koláčky,dělám z tučného tvarohu a mascarpone v poměru 1:1,cukr práškový,vanilka,citronová kůra dle chuti.Na mírné rozředění,pro barvu a konzistenci přidám celé vajíčko. Mascarpone náplň zjemní. Maková náplň : klasicky rozvařit mletý mák v mléce s cukrem,zhoustne sama.Rumem se nedá nic zkazit. Se strouhanými hruškami zkušenost nemám,ale dají se uvařit z hrušek povidlíčka.Trošku šizená technologie.Hodně rozvařit strouhané hrušky s kořením,odpařit vodu,co se dá. Přisladit a případně zahustit pektinem.Koření: skořice,hřebíček,badyán. Žmolenka se dá dělat z hladké i hrubé mouky,poměry jsou dva díly mouky na jeden díl cukru a másla
|
|
|