| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Zřídla mi koprovka

 Celkem 176 názorů.
 K_at 


Téma: Zřídla mi koprovka 

(11.4.2022 19:46:58)
~q~Do háje, poctivě míchám jíšku, poctivě provařím s mícháním. Vařím, vařím. Vmíchám smetanu. A ta mrcha bílá pitomá zřídne jak voda. ~n~ PROČ A CO S NÍ?
 K_at 


Re: Zřídla mi koprovka 

(11.4.2022 19:52:44)
Valkýro, jsem to měla udělat rovnou. Jako babi. Levná verze.
 Točená vanilková 


Re: Zřídla mi koprovka 

(12.4.2022 7:32:30)
Když i po zahuštění mám omáčku moc řídkou, tak dohušťuju ještě kupovanou jíškou, ta se prováří jen dvě minuty.
 babi_ 


Re: Zřídla mi koprovka 

(11.4.2022 19:49:52)
Konečně pořádné rodinkové téma :-)
Ale netuším-neporadím, nikdy se mi to nestalo, a to je koprovka jedna z mála omáček, kterou jsem kdy vařila.

Držím palce ~;((
 Hr.ouda 


Re: Zřídla mi koprovka 

(11.4.2022 20:35:33)
já to zachraňuju tím, že ti jíme až druhý den , v lednici to vždycky nějak zhoustne ~t~~t~~t~

celkově se tím odležením často vykompenzuje dost mého kuchařského neumětelství ~t~~t~~t~
 77kraska 


Re: Zřídla mi koprovka 

(11.4.2022 21:28:34)
babi, ja jsem tak spatna kucharka, ze jsem dokonce znicila svuj oblibeny hrnec....jeste sbiras stare hrnce pro slepice?
 babi_ 


Re: Zřídla mi koprovka 

(12.4.2022 10:51:37)
Sedmi, hrnce stále sbírám :)
 neznámá 


Re: Zřídla mi koprovka 

(11.4.2022 19:50:03)
Fakt jíšku z mouky, ne nějaký škrob?~e~
To je záhada, jsem zvědavá, co holky vymyslí.

Udělala bych další jíšku, tak by nebyla ta provařená, pro jednou se nic nestane.
 K_at 


Re: Zřídla mi koprovka 

(11.4.2022 19:52:03)
Jo. Mouka, máslo, vývar, smetana na šlehání. U rajský se mi to nestane NIKDY.
 Hr.ouda 


pro zajímavost - dotaz  

(11.4.2022 20:32:36)
prosím Tě, určitě Ti neporadím, prostože jsem fakt podprůměrná kuchařka, ale proč používáš smetanu na šlehání? Já do omáček případně do polívek, když už smetanu, tak smetanu na vaření.

Dělám to prostě proto, že je na ni napsáno "na vaření", tak ji holt používám na vaření. Zatím vždy s přiměřeným úspěchem ~t~

Má ti nějaké výhody, použít spíš smetanu na šlehání?
 Inka ..|-.|-.-|.- 


Re: pro zajímavost - dotaz  

(11.4.2022 20:36:23)
Se šlehačkou je to lepší.
 neznámá 


Re: pro zajímavost - dotaz  

(11.4.2022 20:38:44)
Také mi přijde.
A ty na vaření obsahují škroby a možná i něco více.
 Alena 


Re: pro zajímavost - dotaz  

(11.4.2022 22:12:29)
"A ty na vaření obsahují škroby a možná i něco více." To rozhodne nemusi. Smetana na vareni obsahuje 12% tuku, je to typ vyrobku, kdyz koupis cerstvou, neni tam pridaneho nic. Samozrejme neco trvanliveho muze obsahovat kde co, stejne jako trvanliva slehacka.
 Ropucha + 2 


Re: pro zajímavost - dotaz  

(12.4.2022 15:30:53)
"ty na vaření obsahují škroby a možná i něco více"

Vůbec nemusí obsahovat nic takového.
Každý mléčný výrobek může být kvalitní, bez vedlejších přísad, a nebo nekvalitní, s přísadami, nižším obsahem tuku apod..
 Hr.ouda 


Re: pro zajímavost - dotaz  

(11.4.2022 20:39:03)
Fakt?
Já jednu manžela posílala zpátky do obchodu, protože přinesl smetanu ke šlehání a ne na vaření. Tu ke šlehání jsem ušlehala, ale na vaření jsem vždy chtěla s označením "na vaření", protože co je psáno, to je dáno ~t~~t~~t~
 Bouřka 


Re: pro zajímavost - dotaz  

(11.4.2022 20:40:18)
Navzdory názvu je smetana na vaření na vaření nic moc, je to víc mlíko, v jídlech, co stojí na smetaně je to znát, jídli spíš naředí, s kyselým víc hrozí srážení když se vaří.
 Hr.ouda 


Re: pro zajímavost - dotaz  

(11.4.2022 20:45:12)
nikdy se mi to nesrazilo
 Hr.ouda 


Re: pro zajímavost - dotaz  

(11.4.2022 20:48:39)
To jsou samý hnusný podrazy na nás nekuchařky

kolikrát jsem pohořela s "vepřovou pečení", než mi došlo, že nic se k pečení nehodí méně než vepřová pečeně ...a teď smetana na vaření ....dám na vás a příště to zkusím s tou smetanou na šlehání
 Alena 


Re: pro zajímavost - dotaz  

(11.4.2022 22:14:08)
", jídli spíš naředí," nenaredi, v omackovem zaklade normalne zhoustne, treba syrovou omacku na spagety bych ze slehacky nedelala, bylo by to extremne tucne.
 Bouřka 


Re: pro zajímavost - dotaz  

(11.4.2022 23:33:59)
Však sýrová omáčka se nedělá ze smetany, ale bešamelu. Já jí teda nedělám, nejedli by mi to a já jí nijak nevyžaduju.
 K_at 


Re: pro zajímavost - dotaz  

(11.4.2022 20:48:30)
Hroudi, protože je to lepší. A tolik se nesráží. Na běžné zaklapnutí zjemnění používám taky na vaření. Jsem to chtěla POCTIVÝ.

~t~ no já to chtěla k večeři. Dnešní. ~b~ jsme už kus snědli. Šlo to. Debilní omáčka. Skáču v kuchyni od cca 18.30. Výsledek je binec, a omáčka s tunou mouky. Což nesmí chlap vědět. ~j~
 Hr.ouda 


Re: pro zajímavost - dotaz  

(11.4.2022 20:53:00)
já jsem nikdy nechtěla být nepoctivá

na ingrediencích do vaření nešetřím , ale prostě celej svůj nedobrovolně vařicí život jdu podle pokynů na kelímku či krabičce - takže když se nechystám šlehat ale vařit, tak beru na vaření

hned při nejbližší příležitosti se rozšoupnu k experimentu s vařením ze smetany na šlehání ~t~~t~~t~
 Slonisko 


Re: pro zajímavost - dotaz  

(11.4.2022 20:56:41)
Jak to tak čtu, asi bude o víkendu k jednomu jídlu koprovka, já do ní teda dávám zakysanou smetanu a budu muset udělat knedlíky, mladší syn chápe koprovku s bramborama jako děsný příkoří ~t~
 neznámá 


Re: pro zajímavost - dotaz  

(11.4.2022 20:59:49)
Udělej k ní propařenej svítek.
Je chutnější a na výrobu lehčí než knedlík.~;)
 babi_ 


Re: pro zajímavost - dotaz  

(11.4.2022 21:01:04)
Akorát běžnej smrtelník netuší, co je svítek, natož propařenej ~d~
 babi_ 


Re: pro zajímavost - dotaz  

(11.4.2022 21:02:33)
...zas by to byla moje první pleťová maska...
 Hr.ouda 


Re: pro zajímavost - dotaz  

(11.4.2022 21:05:59)
v tom případě doporučuju co nejširší KASTROL, ne moc vysokou hladinu budoucí omáčky, mixér na nejvyšší otáčky, případně ještě zmáčknou tlačítko turbo - ideálně ještě před ponořením do budoucí omáčky v roli bezprostředně budoucí pleťové masky a pak se nad to se soustředěným výrazem jen mírně naklonit, nemusíš ti přehánět, jen trochu, abych viděla, jak ti to vaření jde ....jestli nosíš brýle, doporučuji sejmout .....
 babi_ 


Re: pro zajímavost - dotaz  

(11.4.2022 21:06:40)
~t~~t~~t~~t~~t~~t~~t~~t~
 libik 


Re: pro zajímavost - dotaz  

(11.4.2022 21:12:19)
Ano, samou nedočkavostí téměř vždy mačkám všechna tlačítka ještě před ponořením, takže hrnec nebo kastrol, pořád jsem krásná~:-D
 Hr.ouda 


Re: pro zajímavost - dotaz  

(11.4.2022 21:40:52)
no já tam tu smetanu dávám tedy až po akci s mixerem, ale pokud by tam někdo dal smetanu ke šlehání předtím, a pak si nechal vkusně nacákat pletovou masku, tak nevím, jak by dopadla vomáčka, ale ksichtík by byl určitě vláčná jak detská prdelka ~k~
 neznámá 


Re: pro zajímavost - dotaz  

(11.4.2022 21:05:04)
Svítek z krupice.
Zalitý slanou vodu a pařený pod puklicí.

pokusím se někde najít recept.
Přibližně toto
https://www.toprecepty.cz/recept/34632-svitek-specialita-z-vysociny-podavana-s-koprovou-omackou/
Nebo se nepaří, nakrájí se a rovnou se povaří v koprovce, ale to mi nechutná.
 neznámá 


Re: pro zajímavost - dotaz  

(11.4.2022 21:08:28)
Samozřejmě děláme i s křenovou omáčkou.~;)
 babi_ 


Re: pro zajímavost - dotaz  

(11.4.2022 21:18:07)
A to má být jako snazší, než houskový knedlík?!?
Dělala jsem tedy hrníčkové, na přání MM podle jeho mamky, takže extra snadné...
 Rigel 


Re: pro zajímavost - dotaz  

(11.4.2022 21:46:28)
Jé svítek, to už jsem nejedla, co babička není naživu. to asi někdy zkusím. Krupici mám jen do bramborových knedlíků. Krupicovou kaši jsem jako dítě nemohla pozřít, tolik divné hmoty...uf. Já jsem teda bojovala s jakýmkoli jídlem. Možná bych tu kaši mohla zkusit, když už jídlo není můj nepřítel :-)
 Rodinová 


Re: pro zajímavost - dotaz  

(11.4.2022 21:48:00)
S jidlem jsem nebojovala, krupicovou kasi nejedla, to totiz neni jidlo~:-D
 Hr.ouda 


Re: pro zajímavost - dotaz  

(11.4.2022 21:50:06)
ne, to není jídlo, já ji mela jako teenager za manu nebezskou
 Rodinová 


Re: pro zajímavost - dotaz  

(11.4.2022 21:54:04)
Ja ti to preju, Hroudo, ale ja tu hmotu fakt nemuzu…
 Marika Letní 


Re: pro zajímavost - dotaz  

(11.4.2022 22:14:37)
Krupicová kaše je úžasná. Milujeme ji celá rodina. S grankem. ~w~ Jednu dobu na gymplu jsem si ji dělala každou neděli k večeři. Byla to taková potěcha před pondělkem.

 libik 


Re: pro zajímavost - dotaz  

(11.4.2022 22:20:25)
Krupicová kaše je zajímavá, vždycky na to mám strašnou chuť, pak dvakrát objedu talíř lžící a "už nemůžu".

Budu-li někdy stařena vetchá nikoliv kypící, možná si to budu dělat k snídani.
 K_at 


Re: pro zajímavost - dotaz  

(11.4.2022 21:50:59)
Rigel, musí být řidší! A nahoře jezero másla, cukru a kakaa. Já už neměla kaši asi 4 roky. Ale dělám si ovesnou.
 Rigel 


Re: pro zajímavost - dotaz  

(11.4.2022 22:03:48)
Kat, myslím, že jezero másla bych ještě nezvládla ( máslo dám na chlebu, na bramborách ), ale s kakaem by to asi šlo zlomit, ten dětský odpor :-)) zkusím to a třeba zjistím, že je to dobré :-) celkově sladká jídla nemusím, možná jednou za rok kynuté knedlíky pro návštěvu
 Rodinová 


Re: pro zajímavost - dotaz  

(11.4.2022 22:09:14)
Jeste se mi nestalo, ze by prisla navsteva a prala si kynuty ovocny knedliky~:-D
 Rigel 


Re: pro zajímavost - dotaz  

(11.4.2022 22:18:26)
Tak moji rodiče, ti si knedlíky v sezoně jahod rádi dají, nebo strejda :-)
 libik 


Re: pro zajímavost - dotaz  

(11.4.2022 22:18:34)
Tak mně se nestalo, že by si je přála, ale stalo se mi, že je neodmítla a nezbylo.

Stejný příběh mám s čočkou, tu jsem nabízela fakt jen na zkoušku a jen se zaprášilo, lidi asi občas mají chuť na něco, co doma nemají.~d~
 Rodinová 


Re: pro zajímavost - dotaz  

(11.4.2022 22:20:28)
Jo, tak to jo, ze navsteva neodmitne, co nabidnu, se mi deje casto, vlastne furt.
Krom extremistu typu dietari, vegani, abstinenti…~:-D
 Inka ..|-.|-.-|.- 


Re: pro zajímavost - dotaz  

(11.4.2022 22:23:30)
Ovocný knedlíky bych si přála, čočku odmítla. Čočku jim jenom na nový rok.
 Rodinová 


Re: pro zajímavost - dotaz  

(11.4.2022 22:26:44)
Tomu se rika pravidelná konzumace lustenin~:-D
 libik 


Re: pro zajímavost - dotaz  

(11.4.2022 22:27:26)
Inko, tohle byla čočka se sušenými rajčaty a tymiánem, sama sebe jsem překvapila, jak se mi povedla.
 Inka ..|-.|-.-|.- 


Re: pro zajímavost - dotaz  

(11.4.2022 22:53:25)
Možná bych ochutnala
 Alena 


Re: pro zajímavost - dotaz  

(11.4.2022 22:17:00)
"musí být řidší! A nahoře jezero másla, cukru a kakaa" To je predstava uplneho pekla. Ridka kase, ktera je citit varenym mlekem a na ni rybniky mastnoty. Detsky des.
 Ropucha + 2 


Re: pro zajímavost - dotaz  

(12.4.2022 15:33:48)
Aleno, přesně tak, řídká kaše s rybníkem mastnoty a hromadou cukru, to je pekelná záležitost.
 TaJ 


Re: pro zajímavost - dotaz  

(12.4.2022 8:37:20)
Kat, přesně, krupicová kaše musí být řidší, ne tak hustá, že v ní stojí lžíce, to nám pak nechutná nikomu...ale když je řidší, ne moc přeslazená a navrch trochu granka, nebo my se synem ji máme rádi se skořicí...a jen trošičku másla, cukr už nahoru nedáváme, jen trošku osladím přímo tu kaši při vaření. Takhle ji snědí i manžel se synem normálně k večeři...zas každý týden ji mít nemusíme, ale jednou za čas si na ní pochutnáme všichni.
 Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 


Re: pro zajímavost - dotaz  

(12.4.2022 9:39:52)
miluju krupicovou kaši se skořicí... nikdy jsem ji ještě nevařila, u nás ji nikdo nejí, dřív mi ji občas vařila máma :-)
teď si maximálně občas udělám nějakou instantní jáhlovou nebo pohankovou, ale to není ono... ačkoliv zase teda jáhlová kaše s javorovým sirupem taky není úplně marná ~:-D
 neznámá 


Re: pro zajímavost - dotaz  

(11.4.2022 21:16:44)
My zas ke koprovce neděláme knedlíky, to dělají jen po hospodách a jídelnách, doma brambory nebo právě svítek. ~;)
 neznámá 


Re: pro zajímavost - dotaz  

(11.4.2022 21:19:39)
A nepařený svítek dělám i hodně k vývarovým polívkám, k hovězímu vývaru pouze svítek.
Ten z hrubé mouky, vajec a bylinek.
 libik 


Re: pro zajímavost - dotaz  

(11.4.2022 21:17:38)
Má bežná hospodyně LP 22 doma krupici? (pokud má velké děti?)

Mám kuskus, pohanku, jáhly, luštěniny 7 barev, mořskou řasu, ze zvěrstev hranolky, gnocci.. ale krupici nee, svět se v zadek obrací:-)
 Hr.ouda 


Re: pro zajímavost - dotaz  

(11.4.2022 21:19:23)
já jo, mají rádi krupicové knedlíčky do polívky nebo krupicové kapání
 vlad. 


Re: pro zajímavost - dotaz  

(11.4.2022 21:32:31)
Krupici doma máme, ale nevím co by mně donutilo dělat svítek ~:-D ještě propařený
 libik 


Re: pro zajímavost - dotaz  

(11.4.2022 21:36:59)
Holky, s krupicí jste mě dojaly:-), dýchlo na mě mládí, asi to koupim taky, myslím si , že do br knedlíků se sem tam lžička hodí a ty nočky taky nemusím furt dělat z hrubé mouky.

Propařenej svítek někdy vygooglím, ale neslibuju.
 Rodinová 


Re: pro zajímavost - dotaz  

(11.4.2022 21:47:12)
~t~ Vlad, precetla jsem si recept a dosla k temuz zaveru.
 Evelyn1968,2děti 


Re: pro zajímavost - dotaz  

(11.4.2022 21:34:02)
Krupici máme, do omacek jedině šlehačku, jiska se mi nikdy nesrazila~;)
 babi_ 


Re: pro zajímavost - dotaz  

(11.4.2022 21:22:57)
Nočky! Boží diskuze... škoda, že už chci jít spát. Budíček byl ve 4:20 (ano, ta nezdravá práce s dalekým cestováním), a zítra bych se chtěla před prací proběhnout - bude krásné slunečné ráno :-)

Jíškám a svítkům zdar,
~h~
 libik 


Re: pro zajímavost - dotaz  

(11.4.2022 21:34:35)
Babi, ve 4:20 teda krásné slunečné ráno nebude, to se neboj~:-D
 babi_ 


Re: pro zajímavost - dotaz  

(12.4.2022 10:54:04)
Libiku, ve 4:20 se samozřejmě slunce nebojím, to byl budíček v pondělí, ne dnešní - vybíhala jsem kolem půl sedmé, krása :-)
 Hr.ouda 


Re: pro zajímavost - dotaz  

(11.4.2022 21:21:32)
P.S. ...ale zase bych se nikdy v životě neoznačila pojmem "hospodyně" ....to bych si moc fandila, já jsem ten typ, co to prostě nejak lepí .................
 Hr.ouda 


Re: pro zajímavost - dotaz  

(11.4.2022 21:25:32)
já taky ne, já se sice snažím, ale je to větší, než moje schopnosti ~t~~t~~t~

naštěstí v paneláku se to vsákne
 neznámá 


Re: pro zajímavost - dotaz  

(11.4.2022 21:23:50)
No, jenom na svítek a trošku do bramborových knedlíků a něco málo zavářky do polívek.

Já se zde na začátku korony ptala, k čemu je lidem 10kg krupice, že spotřebuji tak kilo ročně.
Holky mi zde vysvětlily, že není problém, že krupice spotřebují hodně.~;)
 Len 


Re: pro zajímavost - dotaz  

(11.4.2022 21:24:24)
Zrovna si delam krupicovou kasi k veceri~t~ ame deti ji nikdy nejedly, pro mne je to comfort food, hodne masla, primerene cukru, granko podle stavu zasob.
 neznámá 


Re: pro zajímavost - dotaz  

(11.4.2022 21:25:09)
Já jsem krupicovou kaši asi nikdy nedělala.~:-D
 Hr.ouda 


Re: pro zajímavost - dotaz  

(11.4.2022 21:27:19)
já asi 5000 krát

sama jsem bez ní mezi 12 a 15 rokem nemohla jít spát, buď jsem si ji delala jako večeři nebo jakou druhou večeři

naše decka ji taky mají rády, FURT, a mají rádi i na studeno k snídaní, takže ze 2,5 l mléka (a s kvantem másla) žádný objem u más
 77kraska 


Re: pro zajímavost - dotaz  

(11.4.2022 21:31:26)
Val, nenavidim krupicovou kasi, sama bych ji nesnedla ani lzici, ale varim ji kazdou chvili, protoze partner ji miluje
 Evelyn1968,2děti 


Re: pro zajímavost - dotaz  

(11.4.2022 21:37:08)
Sedmi, to jsi dobrá, neuvařím, co mi nechutná, nejde to.
 Hr.ouda 


Re: pro zajímavost - dotaz  

(11.4.2022 21:42:41)
to jsem si taky dlouho myslela

já sežeru všechno, až na pár výjimek, mezi něž patří rajská polévka - z tý se mi navaluje od dětsví. Ale naučila jsem se ji uvařit, protože plebs ji vyžadoval, ani ji neochutnávám, ale vždycky zmizí ~t~~t~~t~
 Monika 


Re: pro zajímavost - dotaz  

(11.4.2022 21:44:58)
Něco tak jednoduchého,jako kaše,klidně uvařím,i když mi to nechutná.S náročnější jídlem by to bylo horší.Ale já jsem asi momentálně schopna sníst skoro cokoliv přiměřeně normálního (tj.bez hmyzu a podobných výstřednosti)
 77kraska 


Re: pro zajímavost - dotaz  

(11.4.2022 21:45:11)
Evelyn, pro mne neni vareni konickem...je to bezna nezabavna cinnost jako uklid treba
 Evelyn1968,2děti 


Re: pro zajímavost - dotaz  

(11.4.2022 21:55:25)
..... pro mne neni vareni konickem....

Na vaření je nejlepší, že se to pak dá snist, co mi nechutná, mě nebavi~;)

Zkoušela jsem kdysi dávno třeba skubanky s mákem, to nepozru, tak mě to nebavilo.
 libik 


Re: pro zajímavost - dotaz  

(11.4.2022 22:22:53)
Cokoliv s mákem na sladko miluju, vyloženě to vyhledávám v restauracích, co si hrajou na domácí kuchyni.
 Evelyn1968,2děti 


Re: pro zajímavost - dotaz  

(12.4.2022 7:04:11)
Sladký mák nepozru, takový školní skubanky nebo rozvareny nudle s mákem, to snad i zapomenu, že o jídle se fuj neříká ~t~
 Ropucha + 2 


Re: pro zajímavost - dotaz  

(12.4.2022 15:38:12)
Mák na sladko mám také moc ráda, ale nesmí to být přeslazené, přemaštěné a hlavně nesmí být mák ničím nastavovaný, takže jako téměř se vším, co si vlastnoručně nepřipravím, to nemám :-)
 Evelyn1968,2děti 


Re: pro zajímavost - dotaz  

(11.4.2022 21:45:19)
Vařím intuitivne, musí mi to chutnat, recept mám jen jako lehkou inspiraci, proto tak málo peču, tam si to netroufnu~;)
 Hr.ouda 


Re: pro zajímavost - dotaz  

(11.4.2022 21:28:51)
přesně, od cca 12 let dál , jesdu dobu jsem bez toho nefungovala

ale pošmáknu si na jí pořád, hodně másla dovnitř i navrch je základ

pro libika: žlučník mám ~t~
 Inka ..|-.|-.-|.- 


Re: pro zajímavost - dotaz  

(11.4.2022 21:50:57)
Nemám doma krupici a kaši jsem nikdy nevařila. Syn to nechtěl ani jako mimino, manžel to nejí a já o to taky nestojím. Svítek jsem nikdy nevařila ani nejedla.
 Bouřka 


Re: pro zajímavost - dotaz  

(11.4.2022 23:26:29)
Krupice je stálé vybavení špajzky, ale zase moc nevedu krupičku, i tu kaši mám radši z krupicr. Hlavně s ní teda podsypávám chleba, když ho strkám do trouby.
 libik 


Re: pro zajímavost - dotaz  

(11.4.2022 23:51:53)
Mno, tak to já jsem si myslela, že krupička je mazlivá zdrobnělina od krupice nebo, že krupice je vostřejší název pro krupičku:-)
 Evelyn1968,2děti 


Re: pro zajímavost - dotaz  

(12.4.2022 7:05:11)
Krupičku nemáme ~;)
 Inka ..|-.|-.-|.- 


Re: pro zajímavost - dotaz  

(12.4.2022 7:45:09)
To já vím, že jsou dvě věci, ale nemám ani jednu.
 La Pepa 


Re: pro zajímavost - dotaz  

(12.4.2022 11:11:21)
Krupice se asi prodává čím dál méně, teď byl v obchodech nějaký výpadek, složitě jsem jí sháněla. Dělám z ní kaši, krupicovy puding, tedy vychladlou kaši do formicek, svitek, taky do polivky atd.... V souvislosti s válkou a zdražováním hromadím zásoby a nedostatek krupice mě vysloveně nervoval. Cukru mám 15 kilo, mlika 30 litrů.... Ještě mám jen asi 2 kila rýže a čočku zdražili, než jsem se stihla zásobit...
 neznámá 


Re: pro zajímavost - dotaz  

(12.4.2022 12:17:45)
To nejsou zásoby, to je normální nákup.~:-D

Tady krupici normálně mají, spotřebujeme ji málo, asi teda víc než je běžné, děláme ten svítek.
Kdybych ji koupila víc kilo, pustí se do ní moli.
Já jsem si nikdy nevšimla, že krupice je více druhů, popadnu pytlík s nápisem krupice a více neřeším.
Vím, že krupice může být kukuřičná a jiná, ale nikdy jsem nezkoumala rozdíl mezi krupicí a dětskou krupičkou. Dětská krupička je menší sáček, beru automaticky kilovou krupici.~:-D
 Ropucha + 2 


Re: pro zajímavost - dotaz  

(12.4.2022 15:11:30)
Ač jsem spíše nevařič, rozdíl mezi krupicí a dětskou krupičkou vnímám snad odjakživa.
Dětskou krupičku nemám ráda, z té lze podle mě uvařit maximálně lepidlo, ale muž ji kupoval, když byly děti malé, a vařil jim z toho kaši, když na něm byla řada s vařením.
Já mám ráda kaše z hrubších ingrediencí, tedy z krupice hrubé nebo nějakých vloček.
 neznámá 


Re: pro zajímavost - dotaz  

(12.4.2022 15:14:57)
Ropucho, já kaše nejím. Pouze bramborovou a ani tu moc nemusím.
Kašovitá strava je pro kojence a nemocný.~;)

Jak jsem někde už psala, krupičnou kaši jsem snad v životě nevařila. Jedla jsem ji pouze ve školní jídelně, doma jsme ji také nedělali.
 Konzerva 


Re: pro zajímavost - dotaz  

(12.4.2022 16:27:34)
Kaše byly ve středověku velmi častým jídlem. Dělaly se slazené medem nebo různým sušeným ovocem. Taky se sladkosti docilovalo tím, že těsto zadělalo smetanou nebo se dělalo z pražma, což bylo nezralé opražené obilí, rozemleté.

Dokonce jako slavnostní svatební jídlo byla čtyřbarevná kaše. Základ byl stejný, ale každá porce se obarvila jinak - šafránem do žluta, sušenými třešněmi do červena a další už si nepamatuju. A dělalo se to tak, že se do hlubokého talíře nebo mísy dal dřevěný kříž a každá z kaší se nalila do jedné čtvrtiny. Pak se kříž vyndal a 4 barevná kaše byla na světě.

A také byla kaše časté letní jídlo. Protože nebyl při žních čas vařit, uvařil se jeden den kotel kaše a další dny si si pak každý jen kus za studena ukrojil.
 *Kate* 


Re: pro zajímavost - dotaz  

(12.4.2022 16:34:12)
S tou kaší na týden jsi mi připomněla, jak mě fascinovalo, když jsem se dočetla, že ve Skotsku dávali ovesnou kaši do šuplíku a postupně z ní ukrajovali. A když prý byla v tom dolním šuplíku ještě horká, ukládali prý do horního nad ni novorozence, aby byli v teple.
 Konzerva 


Re: pro zajímavost - dotaz  

(12.4.2022 16:37:00)
Zajímavý a asi logický. Taková komoda 2 v 1. ~:-D

Ta "moje varianta" je letní, takže kaše se naopak uchovávala v komoře za studena.
 libik 


Re: pro zajímavost - dotaz  

(12.4.2022 16:39:24)
Kate, tak to možná měli v tom šuplíku nějaký kastrolek, ne?
 Konzerva 


Re: pro zajímavost - dotaz  

(12.4.2022 16:48:51)
Spíš keramickou mísu.
 *Kate* 


Re: pro zajímavost - dotaz  

(12.4.2022 17:20:55)
Libik, právě že prý ne:)
 Rodinová 


Re: pro zajímavost - dotaz  

(12.4.2022 16:50:05)
A ve Skotsku (i v Anglii a urcite i jinde) davali uplne cerstve novorozence, kteri se jim zdali byt "neduzivi" pres noc na okno, idealne na mraz, pry jeste v 50. letech ~:(
 neznámá 


Re: pro zajímavost - dotaz  

(12.4.2022 18:30:08)
TO je fakt, otec se tak dopékal v troubě, byl nedonošený, tak ho zahřívali dost dlouho v troubě.
Ale ona není trouba jako trouba, moje babička měla kamna na dříví, taková obří s několika troubama. Nikdy jsem nepochopila přesně princip, v některé dvířka používala na maso, jiná na buchty a v některých se vyhřívaly kočky a právě v těch kočičích se vyhříval otec.
 Evelyn1968,2děti 


Re: pro zajímavost - dotaz  

(12.4.2022 18:39:33)
Mně to někdo vyprávěl o té troubě. Když jsem v 7 měsíci porodila a měla pocuchane nervy bála jsem se péct.
 Bouřka 


Re: pro zajímavost - dotaz  

(12.4.2022 20:00:01)
Moje předčasně narozená tchyně je taky dopékaná v troubě.
 Ropucha + 2 


Re: pro zajímavost - dotaz  

(13.4.2022 7:35:12)
Neznámá, princip byl v různých teplotách.
V nejnižší "troubě" nejblíže k topeništi byla teplota nejvyšší atd..
 *Kate* 


Re: pro zajímavost - dotaz  

(12.4.2022 20:39:29)
"Kate - i v Česku se dávali novorozenci tzv. dopéct do trouby -"

Dyť to nepopírám:) psala jsem o Skotsku a ovesné kaši a jejím sekundárním využití.
 Inka ..|-.|-.-|.- 


Re: pro zajímavost - dotaz  

(12.4.2022 12:52:09)
15 kilo cukru ? To bych měla na 5 let
 Rodinová 


Re: pro zajímavost - dotaz  

(12.4.2022 12:56:50)
To jsem chtela napsat ...
 Len 


Re: pro zajímavost - dotaz  

(12.4.2022 14:02:33)
Mam kilo cukru tak maximalne na dva tydny, kdyz moc nepecu. Ted jsem delala od patku 2x mazanec, jednu colombu a jednu babovku, takze kilovka za ctyri dny v cudu.
 libik 


Re: pro zajímavost - dotaz  

(12.4.2022 14:13:08)
Inko, já myslela, že ty dost pečeš
 K_at 


Re: pro zajímavost - dotaz  

(12.4.2022 14:41:37)
Libiku, kam zmizelo to téma s výší výplat???
 babi_ 


Re: pro zajímavost - dotaz  

(12.4.2022 15:12:12)
Kat, jak dopadla ta koprovka - snědla se?
 neznámá 


Re: pro zajímavost - dotaz  

(12.4.2022 14:56:58)
Máme včely, takže cukru obří spotřebu.~;)

Ale jinak cukru spotřebujeme málo, občas něco upeču, ale sladí pouze manžel kafe.
Nějaké marmelády, šťávy.... ono i ta naše spotřeba něco cukru dá.
Když dojde, koupím balení po 10kg, abych nemusela na cukr myslet. Nedokáži říct, jak často ho kupuji.
Teď padlo cukru dost, jsme v karanténě a nechce se mi někoho posílat do obchodu, tak se hodně vaří a peče. Bylo několik mazanců s lemon curd, beránků, muffiny. Cukru zdělalo více než je uplně běžné, ale děti jsou nadšené.

 Ropucha + 2 


Re: pro zajímavost - dotaz  

(12.4.2022 15:15:21)
15kg cukru bych měla možná na 15 let, pokud se počítá hnědý :-)
15kg bílého by se asi stalo předmětem dědictví po mně :-)
 Rigel 


Re: pro zajímavost - dotaz  

(12.4.2022 15:24:30)
cukru spotřebuju asi dost - sladím výrazně čaj i kávu . Jak sladké nemusím - sladká jídla nebo zákusek když nebudu mít celý rok, tak si ani nevšimnu - tak čaj , kávu si osladím.
v dětství a mládí jsem jedla cukr při čtení místo bonbónů. Tedy kostky, radši ale bridžový a nejradši když byl bridž barevný. Ten už se dnes asi nedělá, chtěla jsem ho do hezké skleněné cukřenky po babičce, když přijde návštěva , ale už není.
Kdyby měl někdo ve sklepě normalizační zásobu, tak se hlásím jako vážný zájemce ~t~
 Evelyn1968,2děti 


Re: pro zajímavost - dotaz  

(12.4.2022 15:59:31)
Nesladim nic, kdysi v mládí 2 lžičky do kávy nebo čaje, MM si zmenšil porce, měl trochu zvýšený cukr, ze 3 - 4 lžiček do kávy sladi jednu.
Dcera pije jen čaj a sladi trochu medem.
Sladké už moc nepecu, co jsou děti velké. Máme asi kilo cukru na měsíc.
Ale jak nesladim, tak to přesně nevím.
 libik 


Re: pro zajímavost - dotaz  

(12.4.2022 16:36:18)
Valkýro, ale není hrníček jako hrníček, nicméně vzbudila jsi moji zvědavost a konečně si koupím baterku do kuchyňské váhy.
Od mládí vařím od voka, na hrnečky nebo na lžíce, až s hubnoucí mánií jsem si přála kuchyňskou váhu, dostala jsem ji , myslím, ke čtyřicátým narozeninám od MM a používala právě po dobu první baterie:-)
 Konzerva 


Re: pro zajímavost - dotaz  

(12.4.2022 16:38:11)
No já myslím, že není až takový rozdíl, jestli použiješ hrnek na 2 dcl nebo 2,5dc.Hlavně furt ten samej. ~;)
 TaJ 


Re: pro zajímavost - dotaz  

(12.4.2022 17:06:34)
Konzervo, přesně tak, na všechny suroviny ten stejný hrnek, jinak je to celkem jedno...já třeba u některých receptů používám menší hrnek a u některých větší, podle toho, jak už vím, že ta buchta třeba vyskočí, nebo když ji chci na vyšší plech apod...jde o ten poměr.
 Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 


Re: pro zajímavost - dotaz  

(13.4.2022 8:38:58)
no pokud jde o hrnek 200-250 ml, tak to je jedno, na tohle množství je recept obvykle psaný... jen se musí dát pozor u menších nebo naopak větších hrnků a přizpůsobit třeba vejce, prášek do pečiva a podobně ~;)
 TaJ 


Re: pro zajímavost - dotaz  

(13.4.2022 8:58:41)
Rose, to je fakt, ale já jsem tohle nikdy neřešila, tedy pokud bych nebrala místo hrnku půllitr 🙂, však ona i ta vejce jsou různě velká...prášek do pečiva bych řešila jen pokud by to byl rozdíl třeba jestli jeden celý, nebo půlka...
 Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 


Re: pro zajímavost - dotaz  

(13.4.2022 9:10:20)
tinko, já právě dost často peču právě perník s rozpočtem na hrnek 450 ml - vychází to pak na velký plech a zároveň dost vysoké... a teda i velikost vejce často zohledňuju... ostatně v některých receptech je i to vejce na váhu ~:-D
 Monika 


Re: pro zajímavost - dotaz  

(13.4.2022 9:24:03)
Rose, já mám recept na perník, kam vejce nepřijde vůbec :-) Velikost hrnku beru podle toho, kolik toho perníku potřebuje. Jediná "nehrnková" veličina pak je prášek do pečiva (do perníku) a ten vím, že stačí jeden, i když vezmu hrnek cca 360 ml (obvykle používám 250). Větší hrnky nemám, kdybych brala půllitrovou sklenici, tak logicky už dám prášky dva (ale to bych spíš prostě zdvojila ty čtvrtlitrové hrnky)
 *Kate* 


Re: pro zajímavost - dotaz  

(13.4.2022 9:35:11)
Moniko, napsala bys ten recept?
 angrešt 


Re: pro zajímavost - dotaz  

(13.4.2022 9:19:13)
Hrnek - cup - je správně obvykle 236 ml. Tzv. "hrnečkové recepty" se sem dostaly z překladů amerických kuchařek v devadesátých letech, ale bez poznámky k tomu, že je cup oficiální a přesně definovaná míra, že na rozdíl od evropských zvyklostí hmotnostního dávkování je v USA preferované používání objemového dávkování.
Není to "jakýkoli hrnek a je to jedno, protože poměr zůstane zachován", protože ten přepočet je vůči množství neodměřovaných surovin (vejce, balení prášku do pečiva....) právě na ten oficiální cup.
Jsou i jiné cups v jiných zemích, takže záleží na tom, odkud sem recept přišel. V ČR se často používá převod na 250 ml cup.

Pro překlad kuchařky Momofuku jsem ty americké objemové míry převáděla na evropské hmotnostní a bylo s tím dost práce, není to tu prostě zaužívané a málokdo má doma přímo odměrky (na cup, 1/2 cup atd., k tomu lžičkové odměrky).

Objemové měření tu mělo jednu výjimku - před 89 se tu měřilo skleničkou od hořčice :)
 Inka ..|-.|-.-|.- 


Re: pro zajímavost - dotaz  

(12.4.2022 18:20:21)
V myčce se mi zničil, musím si koupit novej.
 Konzerva 


Re: pro zajímavost - dotaz  

(12.4.2022 16:50:23)
Tu odměrku mám taky. Akorát dělám dost s ořechy a ty tam nejsou. Tak jsem si je tam narýpala sama (zvážila jsem na váze, pak nasypala do odměrky, zjistila, čemu se nejvíc váhově podobají a k tomu pak vyryla i "ořechy").
 TaJ 


Re: pro zajímavost - dotaz  

(12.4.2022 17:13:10)
Val, my máme mechanickou váhu, tam žádné baterie řešit nemusím, máme ji už léta a používáme ji úplně na všechno pečení, misku stačí opláchnout...je to tahle https://eshop.tescoma.cz/kuchynska-vaha-dovazovaci-delicia-2-2-kg . Sice neodvažuje úplně na gramy, na to mám ještě takovou tu placatou digitální, ale tu jsem nevytáhla už hodně dlouho, nejspíš několik let:-)
 TaJ 


Re: pro zajímavost - dotaz  

(12.4.2022 20:52:14)
Val, jojo, tu váhu z Lidlu mám taky, ale moc často ji nepoužívám, já zase takhle malá množství vážím fakt výjimečně, třeba pudinkový prášek jsem nevážila nikdy, ale my z něj děláme jen ten pudink:-) , jinak prášku do pečiva do něčeho dávám třeba půlku, ale to dělám odhadem...a těsta na vánoční cukroví děláme většinou dohromady s manželovou maminkou u ní a tam to vážíme na historických miskových vahách se závažíčky, je to překvapivě snadné a rychlé, vždycky se na to těším:-)
 Stará husa 


Re: pro zajímavost - dotaz  

(12.4.2022 16:09:16)
Spotřebu cukru mám malou. Kafe ani čaj nesladím, maximálně černý čaj s citrónem, když jsem nachlazená, tak medem. Vůbec nepeču. Zato krupičnou kaši si dělám tak dvakrát měsíčně, mám ji ráda. Vařím ji z dětské krupičky, jen lehce osolím, potom ji posypu hodně cukrem, lehce omastim máslem a posypu skořicí. Taky mám ráda krupičnou kaši posypanou lesním ovocem, tu nemastím, jen pocukruju. A dělám si nudle s mákem, tam taky používám cukr, pak do rajské a koprove omáčky. Dcera sladí kafe i čaj, pro ni mám koupený kostkový cukr, kilo vydrží mnoho let. Kilo moučkového cukru mi vydrží přibližně půl roku. A nic nezavařuju, nikdy jsem neměla zahrádku. Kamarádka chodí třeba na samosběr jahod a pak dělá marmeládu, to já si ji radši koupím v obchodě.
 Stará husa 


Re: pro zajímavost - dotaz  

(12.4.2022 16:27:21)
Perník na posypání mi nechutná. Nejsem na to zvyklá, doma jsme to nikdy nejedli, ale ve školní jídelně nám to nabízeli u ovocných knedlíků. Jednou jsem si to nechala dát ze zvědavosti, ale už pak nikdy. Jinak pečený perník mi chutná, tchyně dělala luxusní. Já ho upéct neumím, nikdy jsem to nezkoušela.
 libik 


Re: pro zajímavost - dotaz  

(12.4.2022 16:32:29)
Pečený perník (buchta) je nejblbuvzdornější moučník, jediné, co hrozí, že se přepeče a je suchý, ale od dob vynálezu hodinek to nehrozí, to klidně zkus, Huso.~;((
Já dělám tenhle a umím ho, i když nemám prášek do perníku (dávám badyán, skořici, místo cukru med a prdopeč)
https://www.toprecepty.cz/recept/18981-nadychany-hrneckovy-pernik/
 Konzerva 


Re: pro zajímavost - dotaz  

(12.4.2022 16:28:14)
Mně chutná strouhaný perník na švestkové knedlíky.
 Evelyn1968,2děti 


Re: pro zajímavost - dotaz  

(12.4.2022 18:02:05)
MM perník nesnáší, vadí mu i ta vůně, tak ho nedělám, ani nic s pernikem, nijak extra si na něj nepotrpim.
S detma si občas kupujeme rumove perníčky, dřív dětem ty perníčky v čokoládě.

Jinak perník z prášku zvládla i moje mamka, čas od času. Ale měla jsem radši čokoládovou černou buchtu od babičky. Kouknu, jestli ji nenajdu na Googlu.
 neznámá 


Re: pro zajímavost - dotaz  

(12.4.2022 18:27:27)
Nebyl to mouřenín?
Teď si mi ho připomněla, jako dítě jsem ho měla ráda, ale nikdy jsem ho nepekla, zkusím ho udělat dětem.

Perník dělám často, dá se do něj schovat mnoho zdravých věcí, to málokterá buchta snese a děti ho vždy snědí. Takže různé druhy mouky, vloček, ořechů, kus medu, karob......perní je natolik ochucený a obsahuje tolik prášku do pečiva, že je vždy dobrý.
A navíc se vše jen zamíchá a vlije na plech, žádné šlehání.


 VčelkaMája 


Re: pro zajímavost - dotaz  

(12.4.2022 16:28:27)
Perník na strouhání můžeš využít na zahuštění rajské omáčky. Navíc ten perník je nesmrtelný, vydrží i dlouho po datu spotřeby :-)
 apo-lena 


Re: pro zajímavost - dotaz  

(12.4.2022 16:18:35)
Rigel, cukr bridž vídám v tescu.
Barevný ovšem není.
 La Pepa 


Re: pro zajímavost - dotaz  

(12.4.2022 17:20:25)
No, chlap sladu čaj, vypije ho hektolitrů, já sladim kafe. Dost peču a v létě zavařuju. Když nastane nouze, nastupují sladká jídla, lívance, palačinky, ona krupice apod...
 Girili 


Re: pro zajímavost - dotaz  

(13.4.2022 0:37:01)
Krupici mám - na svítek, na kaši, na zavářku do polívky...
 Girili 


Re: pro zajímavost - dotaz  

(13.4.2022 0:32:10)
Já svítek peču v troubě a žádná voda, samé mléko - vypije ho dost. A do koprovky teda taky smetanu na šlehání - se nám to poctivé vaření teda prodraží. ~;)
 libik 


Re: pro zajímavost - dotaz  

(11.4.2022 21:08:36)
Přesně tak, babi, svítek znám jen z nějaké povídky, ale fakt nevím z jaké, bylo to lehce lascivní pojednání o tom, kterak on byl snad pomluven, že navzdory svému slušnému postavení má nekorektní zálibu v odtokových ďourkách a při seznamovacím obědě s rodiči vyvolené, kde hrál roli svítek, si odběhl s prozaických důvodů do koupelny a dojem teda neudělal. ~:-D

Takže, co je svítek? Nějaká omeleta? ~d~

Rodina by to nežrala, páč by to neznala.
Leda bych svému druhu nakecala, že je to přesný recept, na to on hodně dá:-)
 Hr.ouda 


Re: pro zajímavost - dotaz  

(11.4.2022 21:02:05)
dej sem blbuvzdornej recept ~t~
 Slonisko 


Re: pro zajímavost - dotaz  

(11.4.2022 21:43:28)
Propařený svítek neznám a stejně by mi to asi neprošlo. Knedlíky dělám extra jednoduché, podle tátova receptu, jiné mi ani klukům nechutnají.
 Vaitea 


Re: pro zajímavost - dotaz  

(11.4.2022 22:31:54)
"Udělej k ní propařenej svítek"

Ještě si tak vzpomenu na nějakou tu propařenou noc, ale svítek?
 vlad. 


Re: pro zajímavost - dotaz  

(11.4.2022 22:35:07)
"Ještě si tak vzpomenu na nějakou tu propařenou noc, ale svítek?"

~t~
 libik 


Re: pro zajímavost - dotaz  

(11.4.2022 22:36:32)
Vaitea~t~~t~
 Inka ..|-.|-.-|.- 


Re: pro zajímavost - dotaz  

(11.4.2022 22:55:06)
~t~
 libik 


Re: pro zajímavost - dotaz  

(11.4.2022 20:52:50)
Hroudo, od pradávna bývala smetana tučná, smetana "na vaření" je marketingový podvod, ušetřej tuk a ještě mají výrobek. Na šlehání je prostě lepší - opravdová smetana.

Znám ze svého vesnického mládí i borky, co ke smetaně na šlehání pustily do omáčky ještě půlku másla (většinou tedy měly odoperovaný žlučník od zhruba pětadvaceti~8~~:-D
 Hr.ouda 


Re: pro zajímavost - dotaz  

(11.4.2022 20:55:48)
libiku, máslo miluju a dávám ho hojně do všeho, kde se to snese, a žeru chleby s máslem jako pochoutku.... Takže tím se asi vysvětluje, proč to se smětanou na vaření nemám až tak jalový ~t~~t~~t~, protože máslo ~t~~t~~t~

žlučníky máme ~t~~t~~t~

osteporozu nemám ~t~~t~~t~
 libik 


Re: pro zajímavost - dotaz  

(11.4.2022 21:01:58)
Hrouda, takže tys intuitivní dobrá kuchařka komerci navzdory, máslo~R^~:-D
 Hr.ouda 


Re: pro zajímavost - dotaz  

(11.4.2022 21:07:17)
to mi lichotíš, kuchařka jsem podprůměrná a tzv. v sebeobraně a máslo je moje největší nesladká droga ....kafe, čokoláda, máslo .....žlučník mám ~t~~t~~t~
 Bouřka 


Re: Zřídla mi koprovka 

(11.4.2022 19:59:39)
Tipla bych moc tekutin na množství jíšky. Kolikaprocentní byla ta smetana? Bych to prohlásila za polívku nebo holt prasácky moukou rozmíchanou v tekutině (lepší smetana než voda) nebo existuje i varianta uhníst máslo s moukou do kuličky a vhodit tam tu.
 K_at 


Re: Zřídla mi koprovka 

(11.4.2022 20:01:22)
Bouřko, šlehačka. Kunín. Mám vztek. Mrcha zákeřná. ~t~ jdu to zahustit na prasáka moukou.
 neznámá 


Re: Zřídla mi koprovka 

(11.4.2022 20:04:02)
To mi přijde lepší rovnou další jíška, tam je ta mouka alespoň trošku tepelně upravená.
Vím, že většina lidí ctí studená jíška do vroucího a naopak.
Já z domova znám, co nejteplejší jíška do vroucího a nikdy žmolky nemám, dělala to tak i moje babička. Prostě to celé zašumí a žmolky nikdy, ale musí být oboje fakt pořádně rozpálené.
 Evelyn1968,2děti 


Re: Zřídla mi koprovka 

(11.4.2022 20:05:31)
Horka jiska do horké vody, jinak to neznám.
 Bouřka 


Re: Zřídla mi koprovka 

(11.4.2022 20:12:02)
Já teda ctím tradici opačných teplot.
 Slonisko 


Re: Zřídla mi koprovka 

(11.4.2022 20:18:20)
A já se nebojím jíšky od té doby co mám ponorný mixér ~t~
 Bouřka 


Re: Zřídla mi koprovka 

(11.4.2022 20:20:02)
A v nejhorším ještě existuje cedník ~t~
 libik 


Re: Zřídla mi koprovka 

(11.4.2022 20:48:37)
Ponorný mixér je super, ale já mám samé široké kastróly se sósem po dně, takže ponořím a mám to na stropě (a na hlavě)
 Hr.ouda 


Re: Zřídla mi koprovka 

(11.4.2022 20:49:18)
musíš to naklonit ve vhodném úhlu

s tím mám řadu praktických zkušeností ~t~~t~~t~
 babi_ 


Re: Zřídla mi koprovka 

(11.4.2022 20:51:20)
Kup si užší hrnec.
 babi_ 


Re: Zřídla mi koprovka 

(11.4.2022 20:54:16)
Mě to téma úplně nadchlo! (sorry Kat) ...až jsem jednak zapomněla zavřít slepice, druhak dostala chuť na smetanu (vysokoprocentní). Jdu zavřít slepice a nechám si zajít chuť.
 Hr.ouda 


Re: Zřídla mi koprovka 

(11.4.2022 20:58:08)
širokej je kastrol a úzkej je hrnec ....


preferuju kastroly, ale když dojde nedej bože na tyčový mixer, už mám vychytaný úhel náklonu, nic nestříká a vše se rovnoměrně rozmělní ~t~~t~~t~
 babi_ 


Re: Zřídla mi koprovka 

(11.4.2022 20:59:29)
No, anebo tak... vše je o úhlu ~t~
 Hr.ouda 


Re: Zřídla mi koprovka 

(11.4.2022 21:01:04)
rozhodně je třeba na úhel velmi dbát, když nechce mít člověk pleťovou masku z vomáčky
 libik 


Re: Zřídla mi koprovka 

(11.4.2022 20:17:39)
Nene, dycinky studená voda do horké jíšky~:-D
 babi_ 


Re: Zřídla mi koprovka 

(11.4.2022 20:21:46)
Super! Jen do sebe ~:-D Jíška základ života ~;((
 Hr.ouda 


Re: Zřídla mi koprovka 

(11.4.2022 20:37:26)
já mám vždycky takovou vodraženou ~t~~t~~t~

Ráno si ve varné konvi udělám k snídani čaj a než se dostanu k jížce, je ta voda taková vodražená, ani teplá, ani studená ~t~~t~~t~
 babi_ 


Re: Zřídla mi koprovka 

(11.4.2022 20:40:21)
Hroudi, to je tzv. "letná voda", jak mě na běžeckém fóru poučili bratia bežci Slováci...
 Hr.ouda 


Re: Zřídla mi koprovka 

(11.4.2022 20:46:18)
tak , to je moje hlavní ingeredience do všeho kromě kafe ~t~~t~~t~
 babi_ 


Re: Zřídla mi koprovka 

(11.4.2022 20:49:00)
Dobře děláš, hlavně žádný extrémy! Jenom kafe potřebuje 90°
 Hr.ouda 


Re: Zřídla mi koprovka 

(11.4.2022 20:50:11)
tak tak

zatím s tou vodraženou funguju úspěšně desítky let ~k~
 Bouřka 


Re: Zřídla mi koprovka 

(11.4.2022 20:09:55)
Nevím, ale osobně mi neprovařená jíška chuťově přijde horší než zaklechtaná mouka.
 libik 


Re: Zřídla mi koprovka 

(11.4.2022 20:16:21)
No, jsou věci mezi nebem a zemí~;((

Nesrazila se ti ta smetana? Nezdrcla se ti jíška na "kousíčky"?
 K_at 


Re: Zřídla mi koprovka 

(11.4.2022 20:31:02)
Nic se nesrazilo, žádné hrudky. V absolutním nakrknutí jsem to provařila ještě s rozmíchanou moukou. Trochu zhoustla. Ale teda ....no nevím. Může být blbá mouka?!
 angrešt 


Re: Zřídla mi koprovka 

(11.4.2022 20:33:01)
jo, mouka má samozřejmě vliv, když je vysokolepková (což jsou obvykle dražší mouky), tak má málo škrobu a nezahušťuje pořádně.
 Hr.ouda 


Re: Zřídla mi koprovka 

(11.4.2022 20:44:44)
Kat, nepomohlo by se na to vysrat a nechat to po vychladnutí "vodpučet" v lednici? Spousta mých řídkých a diskutabilních výtvorů takto zhoustlo a zjemnělo
 angrešt 


Re: Zřídla mi koprovka 

(11.4.2022 20:27:06)
Se někdy stane, no, že je jíšky v poměru k množství tekutiny málo. Může to trochu zhoustnout okyselením, kdy se bílkoviny smetany začnou decentně denaturovat. Tak můžeš zkusit, stejně se koprovka kyselí, tak klidně okyselit trochu víc a kdyžtak dorovnat trochu víc cukrem.

A jinak pokud je nezbytné ji přizahustit, tak nejlíp trochou máčeného škrobu (raději kukuřičný než bramborový, pokud je možnost volby). Tomu stačí kratoučké povaření, na rozdíl od lepku z mouky, který při malém provaření chutná - divnomoučně.
 Koníček mořský 


Re: Zřídla mi koprovka 

(12.4.2022 7:45:55)
Taky mi někdy nehoustne omáčka, tak jí prostě dohustím "záklechtkou" - rozmíchanou moukou ve vodě, mléku nebo šlehačce. Všechno vařím zásadně se smetanou na šlehání čili šlehačkou, má více tuku a více chuti. Klidně přidám i oříšek másla - zahustí, zjemní, zdokonalí. Jím a používám zásadně jen tučné věci - mají chuť a kvalitu. Nízkotučné věci jsou ble. Nadváhu nemám, žlučník mám - funguje, je zvyklý.
Na rozmíchání hrudek / jíšky, omáčky je geniální takový ten drátěný, zahnutý šleháček. Ten vymyslel nějaký génius.
Svítek dělám, když obaluju trojobaly a zbydou mi vejce. Přidám do nich strouhanku a koření, osmažím na oleji po smažených pokrmech a s trochou zeleniny máme chutnou večeři. Tento svítek miluju od dětství, z Vysočiny nejsem. Propařený z krupice ale neznám.
Krupici doma mám - na kaši, kterou pár let jí i můj muž, který ji do té doby nenáviděl. Ale když viděl, jak mi chutná, tak si jí dal a už mu chutná taky. S horou másla, kakaa a cukru. Krupici používám i do knedlíků, do polévek /krupicová s vejcem/, do nádivky i do sekané (trošičku).
 K_at 


Re: Zřídla mi koprovka 

(12.4.2022 8:13:47)
No jo, mám chlapa, co potřebuje trochu hlídat tuky v jídle. Takže šlehačku používám teď už výjimečně. Jinak spíš ty na vaření, a snažím se moc nezahušťovat.

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.