Termix |
|
(13.4.2022 23:08:08) Ještě nikdy v životě jsme negrilovali. Nemám vůbec žádné zkušenosti s výběrem grilu. Poradíte, prosím, někdo, jaký gril pořídit na zahradu?
|
Pole levandulové |
|
(14.4.2022 0:07:27) Pokud chcete být oblíbenými sousedy, vřele doporučuji gril plynový, protože to nekouří a nesmrdí, narozdíl od grilu na dřevené uhlí /a taky je to hned připravený, nikdo nemusí čarovat se zapalováním a žhavením uhlíků atd./ - poptej se V. v úterý, on ti rád povypráví, grilování je jeho doména.
|
Termix |
|
(14.4.2022 7:06:48) Díky moc, zeptám se. A oblíbenými sousedy snad raději ano. Už tak si připadám jak v zoo, zatím jsme noví a neznámí a pořád na nás koukají ))))
|
Pole levandulové |
|
(14.4.2022 10:27:45) Jste noví, proto koukají a odhadují, co od vás můžou čekat, protože ještě netuší, že mít vás za sousedy bude výhra. Co se grilu týká, máme něco takového https://www.mountfield.cz/plynovy-gril-char-broil-professional-4400s-2grl2049. Kupováno taky v Mountfieldu, ale před cca 4 rokama, takže ještě o něco horší technologie, ale velikostně stejné 4+1 hořáky. Dneska bych šla do tohohle s tím infračerveným teplem, maso je z toho míň vysušené. Původně jsme chtěli Weber, ale to bych se ve stejných parametrech nedoplatila. My to vyřešili koupí dalších blbůstek okolo, takže máme litinový tál a pak ještě lávový kámen, na každém dělá něco jiného a už to umí udělat nevysušené i na tom běžně plynovém grilu. Výhoda u Mountfieldu je dlouhá záruka, 7 let. Je to rychle rozpálené, běžně v létě grilujeme i snídaně - vajíčka, zeleninu, ovoce, na tálu i palačinky
|
Termix |
|
(14.4.2022 16:15:39) Jsi milá )). Snad budeme všichni v pohodě. Moc se těším na stěhování.
|
|
|
|
|
luthienka |
|
(14.4.2022 1:11:20) Já mam doma na dřevěné uhlí. Obdélníkový, s poklopem. V poklopu je teplomer. Má vyškově staviteleny rošt. Má to nějaké odkládací poličky na boku. Grilujeme často a větší množství. Miluju grilovaný cely filet s lososa.
V praci mam plynový, pracuje se na něm lépe (přesněji ho regulujes cudliky). Je 5 horakovy, má na bokach plotynku a ohřev. Ale nemá to tu chuť toho ohně. Dá se tomu pomoci namocenymi dřevěnými stepky. Domu bych plynový ale nechtěla.
|
luthienka |
|
(14.4.2022 1:14:18) Doma mam něco takového https://www.obi.cz/grily-na-drevene-uhli/jamestown-gril-na-drevene-uhli-jaxon/p/5606462?wt_mc=gs.pla.Zahradaavolnýcas.Grily.Grilynadřevěneuhli&wt_cc1=14067077438&wt_cc4=m&wt_cc9=124039210014&gclid=EAIaIQobChMI34qe8ZSS9wIVciB7Ch2LXAt6EAQYEiABEgJfRfD_BwE
|
|
|
Vítr z hor |
|
(14.4.2022 7:20:44) Mame plynovy. Puvodni byl s lavovymi kameny, vydrzel s jednou opravou skoro 20 let. Ted je to neco s neprimym plamenem, je to cistsi provoz nez s lavovymi kameny. Grilovat na plynu je pohodlne, otocis knoflikem a hotovo. Snadno prerusis grilovani a treba za hodinu pokracujes dal. Kdyz byl mimo provoz a grilovali jsme na uhli, bylo to najednou hodne nepohodlne, tak jsem se rychle vratila k plynu.
Hodne grilujeme i zeleninu ze zahradky do zasoby (lilek, papriky…), tak to proste v pripade sklizne, kterou hned nespotrebuju, operativne poustim.
|
|
Koníček mořský |
|
(14.4.2022 7:47:47) My grilujeme zásadně na ohýnku - uhlíky z pravého přírodního dřeva. Jednou jsme koupili grilovací "uhlí" a to byl takový smrad, že bych si na něm jídlo nikdy nepřipravovala. A grilování na plynu či kamenech jsem nepochopila - to je prostě vaření venku.
Pro mě grilování znamená navonění jídla ohněm ze dřeva.
Ale chápu, že chodit na dřevo a pak grilovat na ohni je v Praze kapku složité. Tak snad dobře poradí městští grilovači.
|
|
klikli |
|
(14.4.2022 8:27:03) Koupili jsme plynový Napoleon a včera jsem na něm poprvé grilovala lososa. Je to fakt jednoduché, perfektně se dá regulovat teplota a je to rychlé. Měli jsme elektrický, ale ten se dlouho rozehříval, pořád se řešilo kam s rozpáleným víkem, kdo ho bude držet a po x sezónách se v něm něco pokazilo a šťáva z masa se dostávala, kam neměla a gril vyhazoval pojistky. Plynový gril taky beru jako pojistku pro případ, kdy vypadne elektřina a nepůjde indukce, trouba ani mikrovlnka.
|
|
Fern |
|
(14.4.2022 9:40:03) Provozovali jsme spoustu let plyn.gril s lávovými kameny,už nás to ale omrzelo a dali jsme ho synovi,protože cokoli můžu nagrilovat buď v multifunkční mikrovlnce či v troubě nebo jsem nalozene steaky delala na pánvi na sklokeramice a vsichni se olizovali až za ušima.
Z grilu venku provozujeme občas el.kontaktni,musí mít ale výkon minim.2000 čehosi,aby to nebylo jen lechtatko na mouchy a maso z něj pak nebylo vyschle; vynikající chuťově jsou na tomto grilu kureci stehna nebo také steaky.
No a úplně nejradši si čas od casu napichneme spekacky a opékáme u přenosného ohniště,popijime u toho nějaký ten mok a koukáme do ohně.
|
|
neznámá |
|
(14.4.2022 9:50:13) Grilujeme na kameni a topíme dřevem. Ale poslední dobou hodně používáme el. gril na terase. Je to rychlovka a u baráku. Kámen roztápíme pouze několikrát za sezonu a to spíš, když máme návštěvu.
Nám nechutná jídlo z grilovacího uhlí a pokud se zavře poklopem, tak už je pro nás uplně nejedlé, to uhlí je z jídla hodně cítit. Tak než něco koupíš, vyzkoušej.
|
NovákováM |
|
(15.4.2022 2:55:10) jj, nás taky víc baví ten plyn, na steaky je nepřekonatelný,
ale ten špekáček - ten musí být z otevřeného ohně a ze dřeva. Já nevím proč, ale tak to je.
|
|
|
Silvie+dva kluci |
|
(14.4.2022 14:40:41) Máme už asi 6 let zahradní gril Weber - https://www.zahradni-grily.com/zbozi-weber-original-kettle-e-5710-detail-125566. Je dostatečně velký, na běžné grilování pro rodinu. Pokud je nás víc, máme velký gril zděný v letní kuchyni.
|
|
Termix |
|
(14.4.2022 16:16:52) Díky moc všem za rady. O víkendu obhlídneme a koupíme.
|
|
NovákováM |
|
(15.4.2022 2:53:09) Jé, to je hezký problém a téma.
my po letech zkoušení máme plynový - jak bylo psáno weber.. bomba, rychlé hřání, když negrilujeme - vařím venku marmelády. Předtím na uhlí, manžel s tím neumí zacházet a já se do toho nechci motat..
a mám ráda otevřený oheň, takže na buřty a na otevřený oheň jsme pořídili ohniště, přenosné. Taky takové divné, na chalupě prostě díra v zemi a kameny.... tady je to jiné a to nemáme golf trávníky. Spíše jsme se nemohli dohodnout, kde ta díra v zemi bude napořád, až jsem tak chtěla ten otevřený oheň, že mi přišlo dobré to ohniště stěhovat.
Tak jsem koupila u kovářů a ONO JE TO PRIMA. Krom toho, že když třeba první jarní den chci pálit větve, potřebuji párek chlapů (ty doma zatím mám) aby mi to přestěhovali. Sama s tím asi nehnu. Ale bezpečný oheň a buřty jsou hned.
Na grilovačku doporučím opravdu spíše ten plynový...
|
|
Pam-pela |
|
(15.4.2022 22:29:07) Máme cihlový gril a ohnišťátko na normální dřevo a žulovou desku na položení grilovaného obsahu. Na plynu by mi to přišlo divný, to si můžu uvařit něco doma. Někdy grilujeme už v únoru, pokud je třeba jeden den krásně , máme to moc rádi. Grilují všichni sousedi...chvilkový první kouř vydržíme, a pak už gril nekouří, pokud máme/mají suché dřevo. Krásně to voní. Vadilo mi pálení trávy a listí a občasný letní noční zátop někoho s potřebou pálit plasty. člověk úplně kouři z komína odvyknul, ale dřevo je něco jiného. Gril na zahrádce našim sousedům nevadí, a to máme všichni pozemky max do 1000 metrů čtverečních.
|
|
zerat |
|
(19.4.2022 15:04:50) Jak už tady zaznělo, pro pohodové sousedství doporučuji buď plynový nebo elektrický kontaktní - elektrický kontaktní máme od loňska my a milujeme ho. Grilování je čisté, nikdo se u něj nevaří (myslím obsluhu) a hlavně ten náš Tefal Optigrill XL nastavíme a on griluje, melodií nám hlásí propečenost... pro nás to byla nejlepší volba. A můžeme ho používat i v zimě doma Sousedé mají grily na dřevo a je to pro nás sousedy docela opruz. Sice nám jedni i druzí většinou dají předem vědět, že budou grilovat, ale my vůbec nemůžeme sedět venku, protože nám kouř jde v obou případech pod pergolu. A větrat nemůžeme ani vpředu a ani vzadu. Když je vedro a nemůžeme větrat štve nás to - klimu nemáme. Přes jedno máme dokonce sousedy, kteří mají u domu krb a když v něm zapálí oheň, tak nám letí pod pergolu popel - toto naprosto nesnáším, protože pak musím všechno poutírat... Jim je fuk, jak větrání tak neřeší popel... Prádlo suším většinou v sušičce, ale když je hezky dám ho na sušák ven a když někdo začne grilovat, tak to musím schovat... taky nic moc.
|
|
|