23.5.2009 12:42:55 Ennywan
Re: CT hlavy u předškoláka kvůli častým bolestem hlavy
Díky všem za reakce, konzultovala jsem to s Maceškou, bo je to její obor, jak tady někdo psal a na základě toho si myslím, že v případě našeho syna je CT opravdu vhodnější než MR. Rozhodla jsem se zkusit si to domluvit tak, že vyšetření provedou bez kontrastní látky a až když se jim něco nebude zdát, tak to provedem ještě jednou s kontrastní látkou, i za cenu toho, že bude syn eventuálně ozářen 2x v tak krátkém čase.
Nicméně opět se mi potvrdilo, že v případě lékařů dvojnásob platí důvěřuj, ale prověřuj. Protože neuroložka nám dala informaci, že v případě vyšetření s aplikací kontrastní látky může pít nejpozději 4hodiny před vyšetřením, což by v synově případě znamenalo pít naposled večer před spaním. Nicméně na internetu (a Maceška mi to posléze upřesnila), jsou informace, že naopak je vhodné pít dost, zejméne průhledné nápoje. V praxi to tedy znamená, že aby se riziko z nežádoucích reakcí po podání kontrastní látky snížilo na minimum, je nutné jednak správné dávkování kontrastní látky dle váhy pacienta, jednak dobrá hydratace, tedy hodně pít den před vyšetřením a hlavně po vyšetření, 4 hodiny před vyšetřením omezit příjem tekutin na 100ml za hodinu (ale pít je důležité! někteří pacienti a bohužel i lékaři si myslí, že nic nezkazí, když nebudou pít vůbec - není to pravda. Pouze potraviny je nutné 4 hodiny před vyšetřením vynechat - sem patří např. i mléko). Pít je nejlépe čistou vodu, bez bublinek, bez dochucovadel. Tzn., že syn může (a je to i vhodné) ještě naposled hodinu před vyšetřením vypít max. 100ml vody.
Odpovědět